Wednesday, 25 January 2012

Kena "Tembak" dgn Cameraman lain

Ini adalah beberapa aksi dan gelagat wa semasa "menembak" gambar ketika wa pergi outting bersama sifu.
agak macam cilake aje bila terkena begini, baru wa tahu perasaan bila gambar kita diambil tanpa disedari.

maklum ler bila kita depan dgn camera jer mesti nak senyum,nak berwajah girang, comel dan nak buat aksi macam-macam lagi. betul tak?   tapi bila keadaan kita tengah belum bersedia atau memang tak tahu langsung adanya kehadiran camera nie. dah semestinya kita dalam keadaan diri kita sebenar tanpa cuba buat apa2 pose.

Dan bila wa tengok balik, terasa macam ntah hape hape ntah. patut ler ramai yang tak suka kena candid.

Tapi yang pasti wa tak tahu bila masa sifu wa ambil.
seingat-ingat wa la..... bila wa bertanyakan soalan pada sifu, dia akan ajar, wa tanya lagi, dia ajar  lagi. then kami sama2 praktikan mengambil gambar. bila tak jadi wa akan tanya balik pada sifu dan dia akan ajar wa lagi dgn teknik yang lain sampai  la wa boleh menghasilkan gambar yang agak menarik.
Bila masa ntah dia ambil gambar nie, sungguh pantas beliau bertindak.


Meh tengok gambar hasil sentuhan sifu wa,















































Sebetulnya masih ada banyak gambar yang wa kena candid, tapi gambar tu semua masih lagi belum melepasi tahap untuk tanyangan umum dan tidak akan di umumkan sama sekali. malu syeh....




.

51 comments:

  1. 1st!

    Pehh! Bro dalam banyak2 pic ko neh...satu yang aku tak tahan tu...ada rokok terkepit tu kan...huh!

    Chehh macam la aku ni anti perokok...ok! ok! Pic yg sifu ko paparazikan ini adalah sangat cantik..aku suka yg ada daun hijau dan depan daun tu ada makhluk botak..hahaha!

    ReplyDelete
  2. memang gaya penembak profesional ni..heheheheeee

    boleh ajar akak nanti!

    ReplyDelete
  3. Lady W: sila menari shuffle2 kegembiraan sebab dapt tmpt 1st. kehkehkeh...

    Lady W lagi: terima kasih, itu namanya daun teh yang tinggalkan.mgkn untuk dibuang kot..

    eh bila masa ada rokok nie, aku pun tak perasan la sis...mesti ada org yg cuba manipulasikan gambar nie hahahaha...



    Kak Mas: boleh kak jgn risau,sekadar ilmu yang saya ada. InsyaAllah jika berpeluang ke Putrajaya saya inform kat akak.then boleh la kita belajar sama2 nanti

    ReplyDelete
  4. sudah ketumbuhan rambut rupanya

    ReplyDelete
  5. Peh, gambar dkt belakang dinding merah tu lawa woo (Y)

    hew hew hew

    ReplyDelete
  6. ralph: hahaha letak baja,cepat ler dia tumbuh

    JHNRDZI: TQ2 baru aku tahu pemilik blog Kontrol histirea tu... (aku suka baca)

    ReplyDelete
  7. kata balik kampung...mane strawberinya..??

    ReplyDelete
  8. tembakan padu ke udara, untuk sasaran yang sukar mengena!

    ReplyDelete
  9. nice photos
    yang i suka gambar yang blurr tu...
    gambar no. 15 kiraan dari bawah
    nak tengok lagi byk gambar menarik, pi blog ni

    http://agarakutidaklupa.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. TP, ko suka kontrol histeria? Aku pong....termasuklah sarkasis, psikopad etc...err aku baru terjumpa blog baru...ala2 psiko gak...

    ReplyDelete
  11. hehee..comel+kelako gaya TP menembak..

    *amik la gmbo kat mossy forest tu..amik part moss dia.

    ReplyDelete
  12. focussssss! shot terbaek la member yg curik snap tu

    ReplyDelete
  13. suka gak y dekat wall merah ke oren tu yang awk bdiri dekat ngan frame..ngee...smart!hee

    ira pon xsuka gambar kena candid..kadang2 ternganga la apa la..ahaha..;p

    ReplyDelete
  14. Canon or Nikon? Whatever..it is nice...

