Sunday, 12 February 2012

Ipoh Mali....

Assalamualaikum....


Ipoh, merupakan ibu negeri bagi negeri Perak Darul Ridzuan. Ianya terletak di dalam daerah kinta kalau tak silap wa
Nama "Ipoh" diambil dari nama pokok ipoh atau dikenali sebagai "epu" dimana getahnya yang amat beracun  diguna oleh kaum orang asli (diletakkan pada hujung mata panahan sumpit) untuk memburu. Apa yang ada pada Ipoh??

wa pun tak tahu, yang pasti Ipoh terkenal dengan limau bali, bekas kawasan lombong bijih timah, bangunan2 lama, dan yang paling penting sekali adalah perkataan nie,


 "Ipoh mali, talak sombong......"


Pada kaki2 menembak gambar meh tengok di sini photo contest  sempena tahun 2012 ni adalah tahun melawat Perak.



1.  2012 tahun melawat Perak

2.  Model

3. Model dan wife, 

3. 1906 - bangunan apa pun wa tak tahu.  Mamat yg baju biru kat belakang suka semacam jer

4.  merpati sedap dimakan tak?



5. bangunan apa ntah (jangan tanya wa, nak tanya gak, sila tanya org ipoh)

6. Sekitar taman di hadapan stesen keretapi Ipoh

7. Dalam hati ada taman

8. Backpackers dari luar negara pun datang Ipoh. Wa syak mesti dorang ada terbaca kot tentang ipoh.

9. Stesen Keratapi Ipoh 

10.  nampaktak cahaya putih ditingkap??? itu adalah hantu kehkehkeh..

11.   



Sekitar Gunung Lang, gunung lang ni salah satu merupakan taman rekreasi yang ada di dalam daerah kinta. Kawasanya agak tersorok sedikit. Lokasi sebenar gunung lang nie pun wa tak tahu nak cakap mcm mana.Bukan taknak beritahu tapi wa sendiri pun sesat kat area Ipoh nie.

Alah......senang begini la, sampai ipoh jer cuba cari orang tempatan disitu kemudian tanya dimana lokasi gunung lang dengan secara berbudi bahasa habes. Apa kolot.
Takpe masih ada kaedah lain, iaitu korang search kat google map, kemudian print sebagai rujukan semasa tiba di Ipoh nanti.
Taknak juga.... apa kata guna kaedah nie, sekarang kan zaman dah canggih, rata2 semua sudah miliki gajet GPS nie, kalau takde pun korang still ada HandPhone, (jangan kata handphone takde plak nanti dapat penyepak dari wa) Kat handphone pun dah ada software GPS nie. apa susah...korang taip la GUNUNG LANG kemudian search....kan mudah,

Jangan malas sangat, takkan semua wa nak terangkan.nanti ada gak dapat 'hadiah' dari wa


12. korang nakpak perkataan IPOH besar nie kira dah betul la tu

13. Gunung Lang

14. sekitar kawasan Gunung Lang

Untuk menuju ke seberang sana , kenalah naik boat yang disediakan. tak mahal RM3.00 sekepala (pergi dan balik) untuk orang dewasa. kanak-kanak dan orang tua pula, wa tak ingat berapa harganya.

15. ikan keli afrika ada, ikan tongsan ada, ikan patin ada, kura-kura besar pun ada. Naga pun ada itu mitos yang wa dengar dari orang disitu.

16. hari pun hujan......



* sebenarnya wa dan rakan ada urusan di Ipoh, kebetulan dtg terus ronda2 kejap sekitar bandar nie
* lain kali wa datang ipoh balik, nak explore dan kaji tempat2 menarik di Ipoh sambil menembak gambar
* apasal gambar wa upload jadi macam nie???
* skill menembak wa pun dah jadi macam cilake.... kena byk belatih lagi nie.



.


.

62 comments:

  1. 1st!
    Pehhh Ipoh yek...buat gua penasaran la bro. Apa apa pun gua suka Kuala Kangsar..lepak di jeti penambang nak pergi Sayong..cop sebelum tu pekena laksa buyong dulu huhu!

    ReplyDelete
  2. ipoh tu penah singgah sekali je masa gi wedding couz. tapi ada pusing one shot. byk bangunan lama yang mmg menarik pun nak ditembak2!

    manjong punye pic mana? :p

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Itu model pic no 16 tu tetap juga nak ada rokok kat tangan tu ye?

