Friday, 17 February 2012

Urban woodlands

.
hutan paya bakau, biasanya dijumpai di sekitar pesisiran laut yang berselut, biasanya di kawasan muara dan spesis utama dijumpai di hutan ini adalah pokok bakau dimana ia merupakan tempat yang sangat produktif untuk pembiakan sumber-sumber hidupan laut. anak-anak ikan dan ketam berlindung. Kayu2 bakau biasanya dijadikan tiang-tiang jeti kerana ketahanan ia terendam didalam air adalah sangat lama.

Pokok bakau juga terdapat pelbajai spesis, yang wa tahu adalah spesis api-api dan bakau kurap. tumbuh dengan padat dan bertindak sebagai pemampan hakisan ombak kerana mempunyai akar yang kuat memegang tanah.

Ini adalah salah satu hutan bakau yang ada di Malaysia, berada didalam daerah manjung.
pada pencinta alam dan bukan pun boleh datang melawat kesini. masuk adalah percuma, tiada bayaran dikenakan. lot parkir pun besar, Masa nie wa datang sekitar dalam jam 6 petang.


1. pintu utama


2. tiada pengunjung....biasanya pengunjung tak berapa nak masuk, kerana mereka lebih gemar bersantai di pintu utama bersama kera-kera yang ada disitu


3. masih tak kelihatan pengunjung berada didalam kawasan taman hutan bakau ni


4.


5.  papan tanda yang bemoral


6.


7. antara dahan pokok bakau yg patah


8. akar yang berselirat tinggi,  wa suka pada akar tu...


9.


10.


11. lenggadai


12. nie la spesis lenggadai tu.. penat wa cari spesis ni selepas membaca info di batu  di gambar diatas


13. kera yang solo


14. 


15. pertama kali wa tahu ada spesis ketam tanah. tapi saynag wa tak nampak 1 kelibat pun ketam tanah nie


16. burung raja udang pun wa tak nampak di dalam taman hutan paya bakau ni


Punca utama wa tak dapat melihat dan mengambil gambar dua spesis ni adalah disebab kan oleh NYAMUK. fuh wa sarankan kalau nak kedalam nie pakai la insect repellent,
cuba lu orang bayang kan, nak menembak gambar berada di hutan dalam keadaan pegun, tangan nak steady...nak adjust ISO la, shutter lah...tiba-tiba datang sekumpulan nyamuk bersaudara datang menyerang bahagian tubuh wa.kalau satu area saja takpe lah juga, ni tak seluruh penjuru tubuh wa yang terdedah dia serang. tak ke hangin.

Dalam banyak-banyak nyamuk yg serang, hanya seekor jer yang wa dapat bunuh.
Disebkan kulit wa jenis tak tahan dengan kegatalan gigitan manja nyamuk bersaudara nie...wa ambil keputusan untuk  terus beredar dan ronda-ronda lagi disekitar kawasan.
kalau tunggu lagi disitu wa khuatiri nanti sekumpulan nyamuk bersaudara tu datang dengan geng lagi besar untuk membalas dendam atas kematian kawan dia.baik blah....

17. cahaya matahari menunjukkan waktu lewat petang mula tiba tak lama lagi

18. ketika ini wa baru kelihatan kelibat orang...


19. bijak kan wa ambil stail gambar begini , bukan sepatutnya melintang ker?? bijak...bijak...


20. ok di tengah2 tu adalah jambatan titi gantung yang moden. kat area sini baru nampak orang agak ramai. 


21. ada yg jalan sorang2 , ada jalan dgn kapel, dan ada juga datang dengan keluarga


22.  singboard ni beritahu 5 orang pada satu2 masa. tak pula dia nyatakan limit berat yang boleh ditampung. dibuat dalam satu-satu masa tu ada 5 orang nak rentas jambatan ni tapi semua bersaiz 150kg setiap orang. agak2 lepas ke tak?


23. jambatan gantung


24.


25.


26. kera jantan yang solo...mungkin dia dah kena dibuang kawanan dia kot


27.


28.


29. bangku juga turut disediakan utk buang penat seketika...tapi bagi wa mgkn tak duduk tuk berehat, bukan apa wa takut sekumpulan nyamuk bersaudara tadi  tu datang bawa plak  sedara mara  dia tuk serang wa sekali lagi... 




.Lain kali wa nak datang lagi tapi datang dengan peket2 kacang, bagi kera-kera nie makan.



.

49 comments:

  1. perghhhh bro,gambar ko lawaaaa giler doh! respect lahhh...

    weh bro,kalau aku nak pinjam gambar-gambar ni boleh tak?

    ReplyDelete
  2. cantik lah tempat ni... nampak tenang je!

    ReplyDelete
  3. Gamba2 seme mmg ctk. Bt aku nak pegi sane gak. Tp bile mengenangkan alkisah nyamuk tu. Wow! Terus angkat bendera putih! Tak sgp.

