Saturday, 31 December 2011

Backpack ke Melaka Part II

Negeri Melaka dan sejarah memang tak boleh dipisahkan. banyak juga  sejarah peradapan dunia bertembung di negeri melaka bersejarah nie. itu tak penting tapi ada 1 benda yang paling penting sekali adalah dahulunya bahasa melayu pernah menjadi bahasa rasmi antara pedagang2 dari luar. Aku heran kenapa sekarang bahasa English plak yang naik.....(cilake kalau tak senang dah aku)

sial..melalut plak wa.

Hujan turun tak menentu di negeri melaka nie...pagi mendung. dekat masuk waktu tengahari dah hujan.diselang seli dengan hujan renyai-renyai plak masa tu....then stop for a few minutes, then hujan balik. memang hujan itu rahmat. wa sebagai backpackers. wa meneruskan juga travel wa sorang2 dibandar melaka selepas check-in hotel bajet di sekitar bandar melaka.

Hujan pun hujan la....takkan wa nak marah kat cuaca pulak kot.

nie hasil wa ronda-ronda di sekitar bandar hilir,sementara menunggu pangilan dari kerabat dari johor.


dimelaka nie banyak mizium,salah satunya bangunan nie le






untuk ahli2 umno boleh la layan melawat muzium UMNO nie,,,kehkehkeh.


salah satu jalan masuk ke  bukit st.paul


ditengah2 trak bukit st.paul...takde la tinggi mana pun, nampak tak bangunan merah bertingkat tu, dulu aku menginap disitu ler 2tahun lepas ada kot.

area kawasan gereja di bukit st,paul...sekarang dah jadi kawasan tarikan pelancongan aje.


wa yakin, patung tugu tu adalah paderi kot...hahaha wa main teka jer.



tentang sejarah keruntuhan gereja st,paul

nak detail kene pi la melawat sendiri ke melaka dan baca.

pemandangan dari bukit st.paul, korang leh tengok laut dan juga menara taming sari





Masa nie hujan mula turun kembali secara irama rintik-rintik.



maka ramailah manusia yang ada disini termasuk wammencari tempat teduhan..


dalam mencari tempat teduhan, sempat lagi wa snap pic bro.selamba dia je wat hujan macam  tak hujan, apa-apa pun memang wa salute sama lu bro.

uncle nie salah seorang basker  di area bukit st.paul,disebabkan cuaca hujan, kali nie wa jumpa dia di bahagian dalam bangunan st.paul nie. memang layan beb bila dia nyanyi.




masih hujan lagi...

banyak gak duit syiling dalam perigi nie...naseb berpagar. dahulu masa kecik2 takde la plak pagar nie. wa syak mesti kes kecurian duit dlm perigi pernah berlaku disini





masa nie hujan stop seketikam jadi keluar dari tempat teduhan dan niat nak turun ke bawah menuju pintu kota A Farmosa





baju kuning + moto BEBAS, wa tak pasti samada mereka adalah geng Bersih 2.0 atau team kaum2 yg perjuangkan sexualiti merdeka.siap nyanyi lagu negara ku lagi tu. Motif???

A'Farmosa





besebelahan Kota A'farmosa, ada istana kesultanan melaka, tapi wa tak masuk untuk kali nie, rasa agak boring kot masuk ketempat yang sama setiap kali pergi ke melaka nie. Masa nie wa masih tunggu juga panggilan dari orang johor, handphone still tak bedering lagi, wa syak mesti orang johor masih dalam perjalanan menuju ke kota A'farmosa. Jadi wa meneruskan aksi bergambar dengan rakus kembali.




ini ler istananya. 

sekali sekali melihat kearah bukit st.paul kembali...hujan2 pun ramai gak nak naik ketas tu.

setia menunggu pelanggan, walaupun pelanggan sedang menikmati bergambor di depan kota A;farmosa

beskal pun ada nama..
 Hujan turun kembali, wa berlari menuju kedalan Kota a'Farmosa kembali. Hujan Oh Hujan....

