Tuesday, 10 January 2012

Kebun Bunga

Cuaca : mendung yang agak berat.
Masa : +- 1100Hrs(tak berapa ingat sebenarnya,catitan travelog hilang.)

Selepas bersarapan pagi, wa, ajis dan raksasa korea, pergi ke sekitar area2 JB aje. Pergi ke Kebun Bunga.
(tak pasti betul ke tak nama nya.)

Agak sedikit kecewa, setelah lama tak jenguk JB, tempat nie dalam kawasan pengubahsuaian dan tak pasti apa yang mereka hendak buat sebenarnya. tapi memang sayang lah. Selesai ronda-ronda sekitar kawasan istana nie dengan mood yang hampa. wa pergi ke dataran Johor. Kali nie hampa juga, pasal hujan mula turun membasahi bumi. Ikutkan hati nie memang nak pi photo shoot semua yang ada di sekitar JB tapi, Dah tak de rezeki kan nak buat macam mana...sampai mood nak "menembak" wa pun hilang.

( Terpaksa lah wa datang ke Selatan kembali suatu hari nanti....)

agak2 nie bangunan apa ek?



dikawasan sekitar kebun bunga nie banyak tupai...nak kesini nanti jangan lupa bawa kekacang.

Istana tak silap wa, tapi dah jadi muzium dahulunya,sekarang tak pasti apa yang mereka nak buat.

Raksasa korea dan Ajis.Peasan plak si raksasa korea nie dgn lens wa

 ni plak tupai yang lain

dan yang ini juga tupai yang lain, bergerak bebas di sekitar bukit kebun bunga nie

Memori wa lost, ssampai sekarang wa tak ingat apa benda banggunan nie, masjid tak silap wa.

seberang laut tu adalah tanah termasek, sekarang orang panggil kota singa

Dilarang berada didalam kawasan Istana selepas Jam 6.00 ptg



Dalam takde mood nak photo shoot, wa banyak juga amik gelagat mamat dua orang bersaudara nie, iaitu Ajis & Raksasa Korea

wa syak dorang amik candid gambar wa , pastu kutuk wa.





Tangga berlumut pun dorang nak amik, seni dorang lebih power dari wa

Raksasa Korea dgn aksi K-Pop dia.(agak wa aje.)





Ajis menerangkan pada raksasa korea jenis2 ikan yang ada dalam kolam nie.


Kawasan Istana Besar Diraja Abu Bakar



Budak JB Riot.Kehkehkeh....tapi genggaman tak cukup padu

apa yang si Ajis kaji wa pun tak faham...



awan kaler kelabu gelap....hado.

 Lambang pagar istana Sultan Johor tapi apa makna huruf S tu? mungkin anak2 darah johor pasti tahu


Bersebelahan di kawasan Kebun Bunga ada Mini Zoo, wa tak pergi singgah la. pasal hujan mula turun rintik2, tapi wa singgah sebentar diluar kawasan masjid Sultan Abu Bakar.(dahulunya wa pernah bersolt di masjid lama nie) Kali nie tak singgah disebabkan ada 2 faktor utama:

1. pakai short dan tak bawa kain pelikat masa nie

2. Waktu Zohor belum masuk lagi











menuju ke Teluk Danga


ternyata waktu siang di teluk danga sekarang nie takde apa2 pun,






Kebanyakkan wa shoot dalam kereta pasal hujan dah mula turun dari level rintik2,ia bertukar kepada level renyai2. Sebelum ia bermutasi ke level lebih parah baek wa chow dulu, sayang camera gak woo....


( Cisss.....!!! gambo kat Sekitar CS, Setulang laut,senibong,Taman Merdeka, Nong Chik, banyak lagi wa tak dapat shoot.  hajat di hati nak habeskan area bandar JB, kemudian datang johor kembali nak main area Muar,segamat, Batu Pahat, PTP & Pontian, seterusnya ke Kota tinggi.)



*Takpe ada masa wa dtg lagi. InsyaAllah..



.

20 comments:

  1. gua 1st! kahkahkahhh...!!!

    gambar ke-8 tu adalah bangunan SUK, atas bukit timbalan. dulu gua nyaris nak tumbuk muka guard situ, berlagak nak mampus.

    ReplyDelete
  2. pernah solat kat masjid tu..prmpn tingkat atas. syok boleh nampak pemandangan sekitar..lautan, zoo..