    ReplyDelete
  4. Bro jambatan tu kalau lebih lima orang melaluinya apa jadi?

    LW

    ReplyDelete
  5. ooh manjung ke?? hmmm

    haha kalau datang nak tengok kera je buat apa. jauh ke dari pekan?? kalau nak amek gambar boleh la ke sana...

    btw, aku suka pic kera, yang atas dawai letrik eh?? haha

    ReplyDelete
  6. tgk pic2 kt sini...bez rs...sronok..jelessss..leh x nk join..haha

    ReplyDelete
  7. bro ke sis ni.↲
    Ok lawa 2 thumb up 4 u. By the way.kera2 ni jinak tak? 1 more thing can u give direction how to get there from KL? ↲
    R u photographer? ↲

    ReplyDelete
  8. tension je bile xleh tgk gmbr btl2.. sebab blog berat.. tenet plak mcm siput.. nanti ltk di flickr ek.. huhuhu

    ReplyDelete
  9. Mr.C : terima kasih, silakan amik la


    kak mas : mmg tenag, tapi nyamuk banyak , kena stanby apa2 yg boleh menghalau nyamuk. tapi kalau jalan2 tak kot. melainkan kalau kita dok melepak setempat aje


    c'axoera : TQ beb...


    MF : TQ sis.... pi waktu pagi lagi syok..alah nyamuk tu tak bahaya mana pun cuma gatal2 la kalau kena ngan dia hahaha



    Lady W : ntah...tak ada yg cuba dan tak dgr plak berita ttg kalau lebih dari 5 org.


    reen : yup..
    boleh juga jalan ke tempat lain....xke gila kalo dari jauh semata2 nak tgk kera kat taman hutan bakau nie.
    baek pi zoo hehehehe


    yumida : meh la join...terima kasih sis


    anon (sape plak ni):


    TQ , aku bro
    kera tu mana jinak. buat2 baek jer...
    bukan potographer pun, saja main2.

    dari kl -terus cari kawasan nama manjung atau lumut atau pulau pangkor. pakai GPS senang .

    ReplyDelete
  10. ladyBird : tu pun dah kompress dah tu....

    pasal flicker tu takda acc la sis huhuhuhu :(

    ReplyDelete
  11. saya pun baru tau ada spesis ketam tanah..hoho

    ReplyDelete
  12. penah pegi tmn bakau gini yg kat tg piai, pontian & kuala selangor. mmg tak ramai yg minat dtg.

    masa tu nampak byk ketam kecik2 sgt warna biru & merah. tak tau samada tu ketam tanah @ bkn.

    *suka gambo akar tu!

    ReplyDelete
  13. cool la bro..cayalah..


    tak mampu nak shoot mcm ni..

    ReplyDelete
  14. Gambar keindahan hutan yang memukau. Teknik menangkap gambar yang bijak :)

    ReplyDelete
  15. wei, jangan lupa singgah sentosa. ramai cika!

    kali ni dah ada nombor, senang sikit nak komen.

    gambar 8 & 9, gua teringat masa kerja dulu. sorang-sorang bertenggek kat akar tu. dapat tengok kadar kenaikan air pasang yang pantas. seriau siot!

    gambar 19, cara ar lu ambik macam tu. apa, memang kena melintang je ke?

    ReplyDelete
  16. suka semua gambar!cantiknyaa..:)

    ReplyDelete
  17. tempat ni best!!!!

    aku rasa kalau aku gi sana mesti taknak keluar selagi tak gelap.

    *

    ok this time, my pick is no 26 (kalau lebih sharp pasti lebihhhh meletops!), 24, 23, 22 (bukan sebab gabo, tapi sebab caption. siot!!! hahaha!!!), 8 (gambo ni cun tapi ada something yg boleh dibuat utk nampakkan lagi cun), 7.

    ok done!

    ReplyDelete
  18. seriusly???? wahhhh...thanks bro!

    ReplyDelete
  19. TH : sama dgn la....takpe lepas ni kena tgk ch animal planet kat mamak.

    ReplyDelete
  20. ujie : taman bakau k.slgor yang ada kelip2 tu kan? kat pontian tak sempat merasa hehehe

    ketam tanah tu pun aku tak tahu mcm mana rupanya, saiznya mahupun warnanya. nanti ada peluang aku try tangkap gambar dia hehehe

    ReplyDelete
  21. WS : archie....terima kasih, pergh mana ada, angle tak berseni mana pun nie.

