Tuesday, 15 November 2011

Trip HatYai



Last time masa wa pi ke HatYai adalah tahun lepas pada bulan April, ini sebenarnya kali ke-3 wa sampai ke Hatyai. Sebelum nie wa jejak negara Kingdom of Thailand pun dah banyak kali gak walau belainan wilayah.
Nak kata wa teruja, tak gak la pasai wa dah tahu sangat environment negara thai nie, so wa buat-buat teruja gak la pada member-member wa yang belum pernah jejak kakinya pada luar negara.   senang cakap 1st time la

"Eh...berselirat nya wire-wire kat bandar nie......" kata member wa

wa jawab "biasa ar tu, memang negara thai macam nie....boleh kata seluruh bandar dan pekan di negara thai macam nie"

"Ahhh...tak kira la janji aku nak shopping kat sini mesti murah kan "

"berbaloi-baloi der..." balas wa. Hati wa hairan kerana ada member kaum adam cakap begitu hahahaha.

Personal Travel Log:

11 November 2011

2245H - Wa suh member antor ke bus station, terima kasih incik Isma.
2300H - Wa bertemu ngan member-member wa kat bus station manjung sambil menanti kehadiran bas.Damn it, lambat giler bas nak muncul.bazir masa wa jer                                                       
0350H - Singgah sebentar di hentian rehat dan rawat Gurun,Kedah. Masa nie wa hanya tido jer 


12 November 2011

0800H - Tiba di sempadan, bermula kembali adegan cop-cop pasport
0830H - Masuk Ke negara Thailands daerah danok,di sadou.
0900H - terus pi ke Tang Kuan Hill - lift station di songkla
1030H - Pi ke pantai songkla.
1200H - Bergerak pulang semula ke bandar HatYai makan,ronda-ronda
1400H - Check in Hotel Bermalam di BP Grand Plaza Hotel.
1700H - jalan-jalan petang ke floating market.ala-ala pasar terapung di Bangkok.
2000H - Naek tut-tut planing berjalan ke Hatyai Night Market.
2300H - Masa untuk enjoy ala-ala liar sedikit hehehehe.....

13 November 2011

0900H - Sarapan dan pi pasar pagi. murah-murah giler harga dalam Le Garden Plaza nie.
1300H - Check out Hotel dan pulang ke Malaysia.
1500H - singgah makan di pekan danok, tapi wa pi cari barang outdoor kat situ malas makan.
1630H - Masuk Malaysia...Yeah tanah tumpah darah ku........................






0509H pagi dah.....nak tunggu azan subuh jer.kata drebar bas. Wa pun sambung balik tido dalam bas yg aircond nye sejuk macam ice box.


maklumat : mamat nie berbangsa cina, duk area changlun berumur dalam ligkungan 30 an, hilang 2 bulan lalu. kata apek money changer.


macam tengah mesyuarat pun ada dorang nie


member wa suh wat macam nie konon-konon teruja masuk thailand. Tiket airasia tu tipu belaka. tu tiket flight wa masa ke medan,Indonesia.


Nie le member wa, mayor nama gelaranye......dia memang betui-betui teruja. 1st time katakan.


Bas kerajaan terengganu, Jahat kaler itam. nampak ganaz tui.


Tang Kuan Hill - dahulunya tempat raja2 thailand melepak tengok view kampung nelayan.

Tiket dewasa 30 Bath kanak-kanak 20 Bath, cilake kalau wa tahu wa hiking jer free lagi, Bavi tui la dah sampai kat atas baru dorang bagi tahu. Damn...!!


View dari dalam lift, ketinggian hanya 170 meter.


Jahat sungguh orang thai punya motif. suh enjoy jer. Life is short...life is short...


Muka teruja ala-ala malas hahahaha.....


Awek-awek kat sudut ujung tu bley tahan gak...


wa pun tak faham apa yang dorang buat, pose gaya apa pun wa tak tahu clueless tui


Korang baca je lah sejarah tempat nie....tak payah wa nak terangkan dah...senang dan mudah tui tak?


Time nie wa kene marah ngan member wa pasai wat ekpresi muka begini. Salah ke?


Muka-muka teruja lagi kecuali wa.....dorang suma 1st time jejak kaki ke negara Thai nie. Dari kiri : Syarif, Nazmi, Khalid, Mayor dan wa.


Awek-awek dan bini orang....Dari kiri : Farah, Kak Ina, Gee dan Awek Nurse.


Masa nie wa pun tepengaruh ngan eskrem kelapa yang dok dorang beli. wa beli bukan pasai sedap ke apa,  tapi wa beli pasai permintaan tekak wa yang dah kehausan. Panas giler masa nie.


Nie le rupa es krem kelapa muda. kretip gak orang-orang thai nie


Badang dulu makan muntah jin nak jadi kuat.....wa makan muntah naga jer tuk jadi Hero. anda teringin nak jadi Hero macam wa, try ler minum muntah naga ijau nie. hanya yang terpilih aje yang boleh minum.

Apa ler dorang nie,sibuk bergambar kat tempat orang ramai dan panas.......mana syok.


Awek-awek cun lagi hehehehehe...... baju kaler kunin tu awek cikgu, dan baju kaler merah itam tu awek nurse.


