Saturday, 26 May 2012

Manukan


Misi mendaki ke puncak telah tercapai, untuk mengisi masa dihari berikutnya wa merancang hendak layan pulau yang berhampiran dengan Kota Kinabalu.
Diantaranya (yang wa tahu) :
  • Pulau Manukan
  • Pulau Gaya
  • Pulau Mamutik
  • Pulau Sapi

Malam sebelumnya, wa di kenalkan oleh sahabat lama dengan seorang guider (businessman sebenarnya) dari agensi pelancongan. Setelah berbincang lebih kurang, wa membuat kata putus untuk layan sebuah pulau sahaja iaitu Pulau Manukan

Untuk ke pulau-pulau lain pun ada, korang surf internet jer.... bersepah pakej yang ada, jangan malas sangat.
Kami pergi hanya bertiga, guider, wa dan ted (pengembara yang baru wa kenal, berasal dari Miri,Sarawak) 


Travelog:

0740 Hrs - Guider datang pick up di hotel budget wa menginap dan sarapan.(mana nak cari guide yang amik korang kat hotel,baik,peramah dan percuma pulak tu)

0800 Hrs - Menuju ke Jesselton Point. Beli tiket RM14.00 pergi dan balik ( Sebenarnya lebih kurang RM20.00  tetapi dapat potongan harga sebab yang juru jual tiket tu kawan-kawan guider) dan Snorkeling Set RM15.00 ( Life jacket + Fins + Face mask + Snorkel) Tapi wa hanya ambil Face Mask + Snorkel RM5.00

0930 Hrs - Naik bot menuju je destinasi hanya mengambil masa 30minit. Kapasiti sebuah bot, boleh memuatkan 6-10orang sahaja.
(konsep dia, kena tunggu orang penuh baru jalan. Dan jangan lupa beritahu masa hendak balik dari pulau ke tanah besar kepada pemandu bot atau krew2nya)

1000 Hrs - Selamat sampai di Pulau Manukan. masa untuk bersuka ria 

1200 Hrs - Makan Tengahari

1400 Hrs - balik semula ke tanah besar, Kota Kinabalu.



Aktiviti-aktiviti yang wa buat:

  • Semestinya Snorkeling
  • Beri ikan makan (bekalan bawa sendiri)
  • Berjemur gelapkan kulit badan dgn tanning oil  - ngada-ngada poyokan diri
  • Berjalan di gigi air sambil menikmati "pemandangan indah" yang ada. 
  • Makan
  • Mendagel/melawak sama Ted dan Clement sementara tunggu bot sampai.(siot betul orang bot ni, janji pukul 1 nak ambil.)


1. Kota Kinabalu dari pandangan laut
2.  dari kiri : Ted, pemandu bot dan Clement(Giuder)
3. Samapi sudah 
4. Clement dan ikan-ikannya. Asalnya tiada orang
5. ini pula ikan-ikan wa, sikit jer yang datang....cis
6. sedap2 layan ikan kat jeti, tetiba pula ramai orang datang wa tidak kenali nak join sama. ramai pulak tu
7. Ted cuba bermesra dgn ikan-ikan. caranya umpan dengan beri makanan
8. Lagi banyak ikan-ikan kat pasangan ni
9. Laluan pejalan kaki (ada ke laluan kenderaan ke kat sini???)
10.  Life Guard
11. "M" 
12. Sampan moden 
13.. Si Clement yang peramah, dan suka melawak.
14.
15. Stinger tu apa? nama obor-obor ker?
16. 
17. Ambil tenaga dahulu sebelum sambung semula aksi bermain air.
18.  Hantu air dorang berdua ni, 


Setelah puas melayan panorama sambil bermain air, berjemur dan kejar si ikan-ikan yang jinak (bila kasi makan).Kini tiba untuk pulang ke Kota Kinabalu semula, sebelum balik kami makan tengahari di pulau
(menu makanan biasa-biasa jer, tapi harga boleh dikatakan mahal)


19. 
20. 
21. Lu orang jangan pikir bukan-bukan, ini satu lawakan dari si clement yang suka melawak. 

22.
23. pengunjung kurang di hari bekerja, ramai-ramai pun buat sesak pemandangan saja.
24.  Life Guard dan sampan modenya
25. 'ikan duyung' belajar berenang. Pewiitt...peewitt...
26.
27. hijau tandanya apa anak-anak? 
28.
29.
30. gaya apa ni?  musykil otak wa 




* Sebelah malamnya pula, kami berjalan-jalan dan makan di First Beach,Tg.Aru sambil layan live band.
* Tahun depan, plan nak ambil cuti lama-lama, wa target nak ke Gunung Kinabalu sekali lagi, pergi Pulau Mabul dan Pulau Simpadan layan diving kat sana, InsyaAllah.

