Tuesday, 31 January 2012

Forest

.



Januari 25,2012   1520 Hrs.

Cuaca : Pada mulanya cuaca panas terik dan kadang kala disapa oleh sang angin. di sebelah lewat petangnya pula cuaca yang panas tadi berubah, menjadi redup dan berangin sejuk.


             Petang itu, selepas sekembalinya wa ke rumah untuk beristirehat bersama keluarga. timbul pula serabut dalam kepala otak wa nie 1 idea yang sedang ligat berpusing.

ternyata wa bukan lah mahkluk yang mesra dengan rumah kediaman, yang wa tahu, mahu saja keluar mengambil gambar lagi di sekitar area jungle trek yang dahulunya tempat wa bermain. maklum ler....kampung disini bukan lah seperti kampung-kampung di sekitar tanah rendah sana. Apatah lagi jika nak dibandingkan dengan bandar.

           Wa bermain bersama rakan masuk ke hutan dan mendaki bersama, terdiri dari kalangan orang melayu dan juga rakan-rakan asli wa. kami dari kecil memang dah dididik dengan ilmu2 alam semulajadi nie. tambahan pula ada pulak kawan2 orang asli. lagi seronok la kami masuk kedalam hutan untuk pelajari kelebihan tentang alam nie,( sampai sekarang tak pernah praktikan ilmu yang ada kehkehkeh).  Tanpa diketahui oleh sang ibubapa kami mahupun adik-beradik kami. Disini lah kami bermain sungai, berbasikal dalam hutan, belajar membuat perangkap, mendaki gunung2 yang ada, berBBQ dan sekali sekala aje berkhemah. ( berkhemah tanpa dapat keizinan ibubapa. siap tipu kata tido rumah kawan hihihihi.....)


Ok itu semua kisah silam lampau bagi wa, hati wa dah tak tentu hala untuk kembali ker lokasi-lokasi yang dahulunya pernah wa agungkan, wa tengok-tengok sekitar rumah, masih adakah "beskal gunung" kepunyaan adik bongsu wa. Ternyata ada, apa lagi tanpa membuang masa, wa capai segala gear DSLR dan beskal gunung tu menuju terus ke tempat lokasi. Nak naik kereta jangan harap lah, sah2 wa terjerumus dalam kelompok jam jalanraya punya.

Siap! wa perhati segala keperluan yang ada termasuk air mineral, air sgt diperlukan kerana wa bersedia dgn segala kemungkinan yang datang. Mana taknya, dahaga kayuh "beskal gunung" satu hal, dahaga naik turun bukit lagi la 1 hal. kan tak ke kes naya kalau tak bawa air meneral tu, nanti babel plak tekak wa.
Dengan mula berkayuh menuruni bukit dan mecilok-cilok serupa cilake di celah-celah kereta yang beratur seperti sang semut dalam baris. wa rasa nak gelakan dorang aje...tapi tak jadi kerana perbuatan tu sungguh biadap..jadi wa terus menuju ke tempat utama wa selalu datang suatu ketika dahulu. ia itu di sekitar Sg,pauh @ lebih mesra dgn nama Forest oleh rakyat jelata tempatan.






Tapak perkhemahan Sg.Pauh

Dahulu, aku dan kawan-kawan suka menyakat budak-budak besor kat sini bila petang, ada saja bunyi yang kononnye menakutkan mereka, siap kena kejar lagi masa tu hahaha...

forest..... hijau ada, coklat ada, biru ada, putih ada,mmg tenangkan jiwa wa la

masa bila dorang wat tapak perkhemahan ni dgn simen pun wa tak tahu....nampak sgt lama benor tak jejak ziarah tempat nie



Ok, wa mula bergerak hiking sejauh yang boleh. dah la pergi sorang-sorang. kalo kena culik dgn bunian sajer je kan. tapi keindahan alam semulajadi mengatasi segala perasaan tu.




ada anak sungai la....nape tak jernih macam dulu.? setelah diselidik kembali air sungai ni keruh akibat hujan pada mlm semalamnya...



