Tuesday, 5 March 2013

Sarapan pagi





Rakan sekerja saya, baru pulang dari Cameron Highlands, cuti hujung minggu lepas.

Sambil bawa ole-ole dari sana. Iaitu berupa ubi keledek manis dan buah yg telah dijerukan. (jeruk ke halwa ni,saya konpius)








buah strawberry dan buah peria yg telah dijerukkan








ubi keledek manis warna oren dan ungu bercampur dalam bekas yang sama.
Rakan-rakan sekerja saya makan ubi keledek rebus ini siap kupaskan kulitnya lagi


tapi saya makan dengan kulit-kulitnya sekali.
Dah terbiasa makan begitu

saya makan 6ketul. Cukuplah sarapan utk saya pagi ini.







* rasa macam duduk dizaman Malaya dijajah Jepun pula.

51 comments:

  1. Replies
    1. Tak. Sedap aje...tak pahit pun kakak singa

      Bagus utk dapatkan kulit yg cantik, mcm kologen tu.
      Okay saya tipu ttg khasiat yg ada

      Delete
  2. Replies
    1. haah buah peria tu..kenape tak percaya ke

      Delete
  3. nak rasa halwa periaaa.... post cket..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak...dah sold out. Habis dimakan oleh budak2 opis

      Delete
  4. keledek manis tu mmg sedap..kalau gi CH mmg tak pernah miss beli..

    strawberry jeruk? hahaha...terperanjat mat saleh tgk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Org MAlaysiakan pandai dari segi ubah usai ni

      Delete
  5. mana nasi lemak roti canai tossai... la la la la >..<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terpaksa diabaikan menu yg typical tu hehehe

      Delete
  6. keledek manis!!! waa sedap tu kalau dapat makan panas2....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Tak kira apa jenis ubi pun. Kalau di bakar atau di rebus makan panas2 mmg heaven la rasa nya

      Delete
  7. unik sarapan bro pagi tadi...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rezeki yg agak rare juga ni utk dijamah di pagi hari

      Delete
  8. makan sayur peria dimasak pernah la.. halwa peria?? pestime dengar ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu....tapi percayalah ianya wujud

      Delete
  9. HAlwa peria? Ya! Tak nah dgr lagi halwa sayur pahit ni...

    ReplyDelete
  10. rietta pown kupas kulitnye juga...yummy....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dah terbiasa makan dgn kulit2nya sekali.

      Delete
    2. Kalau ubi kayu tidak la pula kulitnya dimakan. ubi keledek takpe

      Delete
  11. kalau bakar ubi tu sedap woooo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya x pernah makan dan buat lg ubi keledek bakar

      Delete
  12. Apa salahnya makan keledek rebus, dapat merasa pengalaman hidup di zaman penjajahan jepun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihihi betul tapi aya xrasa feelnya. Yg tahu makan aje

      Delete
  13. uihhhhhh sedapnye ubi keledek. mesti manis. ni klau tk silap namanya.....red potato

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun kurqng pasti C.I.m. yg tahu rasanya manis aje

      Delete
  14. Org dulu2 makan ubi untuk nutrients and survival. Kita la ni macam satu delicacies pulak :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe betul tu. Siapa sangka ianya akan jadi begini

      Delete
  15. ikut hati jugaklah, kalau rajin, kupaslah kulit ubi tu satu-satu, kalau dah datang malas, hentam jer semua masuk perut, hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha saya mmg tak rajin nak kupas kulit tu sebab tu saya bedal terus kulit2nya
      lazat juga rasanya

      Delete
  16. peria jeruk penah dengar dan tengok tapi x pernah makan sebab x suka peria. kalau goreng peria dengan taucu makan kuah dia je..ahahaha..wah tibai sekali 6 ketul bro? buntal perut...

    ReplyDelete
  17. Rakan sekerja dah balik CH, TP bila pulak?

    Saya suka keledek tu, rebus letak garam sikit..sedap dimakan panas2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sudah dan bakal pulang juga tak ;ama lagi sis


      sis ujie....keledek ni dah rasa manis.tak perlu letak garam. tapi.....tak salah kalau nk letak juga. selera tekak orang lain2 kan

      Delete
  18. choooppp....pic yg last tue actually ada org berkuntau dalam air. jap agi bagi pic yg sebelumnya....hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak faham apa yg sis nampak di pic terakhir

      Delete
  19. sedap woooo...lama eh x mkn ubi keledek purple tu..sedap!
    mkn ubi tu kan..mkn sikit dah kenyang....
    x pnh tgk buah stoberi n peria tu dijerukkan..1st time nengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kan rasanya tapi yg warna oren lagi manis sis

      Delete
  20. rindunya nak makan ubi keledek manis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena daptkan dipasaran yg berhampiran tempat anda

      Delete
  21. omputih memang galakkan kita makan dgn kulitnya sekali. byk serat yg di perlukan oleh badan kononnya. stawberi tu.. boleh juga di jeruk eh? tu jeruk peria tu pertama kali la Bro haku nampak ..

    kalau peria tu manis.. kompom aku boleh makan heeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Omputih kadang kala bukan betul juga sis.

      InsyaAllah kalau ada rezeki nanti aku bawa jeruk tu dtg sabah.

      Delete
    2. baik.. kalau gitu aku tunggu hehe...

      Delete
  22. keledek ungu tu mmg manis...tiap kali ke cameron,mmg borong sakan keledek ungu ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kaki borong ni...hahaha. patut la tak byk keledek yg tinggal hehehe

      Delete
  23. sedapnye breakfast macam ni!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ofkos...tapi sekalu sekala la.kalau selalu mau jemu GB

      Delete
  24. hi TP :)

    lama xdgr khabar berita..sihat?hee

    waaa sedapnya ubi rebus y purple tu!hee maniss kan rsnya..ira pn suka beli kalo g CH :)

    ReplyDelete