Thursday, 2 February 2012

Bokeh Effect.

.


Model : Red DOMO-Kun
Masa  : 1130Hrs
Cuaca : Berangin mcm nak hujan
Lokasi : Sekitar ruang kaki lima pagar MPM,Manjung Perak.
Lens : Canon 50mm f1.8 , low shutter & aperture.
* (shutther speed wa pakai 1/30 - 1/80sec, aperture f1.8, ISO : 100 - 200 )

Khas untuk blogger. MF  kita yang  seorang nie. minta bokeh effect berbentu hati atau pun LOVE. (sebanarnya wa tak suke bokeh effect love nie...bentuk lain takpe. tambah pula buat bokeh diwaktu malam)

Terus terang wa cakap, seni bergambor wa mmg hancur bila malam, memang masih tak pandai nak bermain dgn aperture, shutter dan ISO. memang pening kepala dibuatnya. apa2 hal pun wa masih mencari sifu untuk berguru. Part menembak diwaktu malam siapa hebat ?? meh kasi turun ilmu sama wa.

Apa2 hal pun meh layan pic nie, ini saja termampu wa hasilkan. ( Sis MF, jangan request bentuk yang lain sudah.  hehehe....)


percubaan pertama


latar belakang untuk model kita si domo merah 

hamek ko.....blur, padan muka untuk wa

baru dapat tune, tapi model macam over exposed plak.

wa tak tahu apa la peraasan si Domo nie marah ke, suka ke, teruja ker.....

rupanya domo merah nie gembira kerana sudah jatuh cinta,

Domo merah minta bantuan pada wa suruh angkat dia, pasal nak capai cahaya cintanya, kalau tak dia nak gigit tangan wa kalau tak tolong.


Masa nie hujan mula turun membasahi bumi...wa plak terhageh-hageh lari masuk dalam kereta. Sayang wooo pada gajet, takut basah plak nanti. OK nie hasil dalam kereta pula. cahaya berbentuk dan berwarna selain warna putih tu adalah lampu diluar. yang cahaya warna putih tu adalah titisan air hujan di cermin kereta. dapat pantulan cahaya dari flash. jadi nie lah hasilnya.

macam serangga hurung cahaya lampun ada.

wa kasi  zoom sikit.meh tengok.  

wa zoom sikit lagi kali nie, 

bila wa zoom lagi...hasilnya macam bebola disco pun ada (pada mata wa la...xtahu la mata lu orang tafsir apa plak)

ok final...wa kasi zoom habis. nie jadi nye, love putih suci.


Part ada model DOMO-Kun Merah wa pakai AutoFocus(AF). Part gambar didalam kereta wa pakai ManualFocus (MF). Wa percaya ramai lagi boleh buat Bokeh Effect lagi menarik dari wa.




.
Sekian....

49 comments:

  1. cantik laa..
    apa salahnya suka love-love hehe

    rabu lepaskan, maii dengan abah pi pasar. time tu hujan. masa dalam kereta tu mai suruh abah mai julingkan mata kat deretan pasar tu supaya boleh nampak seni bokeh tapi sampai laa ni dia tak faham apa yang cuba maii sampaikan -,-' nanti boleh tunjukkan love-love ni kat dia hehe ;D

    ReplyDelete
  2. yeah-yeah ! orang first komeng ! xD

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah! Dpt gak cuci mata dgn gambar love nie. Aduh mak!! Comel lah. Lagi2 part hujan tu. Mmg cool!

    Aku bknlah arif sgt psl photography nie tp gamba2 nie - serious bt aku rs impress yg amat!

    Zillion thx!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. power jugak ko bergambar malam
    aku kalo tangkap malam2
    semua tak jadi je

    ReplyDelete
  5. macamana hujan tu jadiik love???? aku salah tengok ker ini ilusi optik semate...?

    ReplyDelete
  6. Kenapa bila masuk blog ni aku aku rasa ada berjuta2 cinta bertaburan di bawah langit kala hujan sudah berhenti....hahaha woiit TP, lu izinkan gua berangan kejap eh tengok bokeh tu...gemilang siot pic ko neh! Well done!

    ReplyDelete
  7. bro, untuk gambar domo merah tu gua tak berapa pasti dengan objek yang fokus dalam frame la. ada komen atau penjelasan? atau pun memang macam tu kot.

    ReplyDelete
  8. mula la gua nak request bokeh efek love love jugak nih. hahaha!!!

    nice pics telor!

    bab nak amik gambo malam, GB pun tgh belajo2 lagi. sempat tgk otai power buat keje amik gambo memalam juga dan belajar sikit2 dari dia.

    ReplyDelete
  9. pergh pergh pergh. aku cemburu. pakai dslr kemain lama tapi aku punya skill hampeh. mohon tunjuk ajarku sifu. ;)

    ReplyDelete
  10. cantik!!!
    camne buat ni, pleaseeeeeee tolong ajar...

    ReplyDelete
  11. Maii : jgn lupa tunjuk pada daddy anda.supaya dia faham nanti

    1st eh....tahniah tapi sder hadiah la.



