Sunday, 16 December 2012

Hanya RM1.50 sahaja





Seperti kebiasaanya, selamat sahaja sampai ke terminal 2 lapangan terbang Kota Kinabalu, wa secara automatiknya akan menyusahkan diri dengan hanya tunggu tak sampai 30minit untuk menaiki pengangkutan awan yang disediakan iaitu bas, menuju ke bandaraya kota Kianbalu. 

cukup dengan terkena sekali sahaja dengan menaiki perkhidmatan teksi yang disediakan, RM30.00 utk satu teksi. Tidak berbaloi bagi wa untuk membayar nilai tersebut. Tapi untuk yang berkeluarga, dan yang datang secara berkumpulan rasanya OK kot.

Untuk menaiki pengangkutan bas ini, lu orang hanya perlu keluar di bahagian kaki lima  di terminal tersebut di bahagian belakang sekali. Kalau tak tahu silalah ringankan mulut, beramah mesra dengan orang tempatan disitu dan tanya dimana bahagian tempat menunggu bas ke bandar KK.


Yang Penting hanya perlu korbankan sedikit masa dan kesabaran yang tinggi sahaja ..... (ewah)




1.  


2. 


3.


4.


5.


6. Ayat ATOY sahaja yang wa faham. Lamanya tangan wa tak buat kerja2 begini


7. Mamat yang berdiri tu adalah Budak sekolah 


8. Sila Jangan Ketawakan. 


9.  RM1.50 total kos perjalanan dari terminal ke bandar Kota Kinabalu. 







Lepas ini, kalau saya dtg ke KK lagi,  mungkin boleh susahkan Blogger Nong Andy pula. hehehehehe....






.

55 comments:

  1. Jauh beza tu rege dia..
    Kalau travel solo ni mmg lebih ringkas, mudah buat keputusan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang kala terpaksa tanya orang utk info diri sendiri

      Delete
  2. dilarang mereokok,haaaaa kemain eja tu..hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin si "tukang conteng" tu eja ikut slank . mungkin la

      Delete
    2. alahai,sweetnya kalau begitu,haha :P

      Delete
  3. Mereokok boleh tahan lagi. Aku pernah jumpa dia orang tulis mekokok... nak pecah perut dibuatnya...

    ReplyDelete
  4. KK? -_____-" bestnyaaaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat2 best sis....mari la. boleh jalan2 disana explore sabah

      Delete
    2. adehh.. pitih tarak. hew hew hew

      Delete
  5. wahhh seronoknye kau! aku teringin nak bercuti kat KK, lari ri kesibukan kota dn asap2 durjana. aiseyh verangan! :)

    ReplyDelete
  6. hahaha mmg murah. ada naik van biru tu tak? kalau tak silap singgit jer utk 1 hala. lepas tu kalau kita tengok masa diorg berkumpul kat bus stand tue, mesti 1st time tengok akan terfikir macam mana diorg boleh keluar dari situ. especially bila dah duk dlm van.

    hehehe nice holiday KK

    ReplyDelete
  7. owhhh ya, ZZ Sup tulang tu kat jln mahmoodiah. mehh lah dtg sini, CiM belanja sup gearbox

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada.....betul just rm1 saja. pintu belakang pun dibuka/tutup secara automaitik(padahal pemandu van yang kawal)

      @owh tahu la area ZZ sup tulang tu. mmg mabeles waktu malam aja kan restoren tu beroperasi. kalau tak silap.

      Delete
  8. tahan-tahan saya nak gelak ni.. hahahaha!!

    pic 6 tu, nampak sangat TP ni nakal dulu ea.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa la tu
      hahahaha tangan ada saja nak dibuat mmg tak leh dok diam

      Delete
  9. masa travel ni, mana yang boleh jimat, kite jimatkan! bravo telor!

    ReplyDelete
  10. o.k bah kalau ko bro.. :D


    -Nong Andy -

    ReplyDelete
  11. ade name baru ke-Kota KIANBALU??

    (>.<)

    ReplyDelete
  12. bestnye jalan2..
    ejaan baru tu.. hehe.. mereokok.. :D..
    asal faham dah.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. jalan2 mmg best ladyB
      tapi lagi best kalau dapat jimat dan perjalanan lancar utk kemana saja yg kita tuju. baru terasa indahnya

      Delete
  13. masih di kk lagi ke? bestnya. beli ole ole

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah balik la sis.....sebenarnya ni pergimasa bulan lepas

      Delete
  14. ehh teringin nak pergi pasar malam kat sebelah pasar filipin tu lagi...macam2 ade.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. rambangkan mata tgk makanan laut disitu...

      Delete
  15. wahhh sampai ke sabah...
    tp awk mmg klau mana2 service taxi pun klau dyeorg taw kita org luar dyeorg akn tekan harga kaw2 kat kita kan..its better naik bas ataw jln kaki jee hahahha baru laa name nye bercutiiiiiiiiiii ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tgk juga......mmg betul ada tapi saya jarang berdepan dgn situasi cekik mencekik pada pelancong. yg penting kena think smart. kalau tak mmg kena ketuk la

      Delete
  16. Bro... mohon ko kol saja aku... tak payah naik bas lain kali :D

    ReplyDelete
  17. bro lu pi naik kinabalu lagi ka?
    tak aci la wehh ko tak ajak aku sama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak kali ni explore KB dan KK. tak naik gunung pun
      jom....sandakan nak next year

      Delete
    2. Sandakan eh? bila plan?
      nanti next year ingatkan ya,
      banyak projek aa bro...

      Delete
  18. Love your captures. Keeping it real and unadulterated :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks bro....

      actually i try buat mcm bro. semua pic bro dijadikan sumber rujukan saya hehehehe

      Delete
  19. naik bas lebih murah.... Tp kena kongsi ramai2 la.. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul disitu kita boleh berkongsi jiwa, gelagat dan macam2
      tapi kalau ada yg tak selesa terpaksa hadam saja.

      Delete
  20. Hahahaha...betul jugak, kalau sorang diri( or dgn geng2 bujang sekepala), mmg saya akan buat style macam ni...RM30 vs RM1.50, jauh beza tu...Lagipun, naik bas dpt ambik macam2 gambar unik, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. sebenarnya bro kalau nak naik teksi tu boleh saja...apalah sangat RM30 tu...

      tapi saya suka melihat kehidupan dan ingin tahu budaya mereka, berborak dgn "orang asing". sebab tu pilih jalan sebegini...

      dan saya mula faham sedikit demi sedikit ttg jiwa seorang backpacker

      Delete
  21. dah lama tak naik bas lompat-lompat... rindu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihihi kan. sekali sekala sis kena lah buat bersama famili sis, baru anak2 sis ada pengalaman merasainya

      Delete
  22. wahhh g KK??

    rindu plak nak g KK sekali lagi.. lagi2 manukan island.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm mana org KK sendiri tak balik kesana ni. hai la cik moon.

      Delete
  23. wah dah lame tak naik bas loncat macm ni..time belajr dulu memg selalu naik bas cm ni. murah berbanding naik teksi

    ReplyDelete
  24. Replies
    1. next year sandakan....amacam, mau ikut ka?

      Delete
  25. ooo....rietta dr Terminal, ada kawan yang jemput...sampai ke terminal teksi bandaran....xpuas lgi ronda ronda sana...

    ReplyDelete
  26. entah bila nak sampai kk ni.. rm 1.50?? ok lah tu dri teksi kan

    ReplyDelete
  27. dah lama sangat tak naik bas. hikhik

    ReplyDelete