lantai dalam kota A'Farmosa adalah batu bata belanda






 Asal hujan berhenti seketika jer...mesti wa keluar nak shoot gambar2 di luar. maklum la bukan selalu datang kan.

ini adalah bangunan dimana menyimpan segala memori tentang pengisytiharan kemerdekaan 

ramai gak manusia datang jalan2 time hujan turun tak menentu nie



sekitar dataran pahlawan



dari dataran pahlawan pun wa masih boleh melihat bukit st.paul dikunjung ramai pelancong . 






atas tembok pagar diletak batu2 kecil. 





.

17 comments:

  1. 1 st!

    Bro..hebat la ko..sensorang jer backpack...macam biasala..next time roger2 aku eh. Next 2 weeks aku nak backpack ke Penang terus ke Phuket, jom!

    ReplyDelete
  2. bukit tu la tmpt wajib pegi tiap kali ada lawatan sekolah..sampai bosan.

    TP dah mcm wartawan pelancongan pulak! ^_^

    ReplyDelete
  3. bro, menarik lah gambar ko.. haha. aku kamera jer ada, tapi malas.. best tak pi melaka?? hehe. aku kampung melaka jer. mungki ada masa ko try pi kampung nelayan kat kuala sungai baru. syok juga, tepi pantai.

    ReplyDelete
  4. Melaka mmg syok pd kwn tp jalan2 time ujan mesti akan rasa kurang ghairahnya kan bang,hehe..apa2 pun awk mesti seronok punya kan.

    ReplyDelete
  5. Lady W: sakit 1st cm SM gak eh hahahaha
    macam menari jer pi penang then shoot terus pi phuket. bila tu, leh kasi detail tak hehehe takot clash hari jer.

    ReplyDelete
  6. Ujie: kehkehkeh....kan mmg wajib kesitu kan bila ke Melaka

    ReplyDelete
  7. mohd raziq: wah orang melaka rupanya... hmmmmm menarik tu, boleh la tolong guide nanti hehehe

    ReplyDelete
  8. ayen: hehehehe seronok tambah kepuasan sama

    ReplyDelete
  9. Lady W: backpack sorang2 memang best tapi lagi best ada kawan 2,3 orang


    Ujie: hehehe mcm wartawan??

    ReplyDelete
  10. menarik...menarik...menarik....

    cambo cantik2 beb, suke!

    *

    this lately mmg kerap hujan kan. kalau ke mana2 byk aktiviti menembak kene dilimitkan sebab tak mesra kamera. huhuhu~

    ReplyDelete
  11. cantik sgt gambar2 neh.sharp...;)

    melaka y best..

    selamat tahun baru..;)

    ReplyDelete
  12. GB: yup i agree with u sis, kalo xsyng camera boleh la. anyway thanks. pic dalam blog GB pun pun semat gak.

    ReplyDelete
  13. Ila: TQ sis, happy new year to u too

    ReplyDelete
  14. TP: Pi Penang, Krabi, Phuket then pusing balik Penang...naik starcruise..7-10 Jan..tapi wa punya everything sponsor..theeheehee...

    Ok one day later kita set date eh..banyak lokasi boleh backpack..nak backpack ke europe pun boleh...tiket AirAsia dah murah la bro..

    ReplyDelete
  15. Lady W: apa starcruise...cit. apa kata tolong taja aku,naik kapal tu sama...baru bley gelak theheehee sama.

    okay takde hal la sis

    ReplyDelete
  16. TP: theeheehee...nasib le ko jadi botak gojes...aku ni muka seposen, orang tengok kesian...tu pasai salu dapat f.o.c...hik!

    Bro hepi nu yer eh!

    ReplyDelete
  17. kehkehkeh...seposen tu sila turunkan ilmu pada wa sis. yup hapi new year too

    ReplyDelete