Monday, 7 May 2012

Misi Bermula



18.04,2012


0030Hrs - wa bertemu dengan azam,member wa di sekitar area sepangar sana, kami bermalam di rumah kawan si azam, di kuartes politeknik sabah.


19.04.2012 


0600Hrs - Dah cerah (gila ar sini siangnya awal,terasa janggal pula), bersarapan pagi di rumah member azam dan kemas apa yang patut sebelum meninggalkan politeknik sabah.

0900Hrs - Naik bas ke Kota Kinabalu (di depan pintu masuk/keluar Politeknik). RM1.00 jer. Jimat.
1045Hrs - Sampai di area stesen bas kota kinabalu, tak silap terminal wawasan (kalau salah jangan segan betulkan wa)

1100Hrs - terus masuk pusat beli belah di hadapan stesen bas untuk beli barang apa yang patut,mana yang tak cukup, dan ini merupakan berbelanja terakhir sebelum ke destinasi seterusnya.

1230Hrs - makan tengah hari di warisan square, pekena di restoren secret recipe. gila suma orang pandang pelik, mana tak nya. gaya backpacker tapi makan tengah hari di situ. lantaklah wa ada duit.

1330Hrs - masa makan tak boleh lama-lama, nanti 'lari' pula semua jadual perjalanan kami. Jadi selesai jer buat pembayaran makanan, kami terus bergerak pantas menuju ke Padang Merdeka untuk cari mini bas ke area Kinabalu Park. Bayaran yang dikenakan adalah RM15.00 seorang dan perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam.Tapi terpaksa menunggu sedikat masa kerana mini bas jalan jam 1400hrs tunggu orang penuh katanya. Wa dan azam layankan saja....apa boleh buat dah sistem disini begini. Nasib si pakcik pemandu tu ramah gile dan banyak cerita, kurang sikit rasa bosan menunggu

1400Hrs - tepat jam 2 kami mula bergerak ke destinasi, walau pun penumpang tak penuh adalah dalam 6 orang.

+- 1600Hrs - Tiba di Kundasang, terus check in backpacker dorm disana, RM25 semalam termasuk sarapan pagi.



1. Azam di padang Merdeka, Kota Kinabalu
2. beg biru lagi
3. uncle ni memang sempoi... 1 soalan jer aku tanya,tapi dia balas berjela2 tentang Sabah.
4. wa paling benci menunggu lama-lama, nasib wa ni sabar lebih

Selamat tiba di kundasang. Apa lagi check in la....dan merayap-rayap terjah kawasan sekitar rumah tumpangan tu, tapi tidak lah merayap jauh2 sebab nak save energy untuk esok. disini persekitaran dan suhunya hampir sama dengan kampung halaman wa.

5. cakap pun mulut berasap, nampak sangat sejuk cuacanya. hehehehe....
6. lawakan lalang yang tumbuh tu....
7. sebijik macam di cameron highlands, pokok-pokoknya tumbuh segar
8. ini saja menu makan malam kami, nasi goreng cina dan air pula nescafe panas(minuman kegemaran tu....)

49 comments:

  1. murahnya..rm25 tmasuk sarapan!

    nak mendaki ya? jelesnya..saya cuma mampu sampai Timpohan Gate je. Tu pun naik keta. ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok la at least dapat lihat juga gahnya si gunung tu

      Delete
  2. cis! cis! ciss!! dah jeles membuak2 dah nihh!!! argh nak gi kundasang balik plis!!!

    dulu aku tido kat mountain reshouse. 30inggit semalam with no bfast. tapi kalau ber-2 atau lebih dapat 20inggit semalam. pengajarannya...sapa suh pegi sorang2? hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha....jgn jeles, GB next year pi sana ronda2 sabah lagi.

      Delete
  3. Wahh bro, Lu posing sakan kat rina ria lodge tu weiii...ok cepat la citer masa mendaki tu.
    Ada jumpa porter yg bawa tong gas tu tak?
    Haku kagum amat dgn derang tu bawa beban berkali ganda berat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. porter tu semua anak didik aku hahahahaha.... (bajet hebat).
      ada siap perempuan lagi yg pikul

      Delete
    2. takde sakan mana pun , gambar macam patung jer hahahaha

      Delete
  4. betul la tu terminal wawasan...

    kat sana memang kena tunggu bas penuh baru jalan...

    kalau berkunjung ke sabah wajib pegi kundasan... mesti lepas ni gi ranau plak... ada mandi manda tak di poring???

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya mmg ada, pi hot spring tu utk release kan segala stress kaki. dan bermalam di ranau. tapi tiada gambar direkodkan kerana letih sgt2 kerana berlumba turun sama awek yg kerja di atas tu.

      dam....wa kalah ngan awek tu.

