Saturday, 7 July 2012

Terima Kasih.



Terima kasih kepada rakan sekerja wa, juga merangkap sebagai bos (kecik) wa, perempuan pula tu...
kerana sanggup meluangkan masa dan bazirkan duitnya untuk wa dan rakan-rakan wa sekeluarga.

Seingat-ingat wa , dia dah buat dah aktiviti belanja makan pada rakan-rakan pejabat yang lain dahulu. tapi disebabkan wa dan rakan wa seorang ni tercicir kerana tidak dapat hadir. Dan seingat wa masa upacara belanja makan-makan ini berlangsung, wa masih sibuk melakukan tugas Ujian Laut.kalau tak silap. Dan kalau silap pun memang wa tiada di tempat kejadian masa tu.

Jadi dengan berasa sedikit serba salah didalam hatinya (Bos kecik wa ini.....) maka beliau mengajak wa dan rakan sekeluarga tu ke sebuah restoran di bumi manjung ni.

Antara menu-menu yang beliau pilih adalah:

  • Tomyam campur (agak wa)
  • Ikan Siakap Stim cara Nyonya
  • Sayur Kailan Ikan Masin
  • Ayam masak Kerabu Mangga (agak wa sekali lagi)
  • Sotong Pedas ( juga wa bantai jer menu ni)
  • Ketam Pondan ( ketam lembut - kulitnya pun boleh kunyah)
  • Udang Goreng yang atasnya ada butter ( wa tak tahu la nama menu ni )
  • Air Jus Oren
  • Buah-buahan sebagai pencuci mulut

Senak juga lah perut wa dibuatnya....apa-apa pun terima kasih kerana sudi belanja makan. Jika ada rezeki lebih lagi jangan malu-malu belanja wa... kehkehkehkeh......


Udang yg atasnya ada butter

Sayur Kailan Ikan Masin 

Ayam masak Kerabu Mangga


Ikan Siakap Stim Nyonya 

Sotong Pedas


Tak semua gambar menu makanan diambil kerana ada yang sampai kemudian, lagi pun menu-menu di hidangkan di atas meja bulat yang ada tempat pusing-pusingkan hidangan tersebut (sekali lagi wa tahu nama benda alah tu).

Daripada wa asyik ambil gambar, ada baiknya wa pergi makan dahulu. Wa kira itu satu tindakan orang yang sangat bijak sekali,  laksana sang kancil. Betul tak?



Ok ini pula antara aksi-aksi kami sebelum dan sedang menjamu selera.


wa tak tahu kenapa si fiqah ni tetiba malu bila wa mahu ambil gambarnya....

Upload di FB juga tidak ketinggalan..cerita2 semasa kenalah sentiasa update pada rakan-rakan

Bekas budak OJT di tempat wa, tapi si Angah ni dengan group tempat kerja dialah


mamat kecik ni adik kepada Bos wa, apa ntah nama dia lupa...tapi wa panggil dia Cik Yen Kecik

Terima kasih ye BOSS 

Cik Yen Kecik

Untuk mendapatkan kulit putih,mulus,dan gebu minumlah jus oren 2 gelas sehari.



sampai licin......



.
.
.
* nama-nama menu diatas tu semua wa bedal jer.....hanya Ikan Siakap Stim Nyonya jer yang betul
* Pakai lens 50mm f1.8 ini sangat susah la....harus belajar lagi.









75 comments:

  1. tu laaaahh...
    50 mm memang gitu kannn.. ?
    pejam celik mata saya nak fokus bagi sharp ..
    cer buat spot focus.. ko focus kat telor tu je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh ada telur ke dalam menu ni????ahahahaha

      Delete
    2. tuuuuu...
      atas udang butter tuuuuuuu
      telor lah tu..

      Delete
    3. hahaha baru aku tahu.selama ini main bedal jer. telur rupanya.sampai begitu jadi rupanya

      Delete
  2. barangkali aperture kena kecik.
    tapi shutter speed pulak akan slow, kan..?
    cahaya kurang mmg sedikit menyeksa batin.
    tapi kalau cahaya ok.
    gambar sgt cantek.




    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih dan terima kasih ajar...nanti boleh aku praktikan

      Delete
  3. apapun, ketepikan teknik penggambaran...eh..yg penting perut2 hepi dpt mkn bagai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu sis, mcm ayat ni :

      gendang gendut, tali kecapi
      kenyang perut, senang hati


      (betul ker ayat tu???)