66 comments:

  1. next year ada gak plan nk g mabul sipadan..dpt pakej murah2 kasitau.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. baik lah....panda yg nak blanjer ker? jgn lupa blanjer aku skali

      Delete
    2. aah..panda nak sponser semua..jom la skali..paw2 panda

      Delete
    3. what!!!!

      yes..aku tuntut tu. xkira.

      Delete
  2. Stinger tu ikan pari la doo...PANDA ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu stingray la..... kot nama baru dia kot

      Delete
  3. Replies
    1. lama juga, tapi ini kisah jalan2 kat sabah sis hehehehe

      Delete
  4. cantik gambar bro..sis suka
    tapi kannn...kalaulah size stingers tu sama ratio dgn manusia macam kat label tu
    tak sting dahhh...ngap terusss...
    teringat zaman kecik2 dulu... citer LAND OF THE GIANT...ko xsempat..ko xde lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha mmg tak pernah dgr lagi tajuk cerita tu

      mgkn xde lagi ataupun masih sgt kecil

      Delete
  5. salam, cik telor...dah lama berendam kat air dan berjemur...kulit putih gak...ilmu apa apa dipakai ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam. PM

      takde ler putih mana. semulajadi. sebenarnya sya lebih suka berwarna kulit gelap PM. putih ni susah nak jaga. tiada pakai apa2 pun hanya sabun mandi saja

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Bro,aku suka pic no 9, serene gila tempat tu..kat mana eh?
    Bestnya kalau boleh lepak situ..
    Err pic no 5 tu aku ingatkan ikan gak yang dua belah kiri kanan tu..kehkeheh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sis.

      setelah minta bantuan dari bomoh jahat sotong...dan makan gemala yg diberi lalu ekor duyung berubah serta merta jadi sepasang kaki bahahahaha

      kartun betul

      Delete
  8. cantek gambar2 tuh semuo...teringin jugak nak ke Mabul next year...dah plan dgn wife dah...mano tau terjumpo lak lu kat sano hallo la gua yer...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes mabul best2 InsyaALLAH pasti akan jumpa

      Delete
  9. cantiknyaaaaaaaaaaaaaaaa. bro, jom pegi lagi. haha. aku nak tumpang

    ReplyDelete
  10. Chanteknyeee.....suka tgk ikan ikan kt jety....

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih ye

      kalau rietta nak tahu ikan2 tu sya yang bela tau...tu pasal semua jinak
      bahahahaha

      Delete
  11. cilakak! gua terus tepuk dahi bila baca tajuk entri ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehkehkeh
      lepas baca entri lu baru gua tahu kenapa lu tepuk dahi lu hehehe

      Delete
    2. gua ke situ main terjah je. tiada dalam jadual perjalanan. hahaa!!! lu ada ambik gambar bom tinggalan perang dunia kedua tu tak? makanan restoran minang kat jesselton point tu pun orait jugak.

      Delete
    3. lu ke situ main terjah, at least ada juga tahu pasal bom tinggalan di situ. Gua betul2 zero der, pasal bom pasal apa2 lagi lah...gagal jadinya bila tidak buat servey pasal target wgua hanya gunung saja.

      kalau lah gua tahu kisah ada bom tinggalan zaman perang dahulu....fuh!

      Delete
    4. gua terjah situ pun pasal reception hotel yang suggest. bila datang nampak pulak selonggok bom lama dipamerkan kat area kedai makan tu.

      Delete
    5. owh.....ingatkan lu dah tahu lama dah.
      tapi kedai makan yg mana eh. yg sebelahnya ada kedai runcit ker?

      hmmm kalau ye mengapa aku terlepas pandang ni.

      Delete
    6. yup, dekat dengan kedai makan yang sebelahnya ada jual barang dan sewa snorkel. menatang tu ada kat jalan menuju ke tandas/washroom.

      Delete
    7. nape weh?? manukan tu apa?? haha

      Delete
  12. manukan aku pernah pegi sekali jer dulu haha.. dekat tapi biarpun dok KK aku tak pergi2 pulau tu. ntah ajak geng derang byk alasan. musim angin la.. musim panas takut itam la.. hahaha.. kalau pergi mesti reraimai baru best. lagi pong dah ada budak ni leceh sikit :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekeh asaja kepala dorang tu hahahaha

      takpe lain kali plan dgn hubby

      Delete
  13. beznyer! cam ni p sana skrg! x pnh lg smpai p.manukan tu...juz stay kk jer ade...pic ke-30 gaya angkat berat utk angin

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihihi
      ntah mgkn juga kot gaya angkat berat utk angin (macam mana plak tu terus biol otak aku)

      Delete
  14. Aku tak dapat nak tgk gambar.. 2 bulan aku tak menatap wajah powermu wahai telor.. Ko masih power?

