Friday, 30 December 2011

Backpack ke Melaka Part I



Hari sebelum wa nak travel secara backpack, wa dah pikir masak-masak samada hendak ke Ke negeri Kuda Kepang atau singgah ke Negeri parameswara. Hmmmm.... bagi wa kedua-dua nya sangat menarik dan mempunyai keistimewaan tersendiri.

Agak penat juga otak wa memikirkan kemana hala tuju yang patut wa pergi, nasib otak wa berfungsi dengan waras lagi. so keputusan yang wa buat adalah memilih negeri melaka yang penuh bersejarah tu. Sebenarnya bagi wa melaka tak ada lah sangat kerana dah kerap jejak. tapi jadi bersemangat kerana mungkin 1.disebabkan dah lama tak menggembara secara backpack, 2. disebabkan ingin berjumpa sangat dengan warga2 JB.


Balik dari opis jer, wa pack segala keperluan yang perlu wa bawa tuk travel selama 6hari keselatan tanah air,termasuk lah ubat-ubatan. walaupun demam tapi wa tetap meneruskan misi jelajah kembali ke selatan juga hahahaha....degil gak kan wa ni. mungkin masa nie otak wa dah kembali tak waras.


Travelog :

23.12.2011

2100H - naik bas menuju terus ke Melaka
0205H - Sampai  di bandar Melaka
0230H - call member dan tidor di rumah kawan ri Jasin, Nama kampung dia dah lupa ada nama rambai-rambai macam tu lah. Sg.Rambai atau Parit Rambai.


24.12.2011

0600H - wa dikejutkan oleh anak sedara member wa, 2-3 kali gak dia gerakkan wa dan panggil wa ayah sambil gerak-gerakkan perut wa dengan tangan dia berkali-kali. Damn....rupa2nya budak tu rabun dan salah orang, dia ingat wa adalah ayah dia.

0930H - Bersiap-siap nak ke Bandar Hilir sesudah bersarapan,(terima kasih mak cik buatkan bekfest, sedap meehoon goreng tu) member wa nak tolong hantarkan dengan belas ehsan dari beliau sambil menikmati suasana pagi di sekitar kampung beliau.

1020H - Sampai di area Melaka Tengah, member wa drop kan wa di situ dalam keaadaan hujan renyai-renyai. Demam still ada lagi. Thank bro for give me a ride.

1030H - meronda-ronda bandar melaka seorang diri,dalam hujan renyai-renyai
1200H - wa check in budget hotel di area Melaka Tengah, budget tak budget juga la...semalam RM70 tapi selesa.

1300H - cari kedai makan, perut dah lapor sangat tambah dengan cuaca hujan.
1330H - sambung jelajah bandar melaka balik sambil tunggu orang2 dari JB sampai.












ok la, perjalanan ke selatan tak sesak,tak jam.




Selepas bersarapan pagi. wa meronda-ronda di sekitar kampung kejap.masa nie cuaca berangin kuat dan mendung. Meh tengok apa yang ada di kampung nie
ada bendang - jambatan pun dah usang sangat


ada orang kampung yang suka ketawa- nie la member wa amir nama dia

ada pokok pelam dan sawit ditengah2 bendang. padi mula nak menguning tak lama lagi boleh menuai plak la nie


ada bangau putih di pondok usang (sebenarnya pondok nak roboh dah...)


ada pokok teratai di terusan. wa syak terusan tali air nie dah lama tak pakai la

ada pokok teratai juga.


bunga teratai yang belum mekar lagi


banyak juga pokok teratai kat tali air bendang kampung nie



ada batu apa ntah....wa ingat tanah tapi batu rupanya


padi mula menguning


satu-satunya titi yang wa nampak agak kukuh lagi


bangau dan bendang memang tak bley di pisahkan la


wa terpaksa ambil gambo bangau2 nie dari jarak jauh juga. takut bangau2 tu terbang plak bila wa dekat.

ada pokok apa ntah nie...sape tahu nie pokok apa??


raja udang pun ada dalam bahasa jawanya KingFisher.