      Delete
  4. ishhh lapo la tengok mknan!
    oke pe lu tau jgk teknik pngambaran tu sikit2..wa langsung tak tau !
    haha

    ReplyDelete
  5. menu2 diatas ni... biasa aku n the geng order bila acara makan beramai2 diadakan... d restoran... kalau ada yang sudi belanja kami order lebih... tapi kalau semua senyap... order cukup2 jer... bayar sama rata... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.

      kalau ada yg sudi belanja itu dah dikira sebagai rahmat.

      Delete
  6. wah murah rezeki lu...mkn besar tuh...alhamdulillah...

    * bro pasal kedai popiah tuh tunggu gua balik seremban nanti gua siap ambik gambar kedai nyer la yer...and gambar si Bob tuh sekali...sebab nama kedai lupa la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya boss yg begitu baik dan sempoi. Alhumdulillah syukur nikmat



      * Ok takde hal la PM. nanti wa terjah blog lu der

      Delete
  7. Dah la tengah hari buta ni perut tengah nyanyi lagu keroncong Bro.. gue lapar gila.. habis penuh mulut dgn air liur tgk gambar makanan terutama kegemaran gue.. itu udang butter huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tu sapa yg nak tanggung tu....
      hahahaha sorry tak sengaja sis

      Delete
  8. siakap stim cara nyonya tue ! waaa. sedap kot . tambah ngn kailam ikan masin , menu selalu diorder .

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini pertama kali aku merasa menu masak nyonya. sedap....habes

      apa...menu selalu diorder, hmmmm....mcm boleh minta belanja ni kehkehkeh

      Delete
  9. gambar dah lah besar.. mang bila tengok meleleh-leleh airliur..

    *sy duduk betul2 dlm slim river bukn kg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntahnya....buat meleleh air liur je.

      cis aku tgk balik entri ni pun dah jadi lapor.



      *owh hebat....sila melawat Kg.Balun - warisan bujang kelana. itu kampung bapaku

      Delete
  10. wah kalau dapat makan free memang hepi laaa sedapnya menu2 tu nyumm nyumm

    ReplyDelete
    Replies
    1. makanan free mmg hebat dan terbaek

      Delete
  11. Asik gambau org jer gambau dia mana tah?? keh keh keh ^^ TP sungguh mengancam menu2 di atas... :P

    gratitude ^^ http://paripariputih.blogspot.com/2012/07/gratitude.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. menu2 tu mmg mengancam sis. eh adalah gambo aku disitu

      Delete
  12. fuzah ke blnje?..
    rugi la ak ade kt bumi manjung time ni..
    len kali lu suruh boss fuzah blnje lg...
    ~ PANDA ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Panda: hahahaha lu ada hutang makan sama gua yang masih belum dilunaskan. lamb chop di lambaian rizqa. cepat dtg ke manjung aku dah lapor

      Delete
  13. xde d bumi manjung...

    ReplyDelete
  14. menyelerakan... untunglah ada org nak blanjee

    ReplyDelete
  15. di kala mata x terpejam.. http://paripariputih.blogspot.com/2012/07/bila-mata-tak-terpejam.html

    ReplyDelete
  16. Yummy...tingin nak masak udang butte utk menu bulan puasa nanti....hehehe...

    50mm rietta piwn masih dlm proses belajar jugak....huhuhu...tp picta chantek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya mmg ohsem.

      jangan lupa buat udang mestum sama itu pun rasanya boleh tahan tahap meleleh air liur rietta

      terima kasih

      Delete
  17. Cantik gambar. Mesti sedap. Apatah lg ada yg belanja ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang belanja mmg sedap sis

      salam kenal yer

      Delete
  18. mari mari mari..apa yg mari tu?? :P http://paripariputih.blogspot.com/2012/07/mari-mari-mariiiiiii.html

    ReplyDelete
  19. Ni le aktiviti wkend tu ya..mkn2!

    Ingatkn betul2 ada menu ketam pondan..rekaan TP rupanya. ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ujie: bukan lah...aktiviti tu akan diupdate nanti

      tunggu.

      sebenarnya ketam kulitnya lembut.boleh dikunyah terus kulitnya

      Delete
  20. wahhh macam2 bos belanja. ada pape ke ni. ehem3 ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehem3...

      jgn buat gosip reen.
      weii mana lama ko menghilang reen.

