Sunday, 11 March 2012

Bukit Ungku Busu versi bersama Sabrina

+- 0800hrs   10.03.2012
Cuaca sangat tenang seperti di kebiasaan hari-hari yang lain


Kemunculan sabrina setelah beberapa minit di persimpangan jalan masuk untuk mendaki bukit busu
tanpa membuang masa kami bertiga terus ke kaki bukit, membuat sedikit regangan badan sebelum mendaki. kami memulakan pendakian disertakan bersama sedikit perbualan-perbualan yang tak berapa best nak disembangkan. Awal-awal memang best la....bila dah sampai ke part yang mencabar sikit baru la tahu masa tu best ke idak untuk bersembang sambil mendaki.

Oleh kerana si Sabrina ini baru sahaja turut serta dengan aktiviti bergini, maka wa mengarahkan si Amir budak Melaka menjaga si Sabrina tu. bukan tidak mahu menjaganya tapi wa perlu membuat fitness sebagai persedian rapi untuk bakal mendaki ke gunung yang lebih tinggi dalam hidup wa ini.

Apa-apa pun wa memang tabik la pada si Sabrina nie kerana cekal juga dia walau terpaksa mengambil masa yang lama untuk sampai ke kawasan rehat di atas bukit busu ni.


1. sambil mendaki sempat juga ambil gambar mereka nun...dibawah sana.

2. ini pula laluan yang sangat mudah didaki, tak tahu la apa perasaan si Sabrina masa nak tempuh laluan ni nanti

3. Sabrina the SuperGirl (dalam training nak jadikan hero sama gak mcm si Amir budak Melaka)


Punya lama giler wa dok sorang-sorang dekat viewpoint ni, tunggu si Sabrina dan Si Amir tu...kalau tahu lambat begini, wa dah lama join dorang mendaki secara perlahan-lahan.

4. Termenung selepas dengar kata-kata dari wa, wa pesan kat mereka "nak jadi SuperHero macam wa bukan lah perkara yang senang"

5. setelah berfikir senak, mereka berdua bersetuju dengan kata2 wa.

6. 

7. inilah awek bakal jadi SuperGirl. itu pun kalau dia tak serik untuk memanjat lagi bukit Ungku Busu ni

* untuk gambar2 lain sekitar bukit ungku busu ada disini. juga ada disana dan disitu

78 comments:

  1. Wahhh superhero lu bro? Glamer sehhhh...err Sabrina tu manis..awek lu yaa...hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya mmg SUPER HERO. hahaha

      xder la sabrina nie kawan sekerja jer sis, lain2 department

      Delete
  2. Replies
    1. ehh...ko 1st sis hahahaha....tapi malangnya tak ade hadiah la

      Delete
  3. Huhuhu....rietta nk ikut jugak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom.tapi kena dtg ke sini dahulu dan bukit nie hanya terima org yg berstamina tinggi dan org yang nak jadi hero2 jer hahahaha

      Delete
  4. sorry..bkt ungku busu tu lokasinya kat mana?

    LIKE gambo no.2 tu..akar tu nampak cantik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. akar mmg cantik ujie sangat berseni...mcm akar pokok bakau juga

      ok. lokasinya dari pekan lumut hendak menuju ke pintu masuk pengkalan tentera laut, akan terjumpa 1 simpang sebelah kanan berhadapan balai polis lumut. bila masuk simpang tu..terus sampai ke jalan mati dan disitu ada kuil india. berhampiran disitu lah terletaknya pintu masuk ke lalaun trek bukit ini. Walaupun bukit ini serendah 3++meter tapi trek dia sangat mencabar, bagus untuk buat training sebelum utk mendaki ke gunung2 pula

      Delete
    2. Oh..kat Lumut lah ni.
      Sgt detail..baguslah!

      Ni kalau saya mendaki..sure tak larat nk amik gambo.

      Delete
    3. ujie : larat jer....kalau mula2 mmg la rasa penat sangat sampai nak bangun pun malas.
      tapi kalau dah selalu mungkin tak ada masalah rasanya.

