Tuesday, 29 November 2011

from Taiping with LOVE Part 1

Salam Ma'al Hijrah 1433 semua...

3hari cuti..wa tak balik ke kampung Cameron Highlands, diatas sebab-sebab malas.
So...wa planning pi ke daerah Larut,Matang dan Selama,Perak iaitu di Taiping. Menghabiskan masa dan berjalan-jalan melihat keindahan yang ada disana. Taiping juga terkenal dengan nama Bandar Warisan di Perak nie.Selain tu ia adalah daerah yang paling banyak menerima hujan disemenanjung nie,kira kawasan tadahan hujan ler...

wa dengan semangat dan hepi bila nak turun ke sana, lalu wa racun member-member untuk turun join sama. meraka adalah shah hasrah @ pandaisma dominic dan wifenye farah. Tak lupa juga pada si nurul selaku tuan rumah. sori susah kan lu sis....bende unplanned sebenarnye.

From Taiping with LOVE











 Apa yang ada di bandar Taiping nie??? meh kita lihat apa yang ada.

1.   bangunan-bangunan lama macam kat melaka gak..
2.   ada bukit larut @ maxwell hill
3.   Hutan paya
4.   Taman tasek
5.   Komplex sejarah Matang
6.   Zoo Taiping - ada night safari
7.   Muzium Perak. - merupakan muzium pertama di Malaysia
8.   Bangunan warisan.
9.   Burmese Pool.
10. Kg. Dew - tengok keli-kelip dan banyak lagi lah.....nak habes kan suma kawasan tu memang penat la...

so wa pilih tempat-tempat terpilih jer lagipun wa dah datang banyak kali ke daerah Taiping nie. Antara tempat yang wa lawati adalah Bangunan Warisan, Muzium pertama, dan yang top sekali adalah Taman tasek Taiping. Pasai di sana ada Burmese Pool, Maxwell Hill, War Memorial, paling lama lepak di taman tasek la...mana lagi kan.


Travelog :

0800H - bermula lah perjalanan selama 1jam 30 min dari daerah manjung ke Taiping via pantai remis
0900H - bersarapan pagi sebentar di warung tepi jalan dekat-dekat dengan changkat jering.
1030H - sampai ditaman tasek Taiping. Start bergambo disekitar tasek
1330H - makan tengahari di rumah cik Nurul hehehehe (terima kasih wat makan2 nasi ayam tu...sep sikit)sebenarnya tu bukan dalam agenda kami

1430H - cik nurul plak guide kami berjalan-jalan sekitar bandar Taiping nie.
1730H - balik semula kerumah...fuh penat, lain kali plan tido sana lah, baru best.


nie la warung nye.

menu bekfast wa...huhuhu byk yg dah habes...



sampai dekat changkat jering dah....tak jauh dah bandar Taiping dalam 20 minit ada kot



tiba jer di Taman Tasek Taiping terus bergambo huhuhuuhu memang hantu gambor dak-dak nie termasuk la wa sekali.

selain bergambor di taman tasek, apa akitiviti yang boleh lakukan adalah:

1. beriadah - tak kira la nak jogging ke berjalan ke water sport ke malah boleh ber tai chi juga diwaktu pagi dan pertang

2. Hiking maxwell hill
3. memancing
4. berendut.(Dating)-tapi yang terlarang jangan buat wa tak suruh dan tak tanggung. Tapi blah malam jangan la datang pasal penuh aktiviti tak sihat contohnye ada bapok-bapok . Kelas ko jah...

5. Pi night safari.








dipaksa dan disuruh wat gaya dan aksi nie...damn u farah.


pokok mula-mula kami bergambo....banyak pokok besor-besor di tasik nie


isma & farah : pasangan biru hari itu

bola golf pun ada....

Mr.panda cuba buat aksi cute nye

kan wa dah kabor...banyak pokok besor




owh.....dating eh


Mr.Panda cuba mengacau pasangan tersebut. dia dapat tahu wa nak capture terus posing ngan pasangan biru nie

nie baru from taiping with LOVE

Mr.panda dicandid.

buat aktiviti berbasikal pun buleh.

asalnye kerusi nie takde orang...tetiba ada orang plak..tunggu pasangan la tu

bukan saja pokoknye besor...sarang tebuan dia pun besor gak..

setelah pasangan nye tak sampai-sampai lalu brader tu blah...sekarang kerusi nie kosong kembali.

cendawan pun ada kat dahan pokok tu

main tembak-tembak pulak..

En.isma tak melepaskan peluang yang ada, bergambor solo tanpa wife 

sini kawasan tadahan hujan....dimusim-musim hujan nie wajib la bawa payung, bak kata peribahasa sedikan payung sebelum ujan....

dalam ujan renyai-renyai pun bergambo....pada yang tak dapat patung tu sori, pasai payungnye kecik muat-muat tuk sorang je

aksi melompat pun tak terlepas juga



kerusi-kerusi nie sedang sepi tanpa couple hehehehe....time ujan renyai orang gile jer pi dating kat sini hahahaha

cukup peramah apek nie....sempoi jer gaya dia memancing

apex tu kabor nama ikan nie daimond,manis dan sedap...tapi wa tengok mcm ikan akuarium jer



antara water sport yang bley korang lakukan selain berkayak

time nie beriya-iya sang couple biru nie suh wa join, wa cakap wa malas pasai naek nie ngan Mr.Panda mana syok.kalo awek ok gak la.....ye dak


sekitar tasik

pokok nie tinggal ranting jer...smart gak

tadi pokok nie dah smart....tapi bertambah smart apabila ada kehadiran Mr.panda (hihhihihihiii...)

nie biawak, bukan boya




 ok cukup dulu tuk part 1 nie.... wa dah ngantuk kehkehkeh. nanti wa update lagi lepas nie banyak aksi-aksi melompat, berpayung dan bangunan lama.


4 comments:

  1. syoknya... tak pernah pi taiping!

    ReplyDelete
  2. sekali sekala datang la jejalan ke taiping indah, tenah, damai dan best...hotel seri malaysia pun dekat ngan taman tasik tu

    ReplyDelete
  3. ILA HB : Thanks Q kene banyak lagi praktis, betui tak kak mas?

    ReplyDelete