    ReplyDelete
  22. hami asraff : terima kasih bro...salam kenal. sebenarnya yg memukau tu adalah ciptaan ALLAH. ilusi mata jer nie

    ReplyDelete
  23. SM : sentosa mana ? sentosa island atau sentosa JB.


    lu dulu kerja tanam bakau ker apa? atau lu pi mengail dalam hutan bakau nie bro? atau lu cari siput dan belacak kat situ?

    ok aku tak pernah bertenggek kat atas akar tu.




    pic no19. biasa org amik wide.. rasa mcm tak kena amik menegak ni. hahaha

    ReplyDelete
  24. ujie lagi : akar tu ada momok...hahaha

    ReplyDelete
  25. ira : terima kasih yer cikgu ira. kereta dah keluar blom nie

    ReplyDelete
  26. GB : mmg best GB, baek dtg sini, boleh photo shoot sama, boleh aku blajar ngan ko sis.


    kera solo yg macho tu bergerak2 la...tapi dia sentiasa ikut aku dari jumpa dia sampai la aku keluar dari taman hutan bakau nie.

    masa aku terserempak dia adalah di pic no.13

    ReplyDelete
  27. Mr.C : siyes amik jer....aku tak kisah la...

    ReplyDelete
  28. ahaha..igt aje kereta ira..;p..loan dah lulus tp blom keluar..:))..ngeee..sj xbgtau kat blog..huuu

    psss : sayu yea..alololo..hee..sorry yea buat awk sedih..igtkan ira sorang je y tersentuh...:)

    ReplyDelete
  29. ske tgk akar yg menggoda tu...pokok mangrove kan...dulu penah gak g taman paya bakau kt sabah....

    ReplyDelete
  30. Cun larrr...sgt chantek....

    Pssss....ank teruna dah wat blk umah diye...

    ReplyDelete
  31. ira : hahahaha

    yumida : ya ia mmg menggoda. tapi bila perati betul2 mcm rambur orang yg serabai pun ada

    ok aku terlebih berimajinasi



    rietta : terima kasih

    ReplyDelete
  32. seriously wa dah lama tak bertandang ke situ.

    ReplyDelete
  33. kreativiti adalah unsur seni yang sangat subjektif, tiada garis panduan macam 1+1=2. jadi kalau lu nak ambik gambar menyenget atau menonggeng sekali pun takde salahnya. yang penting, hasil!

    ReplyDelete
  34. kat hutan bakau mane ni bro TP ?? cantik gak.. hurm.. pernah g yang kat taman alam kuala selangor ?? sana pun best gak la.. kawan2 si solo pun banyak sgt siap berbaris sepanjang jalan hehe..

    chill \\( ^_^ )//

    ReplyDelete
  35. si robot comel : wah...meh dtg balik, sekarang dah lain dan seronok


    SM : kata2 lu buat aku terfikir sekejap. bagus....



    cUna: terima kasih, hutan bakau di lumut.

    K.Slgor mmg best siap ada kelip2 kan waktu malam nya

    ReplyDelete
  36. x sangka dalam gambar ia kelihatan sgt cantik,, hehe

    ReplyDelete
  37. tp - kera licik ok..berhati-hati la...dulu pernah masuk hutan paya bakau..teringat peristiwa dulu...huu

    ReplyDelete
  38. lia : hehehe..sebenarnya ia mmg kawasan cantik cuma dicemari dgn sampah yg manusia tinggalkan dan bekas si kera2 nie buang


    ralph : ok.aku setuju ia mmg licik, tapi teringat peristiwa dulu2. boleh storykan tak (itu pun kalau nak share)

    ReplyDelete
  39. kalau akak memang tak berani dengan kera2 ni... ingat lagi kes hampir kena gigit masa kat taman teruntum kuantan! takuttttt..

    ReplyDelete
  40. kak mas : owh kat area TC, kera2nya agak liar, tak makan saman. mungkin kerana manusia selalu acah2kan dan menakut2kan kera2 disitu.

    jadi mgkn juga kera2 tu bila jumpa manusia ada bawa makanan ia bertindak agresif, supaya dapat merampas makanan dari manusia.



    Ralph : ok, aku tunggu cerita ko tu sis

    ReplyDelete
  41. cantek2 gmbr2 tuh semuo...terbaik bro...so nanti jgn lupo bawak kacang yer...:)

    ReplyDelete
  42. Laaa... bila nak update?Cepat le update!

    ReplyDelete
  43. papa Mifz : TQ byk, masih peringkat belajar lagi ni

    kacang sudah semestinya. tapi hanya tuk si SOLO hahahaha pilih kasih betul aku ni.



    S.O'hara : incoming....

    ReplyDelete
  44. Bro, composition foto kena mantap lagi nih e.g #2 & #3. Some have potential like #25. Low angle #23 pun not bad.

    Eh, boleh ke kasi feedback cam ni? :)

    ReplyDelete
  45. syed : TQ2 next time akan dimanafaatkan ilmu yang bro beri. sekali lagi terima kasih diucapkan.

    (tapi masuk hutan selalu jer lupa event dah ada note dlm poket, ciss....)

    ReplyDelete
  46. teringin akak nak naik jambatan gantung tu. menarik la

    ReplyDelete
  47. CK : meh2 sila lah...lagipun ianya percuma

    ReplyDelete