Tuesday, 2 April 2013

Misi Gagal Lagi.....





Tuan Asrin bawa saya dan rakan naiki bot miliknya pagi itu,
untuk memburu si monyet hidung panjang.

Dia kata sungai ni menuju ke laut dan seterusnya boleh pergi terus ke Pulau Mantananik.Pulau yang lagi cantik untuk aktiviti diving.

Dia kata lagi pulau tu belum dikormesialkan lagi dan masih belum tercemar.

Dia kata lagi silap-silap Pulau Mabul, Pulau Simpadan, Pulau Layang-layang pun kalah la.


1


2

3

4

5 Suami isteri mencari hasil sungai. mereka melambai2 pada kami, saya balas lambaian mereka dengan senyuman dan ambil gambar mereka

6 Tuan Asrin

7

8

9

10 Tuan Asrin kata ini Burung SnakeHead. 

11 Seekor lagi Burung SnakeHead

12

13 Di Kota Belud banyak betul kuda separuh tinggi, Kuda Padi, Lembu, Kambing dan....Kerbau

14

15
Sekali lagi HAMPA... satu batang hidung si si Hidung Panjang masih tak kelihatan. Memang bukan nasib saya untuk menemuinya.

Patah semangat, saya sendiri ajak Tuan Asrin pulang kerana rasa bosan mula menebal didalam diri.
Tapi....Tuan Asrin buat tahu saja apa yang saya cakapkan sambil teruskan perjalanan sambil membuat pusingan U menuju ke jeti semula. Dalam perjalanan pulang.
Saya ternampak mereka ni.

16. nenek disemenanjung boleh contoh nenek ini. Saya amat kagum.

17. Tiada enjin, hanya dayung dan perahu dari batang pokok sahaja keluar mencari rezeki yang ada di sungai ini

18 Banjaran croker pun boleh nampak dari sini....rindu pula saya pada puncak Kinabalu tu

19 Burung raja udang

19

20

21


Tiba disatu kawasan Tuan Asrin menyuruh saya turun dan tambatkan botnya  dengan tali. Dia kata kita kena berjalan kaki masuk kehutan untuk menjejak si Hidung Panjang. Kalau bernasib baik la.

Dan jeng...jeng...jengggg.....


22 nampak tak tali putih halus tu...... itu la tali buat penambat bot si Tuan Asrin tu.

















* Menembak dalam keadaan bergerak memamng saya gagal.

* Siapa ada miliki Iphone sila emailkan pada saya, nak kasi barang sikit. siapa cepat emailkan pada saya dia yang punya. telorpower@gmail.com



.
.

73 comments:

  1. Tgk sungai tu, teringat buaya...
    Kagum tgk nenek tu..mmg dah otai tu...Silap2, lagi terror berenang dari aku..:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha...mungkin juga bro.
      Saya kagum kerana dia gigih

      Delete
  2. 1. pemilik samsung tak boleh ke? ceh!

    2. melepas lagi nak tembak si proboscis ni...

    3. aku agak, kat sungai ni mesti banyak udang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Tak sesuai. Kerana ianya tak match. Biasa la iphone kan sesama koloni dia sahaja.

      2.yup

      3. SM bukan udang aje...aku rasa boya pun ada gak.

      Delete
  3. aku kalau nampak sungai macam tu teringat nak memancing je....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaki pancing mmg pantang jumpa kawasan2 berair

      Delete
  4. Bestnye....suka rietta tgk..susah juga nk cr monyet hidung pnjang tu yea....snake head pown rietta brumoestime dgr....mmg salute larr ng nenek tu...kalah rietta....

    Rietta xpkai iphone...adk jer pkai....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alah bisa, tegal biasa.

      tak kira la adik ke sapa pun sis? Janji...iphone. kalau nak sila email detail di email dlm entry ini.

      siapa cepat dia yg punya

      Delete
    2. Psss...oooo kelulut erk nama dia....rietta cuma taw itu bukan lalat biasa....xtaw nama dia....thanks yea...

      Psss....brgnye dh selamat smpai hr kha...thanks awk...thanks sgt sgt....comei....tpi hebat aksi dia....

      Delete
  5. TP : tak mo komen...

    nak gambar untuk di FM kan...

    hantar kat email ni : suzie7579@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. On my way mem.....mlm bley tak?

      Delete
    2. dah 3 hb tak sampai pon lagi... ehhiii...!!

      Delete
  6. semua pic cantik..lagi suka no.12 :)

    ReplyDelete
  7. cantik la bro, pemandangan...
    terima kasih la, sudi kongsi dengan kitorang yg tak pernah nk pi nih, huhuuuh
    tengok kerbau berendam,nenk yg kuat... =D

    gmbaq no:12 tu mcm kat safari laa, aku suka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ciptaan Tuhan mmg indah sis.

      Delete
    2. memang tidak disangkal, subhanAllah..

