Monday, 19 March 2012

Permatang Laut

+- 1800Hrs  17.03.2012


Cuaca panas nak mampus, terasa macam duduk di tengah-tengah Gurun Gobi  yang kehilangan arah dan sedang kehausan, Itu baru suhu gurun Gobi, kalau suhu gurun Sahara mahu cair badan wa ni.

Kalau perkena ABC waktu panas petang begini ada juga bagusnya, tapi terpaksa wa tunda dahulu niat untuk menjamu ABC kerana ambil gambar sekitar kawasan tempat naiknya ikan2 dan makanan laut yang lain di daerah manjung ini. (pergi menembak gambar kerana tak dapat turun ke putrajaya sempena pesta belon udara panas).

Wa layan gelagat para nelayan yang kebanyakannya sudah pulang dengan hasil tangkapan mereka. ada yang sedang membetulkan jaring-jaring,pukat dan segala kelengkapan. Ada juga yang dudk sahaja sambil menghisap rokok daun, si peniaga ikan2 dan makanan laut segar juga sibuk melayan pelangan2 mereka. Tak lepas juga yang datang melepak di warung perkena kopi mungkin. Yang datang ambil gambar juga sibuk berada melepak disitu, buat semak sahaja,sudah la botak licin pegang pula cameranya kehulu kehilir.

Yang pasti, wa seronok berada disuasana sebegini, rasa seperti betul-betul berada di kampung nelayan pula.


1. ada laman blog tu....

2. wa rasa mcm tak kukuh saja nak pijak  sampai kehujung sana

3.

4. wa syak benda ni nak dijadikan tiang2 jeti,mungkin.

5. kalau lah wa ada sebijik sampan begini...mesti best layan ikut org memancing

6.

7.

8.

9.

10. kedai jualan ikan2 segar dan makanan laut lain.


Sudahnya wa balik tanpa pekena ABC dipetang itu....kerana asyik menembak gambar sampai hampir senja...gila apa nak merasa ABC maghrib2 hari,ye dak?

82 comments:

  1. ngail kat jeti time air pasang, belukang je la yang naik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. belukang tu spesies ikan ape?

      Delete
    2. SM : aku kurang arif pasal mengail ni hahaha yg aku tahu aku nak ikut naik boat amik gambar jer

      ralph : belukang adik beradik dgn ikan duri,mayong, lotan. tapi ikan ni kalau dapat biasanya org lepaskan balik. nak tahu lebih lanjut tanya SM

      Delete
    3. tp - ikan-ikan yang kau sebut tu lagi la aku tak pernah dengar..hahahaha

      Delete
    4. ralph : aku syak ko mesti selalu makan ikan kembung,cencaru, termenung dan kerisi ajer ni...

      Delete
    5. orang lepaskan balik sebab katanya ikan ni suka makan ehem-ehem...

      Delete
    6. tp - hebatnye. camne kau tau??

      Delete
    7. SM : wah ko mmg otai mengail la..
      ralph : pasal aku selalu ikut org pi mancing boat...(dahulu la)

      Delete
  2. peerrgghh ABC tuu. dah lama tak merasa.

    best juga memancing sekali-sekala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha memancing mgkin best pada kaki pancing....

      Delete
  3. hoho...nice giler tempat! setailo laaa bro!

    haha ABC melepas yer bro?keh3 demi gambar2 nyer pasal...nicee

    ReplyDelete
    Replies
    1. melepas la pasal terpikat ngan suasana dia. hahaha...cepat blanje aku makan ABC bro...

      Delete
    2. hahaha boleh boleh.name the time and place!kehkehkehh :P

      Delete
  4. mmg seronok berada kat tmpt ni..seronok yg tak tau nak citer. hanya yg merasa boleh faham.

    *jeti gambar no.3 tu..mmg takut nak jalan atasnya..nampak sgt2 tak kukuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul tu,,,,,ia tidak dapat diungkap dgn kata2. kena alami dan rasa sendiri baru boleh tahu apa yg seronoknya dikawasan begini

      Delete
  5. seronoknya pergi kampung nelayan camni...
    kalau akak, dah suruh dah pakcik tu bawak naik bot! heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha tak boleh kak mas. dorang pun baru saja pulang dari laut, penat.

      ingatkan kak mas akan cakap begini "kalau aka, dah lama belek2 ikan untuk dijadikan lauk" hehehe

      Delete
  6. ABC tak dapat.. nembak gmbr gak dpt kn.. pening pale g mancing bi;a bot goyang2.. aishhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh mabuk laut eh hehehe rugi2 mancing boat la best

      Delete
  7. best ah tempat ni. kat ne lokasi? ada gps point tak?

