Wednesday, 30 November 2011

from Taiping with LOVE Part 2




Setelah penat berjalan2 di sekitar taman tasik Taiping tu....terasa lapor plak, wa ngan member-member pun bersetuju untuk gerak mencari rumah cik nurul yang berlokasi tak jauh dari situ gak. wa ngan member-member kene pi pasai beliau telah sediakan makanan tgh hari tuk kami santap....

Terima kasih banyak-banyak la ye....

Kucing rumah cik Nurul....tido jer keje balok liat tui....

semua suka nasi ayam nie....pasai dapat makan free & tambah banyak kali...once again thanks to miss nurul for the lunch
 Lepas sudah kenyang makan (makan ker macam melantak jer mau tak tambah sampai 2 kali..ayam dan segala bahan habes disapu oleh jin 4 orang nie).Kami rilek-rilek sebentar, kemudian meninjau sekitar kawasan kediaman rumah cik nurul.... apa yang ada, meh tengok nie

rumah puaka....tak jauh jiran sebelah umah cik nurul jer...sape-sape suka alam angker pi la wat entiti disitu.

Nie adalah pokok mulberry...kalo lagi itam lagi sedap dan manis, setakat macam nie nyer kaler  sah-sah rasa masam, yang kaler itam dah habes dimakan oleh wa... kalau lu orang makan yang nie sama ada jadi cantik tak ataukulit korang akan  jadi macam buah nie



ada kayu bakau tuk dijadikan kayu api...wa tak plak tanya  detail pasai apa kayu api nie disimpan. 

ada burung tekukur yang banyak.... en.Iesma dominic cuba bermain dengan burung tersebut.

Nie buah Mahkota Dewa.....banyak khasiatnye.tapi wa tak tahu la plak apa khasiat yang ada pada buah nie, apa kata korang google jer tentang kelebihan buah nie...mudah dan senang bukan

depan kediaman cik Nurul pun bley bergambor.....sempoi

aksi melompat bersama payung lagi...

melompat-melompat, pastu ada payung....takde keje lain


melompat lagi...aduiyai.


dah puas main lompat-lompat cam bebudak, untuk jimatkan masa kami bergerak awal untuk pergi kawasan berikutnya. ala...sekitar rumah cik nurul gak...tak jauh pun.

Mula-mula kami pergi ke First Galleria berdepan dengan sekolah rendah king edward vii. The first Galleria kena bayar RM5 sekepala...tapi wa tak bayar.just tengok-tengok bende besejarah dibahagian luar jer... (cis bapak kedekut wa nie hahahaha)

apa yang ada meh tengok nie.



yang nie bukan hak milik first galleria...

farah wahida

besama sang suami.

ada kepala gerabak keretapi....namanya Teluk chempedak

apa kaitan jalan kota ngan tempat nie wa pun tak tau....

ada lanca....yang diguna kan pada dulu kala di taiping

ada beca....

ada petugas yang sangat ramah...tengok muka je dah taw

bangunan asal geleria nie....

baca lah keterangan nye....pasal rumah nie.jangan korang malas baca plak

wa difahamkan oleh pakcik tu ini adalah kayu tiang asal tapak rumah geleria nie

paku dan bolt nuts,yang diguna pakai untuk membuat rumah ni pada masa dulu

lagi ceerita pasai bangunan gelleria nia...tak nampak wa kasi Zoom sikit.

sekarang boleh baca dak???

inilah bangunan Geleria pertama tu...

depan bangunan geleria tu ada padang, padang sekolah randah king Edward VII

Nie lah Sekolah rendah King Edward VII Tu

nama bangunan lama berpuaka nie wa tak tahu plak apa namanye...tapi dorang still chill nak bergambor kat situ. wa layankan jer hehehehe...



 habes je pusing-pusing dan bergambor di gelleria pertama terus kami menuju ke muzium taiping,muzium tu merupakan muzium pertama yang wujud di Malaysia, masuk adalah percuma,  tapi sebelum sampai, sempat gak kami singgah dalam perjalanan tuk bergambar. asal tgk klasik dan menarik jer, kami berhenti. macam orang gilo.

bangunan info center tuk bandar Taiping.

dari kiri nurulfarahisma &shah hasrah

farah wahida dan nurul

pili bomba lama....ada dekat sebelah bangunan info center taiping tu




Bangunan pejabat tanah dan daerah taiping....nie yang lama punya.mungkin yang nie pun nak wat muzium gak kot

pakir meter yang masih digunakan lagi... gila ah sekarang wa pun pakai kupon gores jer

ok bangunan nie plak wa dah lupa namanye....nanti lu oarng pi taiping jangan lupa tanya orang apa nama bangunan nie

ini lah muzium pertama di Malaysia tu.... rasa-rasa wa banyak gak puaka dalam nie,



ketrangan pasai patung mat salleh kat atas tu


ada gerabak keretapi lagi...tapi yang nie betui-betui classic pasai diperbuat dari kayu tu body gerabak tu nama nye Perak State Railway

padlock dia pun ada stamp K.T.M tu...






sapa pandai baca tulisan jawi tahu apa bende kereta nie.... mak ai old skool giler siot kereta nie


penempatan orang asli dan suku kaum di semenanjun malaysia.


manusia dan topeng-topeng



sebenarnya banyak lagi bende menarik dalam muzium nie(malas nak upload hehehehe) disebab kan masa tu cuaca mendung jer,takut plak tak sempat nak pi taman tasek taiping...so bergegas kesana la plak. mula-mula kami pi ke tempat Memorial War sekitar taman tasik tu.


ini la memorial war tu....suma pahlawan-pahlawan nie

memberi tabek hormat.

ismashah hasrah & wu




kami suma bersedih tapi nurul sorang jer gembira sambil beri tabik hormat






Ok next adalah kembali ke taman tasik Taiping dengan aksi berpayung, melompat dan macam-macam hal lagi lah..

inilah sang penunggu pokok besor 

just friend...jangan gosip-gosip plak

mirror reflect. 

kat jeti di taman tasik nie ada 3 tahun yang berlainan, wa tak sure tahun nie di catat untuk apa?




Cukuplah untuk part 2 nie... hahaha nanti tunggu aksi melompat di taman tasek pula di part 3