    ReplyDelete
  15. ralph: malas nak amik gambo strawberry pasal rata2 kebanyakkan dah sampai kan,hehehe tapi pasal ko sis aku sanggup balik kg amik gambor strawberry jer. khas tuk ko. (takut ko kecik ati hahahaha)


    SM: padu tak padu ler,aku budak baru blajar bro.



    NP: TQ. tapi bukan aku yang amik pun,sifu yg amik,nama pun sifu so mesti lah hebat kan. Thanks pada share link tu mmg best ler



    Lady W: yup selalu aku baca, sgt menarik bagi aku. apa link blog psiko tu???



    Ujie: TQ. ada2 nanti tapi area sekitar mossy forest ler.


    Ira: TQ, tu di dalam banggunan boh tu....candid ada bagusnye juga sis, pasal moment yg kita lalui sebenarnya indah walau kita xbersedia di hadapan camera.




    YUmida: yup focus. sifu mmg terbaek punya.


    Vee: TQ.

    ReplyDelete
  16. ralph: ini blog otai nie dlm foto. mmg hebat beliau punya skill.

    ReplyDelete
  17. TP: kalu x silap aku korakstory.blogspot.com..bukan psiko la tapi ada macam joke rebel pun ada...

    ReplyDelete
  18. bestnya kalau sy pun ada DSLR mcm nie.... mesti tidur tak lena layan DSLR je!


    gambar terbaik bro!!

    ReplyDelete
  19. lady W: tak boleh ar..

    CK: TQ2....alah mula2 jer buat tak lena tidu.lama2 nanti boring gak.hehehe.....tapi kalau minat tu mengatasi segala2nya tu tak leh nak cakap ar

    ReplyDelete
  20. Bukan senang ambik gambar2 candid. Kudos to your sifu! Love the one with the red wall tu.

    Thk bro for dropping by my blog yg dah bersawang tu :)

    Ok, I'm off to your next entries... Can't wait to check out your shots and discover wonderful images :)

    ReplyDelete
  21. @syed: tq2 actually my sifu is my younger brother. saya pi tak nampak sawang pun...hihihih

    lawa pic2 yg ada kat blog tu juga. dan sahabat NP yang perkenalkan blog bro tu.

    ReplyDelete
  22. wakakkakakakak,
    candid camera yukkkk,
    mcm2 gaya ada

    gmbar cun giler kot,,
    hahhaha

    ReplyDelete
  23. wahaha...
    gambar no 2 and nombor 12 tu, seriusly comel..
    haha..
    n funny pun ade juga..

    p/s: pls aksi je comel, taapi, tuannya tak, okay? haha..:p

    ReplyDelete
  24. salam....

    terbaik...saya tabik pada anda..gaya jurugambar yang sangat pro..best.

    ReplyDelete
  25. lia: TQ2. gambar cun giler tu khas tuk sifu saya.


    TH: naseb baek ada keterangan di bhgn "P/S" tu.... selamat aku dari bertitle comel.

    SR:wassalm sis, mana ada ter baek la, biasa2 aje baru nak blajar skill ni. gambar2 tu sifu saya yg amik tu.

    ReplyDelete
  26. ok lah... tembakan yang tepat n sangat nice plus ohsem.. heehe

    ReplyDelete
  27. minat bidang ini.tapi tak mampu nak beli sebiji kamera.hanya mampu gunakamera digital saja...

    ReplyDelete
  28. hyee... sorry lama tak singgah sini. agak bz yg teramat. hehhe

    btheway, lawanya pic. takpela biasa kan awk je snap pic. so kali ni bia awk pulak di snap! hehe

    ReplyDelete
  29. TP - nak strawberi....walau hanya sekadar gambar....hikhikhik eh ape ni tak faham... "ralph: ini blog otai nie dlm foto. mmg hebat beliau punya skill."

    ReplyDelete
  30. oh telor ko ni ensem sejati lah... natural gitu.. heheh

    ReplyDelete
  31. yads: TQ2 ohsem yg xtahan tu.... itu hasil sentuhan sifu tu.


    pisau belati: mmg betul tu,mahal nak mampos...tapi sblm beli dulu,terpaksa ikat perut gile2 lah jugak utk dapatkannya. Sebenarnya camera compact pun boleh jadi lawa kalau kita pandai guna setting dia


    Lady w: akan aku cuba lagi sis...boleh masuk eh.?? mgkin ada gangguan berkaitan dgn ribut solar kot.