      Delete
  5. rindu pulak nak jungle trekking pas tgk gambo2 ni semua...hoho...mcm setail aje...tempat ni kat mana exactly bro?ade air terjun x dekat2 situ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha jgn diabaikan aktiviti tu bro...sebab keindahan alam, flora dan fauna ini sangat2 membantu kita belajar dlm teknik2 di dalam hutan, mengenali pasti jenis2 serangga dan tumbuh2an.

      tiada air terjun pun diarea bukit ini. terletak di dalam pekan lumut berdepan dgn balai polis lumut. jika tak tahu, boleh bertanya pada warga2 lumut. semua org pasti tahu

      Delete
    2. haha betul..betul...dulu masa belajo dulu selalu la g jungle trekking ni semua.tpi sekarang member2 semua dok bz buat hal masing2, nak berkumpul tgk bola pun susah...adehhh...

      Delete
  6. cantik tempat ni bro..memang terasa keindahan hutan yang masih terpelihara..

    #teringin nak pergi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya....tapi kadang2 ternampak juga sisa2 sampah yg dicemari oleh manusia perosak. setakat nak kutip botol2 dan benda2 yg besar masih boleh aku tolong punggut tapi kalau yang dah lama pastu kecik2 aku serahkan pada yg lebih rajin dari aku utk pikul tanggungjawab tu


      *JOM!!!

      Delete
  7. kalau bukit tu setinggi gunung kinabalu, aku pasti si sabarina ni akan dapat daki jugak sebab dia pakai baju faizal tahir tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya tapi selepas aku train di cukup2.

      #bro....kata mahu camping??? planning la, aku cadangkan pi Taman negara Pahang pun okay juga.

      Delete
    2. lepas ni jangan dia lawan tokey sudah. tau-tau dah sampai puncak everest!

      insya-Allah, tunggu masa dan ketika yang sesuai. akan ku sesah taman negara pahang!

      Delete
    3. takpe...aku lagi bangga kalau ada kawan2 mendahului aku (dlm bab mendaki ni)

      nak pi taman negara pahang jangan lupa ajak aku kalau nak pergi. pergi by group la bro.

      Delete
    4. takde hal. dah bertahun aku pasang niat. tapi masih tak kesampaian.

      babeng betul. apahal aku tak boleh follow komen kat blog orang lain sekarang. binawe!

      Delete
    5. SM: pasal tu aku tukar ruang komen berbentuk ini dari sebelumnya...senang aku nak jenguk melalui email. pop up punya dah tak ada bahagian untuk follow up

      jahanam...aku suka lagi cara ruang komen yg lama, disebabkan sekarang ia sgt susah nak follow komen, terpaksa aku ubah pada jenis ruang komen bergini pula

      Delete
    6. tu kalau blog sendiri. tapi kalau blog orang lain, selalu miss. cinabeng!

      Delete
    7. ya...terpaksa belek2 balik entri yg lepas2, nak tak nak terpaksa kena rajin. kalau dtg angin malas mmg buat tak faham jer

      Delete
    8. korang dah pernah pergi Belum Rainforest kah? sebelum pi Taman Negara sila pergi Belum dulu ya...

      Delete
    9. eh....apa yg best sgt belum rainforest tu...

      Delete
  8. syoknya mendaki..
    akak pernah mendaki gunung sekali je, gunung lambak kat johor.. best sangat!
    walaupun penat tapi bila dah sampai ke puncak, ada satu perasaan yang tak dapat digambarkan dengan kata2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh gunung lambak....best tempat tu di kluang johor. dulu saya pernah berkhemah disitu...2malam. best la sebab ada air terjun dan sungai.

      trek dia tak mencabar sangat kak(berpeluh juga). tapi....seronok kerana ianya santai.

      Delete
  9. salam...dah lama tak masuk hutan...dulu saya kerja survey .....panjat panjat bukit....ada jumpa ular putih dan kurus....boleh berdiri...bapak saya kata itu ular cindamani....wallahualam

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo kaki masuk hutan juga ye PM nie.

      cindamani...si ular putih. pertama kali dengar ular berwarna putih nie PM, ntah2 bukan ular hehehe...
      takpe nanti nak tanya kawan2 yg pakar ular, kalau diorang tak kenal dan tak pernah dengar jenis ular nie...maknanya mereka blum habis dan khatam ttg ular. saya hanya suka ular sawa saje..

      Delete
    2. PM kawan2 cakap itu ular sakti. dan ianya mitos. ramai yang berkata begitu.
      keprcayaan lama

      Delete
  10. bestnya gi mendaki....
    suka masuk hutan..nyaman je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya memang tak dinafikan.....selain nyaman,dapat juga pelajari serba sedikit ttg hutan ni

      Delete
  11. wah dah lama tak masuk hutan....
    TELOR POWER... nak tanya boleh???
    macammana nak bagi ruangan reply komen cam awak punya???
    ker memang semulajadi macam ni???
    ada toturial tak???

