Sunday, 4 March 2012

Kari Ikan Sembilang

Pada tahun yang lepas, wa pergi ke Kuala Kurau ikut sabahat balik ke kampung halaman sebelah bininya. Pergi kesana bertujuan hanya untuk melepak disekitar kampung yang penuh dengan sawah bendang...(dapat juga melupakan pekan manjung seketika.)

Ketika wa datang ke mari, kelihatan padi-padi baru sahaja disemai...warna hijau yang segar menutupi seluas mata memandang diselang seli dengan tiupan angin yang lalu. wa toleh ke kanan rumah nampak bendang, toleh kekiri rumah juga nampak bendang, tinjau ke belakang rumah juga bendang. Senang cakap rumah kampung ditengah-tengah bendang la..

Tapi bukan pasal bendang yang wa nak ceritakan kat sini.....wa nak cerita pasal kari ikan sembilang. Punya lah sedap....tapi yang peliknya kenapa nasi putih + kari ikan sembilang ini dijadikan menu di pagi hari... agak janggal pula rasanya.Bila wa tanya pada sahabat, dia berkata area sini memang menu sarapan paginya yang femes adalah Kari Ikan Sembilang.Bukan setakat pagi, tengahari dan malam juga femes menu nie.

Sedap, memang sedap memang wa tak nafikan, tapi..... masalahnya,sekarang ni tekak wa dah mula rindu pada menu tu dipagi hari.... kat tempat wa bermaustatin ni mana nak cari!!! Nak tak nak wa, kena plan suatu hari nanti jejak kembali ke Kuala Kurau...



Kari ikan sembilang yang Power- nama kedai dah tak ingat


Nasi putih,telur asin, sayur kacang, udang masak apa ntah, dan kari ikan sembilang.....adalah satu kombinasi yang marbeles bila dimakan bersama


*sape pandai buat menu kari ikan sembilang nie......meh ajak wa makan.

92 comments:

  1. gua pandai makan je. tapi gua suka belah telur masin tu. sebab gua boleh belah secara tak adil iaitu melebihkan bahagian kuningnya hanya untuk gua je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha idea lu cara belah telur masin tu mmg bernas sungguh. tak terlintas langsung di otak nak buat.

      Delete
  2. hehe...saya tak pandai & tak penah msk ikan sembilang pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. baik blajar ujie....pasal sedap. mesti si hubby ujie nanti puji. kehkehkeh

      Delete
  3. Pehhh sedapnya Kari ikan sembilang tu bro..tapi bila ko sebut kuala kirau...nostalgia sedih lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...sedap kan. tapi cer citer pasal nostalgia tu....jom sedih ramai2 (jadah apa aku merepek ni)

      Delete
  4. kwn ni usahkan nk masak,nama ikan pun kwn x kenal.makan bolehlaa.....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha sama lah ngan kawan gak, nama ikan tak tahu...pasal bedal no 1.
      tapi ikan yg selalu makan mgkn kenal la

      Delete
  5. nmpk sedappppppp..hee

    yummy~

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap ira...pergh kalau boleh nak je orang di kuala kurau tu buka kedai di area manjung ni

      Delete
    2. wahhh nak juga rasa macam tu..wuu..

      try la suggest kat dia..hahaa..;p...

      terliur ira..wuuuuu..

      ada nota khassss kat blog ira utk awk..:)

      Delete
    3. ok2 dah baca la ira hehehehe

      Delete
  6. haih bro....entri lu buat gua lapar laa!hahaha XD

    da berkonsert da perut ni... >_<

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha aku pun sama lapar ni, tak sarap pagi lagi

      Delete
  7. Replies
    1. BTK masa nie takde la sis...kena kari ni terus lupa pada sambal.siyes

      Delete
  8. terliur kat telor masin ..lama tak makan....
    masak kari ikan sembilang memang feel....

    ReplyDelete
    Replies
    1. malam ni menu sama jugak ke?

      Delete
    2. hahaha menu semalam saja lain dan malam ini juga lain...hujan2 makan bubur nasi sedap juga

      Delete
    3. hujan2 makan bubur cepat sangat rasa lapor....perut memang terhakis lah...
      hahahha

      Delete
  9. sedapnye, akak dah lama tak makan kari sembilang. adus kena balik kampung nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikut....bley tak. tekak ni pun dah rindu ngan kari sembilang tu

      Delete
  10. Replies
    1. hahaha mmg ngam kalau kena bfast begini

      Delete
  11. Bukan setakat org Utara. Org pantai Timur pun sarapan nasi kan? nAsi minyak lagi! Hahahahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul tu tapi pantai timur dah buat nasi tu sendiri berubah, mcm nasi dagang dan nasi kerabu. ala....mcm nasi lemak. tapi kalau nasi putih semata2 dipagi hari mcm rasa janggal plak. tapi kalau kena nasi ambeng di pagi hari, ok jer plak hahaha

      Delete
  12. sedapnyer tngk.. hehe.. menarik

    ReplyDelete
  13. sesungguhnyer.....amat mengiuuuorrrrkannn 0.o

    ReplyDelete
    Replies
    1. ops.....!!! jom cari dan perkena pagi esok sis

      Delete
  14. ikan sembilang, favourite akak ni!
    nanti akak buat akan ajak TP makan ye...heheheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah...ok kak nanti jemput saya makan.

      Delete
  15. erk...ikan sembilang...den tak mkn la..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. rugi bro....sedap tambah plak bhgn kepala dia...boleh kesep2 lagi
      fuhh!!!

