Wednesday, 23 May 2012

Santai




Jika kaki ini jejak ke pulau, upacara yang WAJIB keatas diri gua adalah 2 perkara ni :
  • Diving ataupun
  • Snorkeling 



*mata liar perhatikan "panaorama"  keindahan penghuni alam itu adalah perkara biasa, bukan wa minta tapi mereka yang memperagakan.

66 comments:

  1. snorkeling pernah...diving tak pernah..teringin nak try

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti ambil lesen diving bro. dah ada boleh pergi menyelam sama.

      betapa indahnya dibawah laut sana bagai hidup dalam dunia fantasi, indah ciptaan ALLAH.

      Delete
  2. sure...tengah menikmati keindahan alam kan...sronok nya...berlensa sana sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya sangat2 seronok. selamat kemabli sis..

      Delete
  3. Wow! Ade lesen scuba diving eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. MF ada dah pegang lapan tahun, dan baru sahaja (4 tahun lepas) pegang next level: advance, untuk diving waktu malam.

      waktu malam, di dalam laut lebih indah rupanya berbanding dari siang

      Delete
  4. sea walking pernah?

    macam best je..
    snorkeling.. diving .. swimming... harammm.. saya penakut

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe atasi lah ketakutan tu.

      aku dahulunya memang tidak pandai berenang apa ntah lagi menyelam. kerana dikampung(pergunungan)aku tidak lah punyai sungai mahupun tasik yg sesuai untuk bermandi manda. Sehingga aku sendiri di cabar oleh budak kecil yang rapat dgn aku(dari Johor) kutuk dan ejek kerana aku tidak pandai berenang. Sekarang aku sudah jatuh CINTA dgn laut

      Delete
  5. dari dulooo teringin sgt nak ke pulau,..
    tapi tak berkesempatan lah...
    haih...

    **abg, parit jelutong tuh kat batu pahat lah..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh johor....

      nanti sila kunjung pulau.sgt indah panoramanya

      Delete
  6. which island did U go?

    ReplyDelete
    Replies
    1. anon: koh samui thailand, entire peninsular Malaysia

      siapa plak anon ni?

      Delete
  7. aku nak beli kamera lomo waterproof. tapi lepas beli tu kene la masuk dalam air amik amik gambo kan? heheheh~

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis lomo mmg best nampak mcm nostalgia jer hasilnya. tapi kalau dalam air gambar tu mcm tak sesuai jer.

      tak nanti beli dan tunjukan hasilnya ye

      Delete
  8. meh...sini banyak pulau yang best2

    ReplyDelete
    Replies
    1. terengganu ler---redang(coral dia, perghhh), perhentian kecil, perhentian besar, kapas, lang tengah and the historic island-pulau bidong

      Delete
  9. Ayat yg last tu aktiviti tmbhn ke? ^__^

    Best le ada lesen dive..kalau saya lelaki, mesti nk amik gak. lps tu panjang la langkahnya.

    *pulau plg best saya pegi..perhentian. tp jgn ke tmpt chalet/resort. cari area yg kurang maju. Jernih & byk ikan/penyu..ssuai utk yg tak reti dive.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehehe.....

      terima kasih info tu. baru tahu. dalam malaysia(semenanjung) aku suka Tioman.

      Delete
  10. jika kaki aku jejak ke pulau... upacara yang wajib... main air kat tepi2 jer... coz x reti berenang... hehehehe

    ReplyDelete
  11. pic mana pic? kalu pic tarak gua tak percaya...kehkehkeh!
    (ini adalah staement penjeles...)

    ReplyDelete
  12. ni mesti prtunjukan fesyen free an?kui3

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali sekala sahaja biasanya amoi2 dan minah omputih
      hehehehehe

      Delete
  13. itu wajib... hahaha. jgn kejang udah le :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehehe

      sekadar sambil lalu sahaja

      Delete
  14. perghhh..
    dasat arrr..
    teringin jugak..
    tpi kang lemas.. wahaha

    ReplyDelete
  15. ceruk mana hang p snap pics anggun cenggini..best tu nikmati indahnya alam kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kaasih,pulau yg ceruk sis,

      salam kenal2

      Delete
  16. saya berenang pakai pelampung. abam, boleh ke cenggini?

