Sunday, 20 May 2012

Kundasang - Ranau,Sabah.





Segala penat selepas mendaki, wa berkemas-kemas pikul semua barang sebelum berpisah dengan guider kami. Makan tengahari di Kinabalu Park kemudian tanpa buang masa, tunggu mini bus untuk ke Desa Lembu (ntah betul ke tidak namanya). Sebenarnya mini bas tidak kesana. setelah pujuk raya dan segala ilmu bodek digunakan, maka pakcik supir mini bas itu bersetuju setelah harga bayaran di naikan sedikit. Sebelum berangkat menuju ke Hot Spring,Ranau







  Hot Spring di Ranau. Bayar dikenakan RM3.00 (kalau tak silap). Disinilah wa merehat keletihan kaki. terapi paling menarik sekali.  Sedikit lega terasa. Hampir 1 jam lebih melegakan kaki dan badan di Hot Spring, memang berbaloi kesana. hasrat hendak bermalam, tapi apakan daya, kerana Azam hendak pulang ke Kota Kinabalu bertemu kawanya terpaksa wa turuti(maklum lah malam minggu.) Dan kami berpisah di Kota Kinabalu dengan haluan masing-masing. Wa tiba malam di Kota Kinabalu sekitar jam +-2000Hrs.  






*Tiada gambar di Hot Spring kerana lebih baik merawat dan beri kelegaan pada kaki dari menembak gambar bagai orang gila


* Sumber gambar di Desa Lembu dari kamera compact si Azam.


* Rumah terbalik di Tamparuli juga tidak sempat singgah, hanya lalu dengan perasaan sayu sahaja


* Wa kena repeat kembali kesana...tak kira memang kena repeat juga ni.




45 comments:

  1. bila nampak kettle farm, aku terus ingat rajuk aku kat hubby.. masa tu kami dah separuh jalan ke sana.

    " Apa? nak tengok kerbau je.. baik tak payah!"

    ha.. aku masih ingat rajuk tu. adakah patut lembu dia cakap kerbau hehe.. tak seporting langsunglah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha
      betul juga tu aku dtg semata-mata nak tgk lembu ni saja. mcm hampeh.
      tapi pengalaman melihatnya juga sudah menarik, tidak salah kalau ajak si suami jalan2 kesini sis. racun jer fikiran dia kehkehkehkeh

      Delete
  2. cam tahu tahu je tempat yang cik ina teringin nak pegi. tak dapat nak digambar ngan kata-kata betapa indahnya kundasang ni, InsyaAllah tahun depan cik ina pegi kot: )

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergi cik ina, pergi.....jgn tangguh2 hihihihi
      boleh tgk aksi dan gelagat si firdaus nanti

      Delete
  3. Ahhh.... I imagine I'd be spending hours taking shots of the cows especially with those backgrounds. Kalau I ada kat sana, that is :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. sepatutnya begitu juga saya mahu buat,snap banyak2 gambar lembu tu. disebabkan kamera di dalam beg dimini bas, dan terasa malas nak menapak patah balik. nasib kawan saya si AZAM sentiasa kemera di porchnya.

      Delete
  4. Ohh lembunya pun cantik, patutlah dipanggil desa lembu..lembu freesian gitu.
    Kalau ada windmill sah le nampak macam kat Amsterdam dah...ok bro next year kita pergi..hik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya nama tempat ni dah lupa ar sis. main letak jer nama desa lembu tu.ikut pada batu tu hihihi.

      windmill tiada, tapi tempat proses susu dan cuba nak merasa pengalaman perah susu lembu tu ada lah.

      windmill eh, nice idea tu. Nanti suruh @Nong Andy tolong usulkan kat kerajaan negeri. cewah!

      Delete
    2. Ya next year jom pigi sana.

      Delete
    3. mesti pergi aaa..sure lu suka bro sebab selain boleh tengok lembu, windmill, ada seni grafitti..chehh macam la amsterdam tu dekat kan..eh kalau nak seribu daya...jom!

