Sunday, 28 October 2012

CINTA StrawBerry





Ketika wa penat nak  habeskan beraya di rumah kawan-kawan sepupu sepapat semua,
wa mengambil satu tindakkan bijak melepak-lepak kat satu restoren seorang diri untuk pekena air kegemaran wa iaitu nes tarik.
sejuk-sejuk cuaca macam ney memang sedap layan air panas,ye dak?


Hari makin petang....wa peratikan suasana bertambah rancak dengan kehadiran para pelancong berkeliaran dengan baju sejuk mereka yang tebal2.
suhu bertambah dingin, sang bayu turut serta tak mau mengalah, bukan bagi angin sepoi-sepoi bahasa lagi dah siap bawa titisan gerimis. 
Wa dengan baju selapis berseluar pendek rilek pekena air panas. buat-buat macam tak sejuk.

Kebal anak ney....dok sejuk ke??  sapa mokcik restoren merangkap owner restoren. Wa kenal sangat ngan mokcik tu cuma mokcik tu jer dah lupa pada wa.maklum la wa dah makin kacak dan taf.

Biasa jer cik.... jawab wa ringkas malas nak layan mokcik tu.

Datang bercuti sorang-sorang ajer ke anak ney???

Dok la saya memang orang sini la cik....cik ney mak dhiya dan alot kan? takkan dok kenal saya... motif wa nak dapat minum air pree kot-kot la mokcik ney nak blanjer wa

laa.....kawan dhiya ker,kejap makcik panggilkan dhiya jap,Dhiya ada kat dapur masok.

eh..eh...takpe la cik saya pun nak blah dah ney...kim salam jer kat dia ye. Berapa cik air ney?

aloh setakat segelas ja takpo laa..mokcik blanje raya2 ney.

terima kasih banyak-banyak la mokcik... Yes!!!! berjaya misi wa dapat minum air pree hehehe 

wa melangkah pergi dengan gaya sopan..sambil memberi senyuman manis yang padu pada mokcik tadi....




destinasi berikut wa melangkah  menuju ke pasar malam brinchang...sajer-sajer nak cuci mata tengok gelagat pelancong yang datang.

dalam suhu yang sejuk, wa peratikan ramai sangat pelancong yang datang kat tapak pasar malam ney.yelah barang2 suma murah-murah.sampai satu tempat wa berhenti seketika, di gerai mak angkat wa.dia jual strawberi cekelat.ramai gak yang datang membeli.wa hanya datang melepak kejap jer

keje wa hanya senyum tengok gelagat pelancong.wa bukan senyum kosong tapi wa senyum niat nak sedekah kat pelancong2 yang hadir lalu lalang kat situ hahaha...

sampai la satu part tu...
sedang wa asyik senyum tetiba ada 2 orang awek ney, sorang bertudung biru dan sorang lagi free hair
dorang asyik kehulu kehilir jer kat area kedai straberi cekelat ney....manis memang manis orangnye semanis straberi cekelat ney ada kot.lawa pun sama. haish....bley cair kalau tengok lama-lama

Bang.....yang ney, 1 berapa? kata awek manis bertudung biru

owh...yang tu eh, 1 harga dia RM2,tapi kalo beli 3 harga RM5,amacam nak.jelas wa terperinci dan ringkas
tapi kalau adik nyer pasai 4 saya kasi RM6.

awek bertudung biru berbisik dengan awek lawa free hair. apa yang dorang berbisik pun wa tak tahu macam rahsia sangat2.
macam top secret sangat plak.

Wa hanya senyum tunggu keputusan dari dorang. Amacam adik manis, nnak berapa. rugi tak beli,bukan ada pun kat tempat lain.gerai ney jer yang ada jual strawberi cekelat cair,gerai lain suma strawberi cekelat beku.

macam ney la bang bagi saya 2 cucuk....kami nak rasa dulu ek.

Rm4 jer dik...terima kasih ye.
Awek bertudung biru dan awek free hair blah dari gerai sambil menjamu straberi cekelat menuju ntah kemana pun wa tak tahu.

Dalam selang masa 20minit kemudian,
datang la awek bertudung biru dan awek free hair kembali.

