Friday, 27 December 2013

Ilmu juga

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Lama betul tak update. Hahaha....






Biasanya saya buat kerja-kerja yg berkaitan dengan enjin,pump, generator dan compressor sahaja.

Tapi kali ini saya terpaksa belajar system air cond. Kapal,  atau lebih mesra dikenali sebagai HVAC System.

Apa boleh buat, terpaksa mengalas tugas rakan sekerja yang masih enak dalam percutian. 

Bukan rugi pun....

Ilmu itu luas dan ada dimana2 saja. Walaupun terpaksa jadi bidang terjun. Gigih juga la saya mencari ilmu utk menjayakan kerja2 rakan setugas saya.







*sekali sekala buat kerja orang best juga, cuma agak kekok sedikit kerana kurang pengalaman.

24 comments:

  1. part mechanical engineering ni kadang boleh bikin pening...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tapi biasanya pada permulaan. Tapi sekali sekala pening tang hujung2

      Delete
  2. Takper tambah ilmu pengetahuan....

    ReplyDelete
  3. Takpe bro.. saya yakin ko boleh. Tambah ilmu bagus sgt tu..

    Saya ni rasa bosan hadap kerja sendiri.. rasa nak tukar kerjaya je kekadang... hehehe.. nak jadi tour guide ke..
    Penulis skrip ke.. hehe.


    Nong andy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buli ba kalo ko .... Jadi tourist guide. Good idea juga tu bah nong

      Delete
  4. Xpe, utk pengalaman...tmbah ilmu pengetahuan...

    Pss...been missing ur entry...

    ReplyDelete
  5. saya cuma reti baca layout plan je.. tu pun ntah faham ntah tidak.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh aje. Anggap mudah je. Pasti senang nak catch up utk baca plan ni

      Delete
  6. selamat berblogging TP
    mesti ramai yang rindu tuh

    ReplyDelete
  7. bagus kan kalo ilmu bertambah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg kena ditambah. Supaya kita xjadi org sombong.

      Delete
  8. pengsan baca pelan tu!

    *camne nak cuci air-cond bro?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak cuci air-cind. Senang aje kalo yg rumah.

      Kalau sysem kapal. Kena buat buat by part. Nak tahu juga nak cuci part apa? Atau keseluruhan.

      Delete
  9. pelan tu boleh difahami tapi masa nak buat autocad...
    errmmm slow sikit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus pelahan2 cuba fahami. In sha Allah dapat kuasainya

      Delete
  10. woww best ni. sy takde pengalaman lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello wadi.

      Takpe...sautu hari nanti akan jumpa punya (kalo keje berkaitan dgn engineering la)

      Delete
  11. Pelan macam untuk kapal jer? HVAC untuk kapal ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. System HVAC mmg ada digunakan dlm kapal

      Delete
  12. pelan tu boleh difahami tapi masa nak buat autocad,slow sikit...

    ReplyDelete