Friday, 1 June 2012

Seharian Di Kg Chendera Kasih

Seharian merayap di kawasan-kawasan sekitar Kota Kinabalu (bukan tempat perlancongan).
Wa ikut si Clement pergi kerumah kampungnya di Kg. Chendera Kasih, Kolombong. Kerana maknya minta bantuan dan menemannya membeli belah di sekitar Pasaraya Gaint berhampiran.

Sampai disana, macam-macam juga mak dia beli, beli barang barang keperluan dapur, pokok-pokok bunga, tanah-tanah, ada hitam ada oran kemerahan. Wa syak mak Clement ni kaki berkebun la...

Acara angkut mengangkut barang-barang turut wa bantu, bukan kesian tapi berbuat baik. takkan orang buat baik pada wa, wa pula nak balas eksen. Tak patut tu. Kemudian kami makan tengahari bersama-sama. Mak Clement belanja makan. Terima kasih auntie.

Sekitar di kampung Chendera kasih.






Di dalam kaawasan rumah dia ada anjing yang comel, baik dan tidak menyalak, tapi besar.

Masa wa tolong bukakan pintu pagar rumah kampung ni je dah seram, bukan pasal seram takut dengan anjing,  tapi wa takut tersentuh dan bergesel dengan anjing tu.

Suka-suka hati aje anjing tu nak himpit-himpit dengan wa (dalam tiga inci saja jarak kepalanya dengan betis, tapi wa steady cover line cemerlang, wa buat aksi yang tak menampakan raut wajah cuak. Yang konon-kononya wa dah biasa dengan anjing ni.

paling best, masa wa buat aksi punggah barang-barang yang dibeli tadi dari kereta, ke kawasan laman rumah...Anjing tu masih ikut jejak wa, lagak macam wa tuan dia. ciss....siap buat aksi lompat-lompat manja kat tepi. Fuh seram, jantung dup dap dup dap gak....sampai wa minta bantuan dari Clement minta suruh anjingnya berhenti dari ekori wa.









* Sebenarnya kisah di Sabah ni, wa mahu hentikan saja dengan entri yang lepas, tapi...... ada pula cik Anon paksa hapdate lagi tentang Sabah. ( Wa boleh agak sape lu cik Anon....Ssssiiiit!)

65 comments:

  1. gambar burung atas wire tu ohsem!

    ReplyDelete
  2. anjing ada nampak sesuatu kat bro lah tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku syak, anjing tu memang mereng kerana ingat aku ni tuannya

      Delete
  3. cantik la view kpg tu..terasa aura kampung..sedih laaaa
    anjing tu sgt manja..minta dibelai kot..kikiki
    free2 nnti dtg la ke kuching...byk tmpt menarik jd sasaran lensa u yg super cool tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. baik...kuching sebenarnya dah byk kali dtg cuma....sudah tiada kawan disana, mereka suma sudah ke semenanjung bekerja.

      InsyaAllah...akan sampai kembali nanti

      Delete
  4. sekali sekala layan suasana kampung tu best gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya mmg best bro...cuma tidak bermalam saja

      Delete
  5. haha itu maknya nya.cerita dan gambar lu berjaya buat
    semua ingin kan lagi dan lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduh.....terima kasih sis. tapi.......

      Delete
  6. Aku pernah tinggal di Cederakasih umah sepupu masa study dulu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh...femes juga kg nie yer. tak sangka aku

      Delete
  7. suka gambar burung kat kabel elektrik tu..nice :)

    heee dida dah mula suka kat TP kot..haha..agaknya dia igt tuan dia nk btukar..alala

    msti best cuti kat sn kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih ira...

      yup...agaknya begitu lah kot. siap suruh anjing tu duduk.dia duduk sekejap kemudian follow balik.

      Delete
  8. anjing.. kucing.. apa binatang pun.. saya rasa..kalau kita nampak takut.. laaagi dia datang kan!!


    lomentik nama kampung itu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. takut...tidak lah, tapi seram jer.

      selalunya begitulah...haiwan mcm tahu jer perasaan kita

      Delete
  9. letak la gambar bnyk skit..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak...otai gambar berbunyi.

      ehehehe...mana sempat nak main ngan kamera, dgn tolong angkat barang lagi...dgn nak elak terkena anjing lagi

      Delete
  10. Jiran CiM ada bela hanjeng bulu serabut, tp muka dia comel. suka duduk bawah kete pstu tengok budak2 main badminton. kadang2 dia nak ngejor kita jugak, tp penakut bila kena sergah....hehehehe
    comel tp apakan daya takleh pegang

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe jangan ada kes gigit budak sudah lah

      Delete
  11. assalam ,

    pergh..agak seram .
    walau anjing melintas kat sebelah pun seram..kot tiba2 dia dtg gesel2 ...
    kalau kering tak apa lagi ..ni kot dia jilat2 / terkena air liur dia...

    dah satu kerja nak samak .. heh

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya tiada apa-apa pun, tapi disebabkan malaas nak samak. dah satu hal kan.

      sebenarnya malas nak buat kerja samak2 ni.sebab tu kalau boleh elak,elakan. tapi kalau dah tiada pilihan nak buat macam mana kan

      Delete
  12. haha maksudnyaa jinak la anjing tu...paham paham... :)
    apa apa pun bro...ska koleksi gambar ko ni... nicee!