Bang...bagi saya 4 stick, sedap la......kata awek bertudung biru

saya nak 4 juga, 4 stick RM6 kan....harga offer tadi kan.boleh. kata awek free hair cuba mendapat harga murah dari wa

Boleh....adik nyer pasai kira cincai la... kata wa dengan suara ala2 rosyam nor 

mak angkat wa merangkap owner gerai hanya peratikan wa jer.
Ok siap,wa terus beri strawberi cekelat yang dorang pesan, sambil memberi senyuman paling manis dari wa. bila awek2 tadi berlalu pergi jer, terdengar satu suara yang mengejutkan wa

cilakak....4 cucuk rm6 ye..suke2 ko jer bagi diskaun.macam ney lingkup bisnes aku.rugi...rugi

hehehehe....wa hanya mampu sengeh aje ketika itu

pantang ada anak dara lawa datang membeli jer kasi diskaun,kalo tak lawa harga kurang pun ko tak kasi
bebel owner gerai pada wa.

sekali lagi wa hanya mampu sengeh sorang2 di dalam gerai tu tanpa membalas bebelan owner gerai strawberi cekelat tu..









* strawberry cekelat  memang sedap dan manis, tapi manis lagi awek tudung biru tu....

* di post kembali didalam blog, siri cerita ini sebenarnya berasal dan ada di dalam akaun 'mukabuku' wa.....




57 comments:

  1. ahahahahaha... ni buat aku senyum panjang tengah malam-malam buta.. habis lari bertempiaran semua sebak sedih tadi (aku baca komik smpai nangis-nangis wakakakaka)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aik...baca komik pun boleh sedh2

      Delete
    2. yelah.. dah baca komik sedih.. nangislah.. hehehe...

      Delete
    3. kehkehkeh baca lah komik yg menceriakan jiwa sis.

      cun ar,,,,,hahahaha

      Delete
  2. ceiittt keji tau guna tektik gitu nak paw mak dhiya air percuma..adehh lu ni bro..
    err betulkah kacak dan taf? apsal hari tu hujan kat broga terus tak jadi naik bukit tu bro..ekeke..ehh bila nak bawa akak dan NP p kemeron hailend nehh???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mana keji tektik tu....itu misi utk eratkn silaturahim hehehe.

      Eh naik juga la masa.hujan tu. Cuma habis berlumpur dan basah lencun semua brg itu pasaltak jadi pi masuk bandar kl.

      Bukan tak nak bawa tapi ka.....tapi kan... Time cuti sesak la mengalahkan sesak di ibukota pulak.

      Delete
    2. ala ko sajer buat alasan..akak tau ko nak bawa dhiya je kan..hahaha k la acah!
      we all nak travel tahun depan, nak ikut?

      Delete
  3. h aha ha kemain lagi dia dgn awek tudung biru mohon berjodoh le dengan "awek strawberry bertudung biru" muehehe he he >..<


    p/s: Dah berpuluh tahun tak jejak kaki ke Cameron highlands =..=

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kehkehkehkeh.....

      Eh biar betul tak pernah jejak kaki ke sana...

      Delete
  4. dapat no talipon tak tu..?

    :p


    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. secara jujurnya.....tak dapat pun sob...sob...

      Delete
  5. boleh buat drama petang-petang la..ganti drama vanilla coklat

    ReplyDelete
    Replies
    1. oit ralph....

      lama ko menyepi? mana hilang sis?

      Delete
    2. ada je..aku dh jadi silent reader dah sekarang ni

      Delete
  6. Replies
    1. yup....

      MF mmg tak tahu ker selama ni hahahaha.
      pasal tu kat profile tulis berasal dari daerah pergunungan hehehe.

      Delete
  7. Replies
    1. bracoil ada jual di toko2 berhampiran. sila cegahnya dari semakin parah sis hehehehe

      Delete
  8. Lahai....klu cmtu...rietta xde can nk dpt harga murah lew.....ekekeke...

    Psss.....rietta cdg nk cuti kt cameron, nk menembak bunga bunga indah....errr...bleh rekemen mana mna apartment x? Xnk dok hotel....xbesh....thnaks awak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekekeke....
      blom try mana nak tahu kan.

