Sunday, 5 February 2012

Hampa

Feb. 04 2012.    Cuaca : cerah, indah,berangin kering dan panas.


minggu ni cuti panjang,sempena cuti maulid nabi dan thaipusam.
malam sabtu sudah wa merancang hendak melawat kembali ke pulau mutiara, yang sudah sekian lama wa tak jejak. ingin juga melihat pembaharuan yang berlaku pada negeri pulau mutiara itu. memang ia sebuah negeri yang menarik  untuk di lawati  kerana ianya juga merupaka negeri yang banyak tinggalan banggunan bersejarah disitu sama seperti di negeri melaka.

Jadi wa memilih destinasi travel wa kali ini adalah negeri pulau pinang. segala kelangkapan peribadi telah wa pack ke dalam beg. camera dan dairi travel juga turut wa selitkan bersama kedalam beg yang bakal wa galas nanti. wa memilih pengangkutan awan iaitu bas ekspress utk menuju kesana.Hanya bermodalkan sebanyak RM16.30 sahaja wa berjaya memiliki satu tiket bas yang jadual perjalananya pada 1730hrs.  Oleh kerana masa lambat lagi, jadi wa pulang ke rumah terlebih dahulu untuk beristirehat seketika lagi pun sekarang baru jam 11 pagi lebih. Dalam kepala otak wa sudah terbayang suasana keindahan negeri tu. Tak sabar rasanya nak tiba di pulau itu, kerana wa ingin merasa kembali menaiki feri, menikmati kehebatan warung2 mamak nasi kandar disana, melepak di padang kota utk melihat kapel2 yang ada disitu dan aksi2 mat rempit. Sampai di rumah wa terus sambung tidur kembali...aman rasanya.

Jam 1500hrs : baru tersedar dari tidur yang lena, wa capai akin tuala untuk mandi sejukkan badan.Keluar makan seketika bersama rakan.setelah perut berasa kenyang wa pulang kembali kerumah.

Jam 1710hrs : bergegas ke stasen bas dgn bantuan kawanku bro waja, kerana takut terlepas bas. Alhumdulillah sempat walau berbaki 5 minit lagi.

Setiba wa di stesen bas wa tak nampak kelibat bas yang bakal bawa wa ke negeri pulau mutiara itu. terasa sedikit cuak, lalu wa menuju ke kaunter tiket, untuk bertanya kan status bas tersebut.Tak salah bertanya kan.
Rupa-rupanya bas yang bakal membawa wa ke negeri pulau mutiara itu belum tiba lagi, lega rasnya.

Jam 1900hrs : Bas yang bakal membawa wa ke pulau mutiara tu masih tak muncul2, orang kaunter tiket kata jalan sesak, lambat sikit. katanya lagi bas yang bakal membawa wa ke pulau mutiara tu akan tiba jam 1930hrs nanti.

Jam 1930hrs : hati mula tak tenteram, sedikit rasa marah, seperti kena tipu. bas yang bakal membawa wa ke pulau mutiara masih tak kelihatan. wa ambil keputusan sekali lagi untuk bertanya status bas tersebut. Kali nie bunyi lain sedikit alasannya. " Maaf incik bas tu rosak di sri iskandar tak tahu la bila bas tu boleh sampai, incik sabar dulu, kalau bas tak tiba jam 2030hrs tiket incik boleh la refund kembali, maaf atas kesulitan ". sekarang baru 1930hrs, ada lagi sejam untuk wa menunggu. cilake sungguh rasanya.


jam 2040hrs : ternya bakal bas yang nak bawa wa ke pulau mutiara tu tetap tak kelihatan, wa dah tak boleh bertahan, nak tak nak wa kena kansel kan perjalanan nie, dan wa nak duit wa kembali (raut wajah maintain dgn senyuman yang penuh pura-pura ketika didepan kaunter tiket), Alhumdulillah....minah tu pulangkan balik duit tiket wa. Dengan perlahan wa galas kembali beg dan memulakan langkah yang paling tepat untuk meninggalkan stesen bas manjung tersebut.

Jam 2105hrs : sampai rumah kembali dgn rasa hampa, kaki penat berjalan dari stesen bas hingga kerumah.


Cilake nakarom betul la, apa kebodoh nya wa boleh melepak di stesen bas lelama. ini bukan pesan wa sebenarnya .  3 jam disitu, wa ulanag 3 jam tahu tak, tercongok tanpa membuat apa-apa melainkan hanya menunggu bas yang bakal membawa wa ke negeri pulau mutiara dgn penuh sabar, jikalau mengikut pekiraan waktu, 3 jam sahaja sudah memadai untuk wa samapai ke destinasi. cilake la....memang wa sumpah syarikat bas tu supaya satu hari nanti syarikat bas tu akan lingkup.

