Tuesday, 22 May 2012

Seni atau Contengan?



Masih lagi kisah di Sabah. Lantaklah...

Pagi ahad wa ke pasar pagi di Gaya Street. (Pasar Tamu - rasanya mereka sebut ataupun Sunday Market jika wa tidak silap) Pasar tu tidaklah berapa jauh kerana wa sendiri tidur menginap di hotel-hotel backpacker, dorm concept. dan ia terletak di jalan gaya juga.
Jadi, wa habeskan masa sekitar pasar tu, jalan kesana-kesini tanpa mengambil sebarang gambar. Alangkah ruginya.Rugi setelah menjengah ke sini. Rupa-rupanya di pasar ini ada benda yang wa tidak pernah lihat.




Penat berjalan terasa lapar. lupa pula belum bersarapan pagi,  wa bersarapan pagi di area kampung air. Kemudian meneruskan perjalanan berjalan-jalan sekitar Kota Kinabalu, terjumpa benda tiang-tiang yang penuh contengan.
Wa bertanya pada orang tempatan di situ kisah tapak pembinaan yang terbengkalai tu mengapa dibiarkan begitu penuh dengan contengan yang menarik. Rupa-rupanya tempat ini adalah bekas tapak Pejabat Pos lama, ia musnah akibat kebakaran suatu masa dahulu. hanya tinggal tapak dan tiang-taingnya sahaja. Sehinggalah datang "artis-artis" lukisan yang berseni cuba abadikan seni mereka di tiang-tiang itu, dan ia dibiarkan kekal sehingga kini.


Wa tak tahu la ianya cerita betul atau tidak kerana ianya datang dari sumber lisan.
Mungkin si Nong AndyAchieZell~LeahGidong dan Dwaty mungkin mereka tahu jawapanya kerana mereka orang Sabah. Tempat terletak berdepan dengan Pasaraya Suria Sabah.


Motif ambil gambar disini :
  • Nak cuba tiru skill Minah Gadis Bunga yang sangat hebat (dahulu dia pernah cabar dan suruh wa menembak gamabr sekitar pekan-pekan sitiawan yang agak klasik,sampai sekarang wa tak buat pun)
  • Nak cuba tiru skill Minah TasekM (mak minah sebenarnya kehkehkeh)
  • Nak cuba tiru skill Bro Syed, gambar-ganbar di memang Superb la....otai gambar katakan
  • Nak cuba tiru skill Minah DrSinga (wa syakdia, mak minah pasal web address dia ada perkataan "ibu singa" dan pandai tentang singa kot kehkehkeh gurau saja.)



1.  Biru kereta ku (bukan kereta wa)

2. Wa rasa ini  adalah seni dan bukanya contengan. 

3. Salah satu artis yang wa tahu pernah 'menconteng' disini adalah Mayuri's house, orang tempatan yang bagi tahu

4. Sesi photography juga berlaku disini, siap ada model lagi tu

5.  tiang liberty

6. seni orang lidi pun ada....yang ini wa rasa macam contengan saje 

7.Para  Model dan juru gambar

8.  Pakar-pakar seni lukisan belum tentu boleh uraikan maksud tersirat seni contengan ini

9. Deretan tiang berwajah
10. 

11.

12. siap ada make-up artis tu....

13. tanda 'X' tu pun juga adalah seni...jangan korang ingat ia contengan pula

14.


Hasilnya tidaklah memuaskan, sebab tak reti sangat lah wa nak tiru skill Gadis Bunga tu. Sekurang-kurangnya wa mencuba. Dia ditahap Otai-Otai Camera beb.


*Baru wa perasan, di gambar no.4 megapa binaan pasarya Suria Sabah begitu pelik di pintu masuk utamanya. rupa-rupanya, dibahagian cermin gelap bangunan tu ada satu imej pemandangan sebahagian bandar Kota Kinabalu hasil dari pantulan. Cis..... kenapa wa baru perasan???

44 comments:

  1. nice capture,nice blog and nice photos. this is one of beauty of Sabah.
    Now, I missed KK

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai anaon, TQ ya...

      (siapa plak anon ni....)

      Delete
  2. wah kagumnya. first time cik ina tengok contengan yang berseni sebegitu: ).

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku juga kagum cik ina...sampaikan lepak situ lama2 baca apa yang mereka lukis setiap muka di tiang tu

      Delete
  3. cantik per.. tape2 ada usaha dipertingkatkn seterusnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi aku tgk pun dah cantik dah ni....kalau di pertingkatkan lagi ilmu seni tu kompom pelancong luar negara nak beli tiang2 tu nanti hehehe

      Delete
  4. kat tmpt grafiti ni mmg slalu jd tmpt orb mengambil gmbr...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo patutlah ramai juru gambar dan model ada buat photo shoot kat situ.

      tempat yg menarik tu sebenarnya.

      Delete
  5. Bro, itu seni grafitti. Kalau kat KL sekitar Bus Stand Klang kat area bawah jambatan tu banyak dan cantik-cantik. Aku tak de peluang je nak pi ambik gambar sebab naik LRT. Lagipun area grafitti tu adalah area mat pit. Kalau lu ada peluang mengembara, sila singgah di Schipol Airport, Amsterdam sebab ada sebatang jalan berhampiran airport itu penuh dengan seni grafitti yang sangat cantik dan teratur, even di tengah bandar Amsterdam pun, ada banyak area yang disediakan oleh kerajaan mereka untuk penconteng jalanan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau di KL tu tempat2 mat pit nak pergi kena ada bawa 3,4 org kawan la...kalau sorang2 rasa mcm menenpah bala jer.