      Delete
    4. seribu daya. hahaha kalau orang offer suruh pergi hari ni perbelanjaan segala ditanggung sah2 aku ambik cuti kecemasan. Tak sabar nak jejak kesana balik

      Delete
  5. miss this place...i also miss drinking the milk that they produce..
    great place to have photoshoots...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya...i agree with u sis,
      ala...xdapat minum masa tu. tak teringat pun coz rushing sgt. next time dtg lagi lah

      Delete
  6. hoh!!
    jalan ke atas sana.. naik kereta wira lama.. agak mencabar!
    maka kami berhenti separuh jalan je..

    saya nengok lembu2 tu dari jauh je..
    diaorang pon nengok saya dari jauh je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu pakai ler 4x4.
      takpe lain kali dtg dekat2 itu pun kalau mereka tidak lari dan takut pada dr.SINGA

      Delete
    2. Bawak Hummer la bro!jom! X

      Delete
  7. waahhhhh banyak laa lembu2 dutch lady!!!hohoho

    member aku ckp pagi2 mesti sejuk giler kat sana!!! nicee laaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya dan aku juga setuju bro, kerana ia terletak dibawah kaki bukit Gunung kinabalu sahaja,

      lembu2 dutch lady ni mmg banyak juga la...tapi kalau betul2 banyak mesti mcm di New Zealand (teringat iklan susu KLIM dahulu)

      Delete
  8. btol tu..aku setuju... memang terapi yg paling menarik ni...dan terbaik...

    kalau aku pon..rasa best je...tgk pemandangan..lepak2 situ

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg best sebenarnya lepak2 dan berfoto shoot di situ, tapi disebabkan megejar masa ke Hot spring ranu sana, terpaksalah meluangkan masa seketika dari kempunan tak dapat pergi mcm thn lepas. huhuhu

      Delete
  9. suka lew signboard tuh....sweet....nk pergi lg? nak ikot.....ekeekeke....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jom...set waktu utk thn depan.

      actually,signboard tu di Gunung Kinabalu. Saja2 attach dlm entri ni

      Delete
  10. jom ripit sama jom! aku tak sempat sampai rumah terbalik lagi. nak tgk rafflesia.

    tapi kan, aku gi naik viva sampai tau ladang lembu tuh! manual. tapi bukan aku bawak la. hewhewhew~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe...
      jom repeat. jadikan melawat sabah acara tahunan, explore habes seluruh sabah. amacam GB

      Delete
  11. Oh, lembu2 fresian nie kat Kundasang upenye! Dari aritu nak tau kat ne. Mcm ade kat NZ lak kan? Heheheheh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh...jenis lembu ni fresian, baru aku tahu.
      ya di Kundasang area

      Delete
    2. MF : baru aku sedar. ko ngan lembu2 tu mesti mesra kan???? tak payah jawab pun aku boleh agak dah.
      kehkehkeh

      Delete
  12. last year masa saya ke sana, tak sempat nak ke farm ni.

    kalau kat hotspring tu ada byk lagi tarikan lain..saya sempat ke canopy walkway je. Hajat nak ke air terjun kat situ terbatal sbb tak cukup masa. Cadang lain kali nak pegi lagi..tak puas ke kundasang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. canopy , air terjun, dan butterfly farm sudah lawati pada tahun yg sudah, cuma sampai sekarang tak dapat pi bermanja dengan ikan2 di sungai. apa ntah nama tempat dia.

      sila pergi sis,sila la berlibur disana.


      ewah aku dah macam agen pelancongan suruh visit sabah pula.

      Delete
  13. salam mr telur.. dah lama x jumpe.. :D..

    semakin mantapla gambar.. lembu2 tu mcm kat luar negara jerk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam LadyBird, bukan telur tapi telor kehkehkeh

      terima kasih ya, yup mcm di NZ pun ada sis

      Delete
  14. oh lembu hitam putih nih kat Malaysia pun ado yer...baru tau...ingat kat negara org putih jer ado...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya aku juga baru tahu tahun lepas bro....saksikan lah ia, dan ia juga berada dan masih dalam Malaysia lagi

      Delete
  15. kalau pergi lagi jangan lupa ajak akak ye..
    hehehhe....

    best je tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. baik2...jgn risau

      cuma nak kena planing betul ni

      Delete
  16. lembu2 tuh macam kat new zealand lak eih.. ish2..

    macam best jer.. wajib repeat yea..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku haniAsyira....

      ya seperti diluar negar, sila repeat dan aku mahu ikut. kehkehkeh!

      Delete
  17. teringat lagu kinabalu...
    hahhhaa.. bestnyer...
    untungla kamu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh lagu
      ~tinggi-tinggi gunung kinabalu..~
      itu ker?

      apa yang untungnya sis?

      Delete
  18. repeat jagan tak repeat.... dah alang2 sampai... mesti pegi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom...mulai skrg kena kumpul duit kot hehehe

      Delete
  19. hahaha somel jek semua gambar2 dalam ni. sengal....

    ReplyDelete