    ReplyDelete
  5. woooo...sronoknya explore pic2 tu...jeles x pnh g sana..apsal pic sume tu cm kepanjangan :)

    ReplyDelete
  6. Wow, yang area gunung tu subhanallah, cantik!

    ReplyDelete
  7. sekarang dah boleh ke Ipoh melalui Komuter di Kl sentral kan? teringin nak ke sana la, tak pernah sampai lagi.

    ReplyDelete
  8. Pic no 4 tu tgh sambut Hari Biru Sedunia ke ape?

    ReplyDelete
  9. Delarocha..ya ke ada komuter ke Ipoh...waaa gua nak buat day trip lah kalau macam ni...

    ReplyDelete
  10. apasal gambar jadi camtu ye! nampak pelik sikit...

    syoklah, sambil kerja boleh jalan2..

    ReplyDelete
  11. p ipoh tak cakap pun bro..macam best je tmpt tu,tapi tak de masa free nak ke sana..

    ReplyDelete
  12. pernah pegi ipoh seklali je..tupun sbb kazen kahwin kat sana..huhu..
    macam best je gunung lang tu..:D

    ReplyDelete
  13. Lady W :

    1. tahniah jadi 1st kehkehkeh
    2. Kuala Kangsar mmg best, pekena laksa buyong tu
    3. pic no.16 tu hahaha saper eh model tu teruk betul mesti ada rokok ditangan

    4. komuter dah active pada awal thn lepas lagi sis, RM 25 ke IPOH-KL (kalau tak silap)



    GB : yup mmg byk lokasi menarik tuk photo shoot di IPOH,cuma xder masa nak kena repeat sis.

    Pic manjong...erk, tgh bz lagi nie sis hehehe.



    Sweet H : taiping pun indah juga sis


    jhrndzi : terima kasih hehehe indah kan ciptaan ALLAH, owh ya suasana di gunung lang nie rasa mcm zaman2 kung fu filem kung fu terbang2 plak.


    Yumida : meh dtg jalan2 semenanjung


    Delarocha : dtg lah bro sempena thn melawat perak nie.


    Jo Q : hahaha sis mata ko mmg cekap, aku pun baru perasan ttg kaler biru tu..


    Kak Mas : mmg pelik saya pun tak pasti kenapa ia panjang2 gambar nie, x mcm entri sebelum2nya huhuhuhu :(

    ada urusan kerja kak.



    WS : dtg atas urusan kerja la bro....hehehe bukan pi sajer2 pun, unplanned sebenarnya tu


    TH : mmg best nanti dtg la lagi eh

    ReplyDelete
  14. bangunan lama kat ipoh mmg menarik utk di shoot.
    g. lang tu saya blm sampai..sbb aritu naik ets ke ipoh. yg jauh2 tak pegi la.

    yelah..apsal gambo kurus2?

    ReplyDelete
  15. cantikkan ipoh? malaysia byk tmpt2 cantik.. contohnya adalah terengganu.. dan juga terengganu.. :P

    hihihi.. pernah pergi perak.. tp xsebagai pelancong.. maka xpergilah ke tmpt2 cantik sebegini.. ruginye.. :(

    p/s : telor.. lady dh jawab teka teki tu.. lady nak jemput telor untuk sama2 mencari pemenangnya.. lady nak seorang jerk.. yg menjawab berkaitan dgn bulan.. mohonye en telor di kupas..

    ReplyDelete
  16. Ujie : nanti datang ler ke Gunung Lang tu.

    ntah la nape gambo kali nie kurus2 tak mcm sblum2nya... pening adjust kat dlm blog nie




    Ladybird : Tganu mmg lawa, area pantai dan kg nelayannya. bandar dia pun sama gak.

    nanti dtg la melawat perak.


    soklan teka teki ttg bulan ker? InsyaAllah

    ReplyDelete
  17. Dah explore kuala kangsar...ipoh belum lagi. Terima kasih share pic yg meletops nie....nanti CK pi Ipoh lak

    ReplyDelete
  18. komen atas tu salah.. mohon delete ye :P

    ni yg betul :P

    salam en telor dikupas..

    ni baru jawab sal bulan.. sal awn x jawab lagi.. tunggu bulan depan br jawab.. hehe~ sebab nanti pnjg sgt jwpnnye..

    ReplyDelete
  19. aku rasa macam ada `vertical stretch' la pada beberapa gambar awal. memang macam tu ke?

    ReplyDelete
  20. CK : ya sila lah dtg ipoh, key words "Ipoh mali talak sombong...." hahaha

    LadyBird : OK


    xila : datang ler hehehe nice juga tempat tu.

