Saturday, 15 December 2012

Akhirnya.




Pantai tg.Aru mungkin dibawah tu.



Ini merupkan kali ke 6, wa jejakan kaki ke negeri di bawah bayu. Apa yang menyebabkan wa datang kembali ke negeri ini?

Wa tidak tahu, barangkali mungkin wa sudah terpukau dan tergoda dengan tempat-tempat yang menarik disini terutamanya keindahan panorama alam ciptaan Allah SWT yang masih lagi kekal keindahanya.

Baik dari segi sungai-sungainya yang bersih ( ada disetengah2 kawasan, dimana sungainya tidak boleh kita memancing mahupun menangkap ikan),  gunung-ganangnya yang hebat, hutan-hutanya yang belum sempat habis wa terokai ataupun kejernihan air pulau-pulaunya yang boleh dikelaskan gred A++ ( bagus untuk aktiviti snorkeling dan diving)  , ditambah dengan sikap ramah dan manis senyuman penduduk tempatan.







* di semenanjung juga banyak tempat yang menarik dan indah,  tapi.... mungkin disebabkan dah kerap sangat pergi, jadi rasa teruja dalam diri untuk lawatinya kembali sudah kurang kot...





.
.

37 comments:

  1. Sokong kenyataan di atas...
    Baru tiga kali ke sana... huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena lebih kerapkan lagi ni hehehehe

      Delete
    2. Betul tu..sejak zaman sekolah teringin ke sana sbb alam semulajadinya.. Tapi baru dpt sekali je. Insya Allah nk pegi lagi, byk tmpt blm dijelajah.

      Antara yg teringin..Maliau Basin (sabah lost world). Tp mcm tak mungkin..

      Delete
    3. sis ujie....maliau basin tu sgt hebat bagi saya. mmg nak terjah. memang nak rasa adventure perjalanan kesana dan lihat sendiri waterfall dia.

      tapi dgr kata kena reg dgn kementerian sabah utk kesana di yayasan sabah. tak pasti betul atau tidak

      Delete
    4. mungkin jugak..tempat camtu mesti prosedur lebih.
      sementara muda dan blm kawin, elokla panjangkan langkah. :)

      Delete
  2. bro, pekaba? lama aku tak singgah sini. hehe. ko gi sabah? pergh. aku x sempat gi sana lagi. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhumdulillah sihat kembali dah,

      sekali sekala kenalah planning utk jejakkan kaki kesana. pasti boleh punya.
      (macam aku, selagi tak jejakkan ke negara Filiphina sbg pelengkap jejak Asean aku, selagi itulah aku takkan jejak negara2 asia yg lain dan eropah sana.)

      Delete
  3. sampai skrg sabah lah tempat yg tak pernah jejak lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh....janji ada usaha ingin jejakkan kaki kesana pasti boleh sis

      Delete
  4. Hyeeeee :)
    Lama da x dtg blog ni!
    RINDU hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehehe

      welcome back sis...(eh sebenarnya ayat tuk aku tu sis, baru smlm dpt berblog kembali)

      Delete
  5. Saya pun suka pergi sabah berbanding sarawak

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually sis, since i was came to Sabah a couple years ago....terus lupa pada Sarawak ( kuching & Miri) tak tahu kenapa, ntah bila la dapat jejak kembali kesana tu.

      Delete
  6. Sabah mmg best bro..pulau2 dia world class, ada Mt Kinabalu..ada new zealand( kundasang)...haha

    ps: boleh aja nak gi tgk The Hobbit tu kalau ada miss siri trilogy LOTR...sebab The Hobbit ni ialah prelude kpd those trilogy

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada tempat best di paya baku juga

      di KB, area paya bakau (belom di komersialkan lagi), bila mlm boleh lihat kelip2 sepanjang mata memandang mcm dialam fantasi. kalah kelip2 di Klias River la

      Delete
  7. saya ada roomate sabah bah.. hahaha, teringin jugak nak jejak sana XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. pastikan suatu hari nanti, kaki sis akan jejak juga kesana

      Delete
  8. Perghh rajin benor ke sabah bah. CiM br 2x. Alaa pulau2 kat johor ni pown superb laaa.. [komenjeles&cubapromotjoho]

    Shoping mutiara tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabah sangat ohsem panoramanya. Pasal dah byk kali pi dah boring nak shopping mutiara la sis huhuhu


      CiM pulau2 di johor hanya pulau Aur dan Pulau dayang saja yg saya suka. Pulau Sibu, Pulau Tinggi, Pulau Besar (kurang best utk diving) plus pulau Sibu penuh kambing hahahaha

      Delete
  9. Gambar awan tu ada bentuk muka org lah Bro...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh yang mana ? awan yg mana ni der?

      Delete
    2. sebelah kanan tu lah bro..


      -Nico robin-

      Delete
  10. Replies
    1. Awan. Bentuk tak pernah tetap hihihi

      Delete
  11. Den tak pernah sampai lagi Sabah, insyallah coming soon, tunggu hero den besar sikit dulu..

    ReplyDelete
  12. Cool. I pun baru balik dari Sabah :)
    Like you said la, kena explore lagi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow. jalan ke mana bro. Betul kalau boleh nak ambik cuti tanpa gaji 2bulan utk tamatkan jelajah borneo

      Delete
  13. bro,apa khabar bro?
    bro,agak agak berapa kos kalau bercuti ke sana bro?


    flight + hotel (ataupun hostel ke...ekekekek) + jalan2 shopping.

    anyway, thanks bro!
    keep in touch!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sihat.
      actually i spend RM500 kat sana, termasuk makan dan minum dan jalan2 dan hotel backpacker dan ole2
      flight tak termasuk biasanya booking time promosi bro

      Delete
  14. Na lahie je kat sabah..
    tp baru sekali je pg sane ;p
    apa pun sabah mmg the best..!!
    view kat sana tenanggggggggggggg

    ReplyDelete
    Replies
    1. agree

      alahai kena tgk juga sekali sekala tmpat kelahiran tu sis

      Delete
  15. kali ke 6? rietta bru pertama kali.....

    ReplyDelete
  16. enjoy la bro!
    aku pon byak kali pi, tapi untuk urusan kerja loo...
    sempat nyelit2 kejor2 masa, skejap2 je pi tmpat2 yg santek..

    ReplyDelete
  17. sy pulak tak penah jejak kaki ke bumi bawah bayu. ini fakta. sobsobssss :(

    ReplyDelete