dan teknik nampak air sungai nampak halus dan putih ternyata wa belum menguasainya lagi....damn it kena blaja ni













OK. nie adalah salah satu cabang  jalan menuju gunung berembun @ gunung beremban. selepas merentasi jambatan yg teguh tu...

wa hiking kedalam lagi....jumpa pondok tempat berehat. nampak warna biru kat daun tu...mula2 wa ingat wa dah rabun warna rupa2nya daunnya ada kaler biru sikit la.


kan.....ada warna biru2 sikit, wa pelik ketika amik gambo ketika nie.pelik memikirkan mcm mana daun rumput tu boleh berkaler biru.


jgn tanya kenape wa suka amik gambor lumut2 pada pokok.

jalan agak berlecah sedikit.jumpa 2nd pondok. masa nie wa dah jauh kedalam tanpa sedari

apa nama pokok tumpang nie??? 
cis titisan air tak berape kelihatan. tak menjadi kali nie....

bila wa zoom out pun, masih tak menjadi
ada pokok tumbang la.....masa nie baru wa terdetik hendak pulang pasal dah terlalu jauh berada didalam, teringat pula  kisah mat salih 3org dan sekumpulan pendaki dari IPTA mana ntah, yg hilang beberapa hari di area hutan nie....terasa seram plak. terus ambil keputusan utk kembali ke " beskal gunung" yang park di papan tanda perkhemahan.

cuaca cerah dan terang belum menjanjikan wa selamat berada didalam hutan berseorangan.

nie jambatan mula2 tadi, lepas jer seberang sana, sah2 wa berada di zone selamat. Alhumdulillah wa ucap dalam hati.
Perasaan berdebar-debar masih ada, mana taknya hutan forest nie sangat sunyi, hanya yang kedengaran adalah bunyi2 serangga dan diselang-seli bunyi pokok bergoyang ditiup angin kuat. Lihat sekeliling memang wa seorang aje masa nie tak nampak lagi kelibat manusia lain. Cilake perasaan berdebar-debar wa sgt kuat masa tu, otak mula fikir yang bukan-bukan. a berdoa dalam hati agar wa selamat aje. Dan akhirnya wa jumpa jalan yang dikatakan di zon selamat walau tiada orang.


Fuh!! Lega......

ada juga org dtg kesini utk melawat2 sekitar sg. pauh, kira wa tak keseorangan dah masa nie


wa mencuba ambil bunga2 yang tumbuh liar sekitar di daun fern leaf kecil nie.


ok meh zoom tgk, nie la bunga tadi tu...




awan besar yg menceritakan seribu gambaran di otak geliga wa...hahaha geliga lah sangat.




"Beskal Gunung" kepunyaan adik wa, masih ada dan tak hilang. terus wa meneruskan perjalanan secara berkayuh ke Parit Fall dan Menara Pandang, 2 lagi destinasi yang selalu wa habeskan masa semasa masih bersekolah dahulu.



* Entri nie wa tuju khas pada  Bro SM pasal dia ajak wa nak bercamping katanya,bila?? lokasi?? masih dirahsiakan.   Dan pada awok juga  Kak MaS. kerana Kak MaS kita nie suka sangat dengan alam yang ada sungai. wa main tembak aje. tapi banyak entri dia pi bercuti di sungai janda baik,bentong Pahang.bersama keluarga tercinta dia.





.

50 comments:

  1. Gambar2 pokok meng dap langit tu, klu dibuat sepia....mmg klasik! Sure aku rs tenang, damai, mengingatkan aku pd kenangan lalu. Cool gila. Tp aku tertanya2....agak2 klu dah ade bini t, mcm ne la pulak nak bagi ms antara family ngan hobi? Sbb ko da mention, ko mmg tak ley nak bersenggama dgn lebih lama dgn umah kan? Heheheheheh........(oops)

    Bokeh tu ko punye ke? Cool! Buat bokeh bentuk hati. Boleh tak? Ini permintaan aku.