    ReplyDelete
  21. SM : aku pun tak tahu...dalam thumb drive ok jer.

    tapi lepas masuk dlm blog terus mcm cilake. apa kes pun aku tak tahu. gambar jadi memanjang plak.

    ReplyDelete
  22. aku lahir kat iph tapi tak pernah jejak ipoh lagi masa besar ni. wuwuwu kesian kan

    ReplyDelete
  23. kasi repair la, baru cara bai!

    reen : kau kacang lupakan kulit.

    ReplyDelete
  24. SM : aku IT tak cekap

    reen : teruk la hahaha

    ReplyDelete
  25. Tp....rindu ngn n3....wah trun ipoh xckp....tp rietta biasa taiping jerks....ipoh jrg sesangat....ce resize gmbo,dh lonjong gtu kureng power....

    ReplyDelete
  26. okey bro,ada plan nak gi gtau ye..ehhe

    #bro,teringin nak join contest fotografi tu..tapi jauh la nak p..takde masa free ni..ermmm

    ReplyDelete
  27. dulu mase belajar kat gopeng,slalu la g ipoh.tu pun 2006. dah lame da x visit ipoh...heheh...

    ReplyDelete
  28. perghhh..smart gambar...lama xjalan2...rindu nak snap pics kat tempat org

    ReplyDelete
  29. rietta :
    1. kebetulan dtg ipoh ada jobs
    2. dah re-size dah sama gak...biar lah. (ayat malas pasal tak cekap IT huhuhu)


    WS : ok. tapi aku balas via email ok, apa2 hal nnti aku roger

    # WS jom ar layan contest ni.



    Mr.C : meh dtg ipoh..


    Edy Z : Terima Kasih bro... jgn puji nnti aku malu, lg pun pic mcm lonjong2 keatas plak.

    meh dtg jalan2 perak






    * ceh aku mcm org perak plak,promo negeri nie hahaha

    ReplyDelete
  30. haihh kenapa panjang2 ni body? ker monitor aku ni menegak telor?

    ReplyDelete
  31. shrinking picture. ape kata kekalkan layout sebelum ni..? (bagi cadangan je)

    rokok itu busuk!!!!

    ReplyDelete
  32. cantiknya kehijauan di Gunung Lang.. lama tak ke Ipoh, Perak.

    ReplyDelete
  33. gmbar x sharp kan?mcm dicompress..hee

    tp keindahan tu msih blh dilihat..layout blog mcm lain je ni?

    ReplyDelete
  34. O c Teddy : dtg lah melawat

    tea : hahaha aku pun tak tahu. ciss...penat aku godeh2 ttp sama juga


    ralph : rokok mmg busuk la...dan bahaya tuk kesihatan heheheee

    layout lama lama lah nie. takpe nanti aku adjust balik




    sVSs : yeah dtg jgn xdtg...jalan ipoh hehehe



    ira : yup....tak tahu kenapa

    ReplyDelete
  35. kalau dtg ipoh,sediakan la tempat tinggal boleh?haha leh jimat duit...hehee XD

    ReplyDelete
  36. pergh, ipoh mali talak sombong punya maaa.. hahahah... oowh patut la.. sebok.. amcm bro? mencabar tak ngajar skolah cina?? huhu

    ReplyDelete
  37. dulu masa duduk cameron selalu gak turun ipoh.pekena nasi kandaq pelita kat tesco...

    ReplyDelete
  38. mr.clive : bro aku bukan dok ipoh la....aku dtg saja promote ipoh. kebetulan dtg atas urusan rasmi opis.

    aku dok manjung



    L : lor.....bukan aku yg ngaja bro....si blogger ni http://www.mohamadazhan.com/ yg mgajar.
    hadooo aku silap ar nie. kuikuikui naper mcm serupa L?



    (cari plastic itam jap nak tutup muka)

    ReplyDelete
  39. sham : kehkehkeh semata2 layan nasi kandar pelita. ye lah cameron mana ada mamak kan masa tu. skrg dah ada bro kat brinchang.

    ReplyDelete
  40. hahahah manaalaa tau ade rumah ke kat situ.LOL

    anyway,ko nak masak anak landak tu gulai bro?

    perghhhh....

    bak dtg nak rasa sikittt...wakakak

    ReplyDelete
  41. nak layan bro,tapi jauh sangat..hehee

    #tak beli pun lens macro tu..juz guna reverse ring..kekadang guna extension tube..tapi memang azab skit nak snap..payah betul bagi orang baru mcm sy ni^^

    ReplyDelete
  42. TP, ntah sapa model pic no 16 tu, kalau dapat aku jentik jentik telinganya sebab merokok!

