Tuesday, 21 February 2012

World Drums Festival 2012

sumber : Perak Tourism website.


Kepada semua yang meminati rentak dan irama alunan gendang seperti  rebana, kompang, geduk, dan gamelan (gamelan biasanya ia sebagai bunyi penyokong pada bunyi2 spesis gendang yang lain)

Acara ini akan berlaku esok di tempat wa, iaitu di didalam daerah manjung. Sebenarnya acara ini bermula dari  21 febuari 2012 di Taiping, dan esok tiba giliran tuk daerah manjung.

Pada 23 febuari pula giliran untuk (Laman Budaya)Kuala Kangsar. dan seterusnya malam kemuncak festival ini akan di adakan di daerah kinta. iaitu di Ipoh pada 25 febuari 2012. Lokasi di padang MBI,Ipoh.Perak. Dan yang terakhir berlangsung di Lapangan Terbang Gerik.

Jadi pada orang daerah manjung bolehlah datang untuk saksikan festival ini, yang bukan dari daerah manjung pun dialu-alukan.


  •                Tarikh      :    22 febuari 2012
  •                Tempat     :    Dataran Putra,Lumut
  •                Masa         :    2045 Hrs
  •                Masuk adalah PERCUMA !!!





*  Wa berharap ia boleh memberi kesan untuk wa menjiwai seperti wa layan 'World Music RainForest Festival' yang berlangsung setiap tahun di Kuching,Sarawak. ( wa hanya miss event nya pada 2010 - 2011)

*Disebabkan festival ini di anjurkan oleh kerajaan (kalau tak silap wa), maka sudah semestinya gendang2 dari bangsa cina dan india juga turut sertai sama untuk festival ini.( Wa syak la...)

54 comments:

  1. Bro, haku saja dengkis rebut kotak sampai empat sebab jeless tahap ottromen dengan ko ni...aku setiap hari dengar promo di radio SInar FM pasal World Drum Festival ni, specially kat Lapangan Terbang Grik tu..so ko tau apa nak buat kan...tembak pic banyak2 tayang kat sini kasi haku jeles melambung-lambung...grrrrr!

    LWindsor
    sorry haku malas nak login

    ReplyDelete
  2. perghhh setailo giler..!
    kalau tgk mcm best aje ni...hehe

    ReplyDelete
  3. bestnya! tapi masa ni ada kat sabah...heheheheee

    ReplyDelete
  4. x sabar nak tunggu gambarnya..
    ehhehe

    ReplyDelete
  5. aritu ada tengok promo dia kat MHI.
    best! teringin nak hadir..saya suka bunyi yg ala2 alam ni.

    ReplyDelete
  6. Lady W @ anon :

    petak komen dari segi rebutan ada 10 kosong, no.1 - no.3 sudah terisi...bermakna ada 7 lagi kosong. hahahaha


    ok nanti tgk esok malam mcm mana. harap2 cuaca cerah dan menarik.

    # festival begini mmg minat dulu dok JB dari tahun 2003 -2009 tak pernah miss dari startnya event festival rain forest di kuching.



    Mr.C : gerak malam nie esok apply cuti @ MC kehkehkeh


    kak Mas : selamat bercuti eh...KK lagi syok. jgn lupa jalan2 kat kinabalu park, kundasang, pulau2 di KK tu juga. jelsheton jetty juga menarik kak.



    Lia: hehehehe gambar mana ada rasa feel, kalau ada lagu mcm si yuna tu lain ler hehehehe



    Ujie : takpe hari mggu boleh datang ke ipoh layan tgk di padang MBI.

    bunyi gendang dan rentak kuda kepang juga menarik sis, malangnya aku tak boleh dengar dah. kalau nak dengar juga kena ada pengawasan dari pihak yg pakar.

    ReplyDelete
  7. gua minat alunan deram cina. sangat kagum dan feel bro

    ReplyDelete
  8. perghh bunyi mcm gempak je bro..nak kena datang tu tapi jauh sngatlah..grrrr

    ReplyDelete
  9. takleh dgr/tengok sbb nnti 'meresap' kat TP ya?

    kuda kepang live ni dah lama saya tak tengok..last zaman knk2.