      Delete
  16. Replies
    1. la naper pulak menyentuh perasaan plak bro....teringin nak makan juga ker??

      Delete
  17. sedap ar...kaler die menggoda sgt!

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh boleh kira kaler ke??? bukan kira rasa ker? apa2 pun mmg sedap sis

      Delete
  18. Bestnye rmah di tengah sawah....huhuhu....kri smbilang xpndai, coz xmnat nk mam,so xbjar....hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah....mesti rietta juga terpikat nak makan siap bertambah2 lagi

      Delete
  19. ni tergugat ni.baru nk diet,tibe2 dlm kepala da terbayang mcm2 makanan nih.

    blehlah cari calon2 kuala kurau ni,hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh2 tapi kena blajar cakap loghrat utara ler...

      abaikan jer diet tu

      Delete
  20. aku dulu xsuka sgt makan telor masin.ujung2 tahun lepas da mula makan telur masin,sedap la pulak...skrng ni kalau g makan,slalu je order tu skali!ehehehe sedap la pulakkk!hahaha

    tapi entri ko ni memang buat aku lapar la tgh2 malam gini!hahaha XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh.....aku telor masin tu wat cukup syarat jer der tuk dimakan sama2 nasi takde lah sampai tiap2 kali nak makan.

      hahaha jgn tgk diwaktu malam.

      Delete
    2. hahahah mungkin untuk aku tgh musim kot!wakakaka

      kalau malas nak masak malam2,rebus tu da cukup da makan ngan nasi putih...hehe XD

      Delete
  21. Replies
    1. apa plak ngadu mak bro...pi kedai jer. kalau dok sekali ngan mak bley la request menu ni hehehe

      Delete
    2. mana tau mak aku dgr...nnt dia dtg KL bawakkan makanan...haha

      Delete
    3. hahaha untunglah kalau begitu bro

      Delete
  22. umphhh dap!! selera nya tengok makanan2 ni.... even tengah kenyang ni baru makan mekdi. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh ko reen makan mekdi memalam...

      Delete
    2. haritu la bro. skang aku tak makan pape lagi ni. sedap gila tengok ikan tu weh. wuwuwuwuwu

      Delete
    3. mmg la sedap pasal rasanya sedap...hahahaha

      mekdi pepagi huh! tekak barat betul la ko nie reen

      Delete
  23. first time visiting your blog..attracted to the nice and clearly-taken photos..nice posts btw suke makanan kampung!:D

    ReplyDelete
  24. nyum3....membuatkan selera ku bertambah neh..heheh

    petang2 leh lapar nasik balik..ehheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ila, kalau lapar sila lah masak dan jgn lupa jemput ajak makan heheheh

      Delete
  25. psss....xminat pown...just fall in love with the phrase...itu jew....

    ReplyDelete
  26. Replies
    1. sekali sekala makan mmg sedap. kalau hari2 mau muak juga hehehehe

      Delete
  27. menu atas tu..x complete la...air nyer mane??? apakah identiti si air disebalik cawan oren itu?

    ReplyDelete
  28. malam ni apa for dinner bro?telor masin jom!hahaha XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha telor masin jer, makan bubur nasi hujan2 pun sedap ni

      Delete
    2. hohoho memang layaaan doh!hahaha XD

      Delete
    3. sok keje ke bro? cepat giler da nak masuk rabu!hoho

      Delete
  29. kau sengaja buat2 lupa nama kedai tu, kan, kan , kan ? hahahaha ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. warong sembilang wani, kat pekan batu kurau. jgn lupa kayuh kesana dan rasai nikmat masakannya selepas penat berkayuh

      Delete
  30. kalau wa jadi lu, wa sudah cari bakal calon orang kuala kurau maa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha wa lebih minat pada org kampung wa bro....senang.kehkehkeh

      Delete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. orang dulu2 memang menu pagi dah berat2...lepas tu diorang nak ke bendang,kerja berat2...kita pulak lepas membedal yang berat2, mata pulak terasa berat...eh kena dengan topik tak komen aku neh...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 'kita' ker??? hahahaha
      (mcm aku nie kerja berat sgt...)

      Delete
  33. Pssss...xde maknanye mr blogger nk cemburu....ekeke....klu penes cm hanis zalika xpe larr jugak...

    ReplyDelete
  34. pergh pergh pergh...telan liuq tengok pepagi ni. haisyh...

    ReplyDelete
  35. pi perak hari tu tau bihun kicap yang sedap je:)
    bulan 10 ni pi sana lagi.. nanti try menu ni ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat mencari dan menjamu selera nanti sis

      Delete
  36. sayur buncis goreng, ahkak makan
    udang masa apa entah, ahkak makan
    telur asin, akak makan
    tapi sayang akak tak makan ikan sembilang
    bila tak makan, tak masak lah...
    dah tak masak kari cemana nak ajak TP makan? heee

    jarang masuk blog ni sebab bila gambar besar2 atau byk gambar, PC jadi slow dan 'hanged' tetiba...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo kari sembilang tak makan xper...nanti buat nsi kerabu ahahaha

      Delete
  37. Replies
    1. baek....badan penat buat fitness jer

      Delete
  38. waahhh... betul2 power nie... hikhik

    ReplyDelete
  39. tapi tak boleh lawan dekat kelantan. nasi putih dengan ayam panggang..wok ow ow manyak syok

    ReplyDelete
    Replies
    1. akan ku cari menu tu nanti jika berkesempatan jelajah qlate nanti

      Delete