    =p

    ReplyDelete
  2. Abang Telor (aku panggil ko abang eh.. supaya aku rase muda)..

    dah pergi Tanah Aina tak bang....? tengok kat fb mcm best jer...

    ReplyDelete
  3. fuh..tengok gambo pun dah terasa ketenangannya!
    saya kalau tengok alam hijau gini..mmg buat tersenyum sorang..happy!

    suka amat lumut kat pokok tu..
    jeles dgn TP dpt berada di alam indah!

    ReplyDelete
  4. gua nak komen payah la bai. lepas ni lu letak la nombor kat gambar tu. apa pun, lu memang pandai main aperture, ke lu edit pakai photoshop?

    mana gua punya gambar fauna?

    air keruh tu mungkin ada orang curi balak kot kat hulu sana...

    ReplyDelete
  5. tau pun nak takut. hahaha. bahaya jugak la kalau sorang2 dalam hutan ni. tapi bestnye tempat lepak ni. pokok tinggi2 mcm camping site kat oversea. heheh!

    lenkali jalan la sorang2 lagi. kot ada bunian bekenan nanti tanggung le sendiri. heheh~

    *

    sebenarnya mmg mencabar amik gambo dalam hutan ni. 1st, kite takleh kalut. sebab nak dapatkan angle tu kite kene amik masa lebih sikit. kalau tak nanti nampak plain aje...

    btw...sungai tu kalau nak nampak gebu airnye kene pakai ND filter. tak pun kene tripod n set low shutter.

    *

    daun biru tu gb agak berkenan. teruja betul dgn kaler biru natural kat pokok2 ni. nak nak pokok kat malaysia. heheh~

    *

    sebenarnya utk org yg reti appreciate alam, lumut kat pokok tu adalah subjek yg menarik.

    *

    pokok tumpang tu nama dia paku langsuir (asplenium nidus). baik ko jaga2. hahaha!

    ReplyDelete
  6. boleh bawa i dgn LW tak? u bukan antisosial kan?

    ReplyDelete
  7. Lady W: konsep aku kalo 1st kena menari shuffle2. sila lakukan dan tiada hadiah.


    MF : kena cari yang kaki outdoor gak ler kot kehkehkeh. Oh ye kenangan lalu? kaki jejak hutan juga ker sis? mesti otai nie.

    yup bokeh tu aku yg buat, nak bentuk love tu boleh tapi.....segan nak publish kan nanti,


    Tea : Abang eh? hihihi aku mula terasa muda balik. aku nie paras2 usia pak cik dah.

    (senyum pasal aku pun masih nampak muda lagi...kehkehkeh)



    Ujie : ada masa melawat ler alam semulajadi yang belum pasti kekal sucinya. ya memang tenag bak laksana di dunia fantasi



    SM : no nanti wa letakkan bro, fauna?? xkelihatan pula masa masuk hutan forest nie.

    wa photoshop tak pandai ler der...pakai microsoft office picture manager jer.

    air keruh tu mmg wa pun syak ada org curik balak. takpun sedang buka tanah nak buka kebun baru secara haram



    NP : boleh dan mmg bukan antisosial. ops kenapa plak dgn antisosial plak ni sis.



    GB : hahaha seram gak masuk utan sorang nie sebenarnya. buat2 berani. masa amik pic pokok paku langsuir tu...then terus nak balik.takut terleka dan otak plak terpikir masa tu kisah org hilang dalam hutan.

    Pakai ND filter eh. nak cakap apa kat kedai tu nanti GB?

    daun biru tu agak pelik mulanya...mcm xpercaya ada daun kaler biru


    terima kasih sharing cara berfoto juga. GB juga otai dlm berfoto dan berkarya. Power!!!

    ReplyDelete
  8. @TP
    kena tanya dulu sebab ada orang antisosial..ajak jumpa sembang2 kosong sambil minum kopi byk kali pun tak nak mcmlah ada orang nak kidnap... tu yang tanya tu... sajer beringat2... :)

    anyway, cantik gambar2 tu...