    ReplyDelete
  17. bro,kalau mau diving perlu lesen kan?mana mau belajar bro?rekomen boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. stay area mana? kalau di KL tu di Aquarium pun ada, lagi best kalau ambil di tioman. di KL juga ada agent2 yg tawarkan kursus kemudian akan bawa ke pulau.

      harga tak pasti la...masa aku ambil dahulu (di Tioman) rm1500++ include penginapan, rent scuba equipment+transport(boat) + dive master + exam. meal dan bot dari tanah besar-pulau-tanah besar sendiri

      Delete
    2. Mr Clive,
      My officemate ada buat scuba dive punya training utk ambik lesen.
      Group dia pun selalu juga kuar paper.
      Dia train kat Redang..kalau nak, roger me.

      Delete
    3. rm1.5 k eh?ic ic...setail gak..

      lady,thanksss for the recommendation! :D

      Delete
    4. Lady W : ada group....i nak pollow group tu bley? pasal my scuba team ramai yg dah x active dan my scuba buddy dah tak ada di bumi malaysia ni.

      Delete
  18. aku tak suka goggle jenis gini.. cukup la lemas dibuatnya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pakai jer....apa yg ada bro.

      tiada pilihan

      Delete
    2. memang jenis lain pun lebih kurang. cuma yang best goggle ni, mata rasa selesa.

      aku takde lesen, main masuk je ikut member bapak aku. hahah. hebat orang ada lesen diving ni.. *jeles di situ* hahah.

      Delete
    3. takpe ambil je lesen tu nanti jika berminat. berbaloi sebenarnya bro

      Delete
  19. akak cuma pernah tengok anak sedara snorkeling je...
    takut nak masuk dalam air...

    aktiviti sampingan ke tengok panorama tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rugilah tak snorkel sama ngan anak sedara.
      banyak keindahan hidupan alam marin disitu. teruja pun ada


      aktiviti sampingan kehkehkeh....secara tak sengaja tu

      Delete
  20. best ke haaa?kwn x penah lg cube aktiviti tu....huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sepatutnya kena cuba ayen, bawa anak2 dan isteri pergi mencubanya

      Delete
  21. ada mimpi2 tak..?

    kah kah.


    .

    ReplyDelete
    Replies
    1. mimpi yg tak sempurna tu adalah kehkehkeh...

      ngigau je

      Delete
  22. hahaa ini baru betul...dah puas panjat gunung pastu terjun laut...mmg kelaut lah pergi nyer hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku suka laut, walau pun luat ini penuh misterinya

      Delete
  23. waaa...syok laaa...


    ehhh mata meliar tu...hati2... jngan duk skodeng pompuan seksi plak...

    kalau nak pandang... sekali je tau.. jgn toleh kali ke-2,3,4,5.... plak.. :p

    ReplyDelete
  24. teringin jugak nak diving2 nih...insyallah satu hari nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tu bro...skrg siapa yg tiada lesen pun dah boleh diving juga( senang cakap mcm bagi pengalaman merasa) tapi sewa agak mahal.

      jangan risau ia diwahan pengawasan dive master.

      Delete
  25. tak reti menyelam :-(

    takut tak timbul plak nnt

    ReplyDelete
    Replies
    1. semangat der....semangat kena ada, sifat ingin belajar dan merasa tu kena ada.
      macam aku juga dahulu, tak reti berenang dan menyelam, bah kan masuk air paras pinggang pun dah cuak.

      tapi....sekarang tidak lagi

      Delete
  26. menarik tu .lu nak snorkeling ngan diving kat mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe mmg menarik aktiviti ni.

      ni masa di sabah ni cik ina. biasa sya diving dekat pulau tioman, tenggol, hentian dan redang. Thailand hanya koh samui jer...

      ingat nak k Bali dan Mabul sabah. dgr2 sana lagi menarik dan menarik sangat.
      (lama gila x dive ni)

      Delete
  27. Bestnya dapat santai kat laut yang pasir pantainya cantek... bukan macam aku ni penat tak sudah... Adoaiii tetiba aku rasa PENAT sangat malam ni.. apa kah?? http://paripariputih.blogspot.com/2012/05/penat.html

    ReplyDelete
  28. snorkeling? wahh terbaik!! suka snorkeling...

    ReplyDelete
  29. diving memang best .. sya slalu pgi diving .. tpi xde lesen .. ngan divemaster ler . hehe .

    ReplyDelete