      Delete
  9. kah kah kah..dtg 20 org awek cun, memang boleh lingkup bisnes stroberi cekelat tu..:)

    hari apa haa pasar malam brincang? dulu rajin tiap2 2 bulan naik CH..la ni dah lebih 6 bulan tak naik...boleh la try stroberi cekelat tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. setiap hari sabtu dan ahad, dan setiap hari cuti panjang (baik cuti umum mahupun cuti persekolahan ) bro.....

      try jgn tak try bro....hehehe

      Delete
  10. Replies
    1. betul.....tapi pilihan saya lebih kepada cekelat

      Delete
  11. kalau gua beli berapa lu bagi diskaun bro...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau bernasib baik dan ada mifz kompom wa bagi free aje bro. (tapi mesti time tu wa dah ada kat kampung la hehehehe)

      Delete
  12. Daerah pergunungan memang best sejuk dan cantik
    Jalan ke atas tu yang tak best
    Pasti saya muntah belahak!

    Dah hilang penat dah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sudah di recover kembali dah kakak doktor.


      owh ada tips dia sebenarnya utk tidak muntah jika naiki kereta & spesis dgnya jika melalui jalan berliku dan mendaki

      Delete
  13. lama tak makan stoberi coklat kat situ..hehhehe
    perghhh kampung kat situ memang heaven la...hari2 dtg awex lawa habis laaa....akakakaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebetulan jer....dah tertulis kampung di situ sis nak wat mcm mana?
      hehehehe

      Delete
  14. hahahah katne niaga tu nak dtg..kot2 dapat free 2-3 kotak..?
    kakakakak

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa kotak.....komppom kena kejor ngan parang oleh owner gerai tu nanti

      Delete
  15. Ni kalo saya yg beli dari TP nescaya tak dpt diskaun..hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh takdelah sis.....pasti ada punya. malah member2 yg dtg kat situ kompom dapat makan free berbakul2

      Delete
  16. perghhh.. datang awek cun... diskaun bukan main.. datang awek tak cun.. ntah2 mahal kut..

    hahaha..


    salam kenal2 gak weh..

    ReplyDelete
  17. tu belum aku yang pegi beli tuh.

    ahahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. pilih mau cekelat atau madu sis
      kalau dtg kompom aku beri free 1 cucuk aje. FREE tu....diulangi FREE utk percubaan cucuk berikutnya baru dikenakan bayaran hahahaha

      Delete
  18. amvooii.... ok la tu.. awat tak kasi free terus..?? hehee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula mmg nak kasi free tapi owner kedai ada kat belakang terus kasi diskaun aje...kalau owner kedai takde mgkin ada peluang besar awek tu dapat free keh keh keh

      Delete
  19. memang lingkup lah bisnes kalau gini gok

    ReplyDelete
    Replies
    1. keh keh keh.....nak wat guana, takpe next time try kawal perangai bila terserempak awek2 cun hahaha

      Delete
  20. Replies
    1. hahahaha sekali sekala takpe kan hihihihi

      Delete
  21. Bro ni, kena think twice lah kalau nak venture into business.. hehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.....sebenarnya mmg tak pandai ber business la bro, tolong2 boleh la

      Delete
  22. perghh.. mentang2 cun erk...
    kompom x dpt murah kalu dtg beli ni,,, wahahaa

    ReplyDelete
  23. hamboihhhhh.. melingkupkan je kojenye gara2 awek2 cun hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngeeee hahahaha cuba eratkan silaturahim tu

      Delete
  24. aku pon nak! tapi kalau kat pasar malam brinchang tu, aku suka makan yang hotdog besa tu. amenda tah nama. blackpepper. sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. strawberry cekelat lagi sedap hahahahaha

      Delete
    2. mende tu lagi sedapppppppp!!!

      Delete
  25. PSSSS....ooo camtu erk...ok ok...rietta pown nak bawak adik celebrate bday dia...sekali nk sama sama menembak bunga chantek...parent kitorg nak pksa jugak dengan kejamnya ikut....hehehe....sebab tu aprtment jd pilihan...thanks awak...t rietta bncang ngan adik...

    ReplyDelete