Wednesday, 7 December 2011

Kolesterol oh Kolesterol

Hari jumaat lepas, wa pi ke klinik untuk membuat pemeriksaan kesihatan seperti tahun2 yang sudah.


setahun sekali buat la ujian darah nie...



buat pendaftaran seperti macam biasa, maklum lah klinik panel, semua ditanggung oleh majikan, wa tunggu lama sebelum nama wa dipetik. damn..
lama gila..... kalau org mengandung dah lama terberanak kat situ.

40 minit,selepas 40 minit...baru nama wa dilaung oleh cik misi disitu. rasa bangga nak jumpa doktor  setelah nama di petik.




"ye selamat pagi, sakit apa cik?"

"selamat pagi doktor? Doktor sihat?" balas wa sopan skema di bilik doktor

" saya memang sihat, sakit apa cik?"

" saya tak sakit la doktor....saya nak buat screen test darah, saya dah puasa 12 jam.hanya minum air masak jer.doc"

"ok, saya beri notol nie, cik kene kencing didalam lah, kita akan buat urien test skali, nanti sudah selesai cik masuk je bilik ni kembali.ok"



wa tak balas apa yang disuruh doc tadi, pasai dah faham sangat, in bukan kali pertama wa buat screen test pun, dah faham sgt prosuder nye. setelah siap wa isi bahan urine, dengan cepat kembali ke bilik doktor untuk ambik sample darah pula.




" cik, urine tu cik letak diatas tray sana dan tutp bagi kemas2, sekarang mari sini saya nak ambil darah sikit, tahan sikit ye cik, tak sakit pun."        jelas doc pada wa dengan nada lembut. dia ingat wa ni budak kecik ke??? cilake betui la... ingat ini 1st time wa ke, kene amik darah.?


"takpe amik jer doc darah saya tu,kalo tak amik macam mana nak buat screen test kan?" dengan nada sedikit perli.sang hati murni wa mula berbicara  "control sket perangai lu mat, tolong jgn buat hal kat sini " sound sang hati murni wa..


wa balas dan berkata pada sang hati murni wa" babis ko, berani ko mengajar tuan ko sendiri..."



lalu si doc mengambil picagari, dan selamba badak dia cucuk amik darah wa tanpa perasaan,haram.... cakap jer lemah lembut,sopan,berbudi.tapi perangai ganas. pesen dracula kot doc nie.



" ok cik, siap. nanti hari isnin petang selepas balik kerja cik boleh datang ambil result.kami akan terangkan segala2 nye. cik nak buat tak HIV test dan thalassaemia tak?"

"buat jer lah doc, saya bukannye pernah buat dan menjalani hidup berisiko pun"

Sang hati murni wa mencelah " are sure...yang lu tak pernah menjalani hidup berisiko??"

"babis tuk ko skali lagi...bley diam tak?"

"ok. kalau begitu cik boleh datang ambil result petang isnin mggu depan" kata sang doktor

"ok, terima kasih doc." 



********************************************************************************* 


hari senin semalam,lepas balik berenang wa terus menuju klinik, tak sabor gak nak tahu segala keputusan. apa lah result nyer....

keputusan dia mmg macam gampang,sial. nasib baek lah hanya kolestrol je. yang lelain ok, kurang sikit marah wa masa tu.


LDL CHOLESTEROL - kolesterol yg x baek nie...cilake wa kene musnahkan sebahagian besor lu, supaya lu tak boleh bermaharajalela dalam saluran darah wa.


"owh tahniah cik ......   cik sihat ,semua data kesihatan amat bagus dan sihat.cuma kolestrol jer. paras kolestrol LDL cik dah sampai paras sempadan nie.  kene buat senamam kerap dan lebih jangan makan makanan berminyak. Permakanan perlu dijaga juga cik,
OK itu jer. lain-lain suma sihat dan cik bebas dari thalassaemia , virus2 HIV & Hepatitis"

"yes...wa sihat. wa sihat..." gembira rasanya...  



disaat melangkah menuju keluar bilik doktor dan wa mahu blah.... mencarut-carut seketika gak la wa dalam hati. damn u kolesterol.!!!





* lepas nie wa ingat nak main gym pulak dan tak mau makan makanan berminyak dan goreng-goreng selama 2 bulan..

22 comments:

  1. ehhehe..sila kurangkan mknn berminyak yea..huhu

    ira xpnh buat medical check up camni..wuwuuww

    ReplyDelete
  2. bahaya kolestrol tinggi ni...
    akak so far pegi check up tak pernah lagilah ada masalah kolestrol!

    ReplyDelete
  3. kurangkan makan berminyak :)

    Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM100, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

    ReplyDelete
  4. kolesterol??
    err..telor ada kolesterol??