    ReplyDelete
  9. sume pic....nice..n amazing! ske la..pinjam camera jap

    ReplyDelete
  10. Lama bebenor tak datang blog ini. hehe.. keruhnya air sungai tuh -.-'

    ReplyDelete
  11. ini sangat original sebab lu tak edit kat `kedaigambar'.

    ReplyDelete
  12. bestnya kalau saya dapat peluang untuk merasai pengalaman sebegini..huhu..
    cantiknya gambar2 ni..:D
    menenangkan..:D

    ReplyDelete
  13. tgk gambar terdetik mood campsite! Untung la ada tempat bermain mcm ni.

    ReplyDelete
  14. NP: kehkehkeh...mungkin dia pemalu.
    aku taw siapa yg ko maksudkan sis. kehkehkeh


    yumida : amik la.sila2...


    SM : Terima kasih bro....jom camping der kat gunung.amacam


    Maii : mgkn disebabkan hujan, biasanya tak begini.


    TH : terima kasih yer....tengoklah biar tenteram jiwa. itu semua keindahan yang Allah ciptakan. semoga terubat luka sis TH



    Hidemichi : penang pun ada jugak bro.

    ReplyDelete
  15. equipment camping gua takde, kalau barang ngail ada la. yang tu gua serah kat lu. (tu pun kalau gua dapat lepaskan diri dari komitmen sebentar)

    ReplyDelete
  16. SM : nanti wa arrange kan time date n location. part mengail plak wa zero.kehkehkeh

    ReplyDelete
  17. yang tu gua takde hal, lu tinggal setting barang camping.

    cop! lu punya planning sandakan apa cer???

    ReplyDelete
  18. SM : camp sambil mengail di hutan tmn negara pahang,

    bukan sandakan tapi KK. bulan 4.
    wa try tanya kontek2 sabahan pasal novel tu jgn risau der

    ReplyDelete
  19. gua rasa kat KK pun ada (kot).

    ReplyDelete
  20. @TP
    i tak maksudkan sesiapa pun... tak berkaitan dengan sesiapapun samada yang masih hidup atau sudah meninggal..sajer je tanya.. u sudi nak minum kopi dengan i dan LW?

    ReplyDelete
  21. bro,rsanya kita ada persamaan ni..sy suka camping,dari dulu suka camping time skolah men, dulu..last camping kat bagan lalang,tapi kurang best,,sy suka camp kat hutan..ada masa roger la bro..plzzz ehhee


    #ada fb tak?nak add la bro..ehee bnyak bnda leh share^^

    ReplyDelete
  22. alahai... seronoknyer dier..

    tpi g sorang2, brani betoi.. he3,,

    p/s : pokok tumpang tu rasanya nama dia langsuyar kot,,, ingat2 lupa.. keh3..

    ReplyDelete
  23. tiba2 teringin nak mandi sungai...sejjuukkk!

    ReplyDelete
  24. bestnye....paling suka gambar air sungai...slow shutter erk? rietta blom berjaya lagi...huhuhu...

    ReplyDelete
  25. SM : ok nanti gua carikan tuk lu.

    NP : xder hal lah...tapi aku penggemar air nescafe. kopi xsuka dan jarang kena pun hehehehe


    WS : chare...camping kat atas gunung paling best. atau area berdekatan sungai. FB ada. tapi aku ada protokol bro....xadd org yg tak pernah jumpa secara live(at least melepak2 sama pun dah kira ok-bukan sombong). sorry eh.



    Lia : bukan berani, tapi terpaksa. pasal nak pi imbas memori melepak bersama kawan2 ketika dahulu.
    Tak kisah apa nama pokok tu yg penting pokok tu ada nama antoo



    EZ : alamak! Otai foto sudah mari. kehkehkeh nak mandi sungai mana tu bro??? Mandi sungai mmg syok


    Rietta : sama lah mmg slow shutter. tapi aku masih blom berjaya juga nak hasilkan mcm org lain yg dah berjaya buat. mungkin kena ikut tips cik GB kita. tu pakai tripod + flter + slow shutter.


