Saturday, 9 March 2013

Selamat tiba

Alhumdulillah




Syukur selamat saya dan rakan2 selamat sampai. Tapi....

Saya alami kekejangan di kedua-dua belah betis saya. (+- 2km terakhir untuk sampai ke destinasi)

Mujur ada rakan2 yang membantu.


Travelog via beskal:

0730hrs- berhimpun di kwsp (manjung)

0800hrs- taklimat dari leader dan bacaan doa.

0900hrs- singgah ayer tawar, rehat seketika

1022hrs- singgah Beruas rehat lagi

1230hrs- singgah kampung apa ntah, pekena cendol

1415hrs sampai kuala kangsar.








Ini pekan Beruas. Dahulu beruas ada sejarah tentang kerajaan beruas lama. Ada mizium. Ada cerita tentang kerajaan lama ni.









Cerita di Kuala Kangsar Bandar di Raja Perak. Nanti saya ceritakan.






*saya terpikir macam mana Peserta LTDL punyai stamina kayuh tanpa berhenti selama 3 jam





*saya update melalui telefon. Nanti saya jengah kawan2 semua bila saya sudah pulang kerumah.
.
.



.

51 comments:

  1. atleast, tuan blog ni dah berjaya menamatkan destinasi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kayuhan esok masih afa lagi. Cabaran pulang via kuala kangsar-sayong-parit-manjung



      huhuhuhu....
      moga dipermudahkan perjalanan kami tanpa halangan.

      Amin

      Delete
    2. inshaAllah berjalan dengan lancar :D

      Delete
  2. tuan blog ni orang perak kan?

    nak tanya la tempat2 bersejarah dekat perak ni..

    nak search google macam malas je, better tanya.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak saya orang pahang. Dari gunung.

      saya cuba jawab.

      1. K.kangsar
      2. Taiping
      3. Ipoh
      4. Lengong - sejarah perak man
      5. Gopeng
      6. Batu gajah- istana kellie
      7. P.pankor- ada kota belanda
      8. Tasek raban
      9. Tasek banding


      jangan percaya bulat2. Saya juga kurang pasti

      Delete
    2. oh, dari pahang ea?

      malunya... err..

      btw, thanks..

      Delete
    3. Sama sama, tapi kena tanya org yg lebih arif. Takut salah hehehe

      Delete
  3. mesti kejang kaki kan..

    cendol tu best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kejang utk salam pengenalan hahaha tapi syok

      Delete
  4. alhamdulillah...walau alami kekejangan tapi selamat gak sampai.

    teringat ada dlm teks sejarah..kerajaan beruas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mujur ada kawan2.


      eh sejarah beruas pernah masuk dlm buku teks sejarah. saya tak ingat pula

      Delete
  5. sedapnya cendol hehehe...

    Sekarang ni memang zaman orang berbasikal... zaman sekolah dulu saya memang berbasikal ... dah habis sekolah sampai sekarang tak pernah naik basikal lagi dah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya zaman sekolah berbasikal juga. Bezanya beskal dulu murah , beskal skrg mahal sgt2

      Delete
  6. selamat pagi bro.

    hebat jugalah berjaya siapkan misi.. jadi hari ni ada aktiviti lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat pagi sis

      mission complete. Ada sambung kayuh utk perjalanan pulang.

      Delete
  7. mula2 mmg kejang la... dah aktif lama dlm berbasikal nnt ok la tu... tp jgn hangat hangat tahi ayam je pulak..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. If u never fall/hurt.....u will never ride.

      saya degil. Dan tak serik. Pasti saya teruskan lagi.


      *sebenarnya saya sudah join cycling ni sejak bulan 12 tahun lepas. Dan saya ygg paling newbie dlm group.

      takpe janji sanggup tempuhi cabaran

      Delete
  8. Bestnye.....xpe, nnti lamer lamer dh xkejang larr.....take care yea.....moga sentiasa aktif dan ceria.....

    ReplyDelete
  9. bagus bagus..!!! teruskan teruskan... aktiviti sihat ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya gembira kerana ada sokongan moral begini. TQ sis

      Delete
  10. tang cendol tu..
    sgt menarik hati..
    heheh

    ReplyDelete
  11. wah syoknya.. kalau akak ni setiap 1/2 jam berhenti rehat...heheheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe janji ada pergerakan bersenam. Jgn cepat mengaku kalah.

      Delete
  12. abg ipar den pun aktif aktiviti berbasikal nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaweiii.... Mesti lagi hebat tu.

      Delete
  13. selamat pagi Orang Gunung!!

    ini membuatkan saya nak explore Bruas ni!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat pagi



      lai...lai... Tapi beruas adalah pekan kecil. Dan miziumnya juga kecil ( saya tgk mizium tu dari luar saja tak pasti apa yg ada didalamnya)

      Delete
  14. wah wah wah berbeskal plak yer..tak ajak akak pun,
    siap le ko..
    ehh siyes neh nak pi kundasang..bila nak p?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha. Next trip kita touring europe via beskal. Amacam ada berani

      Delete
  15. beznye..berbasikal ramai2..syok
    sedap pulak nengok cendol tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaupun terasa penat tapi ianya mmg BEST

      Delete
    2. klo xde exercise...mmg payah nk sampai ke garisan penamat
      nk pinjam basikal utk exercise..hehe

      Delete
    3. tunggu saya beli lagi satu yg lagi ringan

      Delete
  16. amboiii.. sekarang dah layan gerek macam pakcik a.k.a Wak Jan eyhhh....!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wak jan lagi otai dlm edisi kayuh mengayuh ni. Saya baru aja lagi join

      Delete
  17. jauh perjalanan ni...berhati2 juga yer semasa berbasikal :)

    ReplyDelete
  18. best siut ada aktiviti macam ni. kurang tekanan sebenarnya selain dari keletihan. tapi bagi aku cukup puas.

    next travel, singgah taiping bandar warisan k. from taiping with love.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah boleh, mungkin kami akan laluinya melalui manjung-ipoh-taiping kerana jalan manjung-pantairemis-taiping tu.....sangat sibuk dgn lori gergarsi terutamanya di kawasan pantai remis

      Delete
  19. cycling suatu riadah yang baik
    demi kesihatan...wow cayyo
    lau aku kayuh sure fengsan TP

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pengsan la....pasal kami pun ada rehat2 juga,santai saja

      Delete
  20. Bayangkan peserta LTDL naik Genting!

    ReplyDelete
  21. Alhamdulillahhh...

    Respect!!

    ReplyDelete