    *eh, tagline banner awak ada salah eja..atau mmg gitu? ^__^

    ReplyDelete
  5. ira: baek cik..sedang berlatih mengurangkan nie. dan sila buat demi kesihatan anda

    Mas: kak mas....itulah pasai, kalu tak cek kompom tak tahu huhuhu...tahniah pada akak eh pasai tiada masalah kolesterol

    konde: baek2...TQ sahabat.

    Ujie: telor ada kolesterol baek la...dia byk HDL berbanding LDL kot


    tagline benar??yang mana yang salahnye

    ReplyDelete
  6. mcm best je buat medic checkup ni...i try.

    ReplyDelete
  7. harap lu punya impian kurg kan mknnn minyak tercapai yaw!

    ReplyDelete
  8. jagalah baik2 kesihatan anda...hehe....;-)

    ReplyDelete
  9. jaga kesihatan tuuh. hahha. xpenah lagi g check...

    jom baca kejap..=)
    http://lolz-l.blogspot.com/2011/12/aku-sayang-parent-aku-korang.html

    ReplyDelete
  10. hidemichi: baek lu buat..baru tahu apa yang yang ok dan tak ok.

    Ezan Idma: TQ sis, dah start target nie

    Ila: TQ, kola kesihatan tak baek macam mana nak pi berjalan2 ye dak?

    L: check jgn xcheck.

    ReplyDelete
  11. nak buat lagu? boleeeh! nnt bg sy dengr lagu tu ye!

    ReplyDelete
  12. celake, wa rase wa pun nk kene kurang kalestrol gua...makin banyak...

    wa pesan dekat lu, x payah nk gym gym sangat lah. nanti jadik macam gua, mule2 excited last2 x pegi dah...hahaha

    ReplyDelete
  13. hehe..sabar bro..senaman secara berkala...berjadual. berenang pun ok sebenarnya, antara sukan yang membakar byk kalori

    kalau main gym perlu minta nasihat yang pakar juga. berkait dgn pemkanan makanan berprotein tinggi dan kalsium utk menjaga tulang dan otot daripada cedera.

    Jogging dan berenang, menjaga pemakanan =)

    ReplyDelete
  14. Ezan Idma: boleh jer...tapi kene amik masa lah kehkehkeh

    Uncle Syaf: check demi kesihatan lu bro. Pasai GYM mungkin tak kot hehehe
    mgkn senaman mcm dicadangkan oleh bro MohamadAzhan kita. murah kosnya berbanding main GYM.


    MohamadAzhan: TQ. atas advice tu bro. yang penting sekali terutama bab permakanan

    ReplyDelete
  15. xde gegirls la lam pic tu.....

    ske tengok pic....santekkk!

    ReplyDelete
  16. yumida: haaaa.......... pic ttg result kesihatan jer ni pun.mcm mana nak ada girl

    ReplyDelete
  17. Bro, cholesterol tinggi eh? Meh aku bagi tips, ko minum susu nestle omega plus dua gelas setiap hari. Satu gelas make sure ko letak 200 ml air dan 3 sudu besar susu tu. Kalu tekak ko x bleh telan pun, ko paksa la kejap... Ko buat sebulan. Sukatan kena proper. Then cholesterol ko boleh reduce till 7% dalam tempoh sebulan. Aku dah buat...jadi!
    Sorry, panjang pulak posting aku. Selamat try!

    ReplyDelete
  18. Lady W: TQ hopefully aku berjaya ikut tips lu nie. Amin!

    ReplyDelete
  19. Beb kalu ko buat betul2 dalam masa sebulan memang boleh reduce 7%, trust me...it's clinically proove. Tak pun kalu paras cholesterol ko dah tahap bahaya, last resort is ko boleh ambil pil amlodipine/ atorvastatin tapi kena ada prescription dari doc la beb..

    ReplyDelete
  20. Lady W: wah lu mcm doc la sis, TQ2 tapi doc cakap tahap kolesterol LDL (kolesterol jahat)just baru masuk boarder,dia kata jgn risau just jgn makan makanan bergoreng dan banyak bersenam... apa2 hal aku cuba ikut advise berguna dari lu dulu....

    tgh berusaha nie...dah 9 hari makan makanan tanpa berminyak

    ReplyDelete
  21. wa bukan doc la bro, tapi wa ada acces la sama itu doc...lu boleh makan goreng tapi pls kalu masak, guna minyak zaitun aa..itu olive oil free cholesterol and antioksidan, banyak bagus untuk lu punya awet muda bro...apa2 mau tanya pasal kolesterol, roger wa kat blog..good luck!

    ReplyDelete