    Aku rasa ko kena reduce size pic tu so that pic ko akan jadi cantik dan tak heavy..kita orang nak buka page tu pin senang...cer ko reduce size...gerenti awesome!

    Ok one day nanti aku nak buat day trip ke Ipoh, pi makan rojak mamak kat sana...

    ReplyDelete
  43. tak bulih jadi nih...
    nk kena pergi juga ke gunung lang nampak gayanya...


    .

    ReplyDelete
  44. Mr.C : goreng pun sedap


    WS : xper nanti ada masa dan xBZ boleh setup menembak


    Lady W : ntah la....mungkin org awam yg lalu disitu dtg bersiar2.

    OK tips tu...tapi nanti lah adjust balik





    TasekM : datang sis, aku percaya sis lebih pandai amik angle gambor. mesti hasilnya lebih menarik dari pic di dlm belog nie

    ReplyDelete
  45. psss....thanks bro....sengaja di blurkan....tidak mahu sebarang brand fight in my blog....hehehe....for me, brand doesnot matter, skills of the user are importants....

    ReplyDelete
  46. rietta : ya betul tu sis


    uncle: tak sempat la, sebenarnya tak tahu pun. tahu mee udang femes kat taiping je

    ReplyDelete
  47. agak agak bila maii akan jadi model utk anda pula. hee

    ReplyDelete
  48. elo bro...hapdettt la sikit...hahah XD

    ReplyDelete
  49. maii : bila ada kelapangan boleh la...tapi xberbayor tau hahahaha


    Mr.C : kehkehkeh

    ReplyDelete
  50. maaf, baru berkesempatan ziarah kesini..

    eh, kenapa mcm dah lain yer blog ni..
    hehhe..

    teruskan berkongsi gambar utk tatapan insan yg jrg jln2 mcm diriku ini.. kiikikkki..

    ReplyDelete
  51. bongok la SM ni.... huhuhu mak aku lah tak bawak. haha

    tp... takde la teruk mana pun, masih mengaku orang ipoh. haha

    ReplyDelete
  52. lia : hehehe takpe. bukan 1 kewajipan pun kan.... :)


    reen : kehkehkeh....janji ko tak lupa keywords "Ipoh Mali talak sombong...." dah kira ok dah.

    ReplyDelete
  53. berlatihlaa betul2 ambik gambo tu pastu tunjuk kat kwn sbb kwn nak nilai hasilnya....hehe

    ReplyDelete
  54. Gambar no. 3 (bangunan biru)

    *Bar & Restoran FMS
    - diasaskan oleh imigran dari Hainan, China pada tahun 1906.
    - merupakan salah satu bar & restoran tertua di Tanah Melayu
    - ia sering dikunjungi para pelombong bijih timah & pengusaha ladang berketurunan Eropah
    - reka bentuk bangunan ini berasaskan kedai2 Cina abad ke 19

    *Gambar no. 5 (bangunan putih, Majlis Bandaraya Ipoh)
    - mula dibina dari tahun 1914 - 1916
    - direkabentuk oleh seorang arkitek British bernama Arthur Benison Hubback dengan gaya Neo - Classical

    Gambar 9, 10 & 11 (stesyen keretapi)
    - mula dibina tahun 1914, sewaktu kepesatan industri perlombongan bijih timah dunia
    - juga rekaan oleh A.B. Hubback, seperti bangunan gambar 5

    rujukan: Majalah Libur keluaran Nov 2011, m/s 34 - 38 mengenai Jejak Warisan Ipoh

    Aduhhh, tengok Tasik di kawasan rekreasi Gunung Lang tu teringat pernah ponteng solat Jumaat ketika outstation di Ipoh lama dahulu. itu ketika zaman belum menemui pencerahan lah hahaha . ..

    ReplyDelete
  55. azizan : pergh disini aku boleh ungkapkan bro mmg suka sejarah. sgt2 hebat.


    p/s: sape kawan2 bro yg masih tinggal di CH

    ReplyDelete
  56. Telor Power: Best friend saya yang masih kat sana, Aidil Adli Jalaluddin, tinggal kat Tmn Sedia.

    ReplyDelete
  57. azizan : ok aku kenal dgn dorg tapi tak pernah ra[at huhuhu...sekali dua melepak secara kebetulan tu ada lah

    ReplyDelete