Duyung nie agak tak malu, tak tutup aurat langsung...

Kerana ada rasa simpati, dengan rasminye wa tolong tutupkan aurat duyung nie ngan kedua belah tapak tangan wa hehehehehe...baru le comel.


Pantai Songkhla....semak jer brader nie. tetiba bley posing time wa capture picture signboard nie.


Sape kata manusia tak manja...tengok ni.


Tikus yang mencuri buah yang disuruh oleh sang kucing...ada citer dia wa malas nak bagitaw kat sini.


Minah belakang tu bley plak posing kat belakang. damn macam mana wa tak perasan.



Tengok, cuba peratikan wayar2 letrik. berselirat dan ntah hapa ntah. Boleh dikatakan seluruh bandar dan pekan dia macam nie design wayar-wayar letrik tu.





Sup sarang burung. ok yang mangkuk ijau tu untuk yang sejuk, yang kaler cekelat tu tuk yang panas....sedap.

wa pilih sup sarang burung walit + ginseng tuk lelaki saja tahu.... sekali lagi hanya untuk laki-laki sahaja. yang pompuan jangan dok gatal nak mencuba.


Nora plaza - menjual barang-barang kulit. paling mahal kulit ikan pari dan kulit gajah, design memang boleh tahan dan lawa.





Nama hotel tempat wa check in.


Pasangan suami isteri. Made in Malaysia.


di pasar terapung ala-ala macam pasar terapung di bangkok.


Wa tengah blajar menguna DSLR Nikon... huhuhu tak faham sangat. tu anjing itam belakang tu asik ikut wa jer. nyesal  wa panggil anjing nie, dia ingat wa nak kasi makan kot, .naseb tak gesel-gesel kat wa lau tak, jenuh wa nak cari tanah yang suci tuk proses penyamakkan.


Thank kiu pada awek nurse amik picture wa walau pun macam silap jer angle yang awek nie amek nie.  Naseb lu awek, lau tak wa dah maki-maki dan mencarut kat lu.


Floating Market...... sempoi makanan murah-murah. dan Halal. ada gak yang tak halal. yang Halal Ada tanda perkataan halal berulisan jawi kaler ijau.

Apa ntah makanan nie. yang pasti wa tahu bende nie manis pasai banyak sangat lebah-lebah hurang kat makanan nie.

Watt Siam yang jadi tempat pakir kete di floating market nie.

Air tebu ada 4 perisa. 4 kaler. Hahahaha suke-suke ati penjual jer kata kat wa air tebu. tapi kat bawah tulis air herba, asal buleh la orang thai nie




Kretip....manik jer bley jadi patung key chain. tapi wa tak beli lah pasai tak ada ciri-ciri dan simbolik dari negara siam nie


Lagi muka-muka teruja, nie kenalan baru wa.....

Ramai nye orang....maklumla makanan murah dan halal. lagi pun tak ada kat Malaysia.



Pelbagai manisan tradisi thai

Di Hatyai Night Market..... Gelagat anak gajah nie memang sempoi. dia akan minta makanan pada orang awan. makanan dia sigembala gajah. Kalo lu orang tengok dan tak beli, anak gajah ni berpura-pura pengsan macam tak cukup makan hahaha cilake tuan dia.bley plak dia ngajar macam tu. wa hanya tengok jer.

Anak gajah berdiri bermain-main dengan pelancong mat saleh nie....wa diri sebelah mat saleh nie paras bahu dia jer. gile beso anak gajah nie. serious saiz anak gajah memang besor, Lori 3 tan pun kalah.

Pandangan bandar Hatyai waktu pagi sekitar jam 0930H waktu Negara Thai. Dari bilik otel wa.





si kalid dan nazmi....gembira nak sarapan pagi di Bandar Hatyai


Khalid dan kepala program si Syarif. Gila-gila dan sempoi gak orangnye.







1200H Check out Hotel dan bergerak menuju terus ke pekan Danok.Last shopping di Thai. Tapi wa tak shopping pun pasai dah boring rasanye.


Sekitar pekan Danok, last shopping dak-dak nie. Giler Shopping dorang nie.



Time to go back Malaysia. Bye-bye Thailand.



Peratikan betui-betui jam nie..... yang jarum minit still same, but jarum jam tak sama. yang jarum kaler merah tuk waktu Thailand. dan  yang kaler itam tuk waktu di Malaysia.










* Ada gambo yang tak bley wa siar kan diatas sebab-sebab akta FINAS .....hihihihi

4 comments:

  1. thnx bro. bwk aku jalan2 pi thailand ni.. hehe

    ReplyDelete
  2. eh...eh...ye ker bukan ke ko yg bawa aku hihihi

    ReplyDelete
  3. tolong tutup aurat ke ambil kesempatan tu... heheheheee

    tak pernah pi thailand gak!

    ReplyDelete
  4. nak ke negeri Thai...terutama di bhgn selatan di daerah hatyai, krabi, songkhla... meraka semua mengalu-alukan kehadiran kita...kerana kita adalah punca rezeki mereka.

    Tapi parts yg malam2 dan nakal no comment, terserah pada tuan badan nak baek atau nak bala.

    hihihihi....ikan duyung tu x tutup aurat. malu lah org tengok

    ReplyDelete