Thursday, 5 April 2012

Misteri....

          Perempuan ni memang peliklah, dan ianya memang sangat-sangat pelik, susah betul wa nak fahami apa yang mereka mahu. Mana tak...kadang-kadang bila bila tengah berbual-bual gelak ketawa tiba-tiba boleh pulak dia senyap dan berasa sedih pasal apa, wa pun tidak tahu.
Bila wa sedang bersedih, dia datang meniupkan semangat untuk kembalikan keyakinan. Bila dia senyum tak semestinya dia berasa gembira,barangkali ia cuba menyimpan pendam rasa sedihnya, Bila dia menanggis tak bererti dia sedih tetapi dia berada dalam rasa sangat gembira. Itu yang wa peratikan selama ini.
Itu kalau bab dengan awek-awek la tak pun bersama kakak, tapi yang paling power punya peliknya perempuan yang wa tahu setakat ni adalah mak kandung wa,dia macam tahu-tahu jer yang bulan nie wa dapat duit belanja dari majikan lebih sedikit dari bulan-bulan yang sudah.  Dan terus kena paw dengan mak sendiri.(melalui sms dan panggilan telefon)

Aduh! lari lagi duit belanja wa untuk bulan ni

Tapi tidak mengapa, wa sebagai anak dan selagi hayat dia masih hidup,  wa tetap bantu dan beri apa saja yang wa termampu. tambah-tambah pula, wa memang tak boleh balas jasa yang setimpal padanya walau sampai akhir hayat wa.
Itu bukanlah satu masalah yang besar bagi wa sebenarnya, yang jadi masalahnya ialah otak wa dah penat memikirkan macam mana mak kandung wa ni boleh tahu yang wa ada wang lebih, hairan betul.

Apa-apa pun manusia yang bergelar wanita dan ibu ni memang misteri la...

65 comments:

  1. hahaha.. misteri lah sgt.. semua org misteri kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. perempuan lebih misteri dari lelaki. dari pemerhatian aku

      Delete
  2. Hahaha itulah kelebihan seorang ibu,
    ada 6th sense hehehe XD

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. setiap bulan hantar duit tu wajib walau ibuku tak pernah minta. tapi ini kali pertama kena minta.

      Delete
  4. Bro..apa ada kesah, perempuan memang misteri ...tujuh kurun pun lu x akan dapat rungkai misteri seorang perempuan...
    Meh gua bitau..esok2 bila lu jadi bapak orang, bila anak perempuan lu jatuh cinta, musti lu boleh tahunya bro...caya la cakap gua...kehkehkeh!

    ReplyDelete
  5. kahkah.

    itu mukjizat mak2 ok.

    :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... ok mungkin ada benarnya. wa sokong.

      Delete
  6. wanita itu ada misterinya...
    hahahahha..
    jaga2 ada mata yang memerhati tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha cis cuba takut2kan plak si eita ni

      Delete
    2. hahahahah....
      ceh!!..penakut betol lah..

      Delete
    3. eh mana ada takot hahahaha

      Delete
  7. jangan misteri nusantara, sudah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kehkehkeh....misteri nusantara tu dah lain macam jer uncle

      Delete
  8. naluri seorang ibu tu kan kuat terhadap anak2nyaa ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul tu. tapi ianya mmg ajaib

      salam kenal sis.

      Delete
    2. sangat ajaib kan ^^,

      salam kenal

      Delete
  9. memang misteri.. sebab tu kena fahami betul2 hati wanita terutama ibu kita!

    ReplyDelete
  10. hehehe.....itu namanya naluri ibu....nieh yang xsabar nak jdi ibu nieh....

    pss...bertuah mak yea...ada anak cam awak.....nak buat menantu pown, kite blom ada anak perempuan....hehehe....

    ReplyDelete
  11. tp - aku ambik ayat ni dari kawan aku 'Jangan sesekali menyakiti wanita, kerana merekalah yang akan melahirkan anakmu dengan penuh kesakitan'....peace!!

    ReplyDelete
  12. ohh..sbb mak dgn anak mmg ada ikatan batin..ada sense!

    *prmpuan nampak misteri sbb berjiwa halus..sensitif pd keadaan. tu asik berubah2 je..

    ReplyDelete
  13. majikan lu bagi tau mak lu kot...hehe

    ReplyDelete
  14. perempuan jiwa sensitif beb.
    cepat tangkpa sesuatu perkara nak jadi.
    maka nya,jgn di permain wanita ini.kahkah

    ReplyDelete
  15. hahahaha..
    asal wa rasa entry ni sangat comel?
    hahaha..
    hebat kan ibu punya 6th sense? kehkehkeh..

    ReplyDelete
  16. Beb, tu baru mak. Lom bini. Lagi kuat instinct! Hahahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh bini pun ada ker?
      ye ker kuat. bukan emak yang lebih kuat ker

      Delete
  17. salam.........tak salah berbudi pada tanah....hasilnya banyak

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya setuju sangat2 tu. mmg hasilnya begitu banyak

      Delete
  18. heheh. baru tau ke? hewhewhew~

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan baru tapi dah lama, tapi mmg tetap pelik

      Delete
  19. misteri itu keunikan kami..

    ReplyDelete
  20. untunglaa mak awk dapat anak misteri mcm awk ni bang.....hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pulak yg misterinya yen...boleh la

      Delete
  21. haha pernah dengar kan ayat ni.. when a girl said it's okay, actually it is not okayy.

    yup.. perempuan sangat komplex dari segi perasaan sebap mereka sangat emotional dan boleh meluahkan perasaan dorang dari pelbagai cara. itu yang buat mereka complicated. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko sekarang dah boleh jadi pakar la reen hehehehe
      hebat sekarang ni

      Delete
  22. haha... sebab kami, merangkap 'ibu' ada instinct lebih!
    dan kami, merangkap 'perempuan' ada excuse untuk mengada lebih! =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. part nak mengada lebih tu...mcm tak perlu la sis

      salam kenal

      Delete
  23. hahah...sabar la bro...aku pun selalu pening ngan dorang nyer perangai...sentiasa tak menentu...@_@

    apa nak jadi...kahkahakha...tu la selalu gaduh last last tu karang...:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia pelik tapi unik
      Dia cantik tapi misteri hehehe

      Delete
  24. ps....rindu dengan mak kitew....mak kitew demam....huhuhu....

    ReplyDelete
  25. kehidupan itu sendiri pun, satu misterius kan.
    kita tak pernah tahu apa akan terjadi, beberapa saat/minit/jam/hari/bulan/tahun lagi, kannnn ...

    ReplyDelete
  26. perempuan memang mcm tu, hati nye lembut. tapi, naluri seorang ibu memang kuat pada anaknye :)

    ReplyDelete
  27. ak pn tau lu dpt lbh bln ni..arap ak blah awal je..lau x..lu dh kne paw ngn wa...PANDA..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ciss...ada ati nak paw gua, kira rm15.00 kira dah termasuk harga paw ler.

      Delete
  28. ape lagi..

    rungkaikan la misteri ni..hee

    :)

    perempuan tak la misteri sgt...tp kaum adam y sll membuatkan perempuan jd misteri..

    ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh ye ker....bukti kan sikit cikgu ira hehehe

      Delete
  29. lu kena ingat walaupun cam mana misteri wanita yang lu jumpa, ibu lu jangan sesekali lu lupa : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. ibu dan bapa tetap wa ingat walau wa duduk jauh. nasihat yg berguna dari lu sis....
      terharu jap

      Delete
  30. huhu.. of course girl memang special sebab tu sangat misteri nusantara.. hehe

    ReplyDelete