    Ezan: itu la, kemana la si cik ezan menghilang..... hehehehe.



    ralph: hehehe rasa2nya aku tak ada amik pun pic strawberry. yang dahulu kala punya ada ler. aku pun tak faham apa yg aku tulis tu....dah hilang fokus

    ReplyDelete
  32. TP - aku bukan nak kata ape..tp betul ckp TEA tu..kau ensem sejati lah..hahahaha

    ReplyDelete
  33. tea: subahanallah...segala puji bagi Allah. terima kasih tea, ko buat aku malu2 macam minta penendang dah nie.

    (cis macam mn aku bley miss baca komen nie, nasib ada ralph.)


    Ralph: nanti kalo aku terserempak ko kat mana2 aku blanje ko jadi makan kek cekelat. itu pun kalo si reen kasi stok byk hehehe.

    nie lagi sorg, wat aku berasa malu2 mcm minta penendang. anyway sis...tq atas pujian tu.

    ReplyDelete
  34. TP - ha, ni dah macam janji je ni? tipu siap la.....aku tuntut tau

    ReplyDelete
  35. ralph: sekiraan aku la, mgkn aku tak berjaya lunas kan kek cekelat tu, jikalau si reen tak blanje aku kek cekelat dgn kuantiti byk.

    dan 1 lagi jika aku gagal cari buku hijau utk LW, juga aku akan kehilangan kek cekelat ohsem ygg dia janjikan.

    tapi....kalau semua diatas aku berjaya dan dah memiliki kek cekelat tersebut, baru boleh aku blanje ko sedikit kek cekelat tu... ko tak leh makan byk2 bak kata SM cekelat+manis= sakit gigi nanti. aku takpe.

    ReplyDelete
  36. kwn klu kena candid mmg xkan tunjuklaa sbb malu,buruk amat rasenye.....huhu.

    ReplyDelete
  37. ayen: kehkehkeh...ada setengah2 tu candid yang ok. yang jadi bahan dan keterlaluan biar lah diperibadikan. mcm pic aku mandi manda dgn kawan2 sampai skrg aku xnak tunjuk hahaha

    ReplyDelete
  38. wahh nampaknya ko akan dimanjai dgn kek cekelat ya...sah le ko anak mak dan bapak macam SM..

    ReplyDelete
  39. Lady W: eh...aku tak sama ngan SM sis, walau pun berkepala gojes. tapi kami tak sama. dia mungkin anak emak dan anak bapak. tapi aku anak ibu dan anak ayah aje ehehehe

    ReplyDelete
  40. Ralph tu emsem tak eh.. Aku rase nak kenalan jugak lah... Sebab kerana dia baru ko perasan aku kan telorrrr? Grrrrrr yer la aku hanya secangkir tea...

    ReplyDelete
  41. tea: ralph tu tak hensem pun, tapi dia cantek. siyes ar tea aku tak perasan, hehehehe sorry sis.

    ReplyDelete
  42. wow! terbaiikkkk ni!
    utk dapatkan gambar yang terbaiiikkk gaya pegang camera, angle pun terbaiikkk

    ReplyDelete
  43. Tea - hai selamat berkenalan..saya perempuan yg bernama lelaki hahaha!!!

    TP - malu (tutup muka)

    ReplyDelete
  44. semua gambar sangat la cantiknya, sampai terteleng2 kepala...

    ReplyDelete
  45. SS: hehehehe terima kasih sis. dan terima kasih kerana jengah kesini.

    Ralph: eh pesal nak tutup muka. cer citer hihihihi

    sVSs: terteleng tu penat tu.terima kasih kak.

    ReplyDelete
  46. ada gambar bokeh serangga gunung x? lady suke tgk serangga..

    ReplyDelete
  47. kahkah.. hemsem la tu gambar spontan. semua pic aku tengok semangat... semangat amek gambar. betul2 gaya cameraman profesional la bro. hehehe

    ReplyDelete
  48. reen: terima kasih, meh join the club

    ReplyDelete
  49. lady bird : alamak...xder la. lagi pun lens macro belum ada lagi, kalo dah ada leh la amik pic2 serangga. cakap jer serangga apa yg LB mahu?

    ReplyDelete