Monday, 1 April 2013

Dari Jauh.....








Dalam perjalanan menuju ke kereta dari kawasan ayam, dari jauh saya ternampak beberapa pergerakkan berlaku diatas pokok, bila diamati betul - betul ternampak kelibat sang hidung panjang ni.

Sah!

Saya capai camera, duduk disatu tempat berselindung di celah batang pokok. Saya sasar pada 'mereka'  tapi.....

tak sempat nak menembak 'mereka'.....

yang sempat hanya dapat beberapa ekor sahaja itu pun dari jauh. Kawanan 'mereka' si hidung panjang yang lain dah bergerak masuk kedalam hutan.



sedikit hampa, tak kisah lah janji dapat tengok secara live. 

Tuan Asrin kata pada saya, jangan risau nanti kita cari 'mereka' ni di kawasan pesisiran sungai pula. kita naik boat.




Saya senyum dan angguk...sambil berjalan menuju ke kereta.


1. 


2.


3.


4,






* Kalau lah masa ni saya ada zoom lens yg besor tu, pasti muka si hidung panjang dapat di snap dengan jelas. 


* Siapa di sini pakai iPhone? Sila email pada saya. telorpower@gmail.com











.

42 comments:

  1. Replies
    1. Keberanian perlu ada, utk explore kesan dan jejak haiwan ni bunda. Seronok

      Delete
  2. Si hidung panjang ni.... serang orang tak kalau terserempak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak. ia spesis yg tak menyerang , tak mcm kera dan beruk SR. Spesis kera @ beruk suka serang bila rasa terancam. Padahal 'mereka' yg kacau kita dahulu

      Delete
  3. hamboihhh..sikit ja lagi..kalu tak mesti dah nampak clear...

    macam hensem je si hidung tu! hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha cimot o cimot, beruang dan harimau lebih hensem sebenarnya

      Delete
  4. serius jeles....rietta xpernah tgk secara live...huhuhu....rietta xpkai iphone...adik rietta pkai la...

    psss...ooo taman baru erk...chantek...suka rietta lepak situ...rasa cam dalam cerita dongeng si pari pari....

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakai iphone kan.Sila bagiv detail di email .

      Jgn jeles. Pasti suatu hari nanti sis akan merasai nya juga

      Delete
  5. Ohh..monyet probosis tu ya. (Ntah betul tak ejaan..)

    ReplyDelete
  6. alaaa, jauhhhnyaaa..heeee
    tapi kan, pokok tu, cantikkk...walaupon senget, mmng nmpak cantik.

    knapa dngn iphone? huuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis cik marikh
      sila bagi detail di email kalo nak tahu. Siapa cepat dia punya. Janji pakai iphone.

      Delete
  7. rasa2 dulu macam saya pernah bersua muka dekat2 dengan 'mereka' ni. tak silap dekat perak.. hutan paya bakau.. tak ingat la. dah lama dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh spesis ni ada di borneo aje sis

      Delete
  8. Zoom lens berbelang hitam putih tu mmg best :)

    ReplyDelete
  9. sama lah kita TP, memang nak sangat lens yang panjang-panjang tu, huhu...

    ReplyDelete
  10. nampak dari jauh pun jadilah kan.. :)


    Nong Andy

    ReplyDelete
  11. dia orang malu sbb hidung dia org panjang kut...

    ReplyDelete
  12. cepat beli zoom lens.. hehehee

    ReplyDelete
  13. clear jgk pic tu
    pakai iphone erk?
    laaa...comei...klo dekat2 leh picit hidung..klo berani..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakai dslr sis. Siapa pakai iphone emailkan detail pada saya

      Delete
  14. kalau macam ni memang kena beli kamera yang lagi besar...


    ReplyDelete
    Replies
    1. Kamera ok lagi sis. Cuma lems tu..... Agak mahal lepas motor downpayment motor la

      Delete
  15. nak la tengok rupa hidung panjang tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. di entri akan dtg.....tunggu hehehe

      Delete
  16. Yang atas pokok tu mesti cute..
    ehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. cute....boleh la diantara dari spesis nya

      Delete
  17. I rasa la kan kalau bro nak ambik gambar animals in their natural habitat, elok beli zoom lens satu. Puas hati bro! :)
    Dgn zoom lens tu bukan je leh shoot animals, but also sports events, concerts etc...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul....tapi duit tabung belum mencukupi lagi :(

      Delete
  18. ni la binatang hidung panjanggg,hik

    ReplyDelete