    *gambo2 kome dah makin meletops!

    ReplyDelete
    Replies
    1. GB : lokasi nya mudah sampai sahaja manjung terus sahaja tanya org arah menuju ke powerplant takpun ke teluk rubiah, odw nak kesana akan lalu kawasan permatang ni.

      kalau pakai GPS pun pergi ke POI >SPELL NAME >TELUK RUBIAH. Dalam 5.0km dari pekan manjung je.


      *terima kasih sis, eleh dia pun apa kurangnya. wah pi menara teluk intan nampak :)

      Delete
  8. hee bestnyaa..

    cantik gambar!:)

    suka tgk nelayan naikkan ikan..tp xpnh berkesempatan tgk live..

    nsib baik tak ada gambar abc..kalau tak msti terliur!heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha terima kasih ira,
      masa kat pangkor hari tu tak tgk live ke, tak pi kg nelayan pulau pangkor ker
      rugi ira....

      Delete
  9. nengok pic no 4 tu...

    kalo aku pijak smpai ke hujung.. konpem2 aku jatuh dalam air.. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak cuba lagi belum tahu la CMA...hahaha

      Delete
    2. suruh cuba pon... cam tak konfiden je nak pijak.. hahaha~

      Delete
    3. kalau kena paksa suh cuba gak mcm mana hehehe

      Delete
  10. best nye beb.teringin nak pegi la.haha
    peh,wa lama da xpekena ABC.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur welcome sis...dtg jgn tak dtg. tinggalkan jejak anda nanti disini

      Delete
  11. sronok tgk pic tu...cam berada kt kwsn nelayan tu..ABC? mmg idaman kolbu la....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi ABC tak boleh tandingi aiskrem dlm entri2 lepas yumida...
      terima kasih sis

      Delete
    2. laaaaaaa.....leh celop aiskrim lam ABC...haaa! kan bergabung menjd satu! huh...tetibe teringin nk mkn ABC lak...hadoi...dh terjangkit dah..

      Delete
    3. kehkehkeh.....sila layan yumida

      Delete
  12. Aku pun suka suasana nelayan baru balik dr laut. Aku bukan suke ape. Aku suke nak serbu beli ikan2 fresh. Hahahaha!

    Sonoklah. Tgk gamba ko, rs mcm nak ke sane....tapi aku rs mcm ralat lak sbb ko tak dpt nak makan ABC tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok la boleh buat lauk yg masih segar kan...tapi dari segi harga aku tak tahu sama ada lagi murah atau lagi mahal.

      *biasanya harga masih murah kan. alah ABC tu mmgu ni boleh layan.takde hal...takpe apa kata ko n husband n aydin blanja aku makan ABC special. hahahahahaha....(suka2 aku nak paw)

      Delete
  13. best nyer melanggut kat situ..
    tapi jambatan tu agak menyeram kan kalau nak lalu...
    kan tak pasal2 jatuh dalam sungai..
    eh! boleh je makan ABC tu..
    bungkus makan kat umah..hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha sebab tu tak jejak pijak atas jambatan tu...kalau nelayan takpe dorang dah tahu bhgn mana yg kukuh dan tak.

      ABC bungkus mana ada feelnye sis

      Delete
  14. hubby jat gila mancing.tp gila2 dia pun,jat suh dia mancing tepi jmbatan,dia ckp jat yg gila.hii

    mlm2 pn leh mnum abc gak apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. malam2 sedap layan nescafe panas jat...

      hahaha tak kisah la mancing di jambatan ke, di laut ke, di tebing ke...sebenarnya kaki pancing ni semua main sebat je... aku tak pandai bab2 mancing ni jat, ikut melepak boleh la hehehe

      Delete
  15. macam tenang je..
    bestnya..
    terasa cam nak pegi sana je..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lai...lai...lai....
      sila dtg, saksikan sendiri TH

