Tuesday, 17 January 2012

Beberapa Jam saja di KT

Terlebih dahulu wa minta "can" untuk sekali lagi, jangan berkira sangat dengan wa!!!
(janji wa update,harap2 sms dan panggilan telipon dari geng2 yang sengal tak ada dah.)

tarikh dan masa wa dah tak ingat, yang pasti kejadian nie telah berlaku pada tahun lepas dalam bulan Julai atau Ogos.

1st time wa drive dari kampung halaman ke Negeri Penyu,
ditemani bersama Mr.Boss dan Mr.Panda. Mr.Panda juga berasal dari negeri penyu.  Perjalanan sangat lancar dan banyak pemandangan menarik dalam perjalanan menuju kesana. Wa ke Negeri Penyu bertujuan untuk meraikan konvo Cik Berry selaku adik yang sangat manja dengan wa.

Bertolak awal dengan harapan dapat sampai di negeri Penyu awal.Wa pandu taklah seteruk mana, kalau nak race setakat jalan berliku naik dan turun gunung tu dapat gak lah kedudukan no.2 dari 2 peserta yang menyertai. dan pasti no.2 juga, jikalau bilangan perserta yang menyetai turut bertambah. Tapi kalau mr.Boss yang pandu sah2 dapat no.1, bawa kereta serupa racer maut,mengalahkan orang muda memandu. Ciss.....!!! Mujur wa tak muntah.

travelog:

0900Hrs : Mula bersiap2 mahu bertolak dari rumah menuju ke destinasi
1045Hrs : Singgah sebentar di area sempadan Negeri Tok Gajah dan Negeri. siap  Cik Siti Wan kembang layan gajah kejap macam orang jakun.

1250Hrs : Mula memasuki daerah Gua Musang dan singgah seketika untuk bersolat dan mengisi makanan atas  permintaan si perut,kerana perut asyik memainkan lagu2 irama Joget Pahang versi ButterFinger.

1400Hrs : Meneruskan kembali perjalanan. Setiba di Felda Aring,terangganu. pemanduan serupa cilake. jalan luas giler tapi belubang-lubang macam baru lepas kena bom.

1600Hrs : Merentasi Tasek Kenyir, sekali lagi wa berasa jakun seketika, tapi wa tak singgah pasal Mr.Boss kata hala balik nanti baru kita singgah kalau cuaca megizinkan. Nak Cepat katanya.

1700Hrs : Sampai di area Kuala Berang, dah tak jauh sangat dengan Kuala Terangganu. Pemanduan jadi bertambah buruk disebabkan hujan monsun yang tersangat lebat.

1745Hrs : Kutip Cik Berry di kampusnya, menjadi "Guide" kami ke tempat homestay yang sudah di tempah.
1930Hrs : Selepas menyucikan diri dan badan sudah recharge kembali. Cik Berry dengan teruja membawa wa,Mr.Boss dan Mr.panda pi makan, dan berjalan2 disekitar Ibu negeri Terangganu.





* masa sebenarnya wa tak berapa ingat itu adalah catitan masa yang wa dapat recall kembali dalam memori pale otak nie. ( cilake.....!!buku travel wa hilang.)
* Skill ambil gambor wa pun dah hilang mungkin penat barangkali. Wa menyandang jawatan sebagai Driver sepenuh masa.








Mr.Boss dan Mr.Panda pun teruja gak masa nie.


turut nak bergambo tak mahu lepaskan peluang

kalau korang lalu kawasan nie jangan lupa singgah.

Keluar jalan2 diwaktu malam, waktu lepas hujan suhu memang rendah, ditambah dengan angin bayu temankan kami waktu tu..Masa Nnie Mr.Panda dan Cik Berry yang jadi tourist guide,Mr.Boss jadi  bos kat belakang, Wa, jadi driver. Disekitar kawasan Kg.Cina dan Pasar Payang.


Mr.Boss dan Cik bBerry.







kat terusan sungai ala2 longkang,tak silap wa ada river cruise tapi pakai sampan, kira ok sikit dari bandar Melaka, apa2 pun tetap mcm river dalam longkang.