      Delete
  5. ehhh yg nmpk berasap tu.. bukan asap rokok ke???? huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehkehkeh eh asap rokok rupanya.ingatkan tadi mulut berasap kerana sgt sejuk

      Delete
    2. haha...
      ni mulut berasap... banyak ke dapat halau nyamuk2 tu? keh keh..

      Delete
  6. gambar 6, kalau brader botak tu dikeluarkan dari gambar, lalang tu nampak lebih hensem. hahahahaaa!!! gua gurau je. ok, kat sana lu tak jumpa ke seafood paling power?

    ReplyDelete
    Replies
    1. atas gunung mana ada jumpa seafood bro, kalau ada mungkin kurang fresh ataupun fresh tapi mahal gile

      Delete
    2. gua buat-buat menggigil kesejukan sambil baca...

      Delete
    3. nanti aku blajar teknik lu tu...hahahaha

      Delete
    4. nak nampak real menggigil kena betul-betul ikhlas, baru la orang terpedaya.

      Delete
    5. kehkehkeh.....aku tiada ilmu untuk memperdayakan orang, ilmu menyakat budak dan kutuk2 tu ada lah

      Delete
  7. sejuk konon walhal tangan pegang rokok
    ahh tak aci, pegi tak ajak akak dgn LW

    ReplyDelete
    Replies
    1. secara seriusnya mmg sejuk mcm cameron highlands, dan rokok tu adalah kotak terakhir pekena sebelum mendaki esoknya....


      ok lain kali akan diberitahu kelak dan sama2 huru-harakan sabah.kehkehkeh

      Delete
  8. oh sejuk yer sano...x pernah sampai ke Sabah lagi...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi....kena buat sale gila2 supaya frame n lens habis, dan boleh pi bercuti kesana bro. mesti mifz suka lah

      Delete
    2. dan yang sebenarnya parents mifz yang paling suka

      Delete
  9. sronoknyer dpt pi jauh2...menimba pengalaman..cuci2 mata...sy x pnh lg smapai ranau...kat kk jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini area kundasang lagi sis, ntah ke ia dalam daerah ranau...kurang pasti hehehehe

      Delete
  10. wah bestnye gi KK. Akk nie dh 2 thn plan tapi tak sampaie lagi ke sana ... hu hu jeles tgk semua pic yg ada kt sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe pasti thn depan boleh pergi, dan diri ini mahu dtg lagi kesana. harap2 termakbul

      Delete
  11. betol2 mengembara kau ni....

    sempat lagi pakcik tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pak cik tu memang ramh hehehehe

      timba ilmu sis

      Delete
    2. betol...jauh berjalan luas pandangan kan...
      banyak leh ilmu..

      Delete
  12. wah... sejuk...nyaman ni kali la...hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha bah kau mcm tidak tahu pula hahaha

      Delete
  13. Ala...bila nak sampai ni.Jeles pulak tengok Telor asyik berjalan je.

    ReplyDelete
  14. betul la tu terminal wawasan :)

    ewah.. uncle tu siap tunjuk peace gitu hehe..

    nescafe? erm.. aku layan nescafe. tapi kalau minum banyak boleh 'seru' magrain. Kalau local kpoi yg hitam legam tu.. ha.. kompom x tidur smpai pagi. (er.. actualy minum nescafe pun sama gak kesannya, cuma minum kopi x magrain)

    ah.. tgk gambar ni, aku terasa nak gi kundasang pula :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kopi local tak sempat merasa la.....


      maknanya betul la terminal wawasan tu. maklum la buku journel dah hilang ntah kemana(ujung tahun 2011), skrg save maklumat penting di dalam hp saja

      Delete
  15. ~bestnya jalan2..jeles2..ambik gambar banyak2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh mana ada byk pun. pasal misi sebenar dalam minda hanya tuk naik ke gunung je....

      Delete
  16. Replies
    1. no 6, brader botak gojes tu.... sudah tentu (hehehehehe)

      Delete
  17. sekarang ni...
    bamyak hotel atau hostel untuk backpacker..
    senang nak jalan2 dengan bajet murah..
    ehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul tu. backpacker juga ada cara pegembaraan dia tersendiri

      Delete
  18. woooo~ seronoknyer, cuti2 daki gunung ek?

    ntah bila la time kita pulak..
    nak jugak pi vacation redah gunung gua bukit..=/

    btw,enjoy ya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ....jum pi daki mt.tahan pula. mahu join kehkehkeh

      Delete
  19. woww! serius? kalo ade gegirl mau jugak join..kehkehkeh

    ReplyDelete