Wednesday, 11 September 2013

Rabu TANPA Kata. ( Taip saja )













DST stand for Distance 




T.RT stand for Total Riding Time




AVG stand for Average Cadence - ia mengira jumlah keseluruhan kelajuan yg dicapai  ( ketika di flat road + climbing + downhill)




MAX stand for Maximum Speed ( rasa saya ianya kelajuan ketika saya menuruni bukit di sekitar  area empangan air , itu kelajuan ketika jalan basah + licin + main brek sikit2, kalau jalan kering macam mana pula kelajuan yg boleh saya capai eh? )




















* Ada 9 fungsi lagi alat ini selain 4 fungsi seperti gambar diatas, tapi cukuplah saya dedahkan maklumat yang menjadi rekod peribadi  kayuhan CFAL ke-5 yang  buat pertama kali untuk saya. 






12 comments:

  1. saya selalu jugak naik basikal...Tapi indoor la..dalam gym...:)

    Macam mana nak hilangkan rasa kebas pada punggung ya...let say dah 20 mi cycles, punggung rasa tak selesa...padahal stamina OK lagi...kaki ok lagi tak cramp/lenguh..Guna spinning bike macam ni:
    http://www.spinning.com/file/image/3752/orig/05_spinning_shop_bikes_sprint.jpg

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah bro DZ walaupun berkayuh indoor spt tempat di gym.

      saya cuba jawab ikut penggalaman saya kerana saya sendiri kurang pasti apa tips sebenar utk hilangkan kebas tu.

      1 cuba pastikan seat nya punyai span yg lebih berkualiti . lagi bagus kalau seat tu ada gel. mmg khas dibuat utk tempat duduk sukan basikal ni

      2. cuba berhenti buat seketika jika rasa kebas dipunggung tu tiba, bila dah hilang rasa kebas tu, sambung la balik.

      3. bro boleh juga pakai seluar tight(design nya mcm boxer @ tight swimming cuma agak jarang fabrik dibahagian peha) khas utk sukan berbasikal kerana mmg ada gel pad didalamnya, tujuan utk menggelakkan rasa kebas tu dan melecet.harga sekitar RM70 -RM100 dan boleh didapati di kebiasaan kedai2 yg menjual basikal. Biasanya org yg memakai tight ni akan pakai seluar track suit diluar, tight basikal dibelah dalam. kerana terlampau menjolok mata.

      mcm disini http://www.bicyclebuysell.com/view_item.php?id=186564 dan disini

      http://www.cyclingdeal.com.au/buy/baggy-bike-bicycle-cycling-knicks-padded-shorts-inner-removable/MS



      Delete
  2. Nampaknya byk yg kena tahu & faham bila terlibat dgn sukan ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak juga, sebenarnya fungsi dia lebih mirip seperti jam tangan(berjoging, berbasikal,berenang) @ cip di dalam kasut (berjogging,) @ band gelang tangan (berlari,bersukan spt bermain bola kerangjang dsb ) yg punyai cip utk merekod segala data heart rate, calories burn, distance , masa/ cuma yg ini adalah alat utk mengukur sesuatu jarak,, masa & speed mirip mcm speedo meter kereta dan motor.
      lebih kurang begitu lah.

      Delete
  3. pernah usik-usik bendalah ni kat basikal Wakjan

    ReplyDelete
    Replies
    1. wak jan lagi hebat, dan lebih tahu dgn detail. kerana dia lagi lama berkecimpung dalam arena berbasikal ni

      Delete
  4. untuk yg berbasikal sahaja ke? kalauberjogging alat ni boleh guna gak ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup...mmg khas utk sukan berbasikal sahaja
      kerana ada lagi satu alat sebagai sensor di letakkan di spoke rim basikal @ di lidi jejari rim basikal bertujuan mengira RPM roda yg berputar

      Delete
  5. pertama kali rietta tgk...sebelum nie xpernah peduli pown...

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe....saya dahulu juga tak faham, dah selalu bertanya lama2 faham dan ingat lah.

      Delete
  6. ceteye velo....erkkk itu hubby punya. tp CiM tktau guna, just follow jer kayuh sama2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh cat eye velo. Brand tu pun fames juga.

      Delete