Saturday, 12 May 2012

Mt.Kinabalu ( Part II )



1. Satu-satunya titi gantung yang ada di trek mesilau ini
2.  menatang yang tergantung di leher wa tu sangat2 membebankan. (pakai kasut noreh getah je - sayang woo...kasut  bounce adidas wa)
3.  wa tanya pada silverter, "sini boleh mandi tak?' dia jawab " boleh! tapi kami pun tak pernah nak cuba mandi pasal airnya sgt sejuk"  (batu pun berlumut) 
4.Oleh kerana terlalu penat, gambar pun jadi miring.(lantaklah peduli hapa aku)
Selepas buang penat seketika dan bergambar. Perjalanan terpaksa diteruskan walaupun banyak masa lagi sebenarnya. tapi di sebabkan cuaca tak menentu terpaksa bergerak lebih pantas. Kabus mulai tebal datang bersama titisan halus seperti gerimis.

5. kabus, berangin, nyaman, pokok2 disini dah macam di hutan mossy pula. Semuanya renek2 belaka
6. wa paling benci tangga. moral wa memang down tengok tangga untuk menempuhnya. 
7. pertama kali dalam hidup wa ternampak pokok apa ntah, tapi daunya sedikit bergulung
8. macam bentuk kepompong pun ada....
9. Tangga lagi....
10.  Terjumpa pula dengan pokok renek yang lawa, macam lumut pun ada pokok ni
11. Blur.... sila abaikan
12. Dan tangga lagi..... Jahanam mental wa macam ni
13. berkenalan pula dgn Periuk kera yang Gemok. diawal-awal perjalanan jumpa yang sangat kecil, tengah-tengah perjalanan jumpa pula yang gemok (kuat makan ni)
14. Orkid putih hutan, kata silverster pada wa... Wa angguk tak membantah (tak nampak mcm orkid pun)
15. Smurf tinggal kat sini kan???
16.  berry hutan - rasa sedikit masam dan tak sedap. tumbuh merata banyak di  sekitar pertemuan 2 laluan. Disebabkan lapar dan powerbar wa pun dah habes. Jadi terpaksa bedal juga lah buah berry hutan ni.
17.  Tak jauh lagi.....katanya
18.  Hutan gunung area ni seperti di Tangkuban Perahu,Bandung,
19. layang-layang, pertemuan 2 laluan (Timpohon dan Mesilau) ini lah tempat kami berehat sambil menikmati set makanan tengahari


Kami berhenti berehat sambil makan tengahari di sini (set lunch dibekalkan dan dibawa oleh diri sendiri).
Apa yang dibekalkan dalam set lunch tu?
1 biji buah Epal merah, 1 biji telur rebus, 2 set sandwich telur dan air mineral.(cis....mana kenyang untuk sang perut wa)
Masa wa lepak2 buang penat dan sambil layan makanan, datang pula sang tupai yang jinak minta makanan. Sayang sekali gambarnya tidak dapat diambil kerana lebih bagus bermain-main dengan tupai dari ambil gambar.5 ekor kesemuanya.

20. 2 kilometer sahaja lagi dari sini, kiri kanan gaung, giler laluan ni.
21. ini adalah porter. siapa2 yang malas bawa beban yang banyak sila upah saja mereka ini (untung si porter ni bawa beban yang sedikit)
22. nah...betis dah macaam betis seladang...bapak besar.
23. Team pendaki dari Korea yang baru tiba di Layang-Layang. Habes pokok berry hutan dorang kerjakan.
24. Ketua Pasukan Team Korea, nama Yon Duu (mcm tu lah bunyinya). Selamba badak dia je bila wa tanya "lu asal dari mana,Bro?"  dalam bahasa English la... Dia bilang "Im from Japan, Are U from japan too?"   wa pun jawab secara selamba  "No, Im from Nepal" . Tapi dia sembang dengan kawan2nya dalam bahasa korea.Ciss.