penat wa kejor burng raja udang nie...asyik terbang jer bila wa mula menghampiri beliau




Part nie wa agak kurang percaya, macam dalam drama plak atau budak2 nie memang suka tiru aksi dalam drama di televisyen. Boleh plak dorang kayuh beskal laju-laju di batas bendang.


wa rasa seronok bila tengok budak2 nie berkayuh didalam bendang....sempoi habes


parit gadoh. wa syak burung ciak nie pun kaki gadoh la.....


ada pondok kecik la.....


selesai bergambar sekitar di kampung member. dengan niat murninya member wa membawa jalan ke perigi tun teja dan perigi portugis, malangnya perigi berkenaan ditutup. so wa hanya dapat tengok dari luar aje lah.

tapi sebelum sampai ke bandar Melaka, member wa bawa ke satu tempat lagi iaitu Rumah Warisan. Rumahnya cukup dengan seni-seni dan ukiran, jubin-jubin bercorak, dan bentuk tangga dan bumbung rumah tradisi negeri Melaka.Tapi wa tak dapat la nak ambil gambar dalam rumah nie, segan. Segan pasal apa? Pasal ada orang sewa buat majlis kenduri kahwin plak di rumah warisan.

Takpe Meh tengok apa yang ada je dirumah warisan nie....






nie ler rumah warisan tu...

cantik tak???




keturunan demang rupanya....




tengok tangganya....bukan orangnya


kan best kalo wa dapat masuk ambil gambo belah dalamnya pula.


sekolah henry gurney.....tuk pelajar yang bemasalah


dah tak jauh dah...

dataran pahlawan







melakapages.com mungkin ia membantu anda


sekitar hotel budget yang wa menginap




nie ler hotel wa menginap, ok la selesa juga.

Ok setakat sini sahaja....nanti wa sambung plak di bahagian 2.

*tapi kali nie wa tak sempat nak melepak-lepak bersama kenalan wa, dia peranakkan. Damn!!!



.

30 comments:

  1. 1st eh?
    Wahhh bro..perghhh havoc la lu punya backpackers trip...jeles isk! Pic cantik, dslr ke bro? Yang part teratai, bangau tu kalau zoom in lagi maut la, gerenti punya. Tapi sure best kan because u sendiri tengok depan mata scenic view sebuah kampung yg macam dara lagi kan...masih ada jambatan dan segala bagai elemen yang mendorong kepada panorama cantik...bila nak buat lagi? Roger2 eh...hahaha macam la aku boleh join weiii!

    ReplyDelete
  2. Kemsalam kat boifren ko tu telor.. Ensem jugak..

    ReplyDelete
  3. Lady W: ha'ah ko 1st.
    lain kali aku roger nak backpack ke mana plak. kg nie masih dara eh hahaha tapi aku suka part ada budak2 berkayuh beskal di bendang tu.

    Tea: boifren??? hahaha baek2.

    ReplyDelete
  4. Tea: tambahan....tapi aku lebih gojes dari dia semenjak aku botak hahahaha

    ReplyDelete
  5. kalau ke satu-satu negeri tu, aku lebih suka memilih tempat yang tak famous.

    lu memang pandai ambik gambar. tambah gojes kalau dalam gambar tu ada orang berkepala botak.

    ReplyDelete
  6. Telor, sampaikan salam aku kt kawan ko tu eh.. Ko tak boleh. Nnti kalau kita putus, sape nak komen blog aku? Huahua

    ReplyDelete
  7. TP, ko jangan lupa roger aku tau...lepas tu kita roger kawan ko tu yg sama fesyen rambut dengan ko...gerenti trip ala backpacker aku hebat nanti nak citer sebab aku ada 2 bodigad botak dan gojes...maka bertambah ohsem lah percutian...hahaha!

    ReplyDelete
  8. LW : nah, dia dah mula nak buat perangai diva estet pulak. hahahaaa...!

    ReplyDelete
  9. 1. semua image cantek gile!!

