Friday, 21 September 2012

DreadLock





Dahulu...

sewaktu wa berambut panjang twist curl, ala-ala seperti rambut si Man Kidal, wa selalu menhabiskan masa dengan berjumpa rakan-rakan sekitar Plaza Seni dibandar Johor Bahru.

Tiada apa yang dilakukan, hanya berjumpa, melepak dan berbual kosong sekali sekala berbicara tentang perkara yang ada sedikit faedahnya.

Tapi dalam ramai-ramai kawan wa hanya beberapa orang sahaja yang ada berambut panjang melepasi bahagian tulang belikat termasuk wa. Salah seorangnya berambut ala-ala  Bob Marley yang juga dikenali dengan nama DreadLock

mamat ni bukanlah sahabat wa
Perak nama gelarannya sahabat wa.Dia Sangat ramah, berbudi bahasa, suka tolong kawan-kawan dan sangat pandai bermain alat muzik yang diberi nama didgeridoo.
Wa hanya berkawan dengan si Perak ni semata-mata mahu melihat dan mendengar dia bermain alat muzik tersebut.



Tapi....
walaupun orangnya baik dan bebas dari aktiviti-aktiviti tidak sihat, namun orang disekeliling tetap melabelkan dia sebagai kutu rayau, sampah, mat gian mahupun samseng.


Kesian.... (hanya Jauhari sahaja kenal Manikam)






*Sejak pindah ke bumi Manjung,  wa terus 'lost contact' dgn Perak tanpa khabar berita.



32 comments:

  1. tak terbayang aku ko berambut panjang twist curl...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak payah kerana nanti ia sangat mengerunkan seperti 'momok' sedang kejar budak kecil dalam mimpi
      keh keh keh

      Delete
    2. kahkahkahkahhhhhhhhhh!!!!!!!

      Delete
  2. cer letak gambo TP berambut panjang tu..baru jelas! ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar yg ada pun hanya baru hendak panjang....yg panjang betul ada tapi gambarnya tak sesuai utk dilihat, kerana gambar tu dirakam ketika sedang mandi laut di pantai cherating. berseluar pantai tidak berbaju.....

      jadi segan utk di tayangkan hehehehe ( aurat terdedah krn topless masa tu)

      Delete
  3. Wah bersahabat dengan 'Perak Man'...

    Takde kutu ke orang macam tu walaupun nampak macam kutu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pasti pula dia berasal dari negeri mana. tapi nama gelaran dia mmg org panggil PERAK.



      rasanya kutu juga segan nak menghuninya kot hehehehe

      Delete
  4. kalau mandi wajib mcm mana ek nak basuh rambut dreadLock tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pasti pula,kena diajukan pada yg pakar.
      tapi rasanya kalau air mutlak itu sampai keseluruh permukaan kulit dan anggota badan sah la kan.




      Delete
  5. Replies
    1. berdekatan dgn CS ( city square ) atau pun kotaraya shopping mall ataupun dekat2 dgn area PESADA. Tanyalah kawan2 GB di JB tu

      Delete
  6. mungkin akulah salah satu dari jauhari tersebut kot ha ha ha >..<

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah agak dah mmg ko ada kena mengena dgn hidup si manikan tu
      hihihihihi

      Delete
  7. mungkin dia nampak selekeh kot tu yg orang label macam2..mulut org..xleh nak sekat

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin juga, tapi tak patut melabelkan seseorang dgn hanya melihat sahaja.

      rambut dia mmg tak boleh sikat. tapi orangnya berwajah macho, putih dan bersih cuma rambut sahaja nampak kusut berserabut begitu. (tak pernah lagi nampak rambut dreadlock yang kemas walaupun dianya seorang artis bertaraf antarabangsa)

      Delete
  8. dah lama wa simpan rambut mahu bikin itu dreadlock, tak sampai satu per lima jalan, habis rambut wa tebas kasi gondol.. tahun ni wa simpan lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila buat, bagi wa ianya sangat rare.
      pasti org disekeliling terasa jakun melihatnya...

      * kalau betul2 lu buat mmg wa salute.

      Delete
  9. Bro... wa teringin nak tgk lu rambut panjang lah Bro..

    sejak wa follow blog lu ni wa tgk lu baut rambut ala castelo aja.. sesekali boleh tak tayang rambut panjang dulu tu?? :D mau juga wa tgk Bro..

    *Bro.. masuk Blog kamu, terus automatik ber'wa-lu" hehehe...

    ReplyDelete
  10. tgk org buat benda ni mcm menyeksakan jer dia tarik rambut kuat2 utk twistkan ;P

    dulu dengar cerita kawan2 ckp org rmbut dreadlock ni susah nk mandi,
    tak tahu la betul ke tak =.="
    sebab tak pernah ad kawan yg berambut mcm ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin mandi tu rambutnya kena bungkus ataupun mandi seperti biasa tapi keringkan rambut dgn hair dryer.



      *tak tahu juga walaupun ada kawan berambut begini tapi tak pula tanya pasal rambut bila mereka mandi

      Delete
  11. eh, mana butang follower!
    tanam tebu~ puihh!

    *ok, tade kaitan. dan rambut itu cun. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. rambut dia cun eh ?


      butang follower? abaikan sahaja dee.

      Delete
    2. Dee : kenapa kejap boleh komen kejap tak boleh komen di blog anda????

      Delete
  12. Biasa la....org cpat sgt menilai....tnpa usul periksa...terus lemparkan tuduhan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang kala kita juga tidak terlepas dari menuduh org tanpa usul periksa (secara sedar ataupun tidak)

      cuma....

      waktu dan situasinya berlainnan.

      Delete
  13. dulu aku ada satu kawan rambut dreadlock...hari2 minta tolong sapukan lemon kat rambutnya...rimas aku!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sapukan lemon????

      untuk apa.?

      aku tak tahu, sebab tak duduk sekali ngan member yg berambut dreadlock.

      Delete
  14. Bro kalau dpt contact dia kasi tau I nak buat shoot portrait dia, boleh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sure...

      sudah tentu boleh tapi, i kena cari contact number dia kembali. kalau berjaya dapat nanti, pasti akan di infokan pada bro syed.

      Delete
  15. aku sebenarnya rimas tengok lelaki rambut panjang... macam nak tolong dia potongkan jer... hehehe... yelah aku yang pompuan ni pun yang rambut panjang rimas gak... hehe

    ReplyDelete
  16. dari belakang mcm ku kenal..tapi tak nampak wajah depannya..so takut tak kenal dan salah org..ehehhee

    ReplyDelete