Mr,Panda buat aksi konon2 pelancong di Negeri Penyu.








tak tahu aku ada gergasi di Kuala terangganu ni












Mr.panda sekali lagi buat pelik melihat banggunan2 lama di Kg.Cina nie.





Cik Berry bangga mempromote ttg kebersihan

wa syak cina2 di KT nie lebih hebat baca tulisan jawi dari wa.




ini perkara banggang yang kami lakukan, bila jalan lenggang jer terus wa dan cik Berry ketengah2 jalan bergambo. mcm jakun sangat.hahaha...tapi seronok



boleh pula berjumpa dgn classmate dia


Ok jika luorang singgah di kampung cina nie, jangan lupa cari ada 1 lorong khas cerita tentang kesedaran pasal penyu, sangat kretip orang yang buat nie.

Cik Berry dan tanglung

wah amik ko, pase dah macam kaver album, nasib gambor tak berapa nak menjadi. skill wa hilang terus.









sambil membaca dan perhatikan seni2 yang ada dilorong nie


dah penat meronda, terus pi lepak mengeteh kejap kat satu cafe. masa nie mr.Boss dah ngantuk tapi wa paksa dia ikut stail budak muda.iaitu tido lewat. terpaksalah Mr.Boss melayankan permintaan anak jantan dia yang sekor nie.


layan Hp dan Camera,sebelum pesanan tiba.







*Terima Kasih pada Lady Eisz ko memang sahabat lama yang terbaek. Jom backpack ke Penang.

35 comments:

  1. huh..pic bro yg ada rambut jambul dengan background cik gajah tu tak hensem langsung....(sebenar aku tersangat jeles...sampai kini aku belum berpeluang ke kuala gandah!)

    pic di KT aku tak heran..sorry! (ini aku tak jeles sebab KT adalah taman permainan aku saja...)

    ReplyDelete
  2. MCm syok je jln ganu memalam ari. Insya-Allah...thn nie smpi ke sane. Rindu nak blk kmpg ohh!!!

    ReplyDelete
  3. ayu nyer cik berry berbaju kurung...sronoknyer dpt tunggang gajah...ade bawa tebu tak? lagu jap

    "gajah berhidung panjang.....lalalaa...kalau adik mahu tahu apa makanan gajah..lalalalala...lalalaalala...gajah makan _ _ _ _

    ReplyDelete
  4. Tuhe2 blake sek2 mu nim telur.. Naseb baik mung hensem boh...

    ReplyDelete
  5. salam bro. lama gua tak lawat blog hang. sori lately bz sikit.. suka pi blog hang sbb rase travel. gua suka. gambr pun menarik bro.. bila nak ajar amik gambar ni?? hehe. bro ada twitter?

    ReplyDelete
  6. Lady W: hahaha aku pun tak heran sebenornya. tapi silap la bukan kuala gandah tu. nie lagi hebat dari kuala gandah hahahaha. kat sempadan 2 negeri kot. kuala gandah nanti.....sis aga gambonye.


    MF: kampong mung ganu,dimana?

    Yumida: maksih ya, tapi bab lagu tu kat mana boleh dgr? sape yg nyanyi tu? macam lagu tadika aje kehkehkeh....


    Tea: mung ganu gok ker?? terima kasih le puji, tapi puji2ang tu utk Maha Kuasa. Jom back pack ke penang.

    Muhammad raziq: takde tweeter ler bro. dok area mana, kalau perak leh outting photo shoot sama. Kawan pun masih blaja gak nie.(part malam masih gagal lagi nie hado...)

    ReplyDelete
  7. perkataan yang penting kat sini adalah, TASIK KENYIR!!!

    ReplyDelete
  8. SM: mata nampak aje.nanti aku edit lain.kehkehkeh...

    ReplyDelete
  9. aku x mancing bro....tapi aku layan kaki mancing. habeskan masa dgn panorama.

    ReplyDelete
  10. nape x lalu kuantan?klu x boleh singgah umah kwn...

    ReplyDelete
  11. Ayen: dari gunung ke KT lebih dekat lalui via gua musang dan felda aring.

    ReplyDelete
  12. TP, tahu..itu bukan kuala gandah..gua musang atau merapoh tu ke?

    SM, jom test kail kat Kenyir...best woo!

    ReplyDelete
  13. serius...
    gambar sangat cantik..
    jelesnyer..

