Saturday, 26 November 2011

Driving to.... KL (Kuala Lipis)



Teringat kembali, semasa wa pergi bersiar-siar sekitar Pekan Kuala Lipis.Terasa amat teruja dan seronok  Hati wa masa tu berkobar-kobar nak jejak sangat bandar lipis nie, sebenarnya wa tak planning pun nak jejakkan kaki wa kesitu.

Ini semua disebabkan oleh member-member asyik becerita tentang jalan baru. Lepak dengan orang kampung cerita jalan baru, Lepak sana pun cerita sama juga, Asyik-asyik jalan baru, itu aje la yang dapat  dengar masa balik kampung hari tu...

Oleh kerana orang kampung asyik berbual pasai jalan baru maka terbitlah perasaan ingin tahu wa mengenai jalan yang dorang dok  banggakan... Ada apa sama itu jalan???

"Apa yang syok sangat jalan tu padil?"

"Syok.....jalan dia landai,luas dan eh...memang best la,baek lu try."

"Jalan tu dari mana kemana. ikut jalan mana? cuba lu detail sikit kat wa"

"Lu jalan terus je turun pi ringlet,pastu tiba depan shell tu kan, lu amik simpang ke kanan, pastu terus je sampai jumpa pekan felda koyan,pastu ikut ler lu nak kemana, ke lipis,ke raub,ke bentong, tapi jalan dari ringlet ke koyan memang A bro..view pun lawa..try la"

"berapa lama perjalanan??"

"Depend pada cara pemanduan lu hehehe tapi memang layan wu. eh lu nak pi dengan sape??"

"Wa ada kawan kat Lipis, rasa-rasa wa kesana kot dan pi sorang-sorang, wa nak try dan tengok apa yang best sangat yang lu orang sembang pasai jalan tu"

Dengan berbekalkan maklumat yang sedikit hasil perbualan antara wa dan padil tadi, dengan penuh yakin esok pagi-pagi lagi wa kene gerak dan test jalan tu.

Malam itu wa,mendapatkan info lebih detail dari ayah dan kakak wa.




Travel log :

0800H - Lepas siap-siap bersarapan,wa panaskan injin kereta sambil diberi nasihat padu oleh sang kakak hampir 20minit ada kot wa mendengar nasihat tu

0830H - mula bergerak dari rumah area. Dari Tanah Rata ke Ringlet tak mengambil masa yang lama,sebab  dah arif benar dengan selekoh-selekoh disitu dari kecik lagi...

0850H - Bermula lah wa mula masuk simpang ke jalan yang member-member asyik bercerita.Perjalanan mengambil masa hanya 1jam15minit dari daerah ringlet ke pekan Felda Sg.Koyan.Betul la apa yang dorang bercerita tentang pasai view cantik,jalan landai tak mendaki sangat luas dan best, tapi beberapa tempat jalannya rosak sedikit dalam 300 meter

1000H - Tiba di daerah pekan felda Sg.Koyan. wa mula kontek pak gad member wa dan tanya orang-orang sekitar disitu jalan menuju ke Kuala Lipis.

1240H - Wa tiba di bandar Kuala Lipis, dalam perjalanan sesat.....siot betul.
1300H - Sampai di rumah kampung member dan petang dalam jam 1500H pi jalan bandar Lipis. ( masa tu panas nak mampos berpeluh-peluh wa,hampeh nye Gad n wife,baawa wa jejalan time panas-panas)

1730H - Berangkat pulang semula ke kampung, pasai jalan gelap dan sunyi,wa takut teserempak dengan geng ghaib, sajer je......dah la pi sorang-sorang
.
1900H - tiba di Tanah Rata dengan selamat....singgah sebentar lepak2 kene air nescafe tarik sebelum balik rumah.



macam mana wa tak sesat....singboard pun tak lengkap...damn!!


masa ni wa sesat kejap, berhenti kat tepi tanya orang
Tiba di kampung orang umah gad,si zakiah...apa ntah nama kg nie, seingat wa, wa makan tengahari kat sini berlaukkan masakkan kampung "lipis delight". wa siap tambah 3 kali hahaha...
bangunan lama sekitar pekan Kuala Lipis...
Uncle nie pun nak pi stesen keretapi
Stesen keretapi Kuala Lipis

