Monday, 5 December 2011

Nak percaya atau tidak...

Semalam..wa bersama kawan lama dan wife nye pergi berjalan-jalan tanpa haluan ke ibu negeri Perak, dari petang hinggalah ke lewat malam
Habes 1 town Ipoh kami meronda, baek shopping mall, tempat-tempat beriadah, atau ke warung-warung yang agak best tuk melepak.Pergh..... Penat giler ikut orang pompuan ber shopping nie.Tapi Ipoh memang terbaek lah, memang sempoi orang-orang disitu memang peramah dan tak sombong,baek dari pesen nerd atau pesen kutu. betui kata orang "Ipoh Mali Talak Sombong".

Diawal malam sebelum kami menjejakkan kaki ke pusat membeli-belah ala-ala uptown,gerbang malam namanye, kami pun singgah ke medah selera yang terkenal dengan gelaran T.K.K bersebelahan gerbang malam.

Ramai betui orang yang berkunjung, ntah apa yang best sangat pun wa tak tahu? disitu wa perati macam-macam gelagat dan paerangai ada,baek dari peringkat umur kecik hinggalah ke peringkat umur besor. ada geng atok yang melepak dibawah pokok bercerita panjang, ada yang main dam aji, ada budak-budak bermain di taman permainan, ada geng-geng tomboi melepak diatas motor skooter mereka, ada budak-budak skinhead (wujud lagi budak-budak nie rupanya) eh macam-macam lah,Tapi wa buat tak tahu jer..

Sampai di satu gerai makan,nama tak ingat dah, kami duduk seketika tunggu sang pelayan datang ambil order. Untuk menu makan malam, wa cuba memilih nasi ayam taugeh, ermm...boleh tahan sedapnye dan kenyang.

Standard lepas makan, wa ambil rokok, cucuh dan isap... sedang dengan asyik melayan rokok, kelihatan 1 famili datang duduk di warung sebelah, order macam biasa, wa tak tahu plak apa yang dorang order, tak lama,kejap jer minuman yang dorang order pun sampai, semua minuman yang dorang order adalah minum berais.

Si bapa dan Si mak sedap sedut air minuman masing-masing, si anak-anak juga layan best ngan minuman dorang gak, siap main-main ketulan ais sambil melempor-lempor ke kebawah walau ditagah oleh Si ibu.
Wa still peratikan gelagat budak-budak.

Sampai satu ketika, air minuman si anak yang elok dok diatas meja tanpa sebarang sentuhan oleh mana-mana manusia. tiba-tiba gelas tu meletop diatas meja dengan sendirinya bunyi plak seperti cawan tu dihempaskan ke lantai dengan penuh perasaan,

Wa dan member wa lihat kejadian tu. Tergamam gak sekejap melihat adegan tersebut.....
member wa cakap pelahan kat wa,

"santau kot...giler ar"
"ko tengok, takkan gelas dok diam tu boleh pecah bederai macam tu? tak de orang usik pun. Ko tengok lagi tadi gelas tu dia dah minum, dah pegang...elok je kan. bila letak balik alih-alih boleh meletop plak. Tak ke pelik tu?"

wa tak balas pun sembang member wa, kepala binggung kejap. tak cakap banyak, terus wa panggil pelayan warung yang kami makan suh kira. dengan niat nak blah dari situ cepat-cepat.





P/S: bila dah berlaku depan mata, payah gak wa nak menolak tentang sihir nie...sebelum nie wa asyik dengar orang bercerita je.

14 comments:

  1. takootnya dengar...

    mb benar apa di katakan tu...xkan tetiba xdk hangin xdak ribut kan...

    pernah dengar juga benda2 cmne..

    ReplyDelete
  2. akak pun pernah tengok kejadian macam ni... masa tu minum kat kedai mamak!


    memang betul santau tu!

    ReplyDelete
  3. ila : memang takot gak sampai tergamam seketika..pasai tak arif pun dalam bidang nie

    Mas: kak mas, saya rasa pun sama gak la...pasai baru dapat berita tadi dari member2, dorang cakap pengamal santau akan lepaskan ilmu nye setiap ujung tahun dan ambil balik semula pada awal tahun.

    so kita kene hati2 bila makan diwarung2 dan utamakan doa makan dan berBismillah. InsyaAllah selamat

    ReplyDelete
  4. cuak gak gua bro.. huhu.. hmm, mungkin gak ade org nak dajal famili mamat tuh..

    ReplyDelete
  5. bro, ak tgk ang banyak mnjelajah.. seronok tu.. ang kaki tangkap gambar ke? boleh ak b;aja sikit dengan ang bro.

    ReplyDelete
  6. wah takutnya..

    ira pon br blk dr area perak..singgah gah hentian tapah utk mkn smua..

    gi taiping jap b4 gi penang..taiping tdo 1 mlm umah wan kwn baik..

    sll gak dgr kat perak byk org dok sntau mll mknn ni..

    ReplyDelete
  7. raziq: wa pun cuak bro. memnag suke jalan2 kehkehkeh. pasai tgkap gambo nie baru je pegang camera. nak blaja? sama2 kita bblaja .boleh sharing2 info pasai camera nie

    ira: ye la perak memang macam tu kot. tapi ada gak kat negeri lain sama mcm kat melaka dan selangor. itu pun dgr2 dari kawan. so Hati2 dan baca amalkan baca doa makan juga


    delarocha: bro, wa rasa bro pun mesti pernah alami gak kehkehkeh....

    ReplyDelete
  8. sihir di mana2 jerr..tgh tdo pun bleh kena

    ReplyDelete
  9. cikgu ma : saya sokong..dulu kurang percaya, tapi mulai saat nie dah start nak berhati2 lebih.

    ReplyDelete
  10. dari sudut saintifik, mungkin sebab gelas tu pernah (atau biasa) diisi dengan air panas kemudian air sejuk. jadi komposisi molekul gelas tu akan mengembang dan mengecut disebabkan perubahan suhu. apabila dah selalu macam tu, ikatan dah longgar, dan tiba satu masa akan meletup (untuk sesetengah kes, cuma pecah berderai je). betul kot, siapa-siapa cikgu sains, tolong betulkan.

    dari sudut mistik, aku tak tau.

    ReplyDelete
  11. setuju juga dgn SM..sbb pernah gak Ira ngan kwn minum kat kdai mamak(bistro), dia mnum teh tarik..blm sempat minum gelas kaca tu pecah..dpn mata Ira juga...mungkin sbb dah tlalu lama kot then campur panas dan ais..tp kalo sihir xtau la..

    ReplyDelete
  12. heeee... sains sainssss!

    ReplyDelete