Saturday, 6 October 2012

Cendol BAKAR.













Katanya cendol bakar ini mendapat nama kerana gula merah yg dibuat untuk ramuan menu cendol ini dibakar. ada juga yang kata nama pemiliknya adalah Bakar. Tidak pula wa pasti yang mana satu adalah yang betul

yang pasti ianya terletak di sekitar Kuala Selangor,
dan yang pasti lagi ianya percuma kepada fakir miskin dan golongan OKU.
Pelbagai kaum juga yang datang untuk merasainya,ramai pulak tu... (masa wa singgah ke warung cendol bakar tempoh hari la....hari-hari lain wa tak pasti)

isian cendol semula juga adalah percuma. ( bagus betul pemilik warung ni, memang berhati murah betul)

dan pertama kali wa lihat warung ada bahagian pandu-lalu. Terasa kaget juga melihatnya.





.
.


* misi membalas dendam pada bukit Broga bakal terlaksana beberapa jam sahaja lagi, harap2 cuaca di semenyih sana tidak hujan mahupun mendung.Nak cuaca cerah juga.







50 comments:

  1. Mengikut seorang blogger, Bakar tu nama pemilik kedai tu. Takde maknanya gula pulak nak dibakar...

    Selamat mendaki bro... Moga cuaca menyebelahi anda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih pasal info yg tepat tu bro.



      baru je sampai kat semenyih ni.alhimdulillah cuaca pun nampak ok saja

      Delete
  2. Kagum dengan drive tru n free refill yang xpernah lg rietta jumpa...

    Pss....moga misi membalas dendam terhadap bukit broga terbalas...xsabar nk tgk picta yg bkal di upload....

    ReplyDelete
  3. sama ada pemilik nya bernama bakar atau gula merahnya di bakar tetapi cendol bakar itu macam tak berpeluang aku nak merasa.. jauh sangat haha..

    selamat membalas dendam dengan Misi Bukit Broga. Jangan lupa bawa baju hutan.. karang hujan macam hari tu susah. Dah tgk ramalan cuaca tak? selamat menyelesaikan misi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala...kt sabah juga ada cendol kn? terima kasih sis

      Delete
    2. jadi macam mana Bukit Broga??

      *cendol yg best boleh jumpa masa ramadan saja. gue smpai google resepi cendol sebab nak try buat cendol (x puas hati dgn cendol cincai yg di jual di sini..) tapi last2 smpai sekarang tak pernah try lagi respi tu hehehehe...

      Delete
    3. broga sudah dapat ditawan dgn jayanya kali ini.



      *pssstttt..........sebenarnya aku juga tidak berpuas hati bah dgn masakan ala thai sana (di sabah) sama juga masakan di sekitar KK makanan berlauk. yg sedap di tekak aku adalah di mamak area kg.air (kalau tak silap ada nama roti cobra) dan makanan2 fastfood dan upperstar saja jadi pilihan. owh lupa apa mee sup ikan tu...jga sedap dan makanan di sugar ban di tg.aru juga sedap.

      kalau kedai2 biasa biasanya tak sedap.

      maaf jika terguriskan hati org2 sabah. ini kenyataan.

      Delete
    4. no wonder lah....ko kata cendoinya cincai....

      yg penting aku suka rumpai laut sama ubi dlm plastik panjang aiskrim malaysia tu...

      Delete
  4. aku penah dgr juga, tapi tak penah pulak pegi. nak buat cmne, bukan ada keta nak berjalan sakan. sobs!

    weyh, nak ikut gakkkkkk!!! len kali nak gi hiking sila invite aku ya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu....jadi kna ajak org yh betketeta pi la.

      ok2 lain kali dah boleh mgajak dah ni hihihi

      Delete
  5. perghhh siap drive thru tu yg tak tahan...

    ReplyDelete
  6. errr naik bukit broga ke hari ni?
    haaa malam karang boleh la singgah windsor eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. puas ati....tspi semlm pi blk ari jet sis.