Pintu gerbang di depan stesen keretapi




Uncle nie sempoi gak selamba badak dia jer tegur wa dengan bahasa cina, suke-suke dia jer ingat wa seketurunan dengan dia. wa melayu. naseb ada zakiah, beli dan belanja air nescafe ais tin dikala hati wa panas + suhu sekeliling pun terik
sungai teh tarik
ada sangkar ikan, wa suspek kompom penternak ikan nie, bela ikan patin ....
jalan Ong Cheng Jim JP. JP tu apa????

apa motif dorang nie??? sampai sekarang wa tak dapat lagi jawapan mengapa dorang biarkan jer dinding nie sopak, Tapi kalo tengok balik macam berseni pun ada
Di Kilometer 0. disinilah bermulanya sejarah kilometer di semenanjung Malaysia

Masjid Lama di Pekan Kuala Lipis, Pergh.....lama gile, wa percaya ayah wa pun blom lahir lagi malah arwah atuk wa pun xwujud lagi masa nie
Wa cuba menembak gambar matahari dan langit yang biru.....tapi wa masih lagi gagal macam mana nak dapat efek yg berkesan di bahagian matahari tu.....cis






* Cis....banyak lagi tempat kat lipis wa belum teroka...mesti repeat nie



12 comments:

  1. kah kah kah...(lambat efek gelak gua pasal gua abiskan baca baru gua komen). gua gelak part signbord tak cukup tu... dia suruh lu cat sendiri jarak ikut suka...kalau lu letak 5km mau kejap je dah sampai!hahaha.

    Old school gak bandar lipis ni ye. nasib baik ada cina jd la pekan jugak.

    Kat Butterworth pun ada la Kilometer 0 tu der. Gua ingat semua bandar pun ada.

    ReplyDelete
  2. hidemichi : ikutkan memang nak buat tapi takut dicas jadi geng vendalism plak hehehe....

    owh kat Butterworth pun ada gak.....wa mesti jejak dan cari nie...


    Juliet: Tq...meh datang melawat Kuala Lipis jom hehehehe

    ReplyDelete
  3. banyak2 negeri di semenanjung, pahang negeri terakhir saya sampai =)

    jom baca =)
    sambutan sekadar adat atau penghayatan???

    ReplyDelete
  4. pahang kan negeri yg besar dlm semenanjug

    ReplyDelete
  5. heee...dah lama x trun phg...sekali je kot pnh g Kuala Lipis..hihihi ;p

    psss : ni kamera dlsr canon ke nikon?;p

    ReplyDelete
  6. telor power..haha.mau runsing memikirkan nama ini =)

    terbaik pic2 ni...owh sejarah kilometer di K.lipis? baru tan ni...

    ReplyDelete
  7. juliet: kerap2kan turun negeri pantai timor hehehehe (promote skir) DSLR canon jer sis

    Mohamadazhan : TQ bro....baru nak blajar amik gambo n pegang camera

    ReplyDelete
  8. Mas pun gagal gak nak ambil gambar matahari yang menarik...

    but awak punya ni nice try! cuba lagi ye...

    ReplyDelete
  9. mas : itu lah kalau ada tips dari rakan2 share eh. cara nak amek pic matahari tu

    ReplyDelete
  10. dslr canon model?wahh suka..nt da keje nk beli la..haha..;p..sbb kakak keje kat SIS Distributor..dpt staff price kalo beli..;p

    sbb ada y kata dlsr nikon lg ok..tp mcm 'yeke?' heee,,

    comel gambar saranghae tu..( wat love sorang2) haha...;p..

    aritu gamba xkua smua..:)

    ReplyDelete
  11. Juliet ira: semua camera DSLR ok cuma bergantung pada kita sbg pengguna....baek sony, nikon, olympus or canon. kalo nak blajar kene pakai 1 brand aje la dr pandangan saya.

    wah kalo beli lens dkt kompeni akak guna staff prize bley x? kehkehkeh...

    ReplyDelete