    ReplyDelete
  10. aku jeles sebab ada orang tu berebut nak ambik petak depan.

    sekian...

    ReplyDelete
  11. SM, kehkehkeh..padan le dengan ko...siapa cepat dia dapat...aku saja nak up bro TP ni...

    Bro, gua lagi mau cakap jeles siot sama lu sebab rainforest fest kat kuching tu..lu ada sana eh? whoaa bole imejin macam mana rainforest soul tu..musti havoc sehhh..bila la rainforest ni nak ada kat KL..ke gua yang kena pindah ke Perak ni weii...

    ReplyDelete
  12. besstnye..mcm boleh je g yg kat ipoh 25 feb nie :)

    ReplyDelete
  13. xkan g tgk je?joinla sekaki bergendang.hihi

    ReplyDelete
  14. lama tak ke manjung & lumut.. tempat menuntut ilmu 1 ketika dulu.

    Sure bergegar2 jantung bila dengar macam2 gendang nnti.. mesti best!

    ReplyDelete
  15. festival mcm ni pun ada ke.....tak tahu plak :D

    ReplyDelete
  16. Aku mcm biaselah....tak sbr nak tgk hasil air tangan ko dlm menembak gamba yg cool!

    Jgn lupe skill bokeh. Malam kan?

    ReplyDelete
  17. bestnye....t upload gmbo kt cni erk...kite xdpt prgi...huhuhu...

    psss...memang xnak potong pown...sebab tu ngh pening...pantang terserempak jew tnya soklan yang sama...katanya pokok tu xpkai lew apa lew...pnas kot nanti umah rietta....umah dia siap ada pokok besau....ada ular lagi aitu, xde plak dia sibukkan nk tebang...

    ReplyDelete
  18. dah lama xp lumut. last form 5, tahun 2008.. hahaha

    jom renung sebentar.=)
    http://lolz-l.blogspot.com/2012/02/jahil-dunia-jahil-agama.html

    ReplyDelete
  19. WS : archie..ada kelapangan dtg lah...tapi mgkn dah habes event tu


    Anon : drum cina, kurang feel la


    ujie : ya betul tu, takut naik 'syeikh' plak nanti.... haru jadinya.


    p/s : gatal sgt layan masuk kuda kepang dulu2.





    SM : takpe nanti ko rebut la bro dgn Lady W.




    Lady W : hahahaha...cis

    rain forest mmg tak buat kat KL kot, kuching lagi feel. kena dtg sana lah




    emy : jom, mgkin akan turun ke Ipoh juga

    ReplyDelete
  20. zati : kalau boleh mmg nak join bergendang sekali, tapi apa kan daya, tak pandai



    sVSs : ya mesti bgegar punya. meh datang kembali ke lumut, dtg sbgai pelancong plak



    c'exoera : ada....baru lagi rasanya ini baru kali pertama.



    MF : hahaha insyaAllah sis, yup malam. kalau tak penuh sgt dan kalau tak lupa la.



    rietta : ok2


    L : meh dtg layan mlm ni hahaha


    Ezan : kalau free dtg, tapi kalau jauh takpe just info jer ni hihihih

    ReplyDelete
  21. dekatnya... boleh pergi ni bro. wuwuwuwuwuwu T__T

    ReplyDelete
  22. kalau betul ada rafflesia, tlg kabo. sebab aritu gi ranau tak jumpa rafflesia.

    ReplyDelete
  23. ingatkan gendang cap yamaha..ciss

    ReplyDelete
  24. reen : kalau dekat nape nanges hahahaa

    GB : di hutan royal belum ada


    ralph : mlm nanti aku cek brand drum tu

    ReplyDelete
  25. alamak, ruginya. tak ada kat Ipoh masa tu. haisyh..

    ReplyDelete
  26. sronok nye dpt g tgk...msk free lg tu...jgn lupa share pic yg awesome ngn kte org k...

    ReplyDelete
  27. aku perli doii.... hahaha dekat sangat tu dengan cheras ni bro. haha

    ReplyDelete
  28. heee.. tunggu gmba TP amek..