48 comments:

  1. Lhoo..sian lu bro...turun KL je lah...

    ReplyDelete
  2. pergh laju giler. mcm dah tahu2 jer. ok tahniah kerana bergelar 1st. sila nari shuffle2 tuk raikan kemenangan anda.

    ReplyDelete
  3. Kl tak tahu nak lepak mana? terlalu sesak kot hahaha... tgk dulu mcm mana esok. tergerak hati nanti sampai ler aku ke kl tu.

    ReplyDelete
  4. salam..

    semoga dipermudahkan segala perancangan tu..:)

    ReplyDelete
  5. Kalu jadi turun KL, roger gua bro, gua nak settle hutang kek cekelat sama lu bro..

    ReplyDelete
  6. seronoknyer bro jalan2.. huuu

    jom baca sebentar jep..
    http://lolz-l.blogspot.com/2012/02/sila-baca.html

    ReplyDelete
  7. Salam....
    Larr, cam gitu pown ader....sian awk...klu x, bleh lay park cni...tp xpe, tiap sesuatu yang terjadi itu, pasti ada hikmahnya....

    ReplyDelete
  8. huh..mmg gerem mcm tu!
    betul2 menguji kesabaran..

    tapi mmg takde apa pun boleh dibuat kecuali sabar..walau geram.

    ReplyDelete
  9. SR : wasalam. mmg ujian kesabaran pada diri tu



    Lady W : kehkehkeh.... stail juga tu tapi email apa? tak pun antar kat sini contact no di telorpower@gmail.com



    L : syok bila tiada halangan. huhuhuhu



    rietta : ya mmg ada hikmatnya




    ujie : ya mmg kena byk sabar pun. sgt letih menunggu. huhuhuhu...

    ReplyDelete
  10. bas nakal? comel jer bunyi....bt trip ngn kengkwn sure beronok2 kan...
    bak kata johan klo sorang, seronok. klo 2 org beronok-ronok.

    ReplyDelete
  11. kesiannye.. kenapa g stesen bas awl sgt? xpernah lady dgr org tgu bas selama itu.. isk isk isk..

    xpe.. lain kali ush lagi yer.. pulau pinang mmg indah.. :).. nostalgia indah terakam di sana.. :)

    ReplyDelete
  12. takpe bro,ada masa lain kali boleh pergi..

    #rajin keluar tengok pemandangan indah..kerja ke bro?ke masih belajr ni???

    ReplyDelete
  13. yumida : hihihihi sekali sekla nak bergembira sama member2




    ladybird : bas sepatutnya bergerak jam 5.30 ptg, kira dah lewat ler tu huhuhu....alih2 kena tggu 3jam pun masih xdtg2 siap janji manis saje yg mampu dorg berikan.

    ya penang mmemg menarik dan indah juga.



    WS : itu lah takde rezeki....nak wat mcm mana

    bekerja la WS

    ReplyDelete
  14. aiyooo...
    sy penah gak macam tu..
    tapi last2 bas muncul..
    lega...

    sabo jele yer..

    ReplyDelete
  15. mcm-mcm boleh buat dlm 3 jam tu

    ReplyDelete
  16. keh keh keh sabar bro sabar...

    ReplyDelete
  17. kesiannya! tak kesampaian lah ye nak ke pulau mutiara..

    ReplyDelete
  18. hmmm.

    kenapa tak tanya kat kaunter tiket?

    ReplyDelete
  19. stresssssss...kalau ira pn hampaa..rasa tertipu..spttnya syarikat tu ambil inisiatif utk tukar bas lain kan..

    kan dah tergendala jadual penumpang..isk2..

    sbr yea..:)

    ReplyDelete
  20. lia : sabar mmg jawapan yg sikap perlu ada ketika itu.


    Anon : sgt setuju, mmg macam2 boleh buat dari dok tunggu sahaja, kalau berdating dah blah dah hehehe



    Edy Zaidi : itu la, dorng ingat mcm 30minit je



    Delarocha : ya...sabar itu penting



    kak mas : ya mmg terasa sgt, saya nak ke pulau pinang pasal jika ikut jadual saya mmg dapat amik gambor 3 mlm berkaitan dgn 3 agama di mlaysia nie, mlm pertama dan esoknya saya plan nak tembak gambar2 berkaitan maulid nabi

    malam berikutnya ttg chap goh mei dan malam nie utk thaipusam. rugi rasanya...huhuhu dah xder rezeki.


    GB : dah tanya...tapi mcm2 alasan, nasib dapat return balik duit tiket tu



    ira : betul cakap ira tu...setuju sgt.

    ReplyDelete
  21. ciss bukat 1st. lepas ni kena berusaha keras lagi. hehe

    sabar. sabar. sapa tahan kan tunggu 3jam cmtu. kalau mai dah balik rumah bila dia cakap bus rosak heehe darah muda la katakan. tak sanggup tunggu ngehehe. btw salam maulidur-rasul !