    2. gigi si Amir tu pon cantek, tersusun rata je...hehe

    3. kalau bentang tikar bawah pokok pelam sambil makan nasi lemak mesti bes gile!

    4. batu merah/coklat tu sebijik mcm dkt rumah nenek saya.. kembar yg terpisah kot...

    5. ingatkan dkt johor je banyak nama parit..

    6. rumah warisan yg penuh dgn awan larat... cantek giler

    7. giler apa nak tengok orang, mestilah tengok jubin tangga!!

    ReplyDelete
  10. TP - awat x g Ujong Pasir (perkampungan Portugis)..ada jual jus mangga (home made)..sedap weh...!!!!

    ReplyDelete
  11. cantik gambr bendang tu..

    *burung raja udang..dulu saya slalu dok kejor kat bwh pokok sawit sbb nak tengok dekat.

    ReplyDelete
  12. bestnyelaa kwn klu dpt jln2 gini.bilelaa ade mase agaknya kwn ni..canteklaa pemandangan yg awk ambik tu.

    ReplyDelete
  13. ahaha terbaik entri jalan2 ni! aku suke! n melaka mmg negeri yg best utk ditembak2 amik gambo.

    6 hari ko backpack? lama tuh! kalau aku kompem mak aku tak approve dahhh :(

    psstt..kem salam kat amir tuh. eheheh~

    ReplyDelete
  14. seronok r jalan2.. hek3..

    ReplyDelete
  15. wahh jln2 sakan nmpakkk..hehe

    #suke lak wa tgk gambo suasane sawah bendang tu..

    ReplyDelete
  16. SM:TQ bro....tapi org gojes xleh m=letak nanti ramai yg sangkut. tak gitu hahaha

    ReplyDelete
  17. sVSs:

    1.TQ
    2.dah beri tahu pd tuan milik gigi tapi dia hanya senyum lebih dari biasa

    3.memang cadangan yg terbaek tu....layan kan

    4.mgkin kembor dia kot.

    5.parit ada dimana2 aje

    6.hehehe TQ once again. i pun like juga

    7. ntah giler ke tgk org mestilah tgk tangga kan...kan....

    ReplyDelete
  18. Lady W: orait...jgn risau,nanti wa roger sama lu. apa jadi body guard???

    boleh sila bayor. tapi kalo sm wa tak taw.lu deal ar ngan dia

    ReplyDelete
  19. ralphz: dah sampai tapi ada kisah disebaliknyer...huhuhu nanti wa cerita dlm blog nie

    ReplyDelete
  20. ujie: hehehehe sama la dulu kecik2 rasa nak tangkap jer burung tu. pasal kaler dia lawa

    ReplyDelete
  21. ayen: tq der....ada masa meh join jd backpacker

    ReplyDelete
  22. GB: baru 6hari belum main bulan2 punya travel hehehehe....amcam ada bran join sama

    ReplyDelete
  23. L: timba pengalaman jer hehehe

    mr.Curly: bro pun apa kurangnya....

    ReplyDelete
  24. Tea: amir hanya senyum dan kali nie dia senyum lebih lama...mcm sawan plak aku tgk dia

    ReplyDelete
  25. lamanya dah akak tak jalan2 kat melaka... tapi kalau pi sana akak suka makan cendol kat tepi sungai tu...sedap!!

    ReplyDelete
  26. kak mas: ya betul mmg sedap depan bgunan merah tu kan hahahaha

    situ sentiasa penuh org yg dtg beli. tempoh hari saya makan cendol sambil berdiri. masa tu baru lepas hujan.

    ReplyDelete
  27. walawei!

    kamera berkuasa tinggi ni...!

    ReplyDelete
  28. UG: kehkehkeh saya budak baru blaja

    ReplyDelete
  29. TP, o yeah aku musti deal dgn itu SM betul2 punya, silap gaya aku pulak jadi bodigad dia...

    SM, diva estet? Aku pukul karang...!!

    ReplyDelete
  30. Lady W: bagus2 deal betul2 kehkehkeh

    ReplyDelete