    *tu istana yg kat bukit serene ke? dah jd muzium..tak tau pun.

    ReplyDelete
  3. bai, bangunan penjara lu tak singgah? shoot situ pun orait.

    srooott...!

    ReplyDelete
  4. syoklah akak tengok TP travel sana sini...

    ReplyDelete
  5. pandang 10 kali, ensem jugak ko telor.. lain kali aku masuk sini tutup mate..

    ReplyDelete
  6. TP - signboard SPASTIK?? mata aku yg rabunkah??

    ReplyDelete
  7. Mmg kukuhlaa alasan sbb xnak masuk masjid tu,hahaha...

    ReplyDelete
  8. SM: ko dah miliki kepantasan sperti LW, ralph & reen la hebat2.
    owh,bgunan SUK eh. baru aku tahu... nasib ko kata nyaris, kalau tak aku nak interbiu ko dah nie kehkehkeh

    SM lagi: penjara kat mana eh aku pun dah tak ingat hehehehe....


    Ujie: best kan, lawa pemandangan dia kan? yup bkt seren la tu. dahulu dtg jd muzium perkakas diraja, sekarang Johor kan Sultan baru, mgkn dia nak ubahsuai sikit kot...

    Kak Mas: sekali sekala kak, tapi suma bajet jer, yg penting dapat sampai ke tempat orang.


    Tea: Subahanallah,segala puji utk Allah. kehkehkeh..bukan hensem tapi GOJES bak kata SM.( bley cakap macam tu tak? )


    Ralph: singboard yg mana satu...ni?


    Ayen: kehkehkeh..biasa aku bawa kain pelikat yen, ntah mcm mana bley lupa. kalau tak, dah dapat dah amik gambor seni bina dan area masjid tu

    ReplyDelete
  9. TP - gambar ke-30...alah yg signboard muzium diraja, masjis sultan abu bkar dll tuh..ce tgk..yg papan kaler biru

    p/s : x gojes, raksasa korea gak gojes hahahaha

    ReplyDelete
  10. SM - mane entri ni..?? lama dok tgu nk jd org 1st komen haha!!

    ReplyDelete
  11. ralph: owh itu kena tanya org johor. aku tak bley memandai nak jawab, kang 1negeri Johor marah aku.

    raksasa korea kecik lagi, dia kategori laen. dia hanya bley masuk pertandingan kanak2 culci-yum.

    SM: cepat aku nak jadi 1st gak nie..boley aku nari-nari kemenangan lg mcm semalam.

    ReplyDelete
  12. TP - kecik lg ke? alaaaa baru nk ngorat...

    ReplyDelete
  13. yup kecik lagi tue. dah2 jgn ngorat dia, dia tu sepisis raksasa korea, wak tu sepisis aranb pink. mana ngam dari segi sepisisnya. hahaha..

    ReplyDelete
  14. TP - kurang fokus..!! kesian jangkit dgn reen..hehehe 'aranb'

    ReplyDelete
  15. TP : penjara tu kalau tak silap kat ayer molek. dulu masa zaman sekolah, naik bas selalu lalu depan penjara. sekarang tak tau lagi kewujudannya. gua serahkan tugas siasatan kat lu.

    ralph : aku tak perasan dengan kehadiran signage SPASTIK tu. kalau tak silap, menunjuk kepada hospital spastik kot.

    ReplyDelete
  16. SM & TP - kemusykilan dan ketajaman mata aku telah menjawab pertanyaan aku (tanya org Johor)..memang ada pusat spastik dkt dgn hospital tuh..hehe

    ReplyDelete
  17. ralph: tak guna...cis nie suma penyakit dari reen la nie. betul2 tak guna.

    SM: ok2 nanti wa siasat kembali.

    *dah2 gua nak naek kapal ada job perlu dibereskan.korang melepak la dulu ye

    ReplyDelete
  18. Tulaa tp kwn mmg pegi kemane pun dlm beg mesti ade kain pelikat,kopiah,diari,yassin,cajer tepon n botol air.penting sume tu bang pd kwn,hehe...

    ReplyDelete
  19. ayen bagus la ko nie...boleh tiru tu

    ReplyDelete
  20. ralph : bagus, kau semakin fokus sekarang...

    ReplyDelete