    ReplyDelete
  22. Hehehe...sj jew nk try....tp pape pown, dslr jugak lew yg bani...klu xjd men delete jew...kou filem xbani lew try try....costs tinggi....hehehe...

    ReplyDelete
  23. maii : kehkehkeh kena berusaha tuk 1st

    salam maulidur rasul juga sis.




    rietta : :)

    ReplyDelete
  24. hampa lagi ke ni?alolo..hee..sian xdpt g pulau mutiara..

    heee..awk..hitam ke?ahhaa..puprle tak sesuai ke?mcm minat purple sbb hitam dah biasa org pkai..:(

    putih xmo..heee..nt sm dgn abg..waaa..xleh nak buat pilihan..huuu

    ReplyDelete
  25. oohh dah kerja,mesti kerja sndiri kan?tu pasal senang2 je leh jalan2..hehee

    #ada event kat gunung jerai bulan 6 ni..ada masa join la^^

    ReplyDelete
  26. ira : huhuhu

    amik kalar kuning ar....baru perasan kerabat diraja skit hihihi


    WS : nanti beri detail kat email eh pasal event tu. telorpower@gmail.com

    ReplyDelete
  27. TP.....bila nak bersiaran lagi nieh....letak larr kehampaan itu jauh nun disana....hehehe....

    psss....btl...itu agar2 yang rietta buat tp xleh mam....demam mkin parah nie....huuhuuhuuu...

    ReplyDelete
  28. lorr...patutla gua tak nampak batang hidung lu sepanjang 4 hari!hehehe...

    Takpe teruskan usaha murni tu di lain masa.

    ReplyDelete
  29. rietta : xpe nanti ada masa InsyaAllah boleh turun.

    eh sakit apa eh? demam panjang sgt nie?



    hidemichi :kehkehkeh itu la pasal...kalau habes explore 1 penang tu

    ReplyDelete
  30. kaler kuning terlalu diraja smpai rsnya nt tgh bulan poket kering kontang!waa..hee ;p..

    nak purple kot..ahahaa..pening..tp tu la pilihan terbaik agaknya..cheeewahh..ngeeee

    ReplyDelete
  31. bro tinggal kat ne?

    leh je,ada masa leh shoot sunset ni kat putrajaya..jom la..nak cntct susah la bro^^

    ReplyDelete
  32. WS : kontak via email telorpower@gmail.com

    kat situ nanti boleh aku beri fon no.

    ReplyDelete
  33. itu lah satu kelemahan bila kena naek bas epxress.kena tunggu dia nak sampai. kalau lambat kena tinggal, kalau tak kena tinggal pun = bas rosak. haha

    sabar eh bro. psst, ulanag tu apa?? wink2*

    ReplyDelete
  34. hampa sangat ke bro??ehheee

    okey,nanti sy sent email^^

    ReplyDelete
  35. WS : hampa xhampa la....dah terubati dgn pi shoot di area kg cina di sini hahaha


    reen : typo la, cisss...

    ReplyDelete
  36. kahkah ooh nak pergi event kat mana tu dengan bro WS?? weeee wink2*

    ReplyDelete
  37. hahaha ! lain kali sewa kete jee laa.. cpt sikit.. hehe

    ReplyDelete
  38. hampeh benar bro ni...

    #putrajaya jom..sok nak main macro.ehhehee tapi main area2 puchong je^^

    ReplyDelete
  39. reen : amik gambo le hahaha
    ira: :)

    teha : kereta ada. tapi malas pasal waktu cuti jem

    WS : lens macro xder lagi ler der....best tu dapat layan macro ni

    ReplyDelete
  40. lama da x roadtrip...pas bace ni,rindu la pulak... :(

    ReplyDelete
  41. still hampa ker....kecewa x dpt tgk pic yg awesome kt sini....menanti dslr berkelip

    ReplyDelete
  42. biler nk hupdate lg bro?/ ker bercuti rini. huhu

    jom jenguk sbentar=0
    http://lolz-l.blogspot.com/2012/02/mudahnya-kau-tingalkan-solat.html

    ReplyDelete
  43. huhu..sesungguhnye penantian itu satu penyiksaan tu.. ai pun penah rase time skola dolu2 kene balik asrama naik bus..wuu pas tu tobat dah x amo naik bus lagi...hehe

    * moral of the story naik kete sendiri je r bro...
    \\( ^_^ )//

    ReplyDelete
  44. Mr.clive : roadtrip mmg syok

    C.Una : naik kereta sendiri jem time2 long weakens nie. tu yg pilih public transpot tuk memudahkan diri


    L., Yumida, & WS : akan kembali. nanti eh hehehehe...BZ sket buat fitness. minta maaf byk2

    ReplyDelete