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya singgah lagi...
      saya dah tahu jawapannya...
      semua ada di setting....
      hehehe...

      Delete
    2. hehehehe...jadi tak perlu jawab la kan. hehehe
      terima kasih kerana sudi dtg

      Delete
  12. bila free nak bawak ahkak dgn LW?
    SM? errr tak payahlahhhh...bhahaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh saje...tapi kena dtg sini lah
      SM tu power juga bab2 hutan ni kalau nak tau...hehehe pasal dia suka berkhemah

      Delete
    2. bagus jugak bawak dia, nanti dia tolong pasangkan khemah kami..bhaaahaaa

      Delete
    3. hahaha dibuat dia jandi mando macam mana, terpaksa la kita terkial-kial kena buat pasang khemah tu

      Delete
    4. NP, tetap juga kita kena bawa SM, sebab dia terer bab menjejak laluan dan mengesan musuh. Dan TP jadi tukang masak, seswai la kan...kita jadi mem...kehkehkeh! Kan? Setuju tak dengan I? Ok i poyos hari ni...mengganas di blog TP..:)

      Delete
    5. setuju sangat dengan cadangan u LW
      cadangan lain tidak diterima dan ditutup...
      :)

      Delete
    6. Lady W : aku tak pandai memasak, tahu ngap jer.....

      NP : itu baru seorang sahaja yg bersetuju cadangan ditutup. SM tak kata apa2 lagi pun hehehe

      Delete
  13. cantik ar akar pokok tu...superhero bersama supergirl...cm ngam jer....

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. pernah naik time form upper 6 thn 2004
    apa pun salam kenal yer..

    p/s: skrg ni mmg dok kat lumut ker???

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal....

      owh pernah dtg eh...tu bermakna kira hebat juga lah.
      yup skrg bermaustatin di sini

      Delete
  16. Replies
    1. mmg best dan best (jika kaki outdoor la)

      Delete
  17. kejap2..kat mana bukit ni?hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. zati....di lumut sis. detail di ruang balas komen ujie

      Delete
  18. bukit busu?huuu

    xpnh dgr laa..heee

    rajinnya ea..ira suka gak tp skang stamina xbp nak ada..heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini salah satu jenis senaman yg menguatkan otot2
      badan dan mencari stamina dgn cepat....rajin2kan lah mendaki..nak lagi power boleh daki gunung plak

      bukit ini ada sejarahnya tersendiri, ia menjadi tempat pemerhati kapal2 lanun pada masa dahulu kala

      Delete
  19. gambo no 2 ada subjek yg menarik - akar!

    ReplyDelete
  20. siap link ke fesbuk tuh. sape punye fesbuk? aku dah add.

    ReplyDelete
  21. ha'ah....kek choc....meh cni meh....kite banje....sodapppp.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok2 insyaAllah nanti sampai hehehe :)

      Delete
  22. psss....dulu tewcik2 ada la hafal...skank dah membesar bagai johan, tekan calculator jew kejenye...ekekeke....

    ReplyDelete
  23. hyteee abg telor... haha eh, kau da tumbuh rambut balek eh?? jeng jeng jeng

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana ko hilang reen hahaha

      rambut dan kuku adalah benda dibadan yg tak berhenti pertumbuhannya...


      *maintain botak dan gojes la sis...ada rambut tu gambar lama

      Delete
  24. Replies
    1. ha'ah la...lupa plak, (sebenarnya tak terfikir pun S for Sabrina)

      Delete
  25. da lamaaaaaaaaaa sangat tak buat aktivit macam ni.
    teman jom

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom...mana tu sis, destinasi yg nak dituju tu

      Delete
  26. tinggi wooooo gambar pokok tu...nice la..ehheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha jom mendaki ila
      terima kasih yer

      Delete
    2. last gua buat aktiviti mendaki nih zaman sekolah dulu..skrg tak larat dah...hehe

      Delete
    3. hah...zaman sekolah.hahaha pelan2 kayuh mesti boleh tu bro

      Delete
  27. wewitt...best tuu... nak kat sini tak ade ci monyet?? hehe

    ReplyDelete