Monday, 18 March 2013

Pangkor







Hari minggu, saya tidak kemana-mana, saya terpaksa temankan kawan saya dari saaaaaaaana Sabah berjalan-jalan ke pulau.

Dia datang kemari kerana ada kerja di sini, didalam base tentera laut TLDM,

Saya pula terpaksa jadi pemandu pelancong yg tak bertauliah. Dalam perjalanan saya terangkan dia serba ringkas tentang sejarah yg ada di Pulau Pangkor ini. Terasa hebat sekejap.
( itu pun dgn bantuan google, nasib dia  tidak perasan yg saya sedang gugel info )

























Kami pusing-pusing sekitar perkampungan nelayan cina dengan motor. Saya tak sewa motor tu, bekas pekerja kontraktor saya yang bagi pakai percuma hanya perlu isi minyak saja. Terima kasih banyak-banyak. Seronok ada kawan begini.










Kami pusing-pusing lagi dengan motor yang tidak disewa tu...alih-alih sampai di kota Belanda ni.




















Panas....
Cuaca sangat terik. Kami pesing-pusing lagi dengan motor yang tak disewa tu lagi. Kali ini pergi menuju ke Teluk Nipah pula

Makan tengahari di situ....
Saya tak makan....kawan saya makan. Saya minum saja... ( 3 gelas air berperisa ).





















53 comments:

  1. awak pakai kamera apa ni..
    lain benor gambornya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain benor? kenapa eh ?

      saya pakai kamera HP saja. malas nak bawa DSLR dan saya update pun pakai HP jer kak

      Delete
  2. namanye duduk perak..tp tak pernah jejak pangkor lg...huuuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. rugi tu sis......nanti jengah la, Malaysia ini juga indah sebenarnya

      Delete
  3. wah, lawanya pulau pangkor.
    wish to be there one day :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah pasti boleh, janji target mesti ada

      Delete
  4. Kalau diizinkan olehNya, bulan 5 nanti kami ke sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah... lai lai..datang la seeronok juga sekali sekla datang pulau ni

      Delete
  5. ahak! nanti bila ada masa pangkor akan ku jejak selagi kaki masih berada di perak ni.. lagi2 bila ada tempat bersejarah tu.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul banyak juga tempat sejarah dia, lagi best kalau dapat layan jungle trekking kat situ, jalan2 ke kampung nelayan melayu dan kampung nelayan cina. kayuh basikala layan beukit kat situ nampak gayanya kena kena ada stamina yg betul2 kuat

      Delete
  6. pernah sekali je pi pangkor.. tp best sbb dpt beli ikan bilis yg sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikan bilis mata biru menjadi tumpuan para suri rumah dan isteri2....itu yg saya tahu pasal ikan bilis

      Delete
  7. rietta aitu dr Marina Island ada pergi kesana juga....sewa van pink ronda ronda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup van mereka(di pulau sini) mmg kaler pink, kelakor mcm takde warna lain nak letrak

      Delete
  8. gambar kali ni agak gelap la TP. tapi masih boleh menceritakan..

    saya pernah ke sana sekali je, camping tepi laut dgn kwn2. tak beli apa pun sgt...pelancong miskin! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya juga kurang beli barang ketika melancong. sebab 1 rimas, 2, beg padat

      saya pakai kamera HP saja sis. boleh la....

      Delete
    2. Owh..patut le lain. Sbnrnya dah biasa tengok gambar dari TP cerah dan cantik semacam, tu yg terasa lain. Pdhal ok je..

      Kdg2 guna hp lg sng, org tak perasan sgt kita tgh amik gambar.

      Delete
    3. betul tu.....tapi takut pula kata ambil gambar curi
      takut orang salah tafsir

      Delete
  9. mesti kawan awak cakap...
    macam sama ja yg aku baca kat google.... hehehe...

    tahun lepas kita dah g pangkor..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kawan saya tu Sabahan, hehehe dia cakap saya pandai bab sejarah (gelak dlm hati aje utk cover line)

      Delete
  10. Replies
    1. pasal panas sangat la chik Att.

      1 air sirap
      2 air sirap juga
      3 air kosong

      Delete
  11. tunggu kami jgk ya utk jadi guide... tak sampai lag sana..

    awesome pics..!!! lawa gila..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sis.

      datang la, nanti bagitau eh sis mulan. tapi sini kalau nak dive harganya agak mahal dan current air di dasar juga agak deras sedikit.

      Delete
  12. cantiknye pemandangan laut
    dedaun...memberikan kesegaran
    air sirap merah...sedapnye!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali sekala lihat keindahan sambil tenang2kan diri

      Delete
  13. last turun pangkor tahun 2002 dulu, dekat 11 tahun dah, berkhemah tepi pantai, tapi sebab angin kaut sangat, terbang habis khemah, hehe...itulah, gambar semua cantik and unik, macam dalam filem :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. berkhemah disitu mmg best tapi kena jaga2 juga kes kecurian sgt tinggi bro
      paling best tempatnya dan selamat utk berkhemah di teluk segadas.
      airnya paling menang dari kawasan lain

      Delete
    2. dan tak ramai yg tahu kawasan tu

      Delete
  14. waaa..
    teringat time explorace dlu...
    kat pangkor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak silap 2 tahun lepaskan lia dtg

      Delete
  15. Antara pulau yang memikat hati. sukaaaaa malaysiaaa~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pulau2 diMalaysia mmg sangat menarik. saya juga suka

      Delete
  16. What? Ader kota belanda? Tak pernah lak I tau.
    Hmm... actually kan, Malaysia ader so many interesting places.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup memang ada kesan sejarahnya masih wujud dan terpelihara, marilah melawatnya mr.syed

      Delete
  17. wah.. bestnyaaa... ^_^ tak pernah pi lagi kat sana.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti jejak....mesti dan mesti. jika anda suka pulau

      Delete
  18. Terus rasa nak gi Pangkor! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha boleh plak mcm tu eh bro DZ

      Delete
  19. tak pernah bercuti ke Pulau Pangkor,teringin juga suatu hari nanti...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok juga utk santai2 bro lagi pun bro juga suka melancong kepulau2 kan. jadi kena masukkan dlm senarai ni

      Delete
  20. pangkaor n langkawi salah 1 destinasi nk pg
    tp blom berkesempatan
    mudahan dipermudahkan impian ini
    nk gak snap cam encek telo...jeles nengok pic2 yg ohsem

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah umi....kena ambil cuti panjang jika datang ke semenanjung. boleh tour semenanjung puas2 sis

      Delete
  21. Pernah ke sana dan lokasi yang menarik untuk dilewati :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betulkebanyakkan myg datang pansti menuju ke teluk nipah. kompom punya lah

      Delete
  22. aku tak tau ada dutch fort kat pangkor. nampak sangat aku tak penah gi sana. aku nak cuti sana, karang aku contact lu lar, bro. haha.

    ReplyDelete
  23. arghhhhh!!! rindu pangkor! nnti kalau CiM gi pangkor lagi nak mintak pinjam moto kawan buat pusing

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh dgn syarat saya ada semasa deal pinjam motor tu

      Delete
  24. wow..wow..wow.. gambar pabgkor memang gempak. Bro lenkali kalau gue mo jln ke p.pangkor.. sudilah juga jadi tour guide gue walaupun gue dah tahu rasia info ko adalah google ja haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha bulih ba kalo ko, jangan ko risau
      pasti boleh jak, janji ko bilang saja saya awal2, bila ko mau kemari bah.

      Delete
  25. Nanti one day dah ada duit kocek banyak nak bercuti sini.

    ReplyDelete