Monday, 2 January 2012

Terkejar-kejar masa.

24 Dec 2011,  1700Hrs

Cuaca masih lagi mendung, tapi wa bersyukur hujan dah stop ketika tu. selepas wa dapat panggilan telipon dari orang johor yang mengatakan berjumpa di A'Farmosa resort. otak wa terus terbayang tempat pengginapan di lokasi Alor Gajah.mati2 wa ingat jumpa di Kota A'farmosa.

Ciss....salah info rupanya. penat wa tunggu di area bandar hilir. Tanpa membuang masa wa bergegas ke hotel bajet yang wa check-in tengahari tadi. mujur tak perlu ambil masa yang lama. Keluar saja dari hotel wa,terus bergerak menuju ke arah bandar hilr balik, sebenarnya wa memang tak tahu direction nak ke A farmosa resort tu dari bandar melaka nie.. yang wa tahu tempat tu adalah jauh. jadi terpaksa wa mendapatkan info secara manual... hmmm...apa lagi tanya orang tempatan la. Paling mudah dan berkesan, sasaran wa adalah orang yang berniaga di sekitar bandar hilir.

Setelah wa dapat segala info,jadi wa menuju ke tempat tunggu bas di depan dataran pahlawan, agak lama juga masa wa menunggu bas ketika tu, dengan harapan wa dapat menuju dengan segera ke melaka sentral. Jam menunjukkan sekarang sudah 1725H, baru kelihatan bas, bermodalkan hanya seringgit sahaja untuk pergi ke melaka sentral, nama bas nya "townbus".

macam-macam perangai dalam bas nie wa jumpa. di belakang seat wa ada sorang mamat yang sentiasa menyanyi lagu wing dan awie. non-stop plak tu, depan seat wa plak ada kapel sedang bercanda, tepi wa ada geng budak-budak baru nak membesar sibuk bersembang macam takde moral. setiap pertuturan mereka diselitkan dengan perkataan lahanat, babi dan sial. tu jer yang dorang tahu cakap. seat seberang pula ada budak dalam belasan tahun main mp3 handpon dia,paastu pasng lagu loudspeaker, wa rasa dia nak jadi DJ kot.

Dalam perjalanan menuju ke melaka sentral pula tidak lancar, kereta mula penuh, mana taknya malam x'mas ramai lah yang keluar. akibatnya wa sampai di melaka sentral lewat,hati jangan cakap la, mencarut-carut tanpa putus(kalau tahu wa melaka sentral tu tak jauh mana, wa dah jalan kaki dah).

Wa terlepas bas ke A farmosa resort. last bus adalah jam 1800H. jadi terpaksa wa memikir kembali mencari alternatif lain nak kesana. wa  tanya salah sorang  akak kaunter jual tiket bas didalam.katanya ada,bas lewat ke alor gajah memang ada cuma akak kaunter tu tak pasti samada bas di alor gajah ada atau tak pergi ke dalam resort tu. pale otak wa dah pikir kalo naik teksi sah2 kene ketuk. jadi wa dengan segera memilih bas untuk ke alor gajah.

tiba di alor gajah, wa dengan ringan mulut sekali lagi terus tanya orang disitu, bas masuk ke resort ada lagi ke tak. malang menyebelahi nasib wa memang tiada. jadi terpaksa wa naik teksi untuk ke A Farmosa resort tu. wa dah tahu memang kena ketuk punya lah kalau pilih teksi nie. tapi apa boleh buat hari dah gelap.terpaksa juga lah wa memilih teksi.
Apa lagi wa naik teksi terus menuju ke resort ler.caj yang wa dikenakan adalah RM30.00 sampai ke dalam resort, boleh la........ agak berbaloi ketika dalam situasi begini. Bateri handphone pulak weak, aduh! Wa call orang johor, dalam kawasan yang luas macam nie mana wa tahu tempat nak dituju, nak jumpa di mana?


habes berbual dengan orang johor, wa beritahu pada pakcik drebar suruh drop kan wa di betul2 didepan cowboy town. wa ucap terima kasih pada pakcik drebar sambil menghulur duit RM10.00 tiga keping.Buat panggilan sekali lagi pada orang johor,mengatakan wa sudah sampai betul2 depan cowboy town.

Akhirnya.wa berjumpa juga dengan orang johor dan kaum kerabat,katanya ada famili day kat sini. apa lagi sesi salam bersalaman lah wa kejap lagi dengan kerabat2 orang johor, ada yang wa dah kenal dan ada yang wa tak kenal. Tapi gembira tak terkata pasal lama dah tak jumpa dengan dorang (yang wa kenal) semua. pergh.....penat, letih dan lapar ketika tu.

walaupun letih, tapi wa happy sangat.adat la travel style backpack nie






*mendapat salah info memang menyukarkan pergerakkan.



.

14 comments:

  1. Hahaha... menariknya pengalaman naik bas awam... nak cuba jugak la

    ReplyDelete
  2. Perghh..bro ko mesti rasa hangen kan sebab kena tinggal bas..dah la dalam bas tu macam2 umat ada kan...tapi kan..siyes..backpac ko aku rasa macam best la bro!

    ReplyDelete
  3. Jo Q: kehkehkeh...cuba jgn xcuba. murah dan seronok juga.


    Lady W: bagi aku backpack memang best sis, part kene tinggal bas memang ada hangin sikit. tapi mahkluk2 dalam bas tu memang aku xboleh balh, tapi enjoy gak bila dipikirkan semula...yela kalo suma yg naik tu senyap membisu sah2 tambah lagi boring.ye dak?

    ReplyDelete
  4. walaupun penat tapi pengalaman tu menyeronokkan...berbaloilah!

    ReplyDelete
  5. kesiannya..hee..mmg jauh sgt dr kota a famosa nak ke a famosa resort..isk2..lain kali kena dgr btol2 ea..heee ;p

    xpon tnye org y dok melaka 7thn stgh utk study je mcm ira ni..;p

    ReplyDelete
  6. bila travel, bateri henpon weak, bateri camera weak, cash kurang pastu tak jumpa atm machine, salah info lagi - mmg mendatangkan disaster.

    tapi nasib baik segalanya ok.

    ReplyDelete
  7. naik Taming Sari tak?
    macam tiada dalam gambar pon...!

    *erk, pandai berenang kah??

    ReplyDelete
  8. kwn dpt rasakan yg awk seronok walaupun penat kan...tp klu ajak kwn mesti lg seronok,kui3...

    ReplyDelete
  9. GB: betui tu, kalo travel jadi mcm tu fuh memang azab memang sumpah seranah keluar punya.

    ReplyDelete
  10. BTK: tak naik pasai dulu dah naik.rasa malas nak naik lagi huhuhuu.

    berenang ofkos,la boleh hehehe...

    ReplyDelete
  11. Ayen: jom....jom ikut sama hehehe tapi style backpack la. ok ker

    ReplyDelete
  12. eh smlm rs ada komen kat sini..huuu ilang plak?;p

    hurmm rsnya sekarang river cruise dah xbau longkang..try la naik ;p

    ReplyDelete
  13. juliet ira: kehkehkeh ada la....di entri bcpak 3 punya. pelupa ira nie ye

    ReplyDelete