48 comments:

  1. saya tak penah pegi sabah lagi encik

    ReplyDelete
  2. sy tak penah pegi sabah lagi encik

    ReplyDelete
    Replies
    1. habeskan lah masa bercuti2 dalam Malaysia hehehe (promote jap)

      Delete
  3. Replies
    1. ya sgt2 best, malah segala aktiviti outdoor jadi kegemaran ku

      Delete
  4. gambar 3)mengingatkan aku ketika kami ke Kaki gunung kinabalu park. kami sempat merendamkan kaki yang sejuknya hingga kaki rasa kebas!! tapi best gila!!

    gambar 4) ahahaha sila telengkan kepala anda..

    gambar 5) amat menarik.. banyak janggut-janggut pokok tu hehe..

    gambar 10)tumbuhan mcm lumut itu sangat unik!!! menarik sungguh.. aku suka gambar yg sebegini :)

    gambar 13/14) periuk kera itu gemoks ke? cantik.. menakjubkan! tapi kalau tgk dgn mata kepala sendiri lagi bestkan! Orkid itu jauh berpuluh-puluh kilometer lebih cantik dari orkid yang aku ambil gambarnya di Tamu Gaya street tu hehe..

    gambar 15) comel cendawan tu.. hehehe. mungkin saja makhluk comel warna biru tu sedang tenung kau dari jauh masa kau ambil gambar tu hehe..

    Gambar 16) Berry hutan tu rupanya mirip berry yang aku ambil gambar di Tamu hehehe.. cuma pokoknya berbeza :)

    *Kamu temberang si korea tu dari nepal, dia pula tembarang kamu dia dari jepung hehehe.. ngamlah kan!! ekekekeke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. - sampai kebas...! maknanya sgt sejuk lah

      - kehkehkeh

      -terima kasih

      -yup gemok rasa macam nak curi jer masa tu,
      jadi betulah bunga putih tu orkid hutan.(aku juga gagal bab2 bunga)

      -sepanjang perjalanan itulah satu-satunya cendawan yg aku temui. yg lain berkampung kat dalam-dalam jauh dari trek kot

      -berry di tamu sedap tak?

      *yun doo tu yg start temberang aku dulu hahahaha jadi aku secara spontan juga aku temberang dia juga.

      Delete
  5. Banyak sgt yg menarik..orkid, periuk kera, berry..
    Gmbar no.12- best..mcm tangga ke alam fantasi.

    Psl tupai..mmg moment yg seronok pastinya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam gambar mmg best, tapi nak tempuh tangga2 tu sangat azab rasanya sis.

      ya tupai2 tu mesra alam, ada orang lepak2 lama disitu,keluarlah ia, rasanya pasal terbau makanan kot

      Delete
  6. Bestnye....tapi mental xkuat nk daki setinggi itu...
    Psss...hehehe..klas mamat kore tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya kalau badan hebat tapi mental tak kuat juga mengundang segala kegagalan

      mamat korea si yun doo, dia sempoi dan banyak cakap

      Delete
  7. giler comel gambo kau ambik...
    paling suka tengok gambo 3, 5, 13, 14...
    seyes jeles..
    huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sis
      13 dan 14 tu pasal tumbuh2an mmg sis suka kan. tgk entri lepas2 pun byk amik gambar bunga hehehe

      Delete
  8. jeles...gambar semua terbaik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku lagi jeles dengan ko bro, gambar tahap profesional tu.

      terima kasih bro

      Delete
  9. Perghhh! gambar mantap..tatau aku nak cakap apa sebab jeles tahap melampau akan keupayaan kau menawah Aki dan Nabalu tu. Oh ya menatang yang tergantung kat leher tu memang puaka sket beratnya kan..buat leer lenguh je. Ada sorang kawan aku kena penyakit serius katleher sebab berpuluh tahun dok sangkut mende tu kat leher..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dapat tawan pun kerana 'semangat' aki nabalu dah meresap dalam tubuh hehehe

      alamak menakutkan pula, owh sebab berpuluh tahun dia sudah pegang.Jadi aku akan sentiasa kene beringat dari sekarang

      Delete
  10. sini ada 3G tak? uncle tak boleh perg tempat takde 3g... nanti tak boleh update blog...

    haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya sangat2 ada line 3G tu. jadi tiada alasan untuk uncle naik keatas tu kehkehkeh

      Delete
  11. PIC 18 = buat apa tu??? cari line erk??
    amboi... silvester, kemain posing...

    kalau aku dah ada keyakinan mendaki G.KINABALU... org pertama yg aku cari ialah PORTER... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan, sebenarnya baca masej sis
      hihihi

      apa PORTER, ini tidak adil kehkehkeh

      Delete
  12. Subhannallah , cantiknya anugerah dan ciptaan Allah SWT. Cik ina cintakan alam semulajadi darat dan laut : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus cik ina nie, ya kita memang kena cintakan alam.

