Sunday, 10 June 2012

KERIANGAN Seketika di Bumi PAHANG






Bermain bersama alam dan haiwan liar (yang telah dijinakkan) sangatlah wa idamkan,kalau boleh wa mahu bermain bersama sang singa, sang cheetah di savana sana. Beruang Grizzly di Alaska sana pun dah kira sangat okay dah.

Oh...!!! ianya sangat indah dan rare bagi wa...

Kisah bermesra bersama sang gajah ini tercipta, buat pertama kalinya wa dan rakan menjejakkan kaki ke Kuala Gandah pada 2 tahun yang lepas.



 Bilakah wa akan dapat melihat bintang peliharaan ini kembali?
 Bilakah keriangan ini, akan wa dapat alaminya lagi?
 Adakah tempat ini, akan bertambah lebih menarik lagi?











* Dengar-dengar Kuala Gandah dah tak berapa nak best sekarang ni, betul ke?




64 comments:

  1. Hwaaa hebatlah lu bro..naik gajah, main dengan gajah dalam air keruh pekat tu ya? Hari tu aku dengar ada gajah mengamuk kat situ..ntah ya ke tak..whatever..it was lovely moment kan boleh naik giant animal tu kan...bravo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu berkat hasutan aku pada rakan2. gigih juga nak kesana walaupun masih tidak tahu lokasi sebenar dan kurang selidikan sebelum pergi

      Delete
  2. best tu naik gajah..tak pernah merasa..
    ingat tadi batang paip rupanyer belalai gajah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh di t'ganu juga ada, tapi hanya tunggang sahaja. mcm di sini, entri yg lepas

      http://dairibukutigalima.blogspot.com/2012/01/beberapa-jam-saja-di-kt-part-ii.html

      Delete
  3. alalalalaa... jeles la jua gue kalau gitu bro... paling mengujakan bila si gajah merebahkan diri ke dalam air huhuhuhu...

    aku naik gajah masa di zoo Lokawi saja itu pun dia pusingan bersama Shinta. bayar RM10 hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lokawi...ah.mana ntah gambar2 aku ke zoo sana. hilang pula. shit!

      Delete
    2. haha.. kau terlalu byk mengembara tulah smpai xtau gambar dah ke mana :)

      Delete
    3. Nong Andy : mungkin juga, tapi sayang lah....bukan senang nak ke sesuatu tempat tu. kalau ada gambar at least ada juga kenangan diceritakan utk dikongsi

      Delete
  4. Bestnye.....last pgi phg 2006....itu pown laypark gmbang jew....

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambang?? ada apa pada 2006 disana. waterpark belum beroperasi lagikan?

      Delete
  5. Replies
    1. kehkehkeh....sambil2 bergembira sambil tu bermesra dgn alam yang ada

      Delete
  6. seronok kan? ....

    lady x pernh rs... tp klu skli gjh tu lenyek.. hbs da...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya sangat serok masa tu...tapi tak boleh acara yang ditawarkan di thailand. jika di thailand bayar saja naik gajah maximum 2 orang tidak termasuk si pengembalanya.

      jalan dari darat sekitar 200 meter menuju ke sungai dan bermain dan mandi manda bersam gajah

      Delete
  7. Sorry bro, tapi aku kesian tengok gajah2 tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya aku faham tu bro....

      gajah2 tu tidak bebas di alamnya dan terpaksa bernaung dibawah arahan manusia secara berjadual. manusia memang kejam bro.
      tapi dari sudut lagi 1, ianya memberi pendekatan kita bermesra dan kenali dgn mereka tanpa berisiko tinggi berbanding dgn yang betul2 liar

      Delete
  8. Replies
    1. kehkehkeh...sekali sekla bukan dapat selalu pun

      Delete
  9. Replies
    1. best memang best tapi takde la gile...lupa diri saja kejap hihihihi

      Delete
  10. kuala gandah? kat Pahang? kat mana tu. asal aku tak pernah dengar sejak duduk Pahang tahun lepas? :O

    berooo pergilah Air Terjun Sg.Pandan-Panching, nikmatttt beb !

