Saturday, 10 December 2011

Malam Gerhana



Semalam wa dapat masej berbentuk info yang amat ringkas dari seorang sahabat dari kuala Lumpur.

"Bro, malam minggu jangan nak melepak tak tentu arah, sila saksikan gerhana bulan, kebesaran Allah tu.OK"


Ada gerhana bulan...Hmmm, setelah wa tanya dan selidik dengan kawan-kawan yang lain, ya memang betul ada gerhana malam nie,

sedikit info masa tentang gerhana bulan pada hari ini:
  • Bulan terbit : 1845H
  • Fasa Bulan mula memasuki Penumbra  : 1932 H
  • Fasa bulan mula memasuki Umbra  : 2046 H
  • Fasa permulaan gerhana penuh : 2206 H
  • Waktu gerhana penuh : 2231 H
  • Tamat gerhana penuh : 2257 H
  • Fasa bulan meninggalkan Umbra : 0018 H


seluruh Asia Tenggara, Australia, Asia Timur & Russia dapat menyaksikan gerhana bulan ini, degar kata juga gerhana kali ini lebih mudah dilihat berbanding dengan gerhana bulan Jun yang lepas,  so jangan lupa berbuat solat sunat gerhana. atau solat sunut kusuf mohon perlindungan pada Allah. perhatikan balik kisah gerhana sebelum ni. banyak berkaitan dengan gempa bumi. (jangan kata wa tak bagitaw plak...selebih korang bley google je info2 pasai gerhana bulan nie di sini )



P/S: sekarang musim hujan pula, harap malam nie tak hujan. dan boleh wa cuba ambil gambar gerhana bulan untuk penutup tahun 2011 nie.


26 comments:

  1. aah....ade tgk lam berita semalam.....

    ReplyDelete
  2. owh ye ker...saya dah lama tak tgk berita kat tv kehkehkeh

    ReplyDelete
  3. setiap kali bila tibanya gerhana maka akan mundar-mandirlah Rasulullah saw dalam keadaan khuatir yang amat sangat kerana kerisauan baginda saw terhadap fenomena yg berlaku. tergambar kerisauan di wajah baginda terutama kepada para umatnya..baginda risau dengan persoalan adakah umatnya tahu bahawa gerhana itu salah satu petanda berlakunya kiamat. setiap kali tibanya gerhana Rasulullah saw akan cepat2 mendirikan solat gerhana agar gerhana itu cepat2 berlalu kerana jika Allah SWT mengkehendaki menahan / melanjutkan tempoh gerhana itu sehingga ke tempoh yg Dia tetapkan kemudian Dia arahkan ia (bumi/matahari/bulan) bergerak setentang dgn kebiasaan maka huru haralah umat manusia kerana tertutupnya pintu taubat...itulah petanda berlakunya kiamat dan ia juga merupakan petanda kiamat besar...kerana itulah Rasulullah saw melakukan solat sunat dan menggalakkan kita melakukan solat sunat gerhana kerana biar ia cepat2 berlalu jangan sampai kita berjumpa dgn hari tersebut walaupun kita pasti akan melaluinya. jika org yg meninggal pd hari lain ada org talqinkan atau org bimbing kita tetapi tidak pd hari tersebut...kerana itulah ia juga digelar hari yg penuh huru hara...so jangan lupa melakukan solat sunat gerhana dan mohon agar ia berlalu dgn cepat. tak salah menghayati kecantikkannya tetapi jgn sampai kita terleka kerana alim ulama cukup bimbang akan fenomena ini...

    ReplyDelete
  4. ambil gambar kalau nampak tau..hehe..

    kat sini xnampak la...sob3..

    ReplyDelete
  5. kat sini tak boleh tengok . ade awan melipuiti . tengok gambar drpd orang ramai je laa -__0;

    ReplyDelete
  6. patut malam sebelumnya bulan penuh macam syiling 50 sen. gua tak sempat tengok siak, sebab duduk bawah payung pasar malam. next time bebeh!

    ReplyDelete
  7. thankss 4 the info...dpt snap x??

    ReplyDelete
  8. perghhh tarbaik....gerhana bulan


    tibe2 gua rase nk nyanyi lagu gerhana by hattan :P

    ReplyDelete
  9. LKA: TQ

    Lady W: Like ko eh

    Ila: sob sob...hujan lebat ar semalam xdapat amik pic gerhana bulan pun

    Sadila: ok la tu dapat tgk gak

    SM: samagak aku tak dapat tgk,dok dalam umah jer, Yeah...Next time

    Ira: xdapat la...

    Uncle: lu minat karok ke? kehkehkeh

    ReplyDelete
  10. mana gambar gerhana bulannya??

    ReplyDelete
  11. mas saari: tad dapat keh ambik kak,hujan disini, awok dapat tgk dok gerhana tu?

    ReplyDelete
  12. kerna terlalu letih tertidur lepas solat mnghrib..jaga2 dah tgh malam..terlepas solat gerhana di masjid..huhu

    ReplyDelete
  13. uncle sempat tengok....

    kat belog orang je...

    hehe

    ReplyDelete
  14. mohamadazhan : kira ok la tersedar tengah malam, boleh buat solat sunat lain

    gedek: kehkehkehkeh.....

    ReplyDelete
  15. saya sempat tengok..cantikk..
    tengah gelap, sekeliling cerah.

    tak ambik gambo pun..

    ReplyDelete
  16. Telor ini girl kah? Hiks~ Salam singgah dari Scarlett O'hara!

    ReplyDelete
  17. ujie: fuh best la dapat tengok,bukan senang dapat lihat peristiwa dan kebesaran Allah tu

    Fara: cisss....wa lelaki, hero katakan.

    ReplyDelete
  18. saya ada amik gambo....tapi kamera x cukup power lah. :)

    ReplyDelete
  19. gadis: takpe...kumpul slow2. nanti bley beli camera yg power. nanti saya pun nak grab sebijik yg power 1 gak....tunggu

    ReplyDelete
  20. clear ker ambek gambo time malam?

    ReplyDelete
  21. x clear, tapi dgn teknologi InsyaAllah bley. kita pakai la telescope ke theodolite ke

    ReplyDelete
  22. trime kasih pd pelawaan di atas...baru perasan la..hihi...pool itu....biru itu laut..

    ReplyDelete
  23. haha...salah letak komen la...jap erk...sy copy blk...

    ReplyDelete