    Hana : di cameron highlands. terima kasih sis, tapi tak hebat lagi, masih dlm proses pembelajaran bidang nie.

    ReplyDelete
  26. TP, ko tak minat ke ambik pic muka orang...xpression reveal their experience of life...

    http://joshidaniel.com/

    ReplyDelete
  27. Lady W : minat tapi takut kena penampor jer. mana tahu sedap2 amik gambor org tetiba kena owner muka marah dan pukul2 aku. hehehe...takder lah.

    blom ada kemahiran ttg amik gambo wajah lagi ar sis

    ReplyDelete
  28. sebab tu le ko kene deal dengan orang tua bangka macam aku ni...org tua payah nak marah2..hiikhikhik...tapi aku suka pic si joshi tu amik...kan..

    ReplyDelete
  29. Telor:

    tanya je 'ND filter' kat kedai tu nanti~

    ReplyDelete
  30. tp... jelesss lak aku. kau ni memang suka outdoor kan. camping hiking bagai. lelaki senang la boleh keluar. perempuan susah betul, nak buat benda kita suka pun susah ;(

    ReplyDelete
  31. weiii... tak semestinya minum kopi, minum teh pun boleh la TP oi......

    ReplyDelete
  32. cantik pokok2 kecil dekat fernleaf tu....

    ReplyDelete
  33. tenang jee tengok pokok2 tu.

    lawa-lawa la gmbar. (:

    ReplyDelete
  34. lady W : ok baik, ko jadi modal tak berbayar aku nanti


    GB : ok thanks...NDfilter eh.ok ingat.


    Reen : tak baek jeles2. ko menyamar jadi lelaki la kalo mcm tu hihihihi


    NP : hihihi ok boleh2 xder hal. kena set bila semua free


    delarocha : tq bro.

    CK : suka, kalau dtg jangan lupa tengok puas2 sebab disana tak boleh petik utk dibawa pulang


    epaa chenta : terima kasih, nak feel tenang tu kena pi dtg sana le sis. terima kasih sekali lagi jengah belog serabai dan tak seberapa nie.

    ReplyDelete
  35. huhu, beshnye dpt cmpin tmpt2 g2.. huu

    ReplyDelete
  36. L : sila2 dtg ler. nak camp kat situ boleh tapi kena bawa baju panas yg tebal.kawasan hutan di tanah pergunungan lain dari yg lain sejuk nya, (bila mlm menjelma la)

    ReplyDelete
  37. tp - good job... (sroott srott)

    ReplyDelete
  38. hahaha mak aku macam kasi pulak kan.

    ReplyDelete
  39. ralph : hidung sumbat.

    reen : ko ajak ralph dan mak ko sama. mesti dia bagi punya. kehkehkeh

    ReplyDelete
  40. mmg cun gmbar2 semua .. bokeh , saya teringin jugak nak buat , tapi kena belajar dulu,huhu

    ReplyDelete
  41. CikAnnys: cuba jangan segan2 nak cuba

    ReplyDelete
  42. bestnya..suka gambar awan..hee..beraninyaa msk dlm hutan sorang2..tp tempat bermain kan dl..:)

    pokok berlumut nampak eksotik bila disnap..suka tgk..

    ReplyDelete
  43. eh lupa..kenapa panggil basikal gunung?nak tgk basikalnya mcam mana blh?????huuu

    ReplyDelete
  44. Ira : beskal gunung pasal bahasa omputihnya mountain bike.

    mesti lah berani....(walaupun ada sedikit gementar)

    ReplyDelete
  45. hahaha tula confirm boleh... sengal

    ReplyDelete
  46. A motivating discussion is worth comment. I do think that you ought to publish more about this subject matter,
    it might not be a taboo subject but generally people do not talk about such subjects.
    To the next! All the best!!

    my webpage; seo cheap

    ReplyDelete