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal cik nitnot, terima kasih jengah kemari

      panching....dekat batu 10 sana. kan?
      kuala gandah di lancahng. kalau dari kuantan sana akan lalu lanchang dulu sebelum ke bentong.
      kalau salah tolong betulkan eh.

      tak pun search je di google map atau GPS nama elephant sanctuary kuala gandah @ deerland pahang. dua-dua tempat ini berdekatan

      selamat mencuba dan sampai kesana, rasai dan alaminya lah sendiri beri gajah makan, tunggang gajah dan mandi bersama gajah

      Delete
    2. ah sudah kat mana pulak lanchang tu? kita setadi kat kuantan tu bukan orang pahang pong actually. hihi

      oh okay. err kenapa terasa macam bercakap dengan pemandu pelancong ni? hahah ayat bawah sekali dah macam rancangan cuti cuti malaysia.

      *terima kasih ya jenguk belog kita jugak. (:

      Delete
    3. pemandu pelancong ko kata ahahahaha bedal saja lah sis

      Delete
  11. lama aku tak nengok menatang nih..untung ko.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jika dapat sentuh dan lihat secara langsung ianya lebih bermakna. betul bukan

      Delete
  12. tak berpeluang lagi naik gajah2 tu..anyway,mimik muka gajah tu macam sedih 0_0

    ReplyDelete
    Replies
    1. mimik muka gajah mmg begitu...

      sebenarnya gajah punyai naluri 'berkabung' sepanjang tahun kerana ia sgt merindui kawan2 yg telah mati. dan ia akan melawat tempat kematian kawanya

      kalau aku salah maknya neo NGC wild channel tu tipu aku la.


      salam kenal ye sis, terima kasih sudi dtg ker belog in.

      Delete
    2. ha'ah kan . aku slalu tgk kat tv documentary tu. gajah ni sgt penuh perasaan. bila ada kawan derang yg mati mereka akan bersedih dan mengeliling bangkai itu utk saja jangka masa seolah-olah berdoa atau say gud bye. huhuhu.. aku nangis o masa tgk documentary tu. touching la.. mereka satu persatu 'touch' bangkai tu dgn belalai derang b4 derang meneruskan perjalanan.

      Delete
    3. NA: betul aku setuju....
      o, ko juga suka tgk Rancangan berunsur majalah di Tv, menarik kan sis.?

      Delete
    4. yup! menarik sebab aku suka binatang hehe... asalkan yg pasal binatang aku okey.. kalau pasal volcano ke.. pasal manusia ke.. aku tak berapa lah hehe

      Delete
    5. Nong Andy : aku ok jer tu semua asalkan jgn bab2 robotic dan machine2 nie.tersangat bosan, kalau bab2 alam dan haiwan dan ttg sains aku minat, tambahan pula kalau bab astronomi...lagi ar minat

      Delete
  13. Replies
    1. cintai lah Malaysia hehehehe....pi tgk di google map sis. jangan malas sgt nanti aku sendiri rotan ko

      mode: konon2 macam cikgu hihihihi

      Delete
  14. kuala gandah masih sama macam 2 tahun dulu. cuma ada beberapa penambahbaikan. main building baru dah pindah ke depan. kalau pergi jangan lupa singgah deerland sekali. turunkan tandatangan sebagai sokongan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tandatangan saja ok tapi kalau sumbangan aku tak mahu hahahaha bapak lokek aku ni

      masa bagi rusa makan mula2 teruja lama2 aku jadi takut

      Delete
    2. sumbangkan tandatangan je, tak payah bayar. mesti senyum owner tu. ada binatang baru yang boleh bagi makan, ostrich.