    ReplyDelete
  14. gambar pelok2 bahu tu jeles okey!

    ReplyDelete
  15. bila nak datang shoot kat putrajaya pulak... bolehlah ajar akak! heheheeee

    ReplyDelete
  16. Lady W: teeettt! anda salah lagi dan kurang FOKUS. Merapoh tu area utara Kuala Lipis sis, ini area pergunungan ke KT. senang aku beri jawapan la....dari cameron Highlands ke KT.

    bila nak mancing ngan SM. aku nak polow gak.


    Lia : TQ tapi tu biasa2 jer, skill hilang terus.

    Uncle: bergambo ngan adik boleh la...kalau ngan "teman tapi mesra" tak bley.kena cubit nanti.


    kak Mas : keh takdop masalah, nanti keh dtg PutraJaya, keh kabor kat awok. Boleh kita blaja sama2 nanti.

    ReplyDelete
  17. TP - gambar dlm blog ko meletop tp tulisan blog hampeh..ko bold kan setiap word ea??

    ReplyDelete
  18. salam en telor..
    baru dapat jumpe link blog nih.. :P
    tq sebab tinggalkan.. nanti baikilah yer profile blogger tu.. :D..


    p/s : best ke dtg sini (Terengganu)?

    ReplyDelete
  19. kelas jugak KT utk ditembak-tembak eh?

    my pick would be gambo yg ade gergasi tu. suke!!!

    ReplyDelete
  20. wahh travel ada buku ek?hee..bestnya..:)

    cantik2 gak gambar..hee..gajah tu sgt awesome!hee..bestttttt..;p..amboiii nak sedekah rm1 mcm silap tempat je..;p

    ReplyDelete
  21. aah lagu budak tadika..bez aper...pitching x lari la...suara dri dalam perut..ada bakat masuk mentor 6 nih

    ReplyDelete
  22. ralph: benaran kamo...??? aku ada bold kan word ke??? atau bloger.com cemburu lagi nie


    LadyBird: wasalam, hehehehe.... terangganu ohsem ler pssst..mcm mana nak adjust benda tu...



    GB: jom Gb kita pi menembak sana,stail backpack le...



    TH: tq sis.... tapi masih blajar lagi dlm tembak menembak



    J.Ira: hehehehe layan gajah free tak kena apa2 bayaran. rm1 tu saje pose pasal adik yg suruh.



    yumida: wah masih ingat lagi eh lagu2 tadika. hebat

    ReplyDelete
  23. Ira: buku mmg ada dari buku utang 555 hingga ke note book.

    dulu buku utang wat segala catitan masa kecik2 besar wat note2 penting.sampai dah mula travel masih suka mencatit.terbawa2 masa pi melancong tuk catat apa yg patut


    GB: tu adalah gergasi panda tganu tu hehehe...

    ReplyDelete
  24. wa mmg suke g ganu..siyes, pic lu amik cantik, terbaekkk..hehe

    ReplyDelete
  25. Mr.Curly : TQ2...tapi biar betul mcm xmenjadi jer skill aku tu bro. hadoi...korang nie biar betul. psst...aku suka rambut ko bro...dulu aku pun pernah wat freezy, twist, afro, dan dread,

    ReplyDelete
  26. yela...bukan aku je..kwn aku yg bukak blog ko pun ckp cm2...PENING!!

    ReplyDelete
  27. ralph : skrg aku jadi blur....member2 kata ok2 jer, takpe nanti aku setting lain plak

    ReplyDelete
  28. entah.. xtahula nak ejas mcmn..
    cube tanye senior yg berpengalamn dlm bidang blog ni.. hihihihi

    ReplyDelete
  29. gambar dekat blog TP cantik-cantik. CK suka tengok. greaaaat

    ReplyDelete
  30. CK: terima kasih. masih blajar lagi dalam part gambo2 nie dan sekali lagi TQ kerana singgah belog merapu lebih nie hihihihi

    Lady bird: baek2

    ReplyDelete
  31. My next destination!
    Thanks for sharing the photos. Suker betul tgk banggunan2 dan kedai2 lama tu :o

    ReplyDelete
  32. bro syed lagi hebat, saya masih baru lagi

    ReplyDelete