      Delete
  16. Replies
    1. hehehe tolong apa nisa? tolong tgk boleh la...pasal tak arif la dlm bidang2 nelayan nie sis

      Delete
    2. belajar la sekali tolong diorang
      nanti senang la bila faham sket sket :P

      Delete
  17. Replies
    1. terima kasih... jgn jeles sis, meh dtg jalan2 sini

      Delete
  18. sekali gi mancing , terus ketagih nak mancing.suasana yang dah selalu cik ina lihat : )
    salam ziarah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh kaki mancing eh...

      terima kasih jengah2.salam kenal sis

      Delete
  19. bestnye..hehe teringin nak memancing.haha tapi xde nyamuk eh? haha logik kan soklan tue?

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa la....kalau ada nyamuk pun pakai jer mosquito repelent tu

      Delete
  20. Replies
    1. terima kasih....tapi tak boleh tandingi skill Master EDY ZAIDI lagi

      Delete
  21. ingatkan ada gambar hasil tangkapan nelayan tadi... frust

    apa-apa pun... gambar tetap cun!

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih, sVSs: sebenarnya mmg nak amik tapi...org kampung, peraih dan pembeli dah pandang semacam...tu tak jadi amik, last2 snap dlm kereta saja. yg gambar last adalah tempat2 dorang buat urusan jual dan beli

      Delete
  22. Chantek muara dia....tapi jeti itu agak mengerikan rietta utk meniti...takut kang xpsal jtuh dalam sungei plak....ekekeke....

    pss.....rietta pown keciwa xdapat trun tembak itu belon udara panas....huhuhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi tak rietta next time eh next year kalau ada rezeki boleh la pergi

      kat penang dah habes ke musim bungga tu??

      Delete
  23. Komen lagi heheheh dah tampal pic besor2 kat blog gak! Tiru dia hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe takde hal, sebenarnya nak blajar mcm mn nak wat gambar kecik2 yg banyak tu buat dalam 1 page. boleh ajarkan tak sis///hahaha nak tiru dia plak

      Delete
  24. Aisehhh Permatang Laut ni aku tak pernah sampai la Bro, setakat Kuala Kurau je sejak aku menjelajah Perak selama 12 tahun. Bila nak gi Kuala Gula? Nanti bitau ya, nanti bawak aku sama NP time bird migration kat situ ye Bro..aku harap masa tu equipment aku dah complete lho..konon nak buat xtvt bird watching ni...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeah kuala Gula...teringin nak jejak tgk burung berhijrah
      kena buat kaji selidik kembali,dah lupa la bila burung2 tu dtg buat pesta singgah di Kuala Gula.

      bagus juga idea tu sis

      Delete
  25. ps....hehehe....senang nak rentas bendang bawak fixie...mls nk bawak motor...hehehe....tapi ntah bila....fixie setakat naek pergi kedai kat depan sempang jew...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe fixie kaler mantol2 lawa tu nak buat rentas bendang jer...biar betul

      Delete
  26. tengok gmbr rasa damai jeee. ikan segar2 bestnyee

    ReplyDelete
    Replies
    1. segar mmg semuanya best ezan...meh dtg sini boleh lepak2 nanti

      Delete
  27. huuu.. L dah lama xp mancing. jom g mancing..


    jom tambah ilmu sikit..=)
    http://lolz-l.blogspot.com/2012/03/turunnya-nabi-isa.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh kaki mancing juga L nie....takpe aku tak mancing,tapi ikut2 pi memancing tu boleh la bro

      *ok

      Delete
  28. pemandangan yg sgt indah...
    lady suka boat.. suke naik boat.. :D..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lady Bird dah cuba tak naik boat ke taman negara pahang???

      Delete
  29. try la pergi memancing sekali ikut pakcik2 yang ada boat tu bro. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak kesampaian la reen. lagipun dorang baru balik dari laut

      Delete
    2. haha kau sempat naek boat dorang tak?? bergambar atas boat pun jadi la bro.. hehehe

      Delete
  30. ni lah fotografi yang kita nak..hebat ni bro,segan sy pula..ajar sikit ilmu tu bro^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. archie, hahaha pepandai jer kata hebat, ada masa nanti jumpa kat putrjaya

      tukar2 ilmu

      Delete
  31. teringin nak naik bot nelayan tu...mesti bestkan

    ReplyDelete