    #kirim slm kt sume yg dtg..hoho

    ReplyDelete
  29. hana : aisey.....takpe tgk dulu kalau mlm ni tak best, kat ipoh tak pi pun takpe. harap2 tak hujan lah mlm nie.


    Mr.C : slmt ptg (dah malam dah)


    Yumida : Insya ALLAH, akan ku cuba yg terbaek, pasal amik gambor pada mlm hari setakat nie mmg menghampa kan....huhuhuhu need more practice



    reen : aku tahu sis, saja kaco ko hahahahaha




    Cinta Siswi: insyaALLAH, doa2kan berjaya aku lakukan.



    *harap2 malam nie tak hujan. dan harap2 juga pic diambil menjadi.

    ReplyDelete
  30. aku gendang tak bole...tamborin bole ler...takde festival tamborin ker...?ahak ahak...

    ReplyDelete
  31. sham : owh tidak ada tadi hahaha tapi mmg meresapi jiwa lah dari Azerbaijan dan vietnam

    ReplyDelete
  32. slmt mlm bro..

    #ada masa jom shoot sama2..ehhe

    ReplyDelete
  33. alamak, jauh ar..huhuhuhu..

    err..lagipun tak minat sangat..adeih..
    -_-'

    ReplyDelete
  34. jgn lupe ambik gmbr byk2.. letk dlm flickr.. dan kasi link kat lady.. :P

    ReplyDelete
  35. WS : InsayaALLAH. ada masa kita shoot ar sama2

    TH : takpe...minat org tak sama


    LadyBird : pic mmg banyak tapi malangnya....waktu event diwakty mlm mmg susah nak shoot.tambah2 susah nak begerak

    huhuhu

    ReplyDelete
  36. uncle peminat drum

    (ketok2 meja kat sekolah)

    ReplyDelete
  37. halamak,jauhnya. tapi macam best je

    ReplyDelete
  38. uncle : style tu....kat sekolah semua org suka bergendang bila cikgu tiada


    si robot : mmg sgt best semalam

    ReplyDelete
  39. si robot comel : sis mlm minggu nie ada kat MBI. jom tgk...aku turun ipoh niee

    ReplyDelete
  40. bro,ada karnival wow kat putrajaya ni.jomm3

    ReplyDelete
  41. salam...

    alamak..jauh la pulak..kalau dekat boleh pergi..

    ReplyDelete
  42. Yeayyyy, tak sabar nak tengok gambor2 genderang @ percussion tu ! - dari yg suka bergendang kat meja sekolah masa kanak2 ~ remaja dulu ( :

    ReplyDelete
  43. what's up bro?xda post baru ka?tulis la lagi...jgn malas2...wakakak XD

    ReplyDelete
  44. yeah...practice make perfect! leh practice ambek gamba nyamok di malam hari :)

    ReplyDelete
  45. WS :alamak mesti meriah tu archie... sampai bila event tu?


    SR: takpe....jika ada kelapangan dtg lah,tinggal 2hari aja lagi.. esok dan lusa


    Azizul : wow...mmg kaki drum lah nie


    Mr.C : hahahaha im fine, bz dgn fitness ni

    ReplyDelete
  46. jauhhhhhh..

    sampaikanlah salam cintaku padanya..jeng jeng jeng..smbil nyanyi..;p..

    :D

    ReplyDelete
  47. Rugilah.Kalau kat PG, dah lama gi tengok.Best tu!

    ReplyDelete
  48. ira : OK, pilih mana satu ada di entri baru tu....

    http://dairibukutigalima.blogspot.com/2012/02/malam-drum-festival-2012-versi-lumut.html



    secret O'Hara : sempena tahun melawat Perak je ni kot. PG kan Baru habis Kite Festival.

    ReplyDelete
  49. waaahh..seronoknye main gamelan... dah lame tak main ia.. sekarang susah nak jumpe, lagipun semuanya berbayar kalau nak main.. free time sekolah dulu je hehe..

    \\( ^_^ )//

    ReplyDelete