      Delete
    3. owh....itu aku kurang berani, dibuat dia patut kepala berkali2 kompom berlubag. tapi aku teringin sgt nak tunggang burung unta tu

      Delete
  15. Replies
    1. hahahaha nantikan keluaran perfume tu khas untuk lelaki

      Delete
  16. best2...x sabar nak tunggu anak beso 2 3 taun lagi baru haru main ngan gajah....kalau bawak sekarang mau lari gajah2 tu dengar deme bertempik...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha masuk kan ianya sebagai agenda acara tempat patut lawati dimasa akan dtg.

      salam kenal ya sis..TQ dtg ziarah ke sini

      Delete
  17. xnak singa..muka gerun sgt...impian di hati nk bergurau senda memicit pipi sang harimau..comel! kucing besar..nak peluk2..nak tarik misai...nak tunggang..
    wah..sronoknye korang mandi manda ngn gajah...blh pulak tompang dia kan..sporting ar gajah tuuu
    *permintaanmu sgt berat..ingin jgk ku lukiskn vector buatmu..tp nanti terkantoi ngn hb aku..."sayang lukis gamba siapa!!!"....haaa x ke seram tu...
    btw pelukis vector portrait yg ku kagumi azhafizah..dia menerima tempahan melukis vector..hasilnya sgt awesome:
    http://www.azhafizah.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. singa jantan kan menarik ada rambut lagi

      dibawah arahan pasti gajah tu boleh lakukan hihihihihi

      Delete
  18. tak penah sampai kuala gandah lagi. nak mand manda dgn gajahhhh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila pergi GB, KL kan dah dekat berbanding org yg menetap di perak hihihihi

      Delete
  19. Aku teringin nak sentuh cipan. Serius!

    ReplyDelete
    Replies
    1. serius....aku cadangkan sila pergi ke taman negara pahang MF, dahulu aku ada nampak tapir disana, tak pasti ianya jinak atau tidak. tapi ia dtg mandi di seberang jetty masa aku melepak di taman negara pahang 13thn yang lalu

      Delete
  20. bulu roma gajah tebal dan tajam dari singa....sakit sikit kalau kena.haha


    rindu bau gajah di Kuala Gandah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...hehehehe kalau rindu mari kita pergi ke Kuala gandah sana

      Delete
  21. perancangan ke kuala gandah ada, tapi tak pegi2 lagi..

    kalau pglmn naik gajah & bagi gajah mkn, pernahla rasa masa ke zoo melaka. gayat gak naik gajah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe.....

      ada masa nanti ajak lah suami kesana. seronok betul

      Delete
  22. hmmm...teringin gak nak naik gajah...tapi nak duk mandi sekali ngan gajah tak kot...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha

      kenalah alaminya baru terasa seronok

      Delete
  23. kuala gandah kat pahang erk??? teringin nak pegi tapi takut gajah... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. takut kan pada rimau dan buaya yg lebih ganas dari gajah tu hihihihi

      Delete
  24. erkkkk sang singa tu...kalo dah jinak camne skali pon.. rasanya moon xberani nak dekat jugak... haha..

    takut2 kena ngaapppp... hehe

    ReplyDelete
  25. Replies
    1. comel???? aku macho je (perasan) gajah mana comel hihihihihi

      Delete
  26. perghhh haiwan yang dipilih tak alang alang...yang jenis gitu truihhh...hohoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe berhajat saja bro,terasa mcm seronok kalau dapat lepak dgn beruang dan singa tu

      Delete
  27. kena datang awal untuk dapatkan pass 'all access' Kuala Gandah tu.
    'all access di sini maksudnya pass untuk semua aktiviti; mandi dengan gajah, menunggang gajah dll lagi ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.....walaupun kena dtg awal dan pertunjukan nya lewat tengahari, tidak bermakna kita bazirkan masa, bila dah dapat pass all access tu boleh la merayap ke deerland atau pun ke rumah2 orang 2 asli suku kaum apa ntah dah lupa

      Delete