      Delete
  21. kalau boss belanja mesti sedap plus kenyang kan? kehkeh.

    ReplyDelete
  22. selamat malam telor power root ha ha ha ^^

    beauty vs beast aiyakk :P http://paripariputih.blogspot.com/2012/07/beauty-vs-beast-ayo-yo.html

    ReplyDelete
  23. TP aku dah berkali2 datang sini... ko tak jugak menjelma2 mana ko ilang daaa???

    Sapa nak suntikan BOTOX free? angkat ketiak he3 http://paripariputih.blogspot.com/2012/07/botox-no-thanks.html

    ReplyDelete
  24. ui..udang tu memanggil2....

    ReplyDelete
  25. alamak bro!
    aku sebagai tukang tngok gmbar nk komen,

    tak nampak menyelerakan ponnn, mknn2 itu huuuhuu...
    keep it up bro!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapirasanya sgt sedap.tambahan pula ia dibelanja oleh boss kehkehkeh

      Delete
  26. Singgah lagi kat sini bah... :P


    Sejuk2 ni best minum kopi ^^ http://paripariputih.blogspot.com/2012/07/minuman-bongkar-rahsia-peribadi-korunk.html

    ReplyDelete
  27. kedai makan kat manjung tu area mana bro..mana nak tau tetiba nak lepak manjung memalam ngn family leh laa pergi dan try kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. di sederet blok bangunan dengan Bank Rakyat: saya mesti pilih....!

      nama kedainya HORIZON GARDEN
      datang dan cubalah

      Delete
  28. ni yg buat rasa lapar sangat ptg2 yg hujan lebat gini nie... huhuhu

    ReplyDelete
  29. tugas OJT tuh belajar sambil kerja ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ghost: ya tepat sekali OJT utk "On Job Trainee "

      Delete
  30. ketam yang boleh dikunyah kulit tu macam ketam kat restoran makanan jepun je. menyelerakanlah makanan tu semua.tiba-tiba perut cik ina lapar:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih....alamak tiada niat lah cik ina kehkehkeh....
      lepas ni nak buat masak2 mcm cik ina pula. nak masak apa itu yg tgh difikirkan hihihihihi

      (ok gua tak tahu masak pun sis, melainkan maggi mee)

      Delete
  31. 50mm memang best. I used it to shoot just about anything, from portraits to landscapes.. hehe. Fun stuff really :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup i agreed with u, bokeh sana boleh sini bokeh dimana-mana
      but.... i need to practice more. masih tak pandai lagi guna lens ni :(

      Delete
  32. yg susah tu mencabar..so keep it up...perghh wa tak tahan gelak guling2 dengan ketam pondan lu tu...akekkekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih dgn kata semangat tu sis...

      heheheheheee....

      Delete
  33. guna manual fokus ea bro?gambar tak fokus sngt..

    takpe,usaha lebih lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup manual focus tu

      mmg kena berusaha lagi ni...gigih..gigih...gigih...

      Delete
  34. semua makanan nampak sedap2..takpelah nama menu main bantai je, asalkan sedap masuk perut sudah. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngeh ngeh ngeh.....

      dah selamat dah pun...,,..

      Delete
  35. aku syak fokus byk kelaut sebab ko neves la. heheh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg kelaut lah GB. masih baru lagi guna lens ni huhuhuhu

      Delete
  36. bos perempuan mmg baik-baik belaka :)

    hahahaha...ketam pondan

    ReplyDelete
    Replies
    1. bos perempuan mmg baik2 belaka. Hmmmmm.......boleh dipertimbangkan kejap
      kalau bos belanja mmg lah baik, kalau kaki mengarah tunjuk pangkat. muak nak tgk mukanya.

      tapi.....
      bos perempuan ni mmg betul2 baik

      Delete
  37. seriously entry ini membuat saya lapar..
    dan terliur..
    dah lama tak makan meriah macam ni..:( hoho

    ReplyDelete
  38. perghhhhhh menu ni semua...main kasar ni bro!hahahah XD

    ReplyDelete
  39. TH : sorry eh....tidak berniat begitu sebenarnya

    Mr.C : ngeh...ngeh...ngeh... taktaw,taktaw gua tidak bersalah dalam hal ini. hahahaha

    ReplyDelete