    Setahun aku menetap di Kk.. Memang sgt indah..laut, gunung, sungai, teluk, pulau.. Semuanya indah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama ko menyepi sis, mana ko ilang, pergi buat kajian ttg teh ker?

      hahaha terima kasih tea. power berganda2

      Delete
    2. apa setahun...seronok betul

      Delete
  15. Bestkan... Last year aku gi ngan family.. Time tu cuti so sesak.. Omoutih lagi ramai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesak2 tak minat ler sis, byk pencemaran.huhuhu

      Delete
  16. Saya masa ke sana..abiskn masa 2jam main2 dgn ikan kat bwh jeti tu. org pun tak ramai masa tu..syok. Manukan mmg cntik..tp mamutik sgt mengecewakan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mamutik dan gaya dah pergi sebelum ni sis, tapi betul la mmg manukan yg lawa.

      tapi tidak terlepas pada sampah2 juga. geram pada org yang tak hargai alam

      Delete
  17. sangat lawa pic kaki yang ada gmabar ikan2 tu....

    hamboiii2... skodeng 'ikan duyung' palsu berenang2 ke. ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana ko lama ilang reen, rindu aku dibuatnya hahahaha

      ter 'skodeng' ler

      Delete
    2. wahh wahh reendu ek. terharu gua.. kihkih
      tula reendu kat korang jugak. penat kerja la bro.
      bila balek kerja malas lak nak on9. huhu

      Delete
  18. Replies
    1. hehehehe....boleh diketogerikan begitu juga kan

      Delete
  19. akak jeles tgk semua gambar lu kat sini ... giles jeles, dah la gambaq cantik, tempat plak best. Bilalah masa akak nk sampai sana mcm lu .. hu hu!!! Bagilah tip nk travel cmni ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jgn jeles2 thn depan kita pi lagi nak ikut!!!

      sebenarnya kumpul duit saja dan perancangan 6 bulan awal kemana nak dituju.
      tanya kawan2 yg pernah pergi utk buat info. itu saja. janji ada matlamat

      Delete
    2. wah....cam tetiap tahun je nk sampai sana .... bestlah!!

      Delete
  20. subhanallah.. cantiknya.. XD
    tiba2 teringat masa saya snorkeling dkat pulau payar.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pulau payar tu kat ganu kan???
      eh betul ke ganu lupa la...

      mmg cantik...dan Subhanallah

      Delete
  21. giler tu ikan main kat kaki je...

    mesti semua orang tak lepas pandang kat ikan duyung tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh ada duyung...hehehe kalau duyung mcm maya karen kompom lagi ramai yg lihat
      percayalah

      Delete
  22. setailo setailo la gambo2 trip ko ni bro...bujang giler ase...hhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha terima kasih bro clive

      alah sekali sekala jer ni pun bukan selalu hihihi
      bila gerak ke obersi?

      Delete
  23. kalau awk nk tau,kat egypt,laki sm laki pun jln pimpin tgn tau,klu diorg jmpa sm kwn2 diorg,siap peluk cium pipi lg,tp diorg bknnya pondan atau gay,itu mmg dh budaya diorg..tp klu diorg gaduh,mmg dasat..kdg smpi drh2 di buatnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. mmg aku sokong tapi itu bdaya mereka, kalaubudaya kita ni byk pandangan dan tafsiran -

      lagipun takut org salah anggap saja. bukan sahaja di bumi arab malah di bumi myanmar dan kemboja serta vietnam juga begitu sis.

      salam kenal2 ye terima kasih dtg jegah kesini

      Delete
  24. perghhh syoknyerrr....bersih dan jernih airnya... baru laa syok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup mmg seronok tapi setakat ni tak boleh lawan pulau tioman dan redang serta lang tengah juga pulau perhentian la pulau manukan ni. tapi aku percaya sis...mabul,layang2 dan simpadan adalah terbaek. akan ku jejeak kesana suatu hari nanti kompom tioman kalah

      Delete
  25. ikan-ikan tu mengujakan..

    aktiviti kayak tu best..

    dh lama x beraktif.. huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih, ikan2 tu mmg best dan sempoi.....

      ada masa nanti beriadah lah sis. supaya sihat

      Delete
  26. psss....yeap...she love that....im so happy to see them happy....i always buy present, but cards would always hand made....

    ReplyDelete
  27. Replies
    1. malangnya tidak rentung dan kulit tak berapa nak itam. kalau kat manjung ada mcm di kl tu kan best. senang sikit nak gelapkan kulit. apa ntah pusat tanning kan kulit kat KL tu?

      Delete
  28. laut sgt cantikkkkkkkkkkkk...pemandangan sgt cantikkkkkkkkkk..huwaaa cemburu -.-

    ReplyDelete