      Delete
  13. trek dakian tuh nampak sungguh mencabar....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya mmg mencabar
      tapi bro kalau pakai tracking stick kompom boleh dan segala cabaran tu jadi mudah

      *disebab kan aku ni hero, jadi tak pakai la benda alah stick tu.(belagak,sudahnya pancit sedikit di KM5.5)

      Delete
  14. gambar2 kamu membangkitkan nostalgia Pakcik mendaki situ pada tanggal 31, bulan lapan, dua ribu empat ... merdeka, merdeka ... hari yang bahgia ... kita sambut, dengan jiwa yang merdeka hehehe ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom tahun depan layan gunung ni bro....kita amik day climb saja

      Delete
  15. wahhh....dah lama berhasrat nak pergi mendaki...tapi lepas tgk gambar2,terbakar hasrat nak pergi!hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah, tahun depan aku daki kembali kesini lagi. jom bro

      Delete
  16. nasib baik kamera selamat...
    sayang camera tu...
    ehehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya memang selamat dari genggaman, dan bila pass kepada guide, ia masih juga selamat .
      siap guide tu dah standbykan beg plastik utk cover camera aku.

      Delete
  17. gambar no. 5 terbaik! gambar no. 22 separa lucah! hahaaa... dah lama gua tunggu gambak gonggok gergasi saiz biawak, takde ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih bro, gambar no 5 tu mcm angker saja bagi aku
      no.22 separa lucah...ahahahahaha

      * gonggok sepanjang perjalanan naik aku tak nampak, aku rasa gonggok dan serangga semua keluar waktu petang kot

      Delete
    2. kempunan la nampaknya kali ni...

      Delete
  18. knapa tak suka tangga? muehehe..
    adeii..sayang la, gambaq tupai tak dee..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya tangga tu amat meletihkan kerana jarak diantara setiap anak tangga sangat jauh dan terpaksa gunakan tenaga lebih untuk melangkah. senang cakap mcm tangga tidak bersistematik.


      tupai tu kurang come, berrtubuh gempal dan pendek badanya....sangat jinak kalau beri makanan kemudian ia lari bersama makanan yg diberi

      Delete
    2. ooo... tapi bukan dipuncak gunung hehehehe

      Delete
  19. wahhhh, bestnyeeeeeeee. bila agaknya aku boleh pergi tempat-tempat camni *berfikir

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepat kerana best tak selalu hadir...jadi kena plan la

      Delete
    2. http://www.youtube.com/watch?v=2-Ipc0v1Eh4

      Delete
  20. pergh... best gile, tapi ade orang tanya x ade tupi? huahuahuah... lawak laaa... kat atas nie tempat sejuk tupai tak duduk tempat yg sejuk2 laaa.. ade beberapa jenis binatang je yang nak duduk kat atas gunung nie... itu pun susah nak jumpa... lalalalal "jangan marah" realitinye mcm tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya itu memang betul tapi takpak kaki kijang juga ada. tupai tu memang wujud bro...
      pergilah daki kesana, dan cuba lepak di setiap pondok yang ada. tunggu dalam 2 minit kemudia bawa keluar makanan kompom lu juga teruja dengan kehadiran tupai tu.

      ini yang aku dapat di youtube. dan mereka juga bercakap dalam loghrat sabah.
      http://www.youtube.com/watch?v=2-Ipc0v1Eh4.

      Delete
    2. cehhh..
      sempat pulak la si arjuna ni ngata+ketawa kat aku...=E
      padahal bro TP mengesahkan ada tupai tak comel
      (nmpk sngat inchek arjuna tak baca kat gmbr 19.) huuhu =p

      Delete
    3. eleh entry no 19 tu baru dijawab... hahahah

      Delete
    4. adui...dah jangan gadoh2 nanti aku rotan kang korang berdua ni...hehehehe
      cepat bersalam

      Delete
  21. haha... yo o je ko kata dari nepal yerkk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha secara spontan menipu mamat korea tu, dia yang mulakan dahulu

      Delete
  22. The best way to score points is to clear multiple lines with one block placement.
    The game will quickly end if the mismatched pieces show up more and more.
    ' The system has high tech liquid crystal display that lent great graphics in black and green. It's
    gained a lot of honours and also multiple nominations like "The Greatest Recreation of All Time throughout 2007 along with 2nd "100 Online video Online games ever.
    While it is certainly true that you can have a
    lot of fun playing Tetris, very few people realize that
    you can actually enhance the functionality of your mind by playing this particular
    game.

    Here is my homepage ... Pacman Advanced Free Tetris

    ReplyDelete