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih bro clive

      anjing tu jinak,aku sbg org pertama kali ke situ(rumah clement) tapi si anjing belaan nya mcm kenal aku seperti lama tak jumpa. sepatutnya menyalak lah dulu kasi aku rasa gerun sikit hihhihihi

      Delete
  13. best nyer kampung dia..

    jenuh nak samak kalau terkena..

    ReplyDelete
    Replies
    1. part kena samak tu yg malas nak buat sebenarnya jikalau terkena.

      Delete
  14. Bro, aku suka pic burung atas wire letrik tu..
    Err orang kata anjing kalau kering tak pe tapi
    bagi aku tetap haram...sure kau ngeri masa haiwan
    tu nak gesel-gesel kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih.

      lady W, kering dgn kering mmg takpe, tapi bersebabkan...bukan dgn segaja.
      part gesel2 tu yg malas. mula2 gesel2...lama2 lompat2 plak. dah jenuh nak tinggalkan dia

      Delete
  15. Sweet lew picta burung kt wayar letrik...chantek kamung dorg..macam kamoung jt sni jugak erk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih rietta

      hahaha betul tu

      Delete
  16. Replies
    1. terima kasih...tapi burung tu tidak mesra spt anjing dirumah si sahabat di sabah tu hihihihi

      Delete
  17. Best kan sesekali tengok kg org. sikit/byk mesti ada yg menarik.

    ReplyDelete
  18. suka juga gambor burung tu...
    biruuuuuuuu...

    ReplyDelete
  19. eiyyy...kite pun ada gambo burung atas wayar masa kat KK dulu. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh mcm sama plak....tapi adakah ia burung yg sama?

      Delete
  20. Heee! Kdg2 seronok explore tmpt org...

    =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah kan, seronok kerana ianya tempat baru...kalau selalu jadi boring pula

      Delete
  21. Teruskan ajelah menulis pasal ke Sabah tu ...
    boleh kami baca kalau takde buat apa2, kan lagi elok dari Wakjan tidur aje hahaha ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih....
      maknanya kena teruskan juga lah ni.....

      Delete
  22. lawa gambar! suka gambar burung atas wayar and background blue sky. Cun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh...ini azuan zahdi, biar betul ni. ke aku yg tersilap ni

      Delete
  23. anjing tu terberkenan dah tu.. tu yg duk follow je.. hehe~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha berkenan buat kali pertama. takpe lain kali kalau dtg lagi try lastik dia hahaha

      Delete
  24. aku satu hari nanti nak duduk kat tempat gini...jauh dari kota raya...jauh dari maki hamun memanjang...jauh dari asap keta..jauh dari jam...jauh dari mcm mcm...biarpun sederhana,tapi xkisahlaaa bro...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya...sila berhajat begitu bro, kerana aku juga berasal dan dibesarkan di area bandar dan kota masa kecil dahulu
      sehingga kini sudah kembali pulang ke kampung di atas gunung sana.

      sgt aman dan tenteram rasa,(bukan ketika cuti sekolah)

      Delete
  25. Hahaha, so far lom ada kejadian mcm tu kt kwsn umah CiM. Lom apa2 lg anjing2 kenit tu dh kena sergah. Anjing2 gns tk dbenarkn brkeliaran, lgpun ada guard peronda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ok la dapat sergah anjing kenit2 tu

      Delete
  26. kalau gua, sudah lama peluk itu anjing comel. itu Dira Melodi pun boleh peluk2 anjing juga maa... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya mmg betul tapi kalau dah dia rajin buat kerja samak menyamak ni takpe lah
      macam gua mmg malas beb.

      Delete
  27. dulu aku kerja dekat kolombong... hari2 aku gi giant kolombong...
    sekrg aku kerja putrajaya... tak pernah pegi giant... hahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe
      owh kolombong..dah dekat la tu kan

      Delete
  28. Replies
    1. u're welcome...thank you for coming visit here.

      Delete
  29. dengki tu laaa akk tgk semua gambar cantik kat belog awak .... bila lah nk dapt amek pic camnie! lawwwoooo la sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih ye...alah masih dalam pembelajaran cara menangkap gambar

      Delete
  30. kalau gua dah tak boleh nak cover2...gua suh dio ikat anjing tuh...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha sah lu takot sama anjing hihihihi

      Delete
  31. kereta apa tu bro? tak pernah nampak pun lambang tu. hehe
    dah lama tak basuh kete le tu, nampak habuk la. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. reen : itu lambang kereta buatan korea kalau tak silap rexton nama kereta SUV ni

      bukan kereta aku pun, jadi aku bukan kisah sgt hahahaha

      Delete