      Amserdam eh...fuh rasanya negara indah dgn bunga2 tu. memang nak jejak tapi dah janji dgn diri,supaya habis kan negara asean dahulu.(lagi 2 negara jer tak jejak)

      Delete
    2. Ok lepas jejak dua negara Asean tu roger roger aku ya, kita backpack ke sana dan jumpa geng sana...

      Delete
    3. baik...

      insyaAllah jika panjang umur dan rezeki murah. pasti akan aku turut serta.

      Delete
  6. aku suke giler mende alah graffiti cenggini tapi terlepas tempat ni haritu. ripit jom! hahahaha!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom...cakap jer bila nak repeat. tapi set awal 2 bulan sebelum la.Amacam

      Delete
  7. unic....xpernah plak rietta tgk seni sebegini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rietta..seni itu LUAS. datang lah kunjung kesana saksikan sendiri secara langsung

      Delete
  8. aku dah lama nak share tiang2 ni... tapi aku takde cmera DSLR... guna camera hp tak berapa cantik sangat... huhuhu

    betulah tu maklumat yang diberi... bekas bangunan pos laju yang terbakar... sebelum suria sabah dibina... hanya contengan2 biasa jer kat tiang tu... bila suria dah siap dibina...tiang pun dah dilukis macam2... jadi tumpuan... sayang aku tak berpeluang tengok budak2 tu melukis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh....betul la eh sejarah tu.

      ala....pakai amera compact pun boleh sis, pelan2 kayuh. aku juga dahulu kumpul duit, ikat perut demi mendapatkan sesuatu, dan sekrang ni masih juga berbuat begitu.

      Delete
  9. ohsem tiang-tiang batu tu!!

    saya paling suka ' Henry is out of paint now '

    ya lahhhh.... kalau dok mendongak kat bawah cermin tu mesti cantik kannn!!!!
    psst... (DrSinga.. sebab garang ..) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh garang rupanya hihihihi

      terima kasih. dan betul tu...lain kali dtang pakai wide lens pastu duduk bawah pintu utama Suria Sabah tu...mesti ohsemm kan.

      Delete
  10. oh..ada jumpa benda ni jugak. mmg tertanya2 apa motifnya..
    rasanya bkn contengan, kalau tak mesti dah dibersihkan pihak berkuasa sbb kat tgh bandar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul juga dgn pendapat sis tu...
      motif. mungkin suka2 saja kot mcm kat bandar2 KL tu.(pernah nampak grafiti di Kl di tiang2 LRT itu mcm Lady W kata)

      Delete
  11. contengan=seni

    hehehe...

    kat kl pon ada gak contengan cam nie.. paling best.. berdekatan putra lrt jelatek

    kat parit besar.. huhu..cantik2 gak lukisan tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh kena siasat dan pergi ni. tak pun suh GadisBunga jer amik gambar disitu....

      Delete
  12. Takde perbezaan antara contengan dgn seni sbb contengan tu sendiri adalah seni. Even Aydin conteng atas kertas putih dgn krayon warna, aku frame!

    =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus.....mesti bila besar nanti aydin akan lihat lukisan(contengan) dia sebagai pencetus idea. Itupun kalau dia berkembang sihat dengan karya seni.

      Delete
  13. contengan tiang itu sudah berubahhh~...

    dis 2010 ade contengan nenek tua black&white yang agak seram woo..
    tapi sayang, sudah tiada bah.

    pic no.5 like33x..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh begitu ker???

      aik cik marikh pun asal dari sabah juga ker?

      terima kasih.kenapa like gambar tu? adakah anda terlibat sama dlm penghasilan seni contengan ini?

      Delete
    2. yuppp, sekali tengok contengan nenek tua ade kat pic. no 7, tiang itam (nmpak tak dahi sikit tu, huhuuhu) *setelah merujuk kembali gambaq2 lama..=p

      bukan bahh, keyel lerrr, raye pon kat key el lerr, x best..

      hahaha! idak laa, lngsung tak terlibat...
      mcm susah jek nk lukih, kena ade arca kertas yg dipotong bentuk macam liberty dulu kott...

      Delete
  14. aku rasa contengan orang lidi itu pun boleh tahan juga ahahaha.. (aku hanya ada bakat buat contengan orang lidi ekeke)

    aku rasa gambar-gambar kau cukup bagus :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih. kalau aku buat contengan org lidi tu kompom anak buah aku seusia budak2 tadika tu gelakkan aku

      Delete
  15. ada unsyr seni kot..
    tapi gue bukan berjiwa seni..
    xpaham..
    eehehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. seni itu luas der....tapi aku pun mcm ko juga tak berapa nak seni hahahaha

      Delete
  16. seni grafik memang terbaik... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau org tu berseni mmg best la....
      salam kenal ye

      Delete
  17. walaupun sy orang sbh,sy tak tahu pun kwujudan tempat ni bro..dah lama tak balik sbh,nilah jadinya..hehhee tapi seni grafiti biasanya orang seni je tau apa maksudnya^^

    #balik nanti nak shoot sna juga la..hehheeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergi jgn tak pergi

      hehehehe "org kampung" sendiri pun belum pergi???

      Delete
  18. Replies
    1. kalau kena dgn caranya mmg jadi kretif

      Delete
  19. santeknya gambor ko beb...



    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. terharu jap....pasai otai photo beri komen begini

      terima kasih ye TasekM

      Delete
  20. tetiba aku teringat aku pernah bawak 4,5 biji spray p lukih kat tepi kedai terbiar. sumpah buruk. itu lah yang orang panggil conteng, bukan lukih. aku faham sangat part tu. hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. masih ada lagikah seni hasilan ko tu bro....? cuba pi tgk balik,kalau ada meh sini lokasinya boleh aku tgk hasil dari ko

      hihihihi

      Delete