      Delete
  7. alaaaa mcm best jerkkkkkkk! name dye yg xtahan kan "Cendol Bakar"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg best la sis. bukan mcm lg dah hihihihi. silalah terjah

      Delete
  8. haha aku bayangkan cendol yang dibakar. hurmmm... mesti ada rasa2 lemang. kahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cendol rada lemag....good idea bole diujikaji dulu ni

      Delete
  9. Peergghh... mesti best cendol ni! I ni peminat cendol :)
    Excellent betul idea drive thru tu :)

    All the best to you bro on the Broga trip!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup....terima kasih bro.
      mmg seronok juga layan broga tu.

      Delete
  10. So..sedap tak? Lokasi mana?

    *lps ni bolehla letak gambo dr bkt broga yg cerah2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya sama aje kot....tapi puas hati juga la sis. hihihi

      Delete
  11. Replies
    1. Sis cs.....
      kat area ke k.slgor. jalan menuju ke highway LATAR

      Delete
  12. salam....

    selamat pagi....

    dah try cendol bakar kena try cendol pakcik borhan pulop kat pasir penambang sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. WASALAM

      SLMT PETANG


      cendol pakcik borhan eh....ok boleh terjah juga ni

      Delete
  13. uiiii sedapnyerr cendol...


    wahhh naik broga lagi??

    hmm semenyih dah bape ari tak hujan.. cuaca panas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik moon....cuaca panas tu yg sgt i impikan setiap pendaki...bila nk panjat bukit tu?

      Delete
  14. meleleh air liur tgk cendol tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ingatkan nk cakap meleleh pluh kalau naik broga. tu.....hihihihi

      Delete
  15. Replies
    1. Sis.....kt t'ganu kita ada cendol2 yg mantop dak?

      Delete
    2. xde pon...yg ada satu pakcik nih

      pakcik kumis...jual cendol atas moto 3 roda tu
      fullamak..masyukkk

      nanti ada masa..klik klik itu pakcik masuk belog

      Delete
  16. tak jauh dari cendol Bakar ni ada jugak cendol Meletop ke apa ntah, tapi asyik tutup je..
    lepas ni berderet la gamaknya kedai cendol kat jalan tu.. sorang meniaga cendol, yg lain pun nak meniaga cendol gak kan..

    so amacam Broga?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah patutnya pelbagaikan jenis peniagaan....ni tak main follow je.

      broga ok ohsem habis

      Delete
  17. haha mati2 ingt cendol tu dibakar..

    *eh nk ikut pegi broga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh apasal tak bgtaw awal2 hihihihi misi dah selesai

      Delete
  18. cendol itu feveret aku..
    tapi cam jauh ler pulak, kat banting pon tak ter pergi inikan pula kat kuala selengor..
    layan kat tepi ghumah aje leee..

    cendol vip????! vvip??! WOAHHHHH! double ais kot?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Isi perut cendol tu yg berlainan sedikit

      Delete
  19. sedap ke???
    Masa on the way ke Lumut terpandang cendol bakar ni, ramai betul orang masa tu, macam sedap jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap la juga sid. eh bila dtg lumut tu?

      Delete
  20. murah rezeki diorang kan buat amal macam ni.

    bila nak belanja aku?
    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu....sebab dia yakin atas balasan yg bakal diberi oleh Allah SWT. tggu kena pi kat ganu....la kalau nk dibelanja hihihihik

      Delete
  21. selalu lalu lalang je. singgah tak penah lagi. banyak nho kete!

    ReplyDelete
    Replies
    1. adui....rugi lah. ini brader pun datang dari jauh2 semata2 nak cabar bukit tu.

      ternya...ianya bukit yg sempoi dan tak perlu byk tenaga digunakan. cubalah GB. yup kereta mmg banyak.

      Delete
  22. L ase cendol tu dipanggil cendol bakaq sbb tuan dia nama bakaq.. hehe

    ReplyDelete
  23. aku kerap lalu jalan ni. kalau tak silap, baru tak sampai setahun beroperasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. SM : rasanya kot bro....

      aku pun baru tahu je

      Delete
  24. aku doakan ko cecepat mendaki gunung tu..leh shoot banyak pic menarik..pastu kompom upload n3 kat sini kan.. theeeeeee... :)

    ReplyDelete