      *bro, aku dh emel smalam, ade peluang tak? heeeeee

      Delete
    3. Yup dapat tapi cik rietta mendahului awaknsis.

      Delete
    4. huuu, sedihhhhh..
      hehehehe.

      Delete
    5. Takde rezeki.....nnk buat mcm mana

      Delete
  8. syoknyee..pglmn berbeza (buat saya).
    burung leher panjang...sampan batang pokok..
    paling memukau..banjaran croker tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul...sebenarnya saya suka jenis percutian yg sibuk nak tahu benda2 baru.

      Delete
  9. gigih betul...usaha berterusan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selagi hati tak puas, begitu la jadinya

      Delete
  10. takde ipom. heeee..
    eh penah ke naik kinabalu? *eh berapa kali tanya tah. heeee

    ReplyDelete
  11. Bro.. gambar2 yg ko ambil memang hebat. cantik..


    *sib baik xdekerbau pendek hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.....

      kalo ada aku pun xamik sis hehehe.
      Terima kasih sis, saya masih dlm pembelajaran ambil gambar

      Delete
  12. lawanya gambar!

    bilalah nak ada pengalaman berjalan2 ke sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah. Satu hari nanti pasti boleh bro. Menabunglah dr sekarang

      Delete
  13. baru kunjung blog ni pic cantik no 16 paling suka:)

    ReplyDelete
  14. wow..nice pic..
    beznye meronda dgn bot
    burung snakehead? 1st time dgr

    ReplyDelete
  15. snakehead? first time dengar nama burung ni...semua gambar cun-cun, tapi teringin jugak nak tengok si hidung panjang, hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skrg tak sesuai kalo boleh pun tgk ug dlm zoo aje bro hehehe...

      terima kasih

      Delete
  16. saya vote gambo 16, 19,20, 21! ohsem!!!

    pssttt...masa bergerak, memang susah sikit sebab nak setting bagai. saya meng auto mode kan aje kalau time gitu. huhuhu~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih tips tu GB... Itu rahsianya

      Delete
  17. TP
    dilla suka pokok tu mmg shuntek subhannallah
    macam national geographic lah TP

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...takde sampai tahap begitu. Tapi sayasedikit sebanyak alami dan tahu perasaan seseorang yg bertugas sbg pengkaji ni

      Delete
  18. harus menunggu diam dulu baru ditembak..dor..

    ReplyDelete
  19. ijin tukar link ya...sudah aku pasang, i was added

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul....harus diam yg lama. ya silakan

      Delete
  20. Salute itu nenek! kalau saya sorang2 mmg tak la kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kerana apa? kerana kita kurang dedahkan diri kepada cara hidupan seperti mereka. mungkin juga kita berada di dalam keadaan yg selesa.

      Salam kenal sis

      Delete
    2. kerana apa? kerana kita kurang dedahkan diri kepada cara hidupan seperti mereka. mungkin juga kita berada di dalam keadaan yg selesa.

      Salam kenal sis

      Delete
  21. Replies
    1. eh saya pun jeles ngan sis mulan. dive kesana kesini hehehe

      Delete
  22. takpe bro lepas nih pasti jumpa, usaha tangga kejayaan...:)

    ReplyDelete
  23. semoga berjaya menjejaki si hidung penyet tu...

    ReplyDelete
  24. Di Sabah ya? Cantik sungguh panaromanya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan

      kalau sabah saya suka semua kawasannya
      kalau di sarawak saya suka sungai2 dan hutan dan gua disana

      Delete
  25. Salam telor.. nenek tu cr Ape? Kepah ke? Si hidung panjang tu ape?
    Ps: telor kenL mr ammar tu ek.. kalu x silap lady dia org perak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun tak pasti...mgkin ketam mgkin ikan.


      yup mmg kawan sekerja di perak 3thn lepas

      Delete
  26. wow...terrer la nenek tu..

    err..misi menebak ke yang gagal?

    takpe cube lagi ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Misi mencari monyet hidung panjang

      Delete
  27. Replies
    1. Tapi mcm gelap sikit gambar tu. Hihihi

      Delete
  28. sempoi tempat ni..
    ada buaya tak kat sungai tu?

    ReplyDelete
  29. cunnnnnn... aku teringin nak pegi sane huhuhuhu

    ReplyDelete
  30. takpe takleh ambik gambo monyet tu pun...
    boleh menghayati keindahan alam....

    best naik bot tu

    ReplyDelete
  31. visiting only.
    Belum ada new article

    ReplyDelete
  32. bro akak nak email ko masih ada peluang ke?
    teringin je berkreativiti dengan iphone neh..
    boleh tak?

    ReplyDelete
  33. Dlm byk2 pic, aku suke no. 20. Nmpk mcm, serasi. Manusia sama manusia. Manusia sama alam.

    ReplyDelete
  34. tuh...jambatan tuh....
    konpem gayat....

    ReplyDelete
  35. Suka gambar mak cik mendayung sampan tu :)

    ReplyDelete