    MF : terima kasih, tapi masih dalam blajar le. foto di waktu malam mmg susah. nak kena ada guru ditepi huhuhu



    bact : tq2, tapi aku pun masih gagal lagi. cuba try tips yg aku beri tu. guna lah mana taw menjadi
    dan hasil lebih baek lagi.



    tea : itu adalah benar. hasil biasan cahaya flash pada titisan air hujan di cermin kereta.


    lady W: sila berangan, bukan kena bayar pun.




    SM : Bro pic yang mana. penjelasan:-

    1. setakat nie hasil gambar diwaktu malam aku mmg kelaut termasuk yg diatas.

    2. aku masih belajar lagi.
    3. parts domo aku pakai AF, jadi tak perasan masa tu camera fokus kat mana. asal nampak steady jer aku sanp. hahaha...

    4. jika ada ilmu ttg nie bro, sila sumbang sedikit ilmu pd aku mmg tercari2 sifu yang master dlm bidang nie utk waktu malam (yang kerek2 dan bajet good2 aku tak nak)

    ReplyDelete
  12. GB jgn request la.... penat nie sis hahahaa

    GB, Hana & kak Mas:

    1. buat 1 sarung dari kertas yang agak tebal dan gelap.(tak kisah warna apa pun) yang berbentuk can spray
    betujuan utk buat mcm fake lens hood,

    2. bhgian depan dia di tgh2 buat la ikut bentuk yg kita mahu, bentuk bintang boleh, matahari, love,daimond,hexagon, pecahan ais dan macam2 lah. ikut kretiviti masing

    3. pada camera ambil manual.set aperture paling rendah skali.
    4. shutter pada 1/10- 1/165 second utk waktu malam.(siang tak pernah cuba buat effect bokeh yg berbentuk)

    SELAMAT MENCUBA.

    *jika perhatikan kesan love tu serupa bekas kertas digunting. tangan saya kurang seni pada gunting2 nie nak lawa lagi pakai puncher utk menebuk

    ReplyDelete
  13. Chanteknye bokeh bentuk heart....alaa....dah lamer plan nk buat bokeh DIY....tapi sugar paper pown xbeli lagi...huhuhu.....tengok ic nie, cam ini malam juga nk projek bokeh...

    ReplyDelete
  14. ceh, pakai AF. patut la. tak macho la profesional pakai AF. hahahaa! (gurau je)

    aku ni lagi la ke gaung! baru ingat nak mintak kau bagi tip sikit2. dulu pernah la join kelab fotografi masa zaman belajar. tapi masa tu DSLR tak wujud lagi.

    ok, aku ada satu lagi cadangan selain letak nombor bilangan kat gambar kau. apa kata kau letakkan sekali butiran lain macam shutter speed, ISO, fokal etc. kami pun nak belajar jugak. amacam?

    ReplyDelete
  15. oh..gitu nak hasilkan love ni! dah baca reply komen TP kat atas..

    paling best yg hujan tu jd love..terasa mcm seisi dunia dipenuhi rasa cinta!

    ReplyDelete
  16. rietta : tak payah pakai sugar papaer pun. pakai kotak tisu pun boleh, lagi aku punya pakai kertas surat kabor lama. buat tebal2.

    SM : inyasALlah... boleh tapi kena bawa buku catitan lebih la nie hehehe...
    malam aku mmg susah nak pakai manual focus. bergantung pada tahap kecerahan dan suasana. boleh tapi kena keluar fulus lg ler....


    Ujie : ya rasa cinta .Dunia penuh dgn cinta, cinta pada sesama manusia (kekasih, anak ibu, famili,suami isteri,jiran dll). cinta pada alam, cinta pada tuhan.

    ReplyDelete
  17. oh, kena ada lagi optional accessories jugak ke?

    ReplyDelete
  18. kalau pakai kamera murah cap ayam hutan boleh ke dapat efek mcm ni? huhuhu

    ReplyDelete
  19. lawa la bro.. memang lampu tu bentuk love ke?? huhu

    domo tu kecik ke rupanya. ingat besar. hahaha

    ReplyDelete
  20. SM : rasanya tak perlu kot. nak cantek boleh la pakai speedlight

    (aku takder benda tu) manatahu gambar jadi lebih menarik


    sVSs : kalau kamera compact boleh la pakai terus xsesori yg dijual oleh dealer2. xsesori yg khas utk hp dan camera compact.bendanya seperti kanta tambahan dan pelbagai jenis. harga tak pasti kak.

    ReplyDelete
  21. reen : lampu tu spt bentuk biasa, cuma bentuk efek yg nak kita guna saja ikut kretiviti kita.

    domo tu kecik tapi ganas giler ko tahu. kalo besar kompom dia turut makan aku nyer nanti.

