Thursday, 8 December 2011

Istana Kellie.

Entri khas ini untuk si bro SM. Pasai lu suka bende2 purbakan. (siot lu.tak pasai-pasai wa kene cari tempat menarik di Perak untuk lu....walaupun wa bukan orang Perak)





Bangunan lama ini yang terletak di kawasan batu gajah, Perak. dan diberi nama Istana Kellie atau lebih mesra dipanggil Kallie's Castle.

Bayaran untuk memasuki banggunan perlulah membayar RM4.00 seorang, kalau budak-budak pula mungkin RM2.00 atau lebih rendah nilai bayaranya. wa tak ingat pasai tak amik port masa tu...yang penting harga yang dikenakan pada budak-budak adalah lebih rendah dari harga dewasa.

Beroperasi dari pukul 0900H - 1800H setiap hari.

Pasai apa sampai jam 6 petang je? pasai keselamatan dari gangguan-gangguan mistik nie. Itu Pak cik gaurd yang  beritahu ikhlas  pada wa dan rakan-rakan. Siap ada terowong rahsia lagi. tapi sayang terowng tu tidak dibenarkan masuk.

Kisah Kellie's Castle ini dibina adalah bedasarkan cinta owner nie pada isteri tercintanya. (kata orang-orang kampung sekitar situ).Kira macam Taj mahal jugalah nie. kisah sejarah yang betul wa serahkan pada korang semua klik disini


Ok  meh tengok nie...tengok seni binanya, jangan tengok orang2nye ok





santek tak???



nie kalo tipu orang kampung yang kata wa still blaja kat obersi sah2 dorang percaya nie.







nak berangan-angan di jendela dia pun boleh






lawa tantai dia...style gak.



tempat simpanan botol - botol arak berada di paras bawah tanah. suhu lembab sedikit di bilik nie

Laluan tangga naik ke atas yg kecil.memang muat2 tuk seorang lalu jer


sempat bergaya walau terasa bahang cuaca luar


di paras atas menara. pada yang nak memanjat silalah tapi hati-hati kerana risiko anda sendiri yang tanggung


bajet freedom la tu..











kan ada hantu.....saper berani terjah???


area koridor nie la yang dikatakan jumpa lembaga tu

laluan pintu bilik bawah, kat sini kalo jaln sikit korang perasan nanti pintu terowong rahsia tu


bilik nie sebenarnya owner cadang nak buat tempat simpan kuda owner. Dan Nampak 3 bayang2 tu tak...itu pun salah satu mesteri puaka yang ada di istana tu......kehkehkeh.



Lagi satu ada pokok berwajah beruang diluar kawasan Istana Kellie tu. Boleh korang ronda2 kalau takder rupa beruang jangan marah dan salahkan wa. tapi wa tengok memnag ada lah iras2 muka beruang pada pokok tu.





P/S: lain kali wa dtg lagi...tak puas betui...ingat nak ambil suasana senja disitu....

10 comments:

  1. hehe...

    suka kalau ada suasana senja...mesti cantik..;)

    ReplyDelete
  2. Mas: Kak, tersilap post tadi tu hihihihi....

    Ila: ofkos...la

    ReplyDelete
  3. patutlah, ingatkan apa tadi!

    nampak seram je suasana istana ni...

    ReplyDelete
  4. Mas Saari: kalau siang ok, istana nie hanya buka siang jer pun, kalo malam mungkin boleh dikatakan seram, sebab tempatnya jalan mati dan sunyi tambahan pula berdekatan dengan kuil hindu juga

    ReplyDelete
  5. dah penah pegi. tapi mcm takde apa2 yg menarik. cuma sesuai utk photoshoot. tu pndpt saya la..

    ReplyDelete
  6. Tempat ni pergi siang hari pun ngeri...puaka gila babas!

    ReplyDelete
  7. Ujie: betul tu...

    Lady W: kalo wa dtg sana semua puaka takut ngan wa kehkehkeh

    ReplyDelete
  8. menarik bro...huhu.ada masa boleh la lepak2 sana ni...

    ReplyDelete