    * kan aku dah letak contoh lampu yang ada sebelum buat efek bokeh berbentuk love tu. FOCUS...FOCUS..

    kehkehkeh

    ReplyDelete
  22. tp - nape domo kau kaler merah? penat aku ronda sekitar kl tapi tak jumpa pun domo kaler merah, kaler kuning, kaler hijau...sroott

    ReplyDelete
  23. woooo...air hujan bentuk love....x pnh jumpe...kreatif la..jeles

    ReplyDelete
  24. whoaa..lawalah..
    kagum tgk bro yg tangkap gambar2 lawa mcm ni..:D

    ReplyDelete
  25. telor: wewwwww thanks for sharing the knowledge n tips! semoga bertambah ilmu dan ketereran kome dalam bidang foto memfoto ni disebabkan kemurahan hati kome tu. aminnnn..!!! :D

    ReplyDelete
  26. ralph : domo aku ada 2 1 merah 1 besi. kan dia pic ikut luck. yg besi ada kat jb aku kasi kat raksasa korea. biar raksasa korea yg jaga domo besi tu...


    umi : jgn jeles sis, anda mampu buat juga


    TH : terima kasih yer


    GB : setakat ilmu yg ada aje.. masih menimba ilmu. nanti share2 la sama sis

    ReplyDelete
  27. alahaaiii...cutenyaa.. kretip inovatip sunggohh..

    ReplyDelete
  28. nice ") nice ") like :) like :)

    http://shaberry92.blogspot.com/2012/02/happy-birthday-poblack-b-zingersecret.html

    http://sabryoppa.blogspot.com/2012/02/ketika-dating-kali-pertama.html

    ReplyDelete
  29. e.eh... kenapa cantik sangat nih...
    heheh...
    sangat x mengerti bgimana ia terhasil

    err... tak tau menahu ilmu ini..
    kui2...

    ReplyDelete
  30. salam....

    sungguh kreatif dan indah sekali...sangat berbakat dlm photografer..bangga saya melihat karya2 anda..

    ReplyDelete
  31. ramai yang puji gambar bro,memang hebat la bab2 bokeh ni..ehhee

    #main light painting pula bro..ehheee

    ReplyDelete
  32. fake lens yang dibuat dari kertas tu kena lekatkan kat depan kameralah ye... pastu bentuk love tu nak buat satu ke buat banyak?

    ReplyDelete
  33. Sweet Honest : takde kretip mana pun...masih blajar. anyway thanks sis



    sabry Oppa : TQ. dah follow dah blog tu


    WS: light painting boleh tapi xcukup ahli ler


    Edy Z : terima kasih otai...

    ReplyDelete
  34. kwn boleh gak menembak mlm2 tp x pakai kameralaa,kahkahkahkah....

    ReplyDelete
  35. kak mas : ya, fake lenshood tu akak sarungkan pada lens sebenar. jangan lekat nanti susah nak adjust focus (kalau pakai MF manual focus la tapi kalau pakai AF auto focus takpe kot)

    bentuk love tu akak buat 1 saje ditgh2 berdiameter 15mm. hasil bentuk love banyak2 tu bergantung pada berapa lampu yang ada.

    cth :

    pic 1 - adalah lampu jalan
    pic 2 - saya pakai lampu hiasan tu
    pic 7-12 tu saya adalah titisan air hujan dicermin kereta, biasan dari cahaya flash.

    ReplyDelete
  36. ayen : lain macam jer? kehkehkeh...

    ReplyDelete
  37. uncle : ya itu dinamakan kupu2 cinta
    (boleh kot)

    ReplyDelete
  38. kalau tade hadiah buat permintaan boleh? kehkhe xD

    ReplyDelete
  39. cantikkk..suka domo bila jatuh cinta tu..ngee..

    aah mcm bola disko gak ira tgk..;p..tp xpnh msk disko tau!tgk dlm tv pnh la..ahaha..xda kena mngena..;p

    pss : busy..:(..ni br sempat nak bw..ira on9 approve komen n bc je..xsmpt nak bw..hee..sorry lmbt bw..;p..anak murid nakal2..stress ira..:(

    ReplyDelete
  40. salam...

    tak akan pernah jemu menatap karya2 anda..

    ReplyDelete
  41. mai permintaan apa? ops permintaan dibekukan krn nak rilek sekejap kehkehkeh

    Ira : cikgu ira yg sibuk kehkehkeh... aik anak murid kelas khas pun nakal juga ker.
    Terima kasih yer ira.


    SR : terima kasih, tapi karya nie tak bagus mana pun, merapu ajer lebih. hehehe...

    ReplyDelete
  42. haha tula aku pelik tetibe jadi bentuk love pulak. huhu


    somel la domo kau. ralph suruh tanya kau beli kat mana?? hahahaha

    ReplyDelete
  43. made in dataran pahlawan melaka. yg dulunya ada hyper market didalam. carefour kot tak ingat. suruh ralph tgk pic di entri domography

    ReplyDelete
  44. cantik :)...
    awk gune kamera ape ek?

    ReplyDelete
  45. reen - kau ni kan...berani kau jaja nama aku..siap kau kat fukbook, aku bahan cukup2

    ReplyDelete
  46. Lady bird : DSLR canon


    Ayen : kehkehkeh...eh xlain eh.


    Ralph : kehkehkeh kena jaja rupanya, mesti